Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)/Arkisto 4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Suomenkielinen Wikiversity (beta) on käynnistetty[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen Wikiversity (beta) on käynnistetty 6. tammikuuta 2008. "Jotta projekti pääsee osaksi globaalia Wikiopistojen verkostoa tulee sillä olla toimintaa sekä vähintään kymmenen aktiivista kehittäjää tässä beta-ympäristössä. Tämän jälkeen Wikimedia säätiö hyväksyy projektin ja sille myönnetään oma verkko-osoite: fi.wikiversity.org." Wikiopiston kahvihuoneessa on käynnistetty hankkeen kehityskeskustelu.

Nyt on hyvä hetki päivittää kaikki yhteistyöverkostot ja lähteä tuottamaan yhteistyössä vapaasti käytettävissä olevaa materiaalia. Mitä enemmän aktiivisia toimijoita tukee mukaan sitä suurempi hyöty siitä koituu kaikille. Kaikkien hankkeen kehittämisestä kiinnostuneden tahojen kannattaa siksi levittäää edelleen tietoa suomenkilelisen Wikiopiston perustamisesta esinerkiksi "sähköpostiketjukirjeellä" kaikille tuntemilleen lukioiden, ammattikoulujen, (ammatti)korkeakoulujen ja yliopistojen opettajille sekä muille Wikimeedioiden potentiaalisille kehittäjille.

Tämän päivän verkottuneessa maailmassa Wikimeedioiden hyödyntämisen ja sisällöntuotannon taidot voidaan katsoa kuuluvan jo osaksi yleissivistystä ja parhaiten nämä taidot oppii tekemällä. Siksi olisikin erittäin suotavaa, että kaikki opettajat teettäisivät opiskelijoillaan ainakin hiukan omiin oppiaineisiinsa liittyviä Wikimeediasisältöjä ohjattuina harjoitustöinä ja tiimiyttämällä vierasmaalaisia vaihtareirta suomalaisten opiskelijoittensa kanssa, saataisiin materiaaleista samantien monikielisiä.

Suomenkielisen Wikiopiston ja Wikiwersityn kurssikirjat on pääsääntöisesti tarkoitus tuottaa Wikikirjastoon, jonne on luotu oma sivu kurssikirjoista.

Wikipedian käyttäjän käsikirja, Wikimeediatuotteiden sisältötuotanto ja Bottien käyttö wikimeedioissa[muokkaa wikitekstiä]

Wikiopistossa on käynnistynyt myös kaikkia käyttäjiä yleisesti kiinnostavan Wikipedian käyttöön opastavan itseipiskelumateriaalin Wikipedian käyttäjän käsikirjan kehittäminen Wikikirjastoon. Tämän itseopiskelumateriaalin lukemista ja kehittämistä tuetaan myös Wikiopiston opintopiirillä Wikimeediatuotteiden sisältötuotanto. Opintopiiriin ovat tervetulleita kaikki Wikimeedioiden käyttäjät oppijoina ja/tai tuutoteina. Opintopiiriin liitytään liittymällä sen oppimistehtävien ratkaisutiimeihin, esimerkiksi tiimi Bottien käyttö wikimeedioissa etsii parhaillaan tuutoreita sekä asiasta kiinnostuneita osallistujia. --Raimondo 15. tammikuuta 2008 kello 22.36 (UTC)

Kaikkea sitä sattuukin[muokkaa wikitekstiä]

Ilta-Sanomissa. --Ulrika 5. maaliskuuta 2008 kello 06.59 (UTC)

Asiasta onkin jo tehty artikkeli Wikiuutisiin. --Johney 5. maaliskuuta 2008 kello 07.01 (UTC)
Nopeat syövät hitaat :D --Ulrika 5. maaliskuuta 2008 kello 07.02 (UTC)
Englanninkielellä löytyy pitempi ja perusteellisempi artikkeli jos aihe kiinnostaa. --MikkoK 6. maaliskuuta 2008 kello 13.32 (UTC)

Näinkö ihmiset pilkkaavat Daniel Tammettia ?[muokkaa wikitekstiä]

Löysin vikipedian sivuilta seuraavanlaisen ilkeän viittauksen että Daniel Tammet olisi seksuaalisesti bi-suuntautunut. Ikävää että ihminen joka on lahjakas jollain tavalla niin aina löytyy jostakin häntä parjaavia huomautuksia. Tälläinen herjaava kohta suuresti arvostamaani henkilöä kohtaan pitäisikin heti poistaa wikipedian suomenkielisestä versiosta. Häpeän teidän kaikkien puolesta jotka olette noin yksinkertaisia että viitsitte mokomaa sietää, itse pahoitin mieleni todella pahasti löytäessäni tälläistä wikipediasta.

- täällä tämä ilkeä herjaus löytyy: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_homo-_ja_biseksuaaleista#_note-350

Vanhanen Marko Kommentin jätti 84.250.161.34 (keskustelu – muokkaukset).

