Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tietolaatikon kopioiminen dewikistä tänne?[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku neuvoa, miten dewikin sivulla de:Europäische Union näkyvän tietolaatikon saisi näkymään samanlaisena fiwikissä? Pelkällä copypastella värit häviävät ja tietolaatikko siirtyy sivun oikeasta laidasta vasempaan. --Vyörykkä (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 17.42 (EEST)

Siellä on css-luokkia mitkä puuttuu fiwikistä. Esim. "float-right" on siellä common.css:ssä. Nuo voi lisätä templatestylesiin tänne. Stryn (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 18.01 (EEST)
Miten tuo siis käytännössä tehdään? Joka tapauksessa en nyt ole mallinetta tänne siirtämässä, mutta jossain vaiheessa ajattelin siirtää, koska nykyinen Järjestö-malline ei kunnolla sovi EU:lle; siihen ei saa laitettua edes sijaintikarttaa. Vyörykkä (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 18.04 (EEST)
@Vyörykkä: TemplateStyles tehdään siis seuraavalla tavalla:<templatestyles src="Järjestö/styles.css" />. Ja äskeinen koodi lisätään mallineen (ilmeisesti järjestömallineen) alkuun. Tämä vaatii, että luotaisiin tyylisivu Malline:Järjestö/style.css mihin laitettaisiin sellaisia koodeja, jotka asettavat mallineen oikealle eikä vasemmalle. Kanasalaatti (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 19.51 (EEST)
Kiitos neuvosta. Kyse ei kuitenkaan ole mallineesta vaan yhdelle ainoalle sivulle (Euroopan unioni) tulevasta tietolaatikosta, joten mallineen alkuun lisättävästä koodista ei ole apua. En ole kuitenkaan vielä tänäänkään tuota tekemässä, joten aikaa on. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 19.56 (EEST)
Suositeltu tapa on käyttää mallineen tyyliasetuksia jotta laatikot näkyvät samalla tavoin kaikilla sivuilla ja vältetään artikkelikohtaista purkkakorjausta. Onko kyse siis tuon laatikon {{Järjestö}} näkymisestä sivulla vai tarkoititko jotain muuta laaatikkoa? Miten sen pitäisi näkyä, tekstin pitäisi täyttää sivulla oleva osa? Vai jotain muuta? Jos malline kaipaa jotain lisäyksiä niin siitä voi keskustella sivulla Keskustelu mallineesta:Järjestö, itse en näe syytä miksi se kartta pitäisi tuosssa olla mukana. Ja miksi fiwikissä haluttaisiin matkia juuri de-wikin tapaa eikä vaikka jonkin muun tai käyttää ihan omaa tapaa? Ipr1 (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.22 (EEST)
Artikkelissa Euroopan unioni ei ole tällä hetkellä lainkaan karttaa unionin nykyisistä jäsenvaltioista, mikä tosin hoituisi nopeasti muullakin tavoin kuin koko tietolaatikon uudistamisella. Koodi suunnittelemalleni tietolaatikolle löytyy täältä, saksankieliset termit voin kääntää itsekin. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.28 (EEST)
Koneeni hidasteli jotain, en nähnyt tuota viimeistä lisäystä. Haluan matkia dewikin tapaa, koska siellä oleva tietolaatikko vaikuttaa yksinkertaisesti ulkonäöltään parhaalta. Fiwikissä voitaisiin mainiosti käyttää myös ihan omaa tietolaatikkoa, mutta itse en ainakaan osaa sitä tehdä; jos joku minua taitavampi haluaa, niin siitä vain. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.32 (EEST)
Karttakuva nyt lisätty. Omaan silmään de-wiki näyttää järjestään huonoimmalta vaihtoehdolta jokaisen laatikon kohdalla, en-wikissäkin on parempi ulkoasu. Ipr1 (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.46 (EEST)

Kunnallispolitiikkamalline[muokkaa wikitekstiä]

