Wikipedia:Muutosten tarkastaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Muutosten tarkastus oli suomenkielisessä Wikipediassa aikaisemmin käytössä ollut tekniikka, jonka avulla seurattiin tuoreita muutoksia ja merkittiin niitä tarkastetuiksi. Tekniikka poistettiin käytöstä syyskuussa 2012, ja sen on korvannut uusi versioiden arviointi eli seulonta. Tutustu versioiden arviointiin.


Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Muutosten tarkastaminen[muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohje koski muutosten tarkastamista 1. joulukuuta 2011 – 18. syyskuuta 2012.

Ylläpitäjät sekä yli sata päivää sitten rekisteröityneet, yli tuhat muutosta tehneet käyttäjät voivat tarkastaa tehtyjä muutoksia Wikipedian keskustelusivuilla sekä projektisivuilla, jotka eivät ole artikkelisivuja, tiedostosivuja tai mallinesivuja. Muutoksella tässä tarkoitetaan yksittäistä muokkausta. Kaikki muutokset näillä sivuilla ovat tarkastamattomia kunnes ne merkitään tarkastetuiksi – poikkeuksena ylläpitäjien tekemät muutokset. Ylläpitäjien palauttaessa sivun palautetut muutokset kirjautuvat automaattisesti tarkastetuiksi.

Tarkastamattoman muutoksen edessä on punainen huutomerkki Tuoreet muutokset -sivulla. Muutoksen voi merkitä tarkastetuksi valitsemalla muutossivulla olevan Merkitse muutos tarkastetuksi -linkin. Muutoksen tarkastaminen kirjautuu muutostentarkastuslokiin. Itse tehtyjä muutoksia ei voi merkitä tarkastetuiksi.

Muokkausten merkitseminen tarkastetuksi oli keino nopeuttaa ja tehostaa tuoreiden muutosten valvontaa joulukuuhun 2011 saakka, jonka jälkeen sen on pääosin korvannut uuden Merkityt versiot -tekniikan myötä käyttöön otettu versioiden arvionti. Tämä versioiden arviointi poikkeaa muutosten tarkastamisesta käyttötavaltaan ja tarkastusperiaatteiltaan. Katso täältä miten järjestelmät eroavat toisistaan.

Artikkelisivuihin, tiedostosivuihin ja mallinesivuihin tehtyjä muutoksia ei voi tarkastaa tällä menetelmällä enää joulukuun alusta 2011 alkaen.

Muutosten tarkastus poistettiin lopullisesti käytöstä 18. syyskuuta 2012, jonka jälkeen muutoksia ei enää voi tarkastaa tällä menetelmällä.

Punaiset huutomerkit[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisessä Wikipediassa olivat Tuoreiden muutosten punaiset huutomerkit oletuksena käytössä. Ne sai halutessaan piilotettua kirjoittamalla omaan css-tiedostoon seuraava koodi:

.unpatrolled { display: none; }

Pääset omaan css-tiedostoosi tästä (Vector-ulkoasu) tai tästä (Monobook-ulkoasu). Tämän jälkeen valitse Voit kirjoittaa uuden artikkelin aiheesta kohdasta uuden sivun luominen ja siirrä siihen yllä kuvattu teksti. Lopuksi poista sivu selaimen välimuistista (Internet Explorerissa ja Firefoxissa CTRL+F5).

Uudet sivut -näkymästä sai tarkastamattomien artikkelien taustalla näkyvän keltaisen värin pois kirjoittamalla omaan css-tiedostoon:

.not-patrolled { background-color:darkwhite; }

Milloin muokkauksen voi merkitä tarkastetuksi?[muokkaa wikitekstiä]

Muokkauksen voi merkitä tarkastetuksi, jos:

  • muokkaus sisältää korjauksia kieliasuun, kielilinkkeihin tai muuhun verrattavaan, tai
  • muokkaus tekee muutoksia faktoihin, ja tietämyksesi perusteella on oletettavaa, että muutokset ovat rehellisiä yrityksiä lisätä kirjoittajan omasta mielestä totuudellista tietoa.

On hyödyllistä yrittää etsiä lähde, jolla voi todeta muutoksen oikeaksi. Usein lähteen voi vielä lisätä artikkeliin parantamaan sen luotettavuutta.

Häiriömuokkaukset[muokkaa wikitekstiä]

Jos muokkaus sisältää

  • vandalismia,
  • roskaa,
  • selvästi virheellistä tietoa tai
  • tietoa, jonka lisääjän motiivit ovat epäilyttävät,

muutos merkitään tarkastetuksi muutoksen kumoamisen, poistamisen tai roskaksi merkitsemisen yhteydessä.

Tarkastettujen muutosten piilottaminen tuoreista muutoksista[muokkaa wikitekstiä]

Tarkastettujen muutosten piilottaminen tuoreista muutoksista onnistuu lisäämällä "hidepatrolled=1" url:iin seuraavassa muodossa:

//fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Tuoreet_muutokset&hidepatrolled=1&limit=500

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]

Asetukset