On oma ongelmasi, että ajatusmaailmasi on jäänyt 1800-luvulle. --qWerk 9. maaliskuuta 2008 kello 18.14 (UTC)
Kun henkilö itse kertoo hyvin avoimesti omasta homoudestaan luotettavassa lähteessä (tässä vielä toinen) voi aika varmasti kertoa, että henkilö on homo. Itse pidän loukkaavana henkilöä itseään kohtaan sitä, että hänen seksuaalinen suuntautumisensa koetaan jonkinlaisena vikana ja "ilkeänä viittauksena". Lyhyesti sanottuna some people are gay – get over it. Toivoo --Orri 9. maaliskuuta 2008 kello 18.19 (UTC)

Wikipedia-artikkeleiden suora kopiointi lehtiin[muokkaa wikitekstiä]

Selailin Ykköset!-ilmaisjakelulehden (levikki 373500 kpl) numeroa 12/2008 (603) (Keskiviikko 19.03). Siinä on mm. artikkeli otsakkeella "Minna Canth", jonka alaotsakkeena "Minna Canthin päivä 19.03.08" ja jonka alaotsakkeena "Lähde: Wikipedia, www.wikipedia.org". Sitten itse artikkeli onkin suora leikkaa ja liimaa (copy-paste) täältä: Minna Canth. Lehtiartikkeli sisältää ingressin(?), siis Wikipedia-artikkelin alussa olevan tiivistelmän ennen sisällysluetteloa. Lehtiartikkeli on sanasta sanaan yhtenevä Wiki-artikkelin kanssa (ilman yhtä virkettä joka on lisätty Wiki-artikkeliin vasta 17.3.). Lehtiartikkeliin on muuntunut alleviivatuiksi KAIKKI Wiki-artikkelissa esiintyvät (siniset) linkitetyt sanat. Lisäksi Wiki-artikkelin tekstissä oleva viitelinkkinumero [1] ("Hän ... oli suomenkielisen koulutuksen pioneereja.[1]") on suoraan kopioitunut lehtiartikkeliin vaikkei se siellä tietenkään viittaa mihinkään. Kohko 19. maaliskuuta 2008 kello 17.50 (UTC)

Päätoimittajalle vaan palautetta että ei tuo ole journalismia tai hyvän tavan mukaista.. --Harriv 19. maaliskuuta 2008 kello 19.27 (UTC)
Joo, niin tietysti, mutta päätoimittaja Taisto Järvinen ei ylipäänsäkään näytä harjoittavan journalismia, joten turha odottaa häneltä sellaista. Toisalta, eikö se ole kiva, että voi lukea Wikipedia-artikkeleiden alkukappaleita ilman että avaa tietokonetta? Eikö riittäsi, että huomauttaisi, että otsake "Lähde: Wikipedia, www.wikipedia.org" kuuluisi olla muodossa "Suoria lainauksia Wikipedia-artikkelista Minna Canth, http://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canth"? Ei se olisi suotavaa, että yritettäisiin rahastaa maksullisella lehdellä, jossa on netistä kopoituja ilmaisia artikkeleita, mutta Ykköset! on pelkkä ilmaisjakelulehti ("mainoslehti"). Ykköset! on muutenkin täynnä puffeja (artikkelin muotoon kirjoitettuja yritysten mainoksia), joten miksei Wikipediaakin voisi puffata? Myönteisenä seikkanahan voidaan nähdä, ettei Ykköset!-lehden toimittaja ole yrittänyt "muokata omakseen" hyväksi havaitsemaansa Wikipedia-artikkelia huijaamalla, siis vaihtamalla artikkeliin sanoja ja lauserakennelmia siellä ja täällä, ja pahimmassa tapauksessa sotkemalla asioita ja lisäämällä väärää tietoa sekaan.
Samassa lehdessä on muuten artikkeli kevätpäiväntasauksesta, joka on kopio Wikipedia-artikkelin ensimmäisestä ja kolmannesta kappaleesta. Eikä tämä tietenkään ensimmäinen kerta ole kun Ykköset!-lehdessä on tällaista Wikipedian kopiointia harjoitettu. Lehden ilmaisjakelu 373500 talouteen tavoittaa n. 830000 lukijaa, joten Wikipedia on saanut laajalti mainosta. Wikipediahan sentään selkeästi aina mainitaan, tosin harhaanjohtavasti "lähteenä" vaikka kyse on suorasta kopioinnista. Ehkä lehden "omien" juttujen tasosta kertoo se, ettei ilmeisesti kukaan 830000 lukijasta ole vielä valittanut näistä Wikipedia-kopioinneista. Jos Wikipedia-kopioinnit poistettaisiin, niin mitäs asialuettavaa koko lehteen sitten jäisi?... ;=) --Kohko 20. maaliskuuta 2008 kello 01.30 (UTC)
No, jos joku meistä suuttuu Ykköset!-lehdelle, on mahdollista lähettää lasku. Itse asiassa kuka tahansa, joka on tehnyt johonkin noista artikkeleista tekijänoikeuskynnyksen ylittävän muokkauksen, voi haastaa lehden oikeuteen ja vaatia korvausta tekijänoikeusloukkauksesta. (Vaihtoehtoisesti voi tehdä rikosilmoituksen.) Odotettavissa olisi ehkä n. 100 euron kertakorvaus, josta menevät sitten verot. Valitettavasti en ole noita artikkeleita muokannut, joten en voi asiaan puuttua. --M. Porcius Cato 20. maaliskuuta 2008 kello 07.50 (UTC)
Itse voisin. Mm. tämä on nimittäin minun lisäys: Hän edisti naisten asiaa uusien koulutusmahdollisuuksien avulla ja oli suomenkielisen koulutuksen pioneereja.[1] Canth vaikutti vanhoilla päivillään noin puolen tusinan kuopiolaiskoulun taustalla (mm. Yhteiskoulu ja Kauppakoulu). --Ras 21. maaliskuuta 2008 kello 21.39 (UTC)
Olen itse lähettänyt joskus huomautuksen suorasta kopioinnista toiselle suurelle suomalaiselle iltapäivälehdelle ja silloin sylttytehtaaksi paljastu STT, jolle myös lähetin huomautuksen. STT pahoitteli asiaa. Kannattaa ainakin (ystävällissävyisesti) aluksi huomauttaa asiasta. --Joonasl (kerro) 20. maaliskuuta 2008 kello 07.58 (UTC)
Osaa ne muutkin. Aikanaan luin Kalevasta kreikkalaisesta mytologiasta juttua, kunnes törmäsin selitykseen erinyksistä verikoston kostottarina. Tällaista omalta näppäimistöltä peräisin olevaa suomen kielen pahoinpitelyä ei heti unohda, ja pikainen katselmointi paljasti selityksistä suuren osan olevan peräisin sanasta sanaan Wikipediasta lyhennettyinä - ilman, että lähteeseen olisi edes viitattu. --Care 20. maaliskuuta 2008 kello 08.35 (UTC)
Eikä rajoitu lehtiin. Guinnessin ennätyskirjan 2006 suomalaisissa osioissa on pitkiä pätkiä leikattu suoraan fi-wikipediasta. --ML 20. maaliskuuta 2008 kello 09.01 (UTC)
Vuoden 2006? Oletko varma, ettei voisi olla toisin päin - Wikipediaan kopioitu sieltä? --TBone 20. maaliskuuta 2008 kello 10.20 (UTC)
Sori, kirja olikin "Maailman Top-10 listat 2007" eikä Guinness. Siinä on ainakin jalkapallo-osiossa meikäläisen tänne kirjoittamaa tekstiä. --ML 22. maaliskuuta 2008 kello 08.55 (UTC)
Hmm, onko Julkisen sanan neuvostolla sananvaltaa tällaisissa asioissa? Ilmeisesti pitäisi olla jotain rikkomuksia journalismin ohjeita kohtaan, äkkiä silmäiltynä voisi olla ehkä kohdat 7, 10, 12? --Harriv 20. maaliskuuta 2008 kello 08.58 (UTC)

