Suomen Lakimiesliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Lakimiesliitto
Suomen Lakimiesliitto logo.svg
Perustettu 1944
Toimiala lakimiesten edunvalvonta
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Asko Nurmi
Jäsenmäärä 16 015 (2015)
Sivusto www.lakimiesliitto.fi
Jäsenlehti Lakimiesuutiset

Suomen Lakimiesliitto on vuonna 1944 perustettu lakimiesten edunvalvontajärjestö. Lakimiesliitto kuuluu Akavaan. Lakimiesliitto perustuu nykyisin henkilöjäsenyyteen ja valtuuskunnan jäsenet valitaan pääosin jäsenjärjestöjen asettamien ehdokkaiden joukosta. Lakimiesliiton perustajayhdistykset olivat Suomalainen Lakimiesyhdistys, Juridiska Föreningen, Suomen Asianajajaliitto, Korkeimpien oikeuksien tuomarien yhdistys, Suomen Kihlakunnantuomarien yhdistys sekä Nuoret Lakimiehet. Nykyisin jäsenjärjestöjä on yli 30, mukana myös oikeustieteen opiskelijajärjestöt sekä alemman oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneiden Vara- ja oikeusnotaariliitto.

1. tammikuuta 2015 Lakimiesliiton jäsenmäärä oli 16 015. Heistä varsinaisia jäseniä oli 12 101 ja opiskelijajäseniä 3 914. Suomalaisista juristeista Lakimiesliittoon kuuluu noin 75 prosenttia.[1][2]

Lakimiesliiton valtuuskunta on 15. toukokuuta 1995 hyväksynyt lakimiehen eettiset ohjeet, joiden tehtävänä on määrittää yleisesti kaikkia lakimiestehtävissä toimivia velvoitava hyvä lakimiestapa. Yhtenä esikuvana on ollut Suomen Asianajajaliiton hyväksymät hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet.

Lakimiesliitto julkaisi 1950-luvulta alkaen Suomen Laki -teosta, jonka julkaisu siirrettiin liiton omistamalle kustannusyhtiölle Kauppakaari Oy:lle. Sittemmin Kauppakaari Oy ja teoksen julkaisuoikeudet ovat siirtyneet Talentum Oyj:lle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäsenet Lakimiesliitto. Viitattu 26.7.2015.
  2. Liitto Lakimiesliitto. Viitattu 26.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]