Olisikohan minun mahdollista teettää jollakulla hommia? Ei vaikuta kovin todennäköiseltä, mutta ehkäpä joku keksii paremman tavan, jos selostan ajatustani tässä. Etsiskelen siis henkilöä, joka hallitsisi ainakin JSONia ja Vegaa. Tarkoitus olisi seuraava: Nykyisin Suomen kuntia kuvaavissa artikkeleissa on vaihtelevia käytäntöjä sen suhteen, miten kuvataan kunnanvaltuuston voimasuhteita. Usein käytössä on esimekiksi lista tai tekstimuotoinen kuvaus tai taulukko tai toisenlainen taulukko tai ei yhtikäs mitään. Minusta paras mahdollinen tapa olisi tarjota lukijalle ensin silmäiltäväksi 100% pinottu aluekaavio, jonka voisi sitten tarvittaessa avata täsmälliseksi taulukkonäkymäksi tarkempaa tutkimista varten. Selvä homma, mutta tietää paljon työtä. Homman helpottamiseen olisi kuitenkin olemassa keinoja: Tilastokeskus tarjoaa tarvittavat tiedot jokaisesta kunnasta vuodesta 1976 lähtien ja vielä API:n, jolla nämä tiedot voitaisiin ladata JSON-muodossa. Siten olisi ymmärtääkseni mahdollista rakentaa malline, joka laatisi jokaiselle kunnalle kaavion ja taulukon automaattisesti. Nyt esimerkiksi minä voisin kyllä laatia kaavion muutamaan artikkeliin käsipelillä ennen kuin väsähdän – mutta se, joka hallitsee ATK:ta ja tekee työn kerran kunnolla, on samalla vaivalla tehnyt kuvaajat kaikkiin kunta-artikkeleihin ja myös päivittänyt ne tästä hetkestä iäisyyteen. Tämä vaikuttaisi äärettömän paljon paremmalta tavalta, jos vain joku osaisi sen tehdä. Olisiko kenelläkään ehdotuksia käytännön toteutuksesta tai parempia ajatuksia tämän päämäärän sijaan? – Inehmo (keskustelu) 9. toukokuuta 2021 kello 21.55 (EEST)

Äänilevyjen kappaleluettelo[muokkaa wikitekstiä]

Hei!

Kun luotte noita äänilevyjen kappaleluetteloita, niin mielestäni olisi syytä kiinniittää myös visuaaliseen ilmeeseen. Nyt monestikin on otsikon ja luettelon välissä tyhjää tilaa, kun lista on leveämpi. Miksi luettelon taulukkopohja ei ole hieman kapeampi, jotta se nousisi suoraan otsiko alle.  –Kommentin jätti 83.245.221.100 (keskustelu) 17. toukokuuta 2021 kello 12.18

Siirretty tänne Ylläpitäjien ilmoitustaululta. --Vyörykkä (keskustelu) 17. toukokuuta 2021 kello 13.05 (EEST)

Tuo on ihmetyttänyt minuakin useaan otteeseen. Nykyaikana näytön on leveitä, mutta luettavuuden nimeen itse tekstialue pidetään kapeana (esim. alle 50% tietokoneen näytöstä) ja eihän se oikein riitä kahdelle taulukolle jossa on paljon tietoa.

Vanha tapa: otsikko ==Kappalelista== jonka perään omilla riveillä # kappaleen nimi on vieläkin tänä päivänäkin hyvin selkeä listaustapa.

On meillä mallineita, mutta jos Kappalelista-mallineen leveys-arvoa muutetaan (jotta mahtuu Musiikkialbumi-mallineen viereen) ongelmaksi tulee taas resoluutiot ja eri kokoiset näytöt. Esimerkiksi muuttamalla Kappalelistan leveydeksi 39em, se toimii hyvin pelinäyttöni 2560x1440 resoluutiolla, mutta kotitoimiston pienemmillä laitteilla tuo ei korjaa asiaa. Teoriassa mallineiden leveuden voisi antaa prosenttiarvoilla, mutta sen ratkaisun miinuspuolet tulee esiin nopeasti vaikka laittamalla selaimen kokonäytöstä ikkuna-tilaan ja kaventamalla sivua... Lukukelvoton siitä tulee nopeasti. En itse keksi ratkaisua tähän ongelmaan. --OneMember (keskustelu) 17. toukokuuta 2021 kello 18.51 (EEST)

Voisiko mallineesta tehdä skaalautuvan – näyttökoosta riippumattoman? ---raid5 17. toukokuuta 2021 kello 20.27 (EEST)

Luokat näkyvät suunnattoman suurina[muokkaa wikitekstiä]

Jostain syystä luokkapalkit teksteineen artikkelien alaosassa ovat tänään näyttäytyneet ehkä kaksi tai kolmekin kertaa niin suurina kuin normaalisti. Mistä on kyse? --Vyörykkä (keskustelu) 21. toukokuuta 2021 kello 13.27 (EEST)