Kysymys: Missä tapauksessa tuo olisi sallittua? Käsittääkseni GFDL sallii yksittäisten artikkelien liittämisen muihin teoksiin kunhan artikkelissa mukana tiedot lähteestä ja lisenssistä. --Zache 20. maaliskuuta 2008 kello 10.55 (UTC)

Tuohan olisi verkkomediassa helppoa. Laittaa linkin Wikipedian artikkelihistoriaan ja linkittää sivulleen GFDL:n. GFDL:n nykyinen versio edellyttää kuitenkin, että se on liitettävä painotuotteisiin kokonaisuudessaan, samoin tieto kaikista tekijöistä. Kolmen palstan artikkelin perässä tulisi olla siis sivu–pari englanninkielistä legalesiä, jota sitten seuraisi lista Wikipedia-käyttäjistä, jotka ovat osallistuneet artikkelin kirjoittamiseen. (Tuo jälkimmäinen on meille erottamattomasti kuuluvan isyysoikeuden seuraus.) Tähän ei kovin moni lehti rupea. --M. Porcius Cato 20. maaliskuuta 2008 kello 12.50 (UTC)

Luetaanpa omia ohjeitamme: Wikipedia:Tekijänoikeudet. Siellä kerrotaan ihan selvästi millä ehdoilla materiaalia saa edelleen levittää ja annetaan esimerkiksi lyhyt kappalekin (ei tarvita sivukaupalla tekstiä!), jonka uudelleen julkaisijat voivat liittää lainatun tekstin oheen. Parantamisen varaa meillä olisi sen verran että tuolle sivulle olisi linkki jokaiselta wikipedian sivulta. Nyt suomenkielisen sivun alareunassa on linkki vain seuraavasti: Sisältö on käytettävissä lisenssillä GNU Free Documentation License. EN-wikin mallin mukaan ehdottaisin että tuohon lisättäisiin vielä perään "Ohjeita Wikipedian materiaalin käyttämisestä. Trainthh 21. maaliskuuta 2008 kello 08.07 (UTC)

