Suomen Eläinlääkäriliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ELÄINLÄÄKÄRILIITTO.gif

Suomen Eläinlääkäriliitto ry. on vuonna 1892 perustettu eläinlääkäreiden ammatillinen etujärjestö. Perustettaessa sen nimi oli Suomen Eläinlääkäriyhdistys. Nimi muutettiin vuonna 1963 kuulumaan Suomen Eläinlääkäriliitto – Finlands Vetrinärförbund.[1]

Eläinlääkäriliitto kuuluu korkeasti koulutettujen palkansaajien ja ammatinharjoittajien keskusjärjestöön Akavaan. Liitossa on jäseniä noin 2800 (kevät 2019). Luvussa ovat mukana opiskelijat ja eläkeläiset, jotka ovat jäseniä. Liittoon kuuluu noin 83 prosenttia Suomen laillistetuista eläinlääkäreistä ja merkittävä osa opiskelijoista.

Jäsenet työskentelevät eläinten terveyden- ja sairaudenhoidon, eläinsuojelun ja tarttuvien eläintautien vastustamisen parissa. He vastaavat myös elintarvikevalvontaan ja -hygieniaan ja ihmisen elinympäristön terveellisyyden valvontaan liittyvistä tehtävistä.

Palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liitto jakaa Topi Salmi -palkintoa ansioituneille tutkijoille. Palkinnon ovat vuonna 2007 perustaneet Suomen Eläinlääkäriliitto ja Suomen eläinlääketieteen säätiö. 10 000 euron suuruinen palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Se kantaa alan merkittävän vaikuttajan Toivo (Topi) Salmen nimeä.[2]

Palkitut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Eläinlääkäriliitto määrittelee tehtävänsä seuraavasti: [4] Liiton tarkoituksena on olla yhdyssiteenä liiton jäsenten kesken, toimia eläinlääketieteen ja käytännön eläinlääkinnän edistämiseksi ja eläinlääkintälaitoksen kehittämiseksi Suomessa, valvoa eläinlääkärikunnan ammatillisia, yhteiskunnallisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja sekä edistää muitakin eläinlääkärikunnan yhteisiä pyrkimyksiä.

Liiton esitteessä Eläinlääkärit. Joka päivä. kerrotaan ammatista viiden oikean eläinlääkärin työn kautta. Esite on luettavissa liiton verkkosivulla.

Liitto omistaa täydennyskoulutus- ja konsultointiyritys Fennovet Oy:n. Fennovet Oy omistaa Tilipalvelu Elli Oy:n.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtuuskunta

Liiton ylintä päätösvaltaa käyttää Eläinlääkäriliiton valtuuskunta. Valtuuskuntaan kuuluu 30 jäsentä ja kymmenen varajäsentä sekä kaksi opiskelijajäsentä ja kaksi opiskelijavarajäsentä. Kaudella 2017–2019 valtuuskunnan puheenjohtaja on kunnaneläinlääkäri, ympäristöterveysjohtaja Hanna Nurmi Savukoskelta ja varapuheenjohtaja ympäristöterveyspäällikkö, elintarvike- ja ympäristöhygienian erikoiseläinlääkäri Kirsi Sario. Valtuuskunnan vaalit pidetään syksyllä 2019.

Hallitus

Hallitus on liiton toimeenpaneva elin. Hallituksen valitsee valtuuskunta syyskokouksessaan. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä, joiden tulee olla liiton jäseniä. Vuonna 2017 hallituksen puheenjohtajana toimii eläinlääketieteen lisensiaatti, valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti. Varapuheenjohtajana toimii eläinlääketieteen lisensiaatti Markus Kiili.[5]

Liiton valiokunnat

Valiokunnat valmistelevat asioita, tekevät aloitteita ja esityksiä hallitukselle ja hoitavat kunkin valiokunnan toimenkuvaan kuuluvat asiat.

Suomen Eläinlääkärilehti

Eläinlääkäriliitto julkaisee vuonna 1893 perustettua Suomen Eläinlääkärilehteä, joka on jäsen- ja ammattilehti. Lehti ilmestyy yhdeksän kertaa vuodessa (2017). Lehti sisältää vertaisarvioituja artikkeleita, niin sanottuja tieteellisiä artikkeleita.

Liiton koulutuspäivät vuosittain

Liitto järjestää vuosittain alan suurimman kotimaisen täydennyskoulutustapahtuman, Eläinlääkäripäivät. Vuonna 2019 tapahtuma pidetään 11.–13. joulukuuta ja vuonna 2020 Eläinlääkäripäivätovat 16.–18. syyskuuta.

Kansainvälinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Eläinlääkäriliitto on jäsen eurooppalaisessa eläinlääkärijärjestöjen järjestössä FVE:ssä (The Federation of Veterinarians of Europe) sekä sen alajärjestöissä UEVP:ssä (praktikot), UEVH:ssa (hygieenikot), EASVO:ssa (virkamiehet) ja EVERI:ssä (teollisuus). [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Eläinkääkäriliitto Viitattu 6.4.2014.
  2. a b c d e Topi Salmi -palkinto Suomen Eläinlääkäriliitto. 11.12.2019. Viitattu 11.12.2019.
  3. Linda Tammela: Porotutkija Sauli Laaksonen saa Eläinlääkäriliiton Topi Salmi -tutkijapalkinnon yle.fi, uutiset. 11.12.2019. Viitattu 11.12.2019.
  4. Eläinlääkäriliitto:säännöt
  5. Eläinlääkäriliitto: hallitus
  6. Kansainvälisyys

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]