Suomen Poliisijärjestöjen Liitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on suomalainen ammattiliitto. Sen 88 jäsenyhdistykseen on järjestäytynyt noin 12 000 poliisihallinnossa, oikeusministeriön hallinnonalalla ja Hätäkeskuslaitoksessa työskentelevää henkilöä. Liittoon kuuluu muun muassa poliisimiehiä, poliisin kansliahenkilökuntaa, oikeuslaitoksen toimistosihteerejä ja hätäkeskuspäivystäjiä. Liitolla on myös opiskelijajäseniä.

SPJL on Palkansaajajärjestö Pardian jäsenjärjestö ja kuuluu sitä kautta STTK:n ammattiliittokenttään. SPJL on myös Pohjoismaiden poliisiliiton (Nordiska Polisförbundet) ja Euroopan poliisijärjestöjen keskusliiton (The European Confederation of Police, EuroCOP) jäsenjärjestö. SPJL:n toimisto sijaitsee Helsingissä.

Liitto sai nykyisen muotonsa vuonna 1995, kun vuonna 1923 perustettu Suomen Poliisien Liitto, vuonna 1930 perustettu Suomen Rikospoliisien Liitto ja vuonna 1934 perustettu Poliisikunnan Keskusliitto yhdistyivät Suomen Poliisijärjestöjen Liitoksi.

SPJL:n korkeinta päätösvaltaa käyttää joka neljäs vuosi kokoontuva liittokokous, joka muun muassa valitsee valtuuston, hallituksen ja liiton puheenjohtajan. Liiton puheenjohtajana on vuodesta 2005 lähtien toiminut Yrjö Suhonen. Järjestöpäällikkönä toimii Mika Nygård.[1]

Liitto julkaisee Poliisi & Oikeus -lehteä sekä vuosittain ilmestyvää Poliisijärjestöjen kalenteria. SPJL myös ylläpitää kaikille avointa Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja turvallisuuden ammattilaisten työhön keskittyvää SPJL Poliisi & Oikeus-nimistä Facebook-sivua.

Liitto on muun muassa ilmaissut huolensa suomalaisten oikeusturvasta määrärahojen vähentyessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SPJL:n toimiston yhteystiedot Viitattu 27.08.2015.
  2. Kippo, Johanna: Poliisijärjestö huolissaan kansalaisten oikeusturvan heikkenemisestä Yle Uutiset. 19.11.2014. Viitattu 19.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]