Niin, kyseessä on monissa tapauksissa varmasti väärinymmärrys: kun tekstin sanotaan olevan vapaata, niin sitten myös katsotaan olevan vapaata. Kovin suuresta epäkohdastahan ei muutenkaan välttämättä ole kyse, kun teksti on kuitenkin pohjimmiltaan vapaaksi tarkoitettu... --ML 22. maaliskuuta 2008 kello 08.55 (UTC)
Helpompi ja selkeämpi ohjeistuslinkki joka sivulle on ehdottomasti kannatettava ajatus.--Riisipuuro 2. huhtikuuta 2008 kello 04.29 (UTC)--

Wikimedia-tunnusten yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjät voivat nyt yhdistää Wikimedia-tunnuksensa tietyin ehdoin. Palvelu on tarkoitus ottaa siirtymäkauden jälkeen käyttöön kaikille käyttäjille. –Dilaudidκ, μ • 26. maaliskuuta 2008 kello 18.52 (UTC)

Aiheesta on jo käyty keskustelua käytäntökahvihuoneessa, joten jatkossa kannattanee jutella siellä --albval 26. maaliskuuta 2008 kello 18.54 (UTC)

Wikipediassa Ike-sota?[muokkaa wikitekstiä]

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa on tänään juttua tekstiviestijupakan käsittelystä Wikipediassa. [1]. --Quinn 6. huhtikuuta 2008 kello 06.43 (UTC)

Hyvässä hengessä minusta Ilkka Kanervan keskustelusivulla on keskusteltu. --qWerk 6. huhtikuuta 2008 kello 06.49 (UTC)
Linkki ei taida toimia? --Joonasl (kerro) 6. toukokuuta 2008 kello 06.55 (UTC)

Uusi laadunvarmistusmenetelmä de-wikissä[muokkaa wikitekstiä]

Jos joku ei ole vielä huomannut, niin saksankielisessä Wikipediassa alettiin toissapäivänä kokeilla uutta laadunvarmistusmenetelmää, jonka tulemisesta täälläkin on aiemmin puhuttu [2], nimittäin "seulotut" ja "tarkistetut" versiot. Lyhyesti sanottuna tästä eteenpäin saksankielisessä Wikipediassa lukija ei enää automaattisesti näe artikkelin viimeisintä versiota, vaan ainoastaan viimeisimmän version, jonka joku vakituinen wikipedisti on merkinnyt "seulotuksi" eli vandalismittomaksi. Lisätietoa sivulta de:Hilfe:Gesichtete und geprüfte Versionen. --Mb 8. toukokuuta 2008 kello 09.49 (UTC)

Asiasta on keskusteltu myös täällä. --Anr 9. toukokuuta 2008 kello 18.29 (UTC)
Tällainen uudistus on erinomainen ja täysin välttämätön. Roskaa pääsee yksinkertaisesti liian paljon läpi - homotteluvandalismi ehkä huomataan (joskin senkin torjumiseen menee kohtuuttomasti vaivaa), mutta vähänkin hienovaraisempi humpuuki menee läpi kuin vettä vaan. Mikäli suodatus saataisiin niin tiukaksi, että täysin lähteettömiä tai edes perustelemattomia muutoksia ei hyväksyttäisi läpi käytännössä koskaan, Wikipedian luotettavuus kasvaisi huimasti, mutta lepsumminkin käytettynä kyseessä on selvä parannus nykytilanteeseen. --ML 13. toukokuuta 2008 kello 12.20 (UTC)
Tuota noin, noita huutomerkillä merkattuja olen kyllä tarkastanut viimeisen muokkauksen osalta, eli katsonut onko kyseessä esimerkiksi kirjoitusvirheen korjaus. En ole tarkastanut koko muokkaushistoriaa, koska olen nimen omaan käsittänyt että tarkastamisen idean tarkoituksena on juuri että tarkastetaan vain muokkaus, ei koko artikkelin historiaa. Neuvoja kehiin t. --Höyhens 13. toukokuuta 2008 kello 12.34 (UTC)
Wikipedia:Muutosten tarkastaminen, tuollahan ne ohjeet. Merkitään vain siis kyseinen muokkaus tarkistetuksi riippumatta artikkelin historiasta. --Anr 13. toukokuuta 2008 kello 12.52 (UTC)
Älkää innostuko vielä liikaa: de-wikin uusi ominaisuus on aika buginen ainakin kielilinkkejä lisäävien bottien kannalta. Bottien pitäisi säilyttää sivun seulomis- tai tarkistustila, mutta nyt ne muuttelevat tiloja miten sattuu ilmeisesti Mediawikin välimuisti- ja ajoitusongelmien vuoksi (ks. mediazilla:14029). --Silvonen 17. toukokuuta 2008 kello 05.52 (UTC)
Vika olikin pywikipedia-koodissa, mutta on nyt korjattu. --Silvonen 18. toukokuuta 2008 kello 04.14 (UTC)

Kelpaisi kyllä pidemmän päälle. Wikipedian suurin ongelma on se, että mikä tahansa artikkeli, suositeltukin, saattaa sisältää tuntikausia jotain roskaa, varsinkin jos muutos osuu sopivaan ajankohtaan. Muutama esimerkki:

Samaan aikaan toisaalla:

jne. --Tomisti (disputaatiot) 22. toukokuuta 2008 kello 09.50 (UTC)

Se nyt vaan...[muokkaa wikitekstiä]

http://www.uusisuomi.fi/raha/23745-wikipedian-kakkosmies-puolustaa-pedofiileja --Alexius Manfelt 15. toukokuuta 2008 kello 19.32 (UTC)

wiredin mukaan kirjoitus on 10v vanha. --Zache 22. toukokuuta 2008 kello 13.18 (UTC)

Korjauspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Hei.

Professori Irmeli Niemi ei ole saanut teatterineuvoksen arvoa (Vaikka varmasti olisi ansainnut!). Olen poistanut Wikipedian artikkelista tämän väärän tiedon, tarkistettuani varmuuden vuoksi asian Valtioneuvoston kansliasta. Olen todennut virheen myös Hesarin kauniin muistokirjoituksen laatineelle Kirsikka Moringille. Pyydän, että arvonimi poistetaan myös Googlen hakusanaluettelosivulta, jottei virhe monistuisi!

Kiittäen, parhain terveisin

Tuulikki Närhinsalo, Irmeli Niemen sisar

Kommentin jätti Pipalukki (keskustelu – muokkaukset).

Valitettavasti suomenkielisellä Wikipedialla ei ole valtaa Googlen hakusanoihin, mutta kun tieto poistuu Wikipediasta, poistuu se viiveellä myös Googlesta. --Agony (403) 4. kesäkuuta 2008 kello 10.31 (UTC)

Suurlähetystö[muokkaa wikitekstiä]

Hei!

aiemmin ei ollut vielä suomeksi Wikipedia:Suurlähetystö, niin yritin laittaa sen. Vaikka olen unkarinkielinen, toivon, autatte tekin mulle laitamaan sen paremmaksi :)

--Eino81 12. kesäkuuta 2008 kello 10.32 (UTC)

Lähetystö oli jo sivulla Wikipedia:Lähetystö, joten muutin tuon ohjaukseksi. --Tomisti (disputaatiot) 12. kesäkuuta 2008 kello 10.53 (UTC)

Betawiki update[muokkaa wikitekstiä]

  • Currently 99.33% of the MediaWiki messages and 67.57% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 16. kesäkuuta 2008 kello 18.49 (UTC)
  • Currently 99.59% of the MediaWiki messages and 82.89% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 2. elokuuta 2008 kello 13.13 (UTC)
  • Currently 97.53% of the MediaWiki messages and 97.18% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising or proof reading at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 3. syyskuuta 2008 kello 17.21 (EEST)
  • Currently 97.70% of the MediaWiki messages and 94.52% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising or proof reading at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 12. lokakuuta 2008 kello 14.30 (EEST)
  • Currently 100.00% of the MediaWiki messages and 99.81% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 10. tammikuuta 2009 kello 13.25 (EET)

Google Mapsissa Wikipedia-linkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Katsokaapa vaikka Tampere Google Mapsissa. En tiedä, millä nuo Wikipedia-linkit tulevat sinne, mutta veikkaisin, että artikkeleihin lisättyjen koordinaattien avulla. Tällä hetkellä Google Mapsissa näyttää olevan vain en-Wikipediaan linkkejä, mutta varmaan jatkossa se osaa linkittää myös fi-Wikipediaan. -tKahkonen 21. kesäkuuta 2008 kello 08.32 (UTC)

Ehdotus kielilinkkien keskitetystä tallentamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Kielilinkeistä tai yleisemmin eri wikien yhteistyöstä kiinnostuneiden kannattaa tutustua ehdotukseen meta:A newer look at the interwiki link. Ehdotuksen mukaan kielilinkkilistat tallennettaisiin keskitetylle palvelimelle (interlanguage.wikimedia.org tms.), jolloin esimerkiksi kaikki artikkelin Hanko erikieliset versiot voitaisiin listata interlanguage-palvelimen sivulla "Hanko". Linkkilista sisällytettäisiin sitten erikielisiin artikkeleihin loitsulla {{#interlanguage:Hanko}}, ja linkit uusiin artikkeleihin tarvitsisi lisätä vain interlanguage-palvelimelle. Tämä vähentäisi huomattavasti interwikibottien ja muun ylläpidon tarvetta. --Silvonen 24. kesäkuuta 2008 kello 18.20 (UTC)

