August von Mackensen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
August von Mackensen husaarirykmentin komentajan asussaan.

Anton Ludwig August von Mackensen (6. joulukuuta 18498. marraskuuta 1945) oli saksalainen sotamarsalkka ja yksi Saksan korkeimmista sotilasjohtajista ensimmäisen maailmansodan aikana.

Mackensen aloitti sotilasuransa ratsuväessä ja toimi husaarirykmentin ja myöhemmin -prikaatin komentajana. Hänet aateloitiin vuonna 1899. Maailmansodan aikana Mackensen ylennettiin sotamarsalkaksi vuonna 1915 ja hän johti menestyksekkäästi Serbian valloitusta ja sen jälkeen Romanian vastaista rintamaa. Hän jäi eläkkeelle armeijasta vuonna 1920.

Weimarin tasavallan aikana Mackensen toimi Stahlhelm-järjestössä ja esiintyi myöhemmin Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen vallan symbolisena tukijana.

Mackensen tuli tunnetuksi käyttämällä kenraalina ja marsalkkana sekä vielä eläkkeelläkin vanhaa husaarirykmentin komentajan univormuaan. Asu ja sen päähineeseen sisältynyt näyttävä pääkallon ja sääriluiden kuva saattoi innoittaa myös SS-järjestöä ottamaan käyttöön mustat univormut ja totenkopf- eli pääkallokokardit.

Mackensen osallistui korkeasta iästään huolimatta maanpaossa kuolleen keisari Vilhelm II:n hautajaisiin Hollannissa vuonna 1941 käyttäen yhä husaariunivormuaan.

August von Mackensenin poika oli kenraalieversti Eberhard von Mackensen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:August von Mackensen