Maximilian von Baden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maximilian von Baden
Bundesarchiv Bild 183-R04103, Prinz Max von Baden.jpg
Saksan valtakunnankansleri
Monarkki Vilhelm II
Edeltäjä Georg von Hertling
Seuraaja Friedrich Ebert
Henkilötiedot
Syntynyt10. heinäkuuta 1867
Baden-Baden, Badenin suurherttuakunta
Kuollut6. marraskuuta 1929 (62 vuotta)
Salem, Weimarin tasavalta
Puoliso Hannoverin Marie Louise
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Prinssi Maximilian Alexander Friedrich Wilhelm von Baden (lyh. Max von Baden, 10. heinäkuuta 18676. marraskuuta 1929) oli Badenin suurherttua Fredrik II:n serkku ja perijä. Hän oli naimisissa Maria Luise von Hannover-Cumberlandin kanssa, joka oli Ison-Britannian ja Irlannin kuningashuoneen prinsessa ja Braunschweig-Lüneburgin herttuatar.

Von Badenia pidettiin jo ennen ensimmäistä maailmansotaa liberaalina. Sodan aikana hänet nimitettiin valtakunnankansleriksi lokakuussa 1918. Hänen tehtävänsä oli neuvotella aselepo ympärysvaltojen kanssa sodan viime päivinä. Vaikka hänellä olikin epäilyksensä kenraalikunnan rauhantahdosta, hän hyväksyi tehtävän ja nimitti hallituksen, johon ensi kertaa kuului sosiaalidemokraattien edustajia, kuten Friedrich Ebert ja Philipp Scheidemann. Hallituksen työskentelyn aselevon saavuttamiseksi keskeytti vallankumouksen syttyminen Saksassa marraskuun ensi päivinä. Von Baden ymmärsi, ettei keisari Vilhelm II voisi enää säilyttää kruunuaan, ja von Baden painosti tätä luopumaan vallasta pelastaakseen monarkian. Keisari ei kuitenkaan suostunut, kunnes viimein kenraalit Paul von Hindenburg ja Wilhelm Groener ilmoittivat, että keisarin oli luovuttava vallasta. Monarkian päätyttyä myös Max von Baden erosi virastaan Ebertin hyväksi 9. marraskuuta 1918. Eroa seurasi välittömästi Saksan tasavallan perustamisilmoitus.

Max von Baden vietti lopun elämäänsä eläkkeellä. Serkkunsa Fredrik II:n kuoltua vuonna 1928 hänestä tuli Badenin suvun päämies kuolemaansa asti.

Saksan keisarikunnan lippu Edeltäjä:
Georg von Hertling
Saksan valtakunnankansleri
3. lokakuuta 1918 – 9. marraskuuta 1918
Seuraaja:
Friedrich Ebert