Hieno uudistus. Helpottaisi myös niitä ongelmia, joissa vääriä linkityksiä ei saa millään korjattua, kun botit vaihtavat ne takaisin. -tKahkonen 24. kesäkuuta 2008 kello 18.23 (UTC)
Olisi hyvä uudistus. Miettisen arvoinen ongelma tosiaan on millä kielellä tuo toimisi. Esim {{#interlanguage:Hanko}} vs. {{#interlanguage:Ханко}} tai {{#interlanguage:האנקו}} --qWerk 24. kesäkuuta 2008 kello 18.39 (UTC)
Ilmeisesti siinä on keskuspalvelimen artikkelinimi: "by writing {{#interlanguage:article name}}, which will fetch all the interlanguage links from the central wiki page "article name"." ja "Article names on the central wiki will probably typically be names of the articles in the language in which the first article on the subject was written." Luultavasti linkitämme siis {{#interlanguage:Finland}} Suomi-artikkelissa mutta jokin Antti Tulenheimo on {{#interlanguage:Antti Tulenheimo}}. -tKahkonen 24. kesäkuuta 2008 kello 18.49 (UTC)
...keskuspalvelimen, tämän interwiki-palvaimen? Jos artikkeli löytyy vaikkapa suomen, ruotsin ja eestinkielisistä wikeistä, minkä wikin mukaan artikkelin nimi otetaan, ilmeisesti sen jossa on ensimmäinen timestamp? Toisaalta muutoksesta on hyötyä, mutta toisaalta se lisää vaivannäköä esimerkiksi silloin kun artikkeleita siirrellään uusille nimille esimerkiksi täsmennyssivujen alta, näin etenkin kun lähekkäisillä merkityksillä on lähekkäiset hakusanat. Lisäksi iw-linkkejä ei pystyisi suoraan artikkelin lähdekoodista tarkistamaan. -- Piisamson 24. kesäkuuta 2008 kello 18.59 (UTC)
Uskoisin että sivun siirto ja poisto saataisiin triggeroimaan event joka lähettäisi rajapintaa pitkin viestin keskuspalvelimelle. --Agony (403) 24. kesäkuuta 2008 kello 19.58 (UTC)
Heh, siitähän voi tulla taas tosi mukava rauhanomaisen rinnakkaiselon aikakausi jo tämän nykyiselläänkin rauhanomaisen kauden sivustalle. Sinälläänhän on yksi ja hailea mikä IW-palvelimella olevan sivun nimi on, koska se ei näy lukijalle ollenkaan. Sivu voi olla loogisesti nimetty vaikka paikallisen asun mukaan, ja riitatilanteissa vaikkapa kaikkia osapuolia tasapuolisesti tyydyttämätön kompromissiratkaisu ({{#interlanguage:Gdańzig}}) tai enemmän tai vähemmän satunnainen numerosarja ({{#interlanguage:Settlement 5422N1838E}}). Näin enemmän-kuin-puolivakavissaan esitettynä. --wwwwolf (hauhau/murimuri) 2. elokuuta 2008 kello 19.56 (UTC)
On siinä se hailee, että iw-linkin lisäävän käyttäjän pitäisi jotenkin löytääkin se keskuspalvelimen sivu, jonne sen linkin voi lisätä. Jos "muut kielet" -kohdan yhteydessä on muokkauslinkki, niin silloin nimi voi tietysti olla mikä hyvänsä. -tKahkonen 3. elokuuta 2008 kello 06.17 (UTC)
Ai juu. En ajatellut tuolta kannalta ja oikeassa olet. Pääni ei toiminut eilen kovin hyvin, näköjään. =) Yksi vaihtoehto olisi keskitetty haku interwikipalvelimella (ts. kielilinkkien lisäksi sivuilla on myös muuta metadataa). Myös yksi toinen ongelma pulpahti mieleen - jotkin käsitteiset sivut voivat olla linkitykseltän mutkikkaita (en nyt keksi hyvää esimerkkiä, mutta jotkin sivut yhdessä WPssä kertovat yleiskäsitteestä ja toisessa spesifisemmästä käsitteestä, josta taas on linkki kokonaan toiseen ekan WP:n käsitteeseen joka myös viittaa samaan toisen WP:n sivuun - siis WP1:yleisjuttu → WP2:laajajuttu, WP2:laajajuttu → WP1:laajajuttu2, WP1:laajajuttu2 → WP2:laaja), joissakin linkit viittaavat osioihin (vrt. Wolf O'Donnell / en:List of characters in the Star Fox series#Wolf O'Donnell) ja tällöin pitää vartoa että linkit päivitetään oikein (sama luetteloartikkeli saattaisi olla täälläkin eräänä päivänä). --wwwwolf (hauhau/murimuri) 3. elokuuta 2008 kello 19.17 (UTC)
Parempi olisi että keskuspalvelimen artikkelinimen lisäksi olisi vaihtoehtona käyttää {{#interlanguage:fi:Hanko}} tai {{#interlanguage:ru:Ханко}}. Itseasiassa tuossa riittäisi että keskuspalvelimelle kävisi kertomassa "fi:Hanko" jonka jälkeen palvelin katsoisi löytyykö tuota, jos ei, kysyisi liittyykö johonkin jo toisessa kieliversiossa olevaan artikkeliin ja sen tiedon saatuaan lisäisi datan common pooliin. Tällöin riittäisi että artikkelissa olisi {{#interlanguage}} (koska fi.wikipedia ja {{FULLPAGENAME}} tulisi automaattisesti). Mutta väärä kahvihuone tämän käsittelyyn, pitää syventyä ja kehittää lontoonkielinen ehdotus. Loistava idea: tosin vaatii hieman rajatumpaa käyttöoikeutta kuin "vapaa tietosanakirja" tai saa harva se päivä katsoa kun Apina väittää olevansa en:George W. Bush... --Agony (403) 24. kesäkuuta 2008 kello 19.57 (UTC)
Bottien omistajille voisi toki laittaa viestiä aiheesta ja väliaikaisesti estää vanhoilla käytännöillä toimivia botteja. — str4nd 24. kesäkuuta 2008 kello 18.55 (UTC)

Pyyntö tämän ominaisuuden käyttöönotosta Wikipediassa on nyt tehty (ks. bugzilla:15607), mutta vielä on epävarmaa, meneekö se läpi. --Silvonen 17. syyskuuta 2008 kello 10.56 (EEST)

Top 10 Wikipedias[muokkaa wikitekstiä]

Hi all.

I would like to request your attention to a vote that will start this midnight, regarding a rearrangement of the top ten Wikipedias that are displayed on the main wikipedia portal (http://www.wikipedia.org).

This topic has been wandering around for a long time on Talk:www.wikipedia.org template, coming to surface in many occasions, especially on the times around the milestone of 100.000 articles of the Chinese and Russian Wikipedias.

After a tentative wrap-up of all the proposals made in that page throughout the months in Talk:www.wikipedia.org template#rethinking the top ten, a discussion was launched in Top Ten Wikipedias, to which all the major Wikipedias have been invited to in their village pump.

A lot of good opinions have been collected and discussed, and a vote proposal has been made and received some feedback. That proposal was now implemented on Metapub. Please head to the poll to vote. I hope to see you there! --Waldir 5. heinäkuuta 2008 kello 13.51 (UTC)

Finnish probably doesn't fit in Top 10 anyway, no matter of criterians. --ML 5. heinäkuuta 2008 kello 14.08 (UTC)
It actually does, in 3 of the (early) proposed criteria (if trimmed the wikipedias with less than 100.000 articles): 1-stub ratio, speakers/article and users/article. Even though none of these metrics made it to the vote, I thought it would still be interesting to let you know. --Waldir 5. heinäkuuta 2008 kello 19.20 (UTC)

Frank lucas[muokkaa wikitekstiä]

miksei suomenneta? moni haluisi tietää enemmän.. Kommentin jätti 84.251.88.62 (keskustelu – muokkaukset).

Kuka on Frank Lucas? Joku näistä? --Ulrika 9. heinäkuuta 2008 kello 03.42 (UTC)
No miksei ip suomenna itse? --Juusomoro 9. heinäkuuta 2008 kello 08.18 (UTC)

Wikimania 2010[muokkaa wikitekstiä]

Pohjoismaille ei ole koskaan ennen annettu tarjousta Wikimanialle. Keskustelujen jälkeen viiden pohjoismaan jäsenten kanssa, päätimme antaa tarjouksen koko alueelle: Isäntäkaupungiksi tulisi Tukholma, sillä siitä tulisi halvin ja parhain kaupunki kulkuyhteyksien osalta kaikkialta maailmasta. Osallistumisesta kiinnostuneet voivat lisätä nimensä listaan Metassa. Juuri nyt suomalaisten osallistuminen on vähäistä ja me todella haluamme tehdä Wikimaniasta alueelliset talkoot. — Mike Halterman / str4nd 24. heinäkuuta 2008 kello 10.08 (UTC)

Tell us about your Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Please Tell us about your Wikipedia language edition, answering some questions, and learn about others.--Ziko 28. elokuuta 2008 kello 20.37 (EEST)

Wikipedia:WikiProject Check Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Hello, I have create a new page Wikipedia:WikiProject Check Wikipedia. There you can find many syntax errors in the fi.wikipedia. I hope I can help you with this page. Every morning my script scan the wikipedia and you can find a update page. There is also a international discussion page under de:Benutzer:Stefan_Kühn/Check_Wikipedia. -- sk 14. syyskuuta 2008 kello 19.59 (EEST)

Thanks. (following for fi.wiki users) Voisiko noita korjata boteilla? --Ras 18. syyskuuta 2008 kello 02.08 (EEST)
Voisi osan varmaan, mutta: Olen korjaillut jokusen ihan käsin ja useissa on muutakin nopeasti korjattavaa vikaa kuin herjaava syntaksivirhe ja näitä vikoja botti ei millään voi hoksata. Joten käsin tekemisellä saadaan korjattua muutakin samantien, kun sk ystävällisesti kaivaa näitä esiin. -- Usp 18. syyskuuta 2008 kello 04.36 (EEST)

Kun minulla on tekijänoikeudet, miten saan tehtyä muutoksen?[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

Yritän tehdä muutosta, jolla muutamme yhteisömme wikpediassa olevan tiedon neutraaliksi ja sisällöltään oikeaksi. Saan kuitenkin ilmoituksia tekijänoikeuksien rikkomisesta, vaikka minulla on oikeudet lisäämääni tekstiin. Miten pitäisi toimia?Kommentin jätti Saaraperho (keskustelu – muokkaukset).

