Wolfgang von Hessen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolfgang von Hessen
Suomen kruununprinssi
Hessenin prinssi
Syntynyt 6. marraskuuta 1896
Rumpenheimin linna, Offenbach, Saksan keisarikunta
Kuollut 12. heinäkuuta 1989 (92 vuotta)
Frankfurt, Länsi-Saksa
Puoliso Marie Alexandra von Baden
Koko nimi
Wolfgang Moritz Prinz von Hessen
Suku Hessen
Isä Friedrich Karl
Äiti Margaret von Preussen

Wolfgang Moritz Prinz von Hessen (6. marraskuuta 189612. heinäkuuta 1989) oli vuoteen 1918 saakka Hessenin suvun Hessen-Kasselin sukuhaaraan kuuluva Hessenin prinssi. Hän oli myös Suomen kuningaskunnan kruununprinssi virallisesti 14. joulukuuta 1918 asti, eräiden monarkistien mukaan myöhemminkin.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolfgang syntyi Rumpenheimin linnassa Saksan Offenbach am Mainissa 6. marraskuuta 1896. Hän oli myöhemmin Suomen kuninkaaksi valitun Friedrich Karlin (1868–1940) ja hänen vaimonsa Margaretin (1872–1954) neljäs poika. Wolfgangin eno oli Saksan keisari Vilhelm II.

Suomen kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolfgangin isä Friedrich Karl von Hessen valittiin Suomen kuninkaaksi 9. lokakuuta 1918 Saksan autettua valkoisia sisällissodassa. Tässä asemassa hän korvasi serkkunsa, syrjäytetyn Venäjän keisarin Nikolai II:n, jota oli nimitetty Suomen suuriruhtinaaksi. Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan Wolfgangin eno Vilhelm II luopui kruunusta ja kaikki liittoruhtinaat seurasivat häntä. Myös Friedrich Karl luopui hänelle tarjotusta kruunusta 14. joulukuuta, eikä asema koskaan tosiasiallisesti ollut hänen hallussaan.

Wolfgang oli valittu Suomen kruununprinssiksi vanhemman kaksosveljensä Philipp von Hessenin sijasta, lähinnä koska Wolfgang oli vuonna 1918 vanhempiensa luona ja valmis matkustamaan Suomeen, kun taas Philipp oli tuolloin sotilaspalveluksessa ja tavoittamattomissa; lisäksi Philipp oli päättänyt jäädä kotiinsa Hesseniin hoitamaan perheen asioita. Suomessa Wolfgangille tiettävästi kaavailtiin avioliittoa suomalaisen naisen kanssa.

Weimarin tasavalta ja natsi-Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankkiiriksi koulutettu Wolfgang von Hessen työskenteli hampurilaisessa yksityispankissa M. M. Warburg & CO sekä Wiesbadenin kauppa- ja teollisuuskamarissa. Vuonna 1933 Hermann Göring nimitti hänet Obertaunuskreisin piirivalvojaksi, vaikkei hän ollut tuolloin vielä liittynyt Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen. Wolfgang von Hessen oli SA:n jäsen ja liittyi natsipuolueeseen 1. huhtikuuta 1933 jäsennumerolla 1 794 944. Sotilasurallaan hän nousi majuriksi asti. Toisessa maailmansodassa entinen Suomen kruununprinssi palveli kolme vuotta Lappiin sijoitetuissa saksalaisissa joukoissa ja sai vuonna 1943 Carl Gustaf Emil Mannerheimiltä Suomen III luokan vapaudenristin osoitukseksi ansioistaan. Myöhemmin hän taisteli Lapin sodassa suomalaisia vastaan.

Toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Wolfgang joutui liittoutuneiden vangiksi. Myöhemmin hän asui Friedrichshofin linnan lisärakennuksessa Kronberg im Taunusissa ja toimi vuosien ajan Kurhessische Hausstiftungin johtajana.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolfgang kuoli Frankfurt am Mainissa 12. heinäkuuta 1989 92 vuoden ikäisenä. Kuollessaan hän oli viimeinen elossa oleva kuningatar Viktorian lapsenlapsenlapsi, joka oli syntynyt hänen elinaikanaan. Viktoria kuoli vuonna 1901 Wolfgangin ollessa neljän vuoden ikäinen.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolfgang avioitui 17. syyskuuta 1924 Badenin prinsessan, prinssi ja liittokansleri Maximilian von Badenin sekä Maria-Luise von Hannover-Cumberlandin tyttären Marie Alexandran (1902–1944) kanssa. Heillä ei ollut omia lapsia, mutta Wolfgang adoptoi veljenpoikansa, prinssi Karl Adolf von Hessenin (synt. 1937), kun tämän isä Christoph von Hessen oli kaatunut vuonna 1943. Marie Alexandra kuoli toisen maailmansodan ilmapommituksissa Frankfurt am Mainissa 29. tammikuuta 1944. Myös Wolfgangin toinen, Ottilie Möllerin (1903–1991) kanssa vuonna 1948 solmima avioliitto jäi lapsettomaksi.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Prince Wolfgang of Hesse & de:Wolfgang von Hessen