Huomasin saman eilen illalla. Oletettavasti oletusmuotoilua on muutettu. --Miihkali (KM) 21. toukokuuta 2021 kello 13.46 (EEST)
Mitä voi tehdä, jos ei pidä uudesta ulkoasusta? Noin suurissa luokissa ei ole mielestäni mitään järkeä. Vyörykkä (keskustelu) 21. toukokuuta 2021 kello 13.48 (EEST)
Minä säädin heti aamulla henkilökohtaisessa tyylitiedostossani catlinks-luokan divien (div#catlinks) fonttikooksi (font-size) 90%. Mutta kyllä se pitäisi korjata kaikille yhteisissä css-määrityksissä. --Savir (keskustelu) 21. toukokuuta 2021 kello 13.53 (EEST)
Ei tarkoituksellinen muutos ilmeisesti ollut, bugi-ilmoitus täällä: phab:T283206. Stryn (keskustelu) 21. toukokuuta 2021 kello 14.20 (EEST)
Olen myös huomannut saman, eikä se ole ainoa minkä näen suurena mielestäni. Jotenkin tuntuu että joillain toimintosivuilla otsikot ovat vähän suuurempia kuin ennen. Kuten esimerkiksi täällä; nuo linkit otsikon alla (keskustelu | estoloki, yms) ovat mielestäni vähän suurempia. Eikä tämä ole ainoastaan täällä vaan myös muissa Wikipedioissa. --Kanasalaatti (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.06 (EEST)
Joo. Samoin täällä ilmoitus "Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. toukokuuta 2021 kello 16.18 käyttäjän Vyörykkä (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta." on huomattavasti suurempi kuin normaalisti. Vyörykkä (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.10 (EEST)
Niin muuten näkyy. Luokat sain pienemmäksi tällä koodilla. Kanasalaatti (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.18 (EEST)
Kun/jos kopioit tämän, niin pitäisi sinullakin näkyä normaalina ne tekstit. --Kanasalaatti (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.27 (EEST)

Kyllä noihin tottuu. Eivät ole suunnattoman suuria.--MAQuire (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.31 (EEST)

Tottuu kyllä. Muttei niiden tarvitse olla yhtään sen suurempia mitä ne aiemmin oli. Onneksi MediaWikiä voi kuitenkin mukauttaa myös wikistä käsin, joten eipä tämä minua enää edes haittaa tai kiinnosta, kun sain ne jo itselleni pienemmiksi. Kanasalaatti (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.37 (EEST)
Juu. Parempi alkuperäinen oli. Mutta mitä olen nettiä seurannut, niin jostain syystä trendi on huonontaa sivustoja. Ihminen on kuitenkin sopeutuva eläin.--MAQuire (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 17.42 (EEST)

merkki ulkoisesa linkissä?[muokkaa wikitekstiä]

Joku voisi korjata linkin https://finna.fi/Search/Results?lookfor="Taskuoppaat"&type=Series "="merkin artikkelissa Matkaopas (kirja) niin että linkki toimii. Muita merkkejä löytyi ohjeesta Ohje:Linkit, jonne "="merkinkin voi lisätä. --Abc10 (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 18.24 (EEST)

Ongelma ei johtunut yhtäsuuruusmerkistä vaan lainausmerkeistä, jotka listassa onkin mainittu. 01miki10 (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 18.51 (EEST)
Kiitos tiedosta. Korjaaja ei näköjään vaivautunut tänne kertomaan. --Abc10 (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 19.16 (EEST)
Niin tai näin, aina väärin. Anteeksi kun korjasin sen. Korjasin sen muuten nelisen minuuttia ennen kuin tänne viestisi laitoit. 01miki10:n vastauksen jälkeen huomasin tämän keskustelun täällä, sen jälkeen en nähnyt enää tarpeen vastata. --Anr (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 19.31 (EEST)
Viestin kirjoittaminen tänne kesti minulla. Kun en ole teknohemmo, moni asia vie aikaa paitsi selkeän leipätekstin kirjoittaminen. En minä korjaamista harmitellut vaan sitä ettet selittänyt mitä teit, mutta aina voi "lukea väärin", kun vain haluaa. Se on itse asiassa täällä enemmän sääntö kuin poikkeus. --Abc10 (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 19.35 (EEST)
Muokkausyhteenvedossa käsittääkseni selitin. Ja aikaisemmasta vastauksesta voit lukea miksi en tänne sitä laittanut. Alkaa mennä ohi aiheen. --Anr (keskustelu) 22. toukokuuta 2021 kello 19.39 (EEST)

Vika vai ominaisuus sivun muokkaushistoriassa?[muokkaa wikitekstiä]