Voit ilmoittaa asiasta esimerkiksi artikkelin keskustelusivulla. Kaikkein parasta olisi tietenkin, että kirjoittaisit omin sanoin lähteet merkiten. --MiPe (wikinät) 19. syyskuuta 2008 kello 11.12 (EEST)
Kuten MiPe sanoi. Keskustelusivu tarkoittaa siis tätä tätä artikkelin keskustelusivua. Kiinnitin myös huomiota siihen, että on parempi lisätä omaa tekstiä ja yhdistää se vanhaan kuin korvata vanha teksti kokonaan uudella. Samulili 19. syyskuuta 2008 kello 11.15 (EEST)
Eikä ole pahasta ilmoittaa myös muutoksen yhteenvetokentässä että omaat tekijänoikeudet lisäämääsi tekstiin. Huomaathan, että kun olet lisännyt ko. tekstin wikipediaan se on kaikkien vapaasti muokattavissa ja GFDL-lisenssin alainen. --Riisipuuro 19. syyskuuta 2008 kello 11.16 (EEST)--

Syrjintää minä en salli! >:(( ( koskee enimmäkseen ulkonäköä)[muokkaa wikitekstiä]

Elikkä : Onko teistä oikein että muita syrjitän esim : Lihavuuden takia. tai jos pukeutuu hienosti / erikoisesti. Minä pukeudun muodin mukaisesti mutta , minua kiusataan täällä junttilassa. Kertokaa reilusti mielipiteenne >8 ))

Wikipedia ei ole oikea paikka kertoa asioistasi. Parempi paikka purkaa tuntojaan on esimerkiksi Manneriheimin lastensuojeluliiton sivuilla, joista asiantuntevaa apua on saatavilla: Linkki. --qWerk 25. syyskuuta 2008 kello 17.43 (EEST)

Wikimania 2010 Tukholma[muokkaa wikitekstiä]

(Thanks to Käyttäjä:KFP for translating for me.) :)

Hei! Seuraavassa lyhyt tilannekatsaus liittyen Tukholman Wikimania 2010-hankkeeseen: Olemme järjestäneet yhteistyössä kuuden suurimman pohjoismaisen wikin (sv, no, nn, fi, da ja is) kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on järjestää "Pohjoismainen" Wikimania Tukholmassa 5-8 elokuuta 2010. Olemme työskennelleet asian parissa muutaman kuukauden ajan, ja ryhmän työ alkaa päästä vauhtiin. Valmistuttuaan tarjous esitetään Wikimedia Norge- ja Wikimedia Sverige -yhdistyksille, jotka harkitsevat, haluavatko tukea sitä. Tarjousta valmisteleva ryhmään kuuluu neljä henkeä Ruotsissa, kolme Norjassa, kaksi Tanskassa ja yksi Yhdysvalloissa.

Työtä on vielä paljon jäljellä ja tehtäviä jaetaan parhaillaan ryhmän eri jäsenille. 9. lokakuuta klo 21:00 (Suomen aikaa) ryhmä kokoontuu #wikimania-stockholm IRC-kanavalla (freenode) arvioimaan projektin edistymistä. Samassa yhteydessä on myös mahdollista esittää hankkeesta kysymyksiä.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan tarjous valmistuu marraskuun puolessavälissä, jonka jälkeen Wikimedia Norge ja Wikimedia Sverige päättävät tuestaan sille. Virallinen tarjouskilpailu alkaa uudenvuoden jälkeen ja Wikimedia Foundation tekee lopullisen päätöksen huhtikuussa 2009.

Kuten aiemminkin, toivotamme myös uudet osallistujat tervetulleiksi hankkeeseen. Jos olet kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä tarjouksen puheenjohtajana toimivaan Mike Haltermaniin (en:User:Mike Halterman) tai muihin ryhmän jäseniin. Tuoreimmat suomenkieliset uutiset kokouksiin ja muihin asioihin liittyen löydät tästä uutismallineesta. Lisätietoja tarjouksesta saat sivuiltamme Metassa. Mike Halterman 30. syyskuuta 2008 kello 17.42 (EEST)

Wikipedia logo project[muokkaa wikitekstiä]

English: Hello! This is a message to inform all the Wikipedias that there is an ongoing project to fix the errors in the Wikipedia logo. There's also a plan to add more characters in the blank spaces and find characters for the other sides of the globe. Feel to visit the page on Meta-Wiki and discuss it on the talk page. If this message has arrived in the wrong place, please update the distribution list. Thank you, and see you on Meta! Bastique 17. lokakuuta 2008 kello 03.28 (EEST)

suomi: Meta-wikissä on käynnissä logonkorjausprojekti. Tarkoituksena on muun muassa lisätä nykyisestä logosta puuttuvien kirjoitusjärjestelmien merkkejä tyhjiin paloihin. Lisäksi on tarkoitus päättää, mitä merkkejä tulee logon taakse. Aiheesta voi keskustella logonkorjausprojektin keskustelusivulla. —ilaiho (kitinää) 19. lokakuuta 2008 kello 13.47 (EEST)

  1. http://fi.wikisource.org/wiki/Naiskysymyksest%C3%A4 Canth, Minna: "Naiskysymyksestä". Valvoja-lehti, 1884.