Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Toiminnot:tallenna[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin äsken, että kun menee sivulