Suomen Poliisijärjestöjen Liitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on suomalainen poliisin ja oikeushallinnon alan ammattiliitto. Sen 85 jäsenyhdistykseen kuuluu noin 11 100 jäsentä[1]. SPJL on työmarkkinajärjestö Akavan jäsenjärjestö.[2] Liiton toimisto sijaitsee Helsingissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liitto sai nykyisen muotonsa vuonna 1995, kun vuonna 1923 perustettu Suomen Poliisien Liitto, vuonna 1930 perustettu Suomen Rikospoliisien Liitto ja vuonna 1934 perustettu Poliisikunnan Keskusliitto yhdistyivät Suomen Poliisijärjestöjen Liitoksi.

Jäsenistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenistö työskentelee poliisihallinnossa, oikeusministeriön hallinnonalalla ja Hätäkeskuslaitoksessa. Liittoon kuuluu muun muassa poliiseja, poliisin kansliahenkilökuntaa, oikeuslaitoksen toimistosihteerejä ja hätäkeskuspäivystäjiä. Liitolla on myös opiskelijajäseniä.

Organisaatio ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SPJL:n korkeinta päätösvaltaa käyttää joka neljäs vuosi kokoontuva liittokokous, joka muun muassa valitsee valtuuston, hallituksen ja liiton puheenjohtajan. Liiton puheenjohtajana on vuodesta 2005 lähtien toiminut Yrjö Suhonen. Järjestöpäällikkönä toimii Mika Nygård.[3]

Liitto julkaisee Poliisi & Oikeus -lehteä sekä vuosittain ilmestyvää Poliisijärjestöjen kalenteria. SPJL myös ylläpitää kaikille avointa Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja turvallisuuden ammattilaisten työhön keskittyvää SPJL Poliisi & Oikeus -Facebook-sivua.

SPJL on Pohjoismaiden poliisiliiton (Nordiska Polisförbundet) ja Euroopan poliisijärjestöjen keskusliiton (The European Confederation of Police, EuroCOP) jäsenjärjestö.

Kannanotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liitto on muun muassa ilmaissut huolensa suomalaisten oikeusturvasta määrärahojen vähentyessä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Poliiseista Akavan tuorein jäsenliitto 15.4.2013. Viitattu 10.8.2016.
  2. Poliiseista Akavan tuorein jäsenliitto 15.4.2013. Viitattu 10.8.2016.
  3. Yhteystiedot: Toimisto Viitattu 31.3.2016.
  4. Kippo, Johanna: Poliisijärjestö huolissaan kansalaisten oikeusturvan heikkenemisestä Yle Uutiset. 19.11.2014. Viitattu 19.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]