Miksi sivun Keskustelu Wikipediasta: Ylläpitäjien ilmoitustaulu muokkaushistoriassa olevan, Jmk:n tekemän muokkauksen kokona näkyy +54 002 merkkiä, mutta klikatessa "edell." näkyy vain lisätty kommentti, joka ei ole 54 002 merkkiä pitkä. Sivun koko tuon muokkauksen yhteydessä näyttää olevan juurikin tuo 54 002 merkkiä, hmmmmm. 83.245.145.164 1. kesäkuuta 2021 kello 16.53 (EEST)

Siitä välistä on poistettu kaksi muokkausta. --Anr (keskustelu) 1. kesäkuuta 2021 kello 17.00 (EEST)
Kas vain, sanoi kasvain ja kasvoi vain. Luulin matikkapääni seonneen jo aivan totaalisesti. Kiitoksia selvennyksestä. 83.245.145.164 1. kesäkuuta 2021 kello 17.16 (EEST)
Tosin tuollaista ilmiötä ei välttämättä pitäisi ilmaantua. Kyseinen sivu oli hetken toisella nimellä ja joku poisti sen silloin ilmeisesti epähuomiossa. Nuo tapahtumat näyttävät olleen liikaa ohjelmistolle. --Crt 2. kesäkuuta 2021 kello 09.15 (EEST)

Ulkoisten linkkien mallineiden toimivuus 2[muokkaa wikitekstiä]

Osaisiko joku korjata mallineen {{AllMusic}} (keskustelu)? Ilmeisesti muissakin ulkoisten linkkien mallineissa on kehittämistä. Muistin taas korjaustarpeen. ---raid5 2. kesäkuuta 2021 kello 20.58 (EEST)

Colspan 2 ja {{N/a}}-malline[muokkaa wikitekstiä]

Otsikossa mainittu yhdistelmä saa koodin bugaamaan. Tummanharmaan solun ja viivan sijaan näkyy sotkuista koodia, ks. esim. Luettelo Pokémoneista (sukupolvi I). Miten tämän ongelman voi välttää? --Miihkali (KM) 7. kesäkuuta 2021 kello 16.28 (EEST)

Poistamalla pystyviivan niiden välistä, eli: colspan="2" {{N/a}} --Atraie (keskustelu) 7. kesäkuuta 2021 kello 16.38 (EEST)
Kiitos. --Miihkali (KM) 7. kesäkuuta 2021 kello 16.56 (EEST)
Kun solujen erottimena on käytetty kahta putkimerkkiä, niin tietyn mallineen sisältävä solu tulee olla yhdellä putkimerkillä (huomaa kokeilemalla). Olen käyttänyt lisäksi solulle omaa riviä, joka ei taida olla pakollinen. (Jos haluaa myöhemmin linkittää tähän keskusteluun, niin ohjeen avulla onnistuu (%7B ja %7D) Jouduin tekemään kerran linkin aloittamaani keskusteluun, jossa otsikossa oli erikoismerkkejä). ---raid5 7. kesäkuuta 2021 kello 20.01 (EEST)

Muiden käyttäjien tarkkailulistat[muokkaa wikitekstiä]

Onko muiden käyttäjien tarkkailulistoja mahdollista nähdä? En varsinaisesti tarvitse tietoa mihinkään, mutta olen utelias. Veikkaukseni on, että ei voi. --Miihkali (KM) 13. kesäkuuta 2021 kello 11.23 (EEST)

Ei. Stryn (keskustelu) 13. kesäkuuta 2021 kello 12.00 (EEST)
Ei, kunhan muistaa, että on vastuussa omasta käyttäjätunnuksesta ja tarkkailulistan avaimen pitämisestä omana tietona. ”Voit nähdä ja nollata tilisi salaisen avaimen, jota käyttämällä pääset katsomaan tarkastuslistasi verkkosyötettä. Kuka tahansa sen tietävä voi lukea tarkkailulistaasi, joten älä paljasta sitä.” @Stryn: Onko tarkkailulistan avaimen nollaamisesta (”uudistamisesta”) käyttäjälle mitään haittaa? ---raid5 13. kesäkuuta 2021 kello 15.19 (EEST)
Sellainen huomio, että kyllähän tarkkailulistat voi olla tuolla avaimella jaettuna ihan tarkoituksella. Esim bottitunnuksien osalta tulee mieleen parikin eri käyttötarkoitusta jossa voisi olla hyödyllistä saada jaettua artikkelilistoja. --Zache (keskustelu) 13. kesäkuuta 2021 kello 17.01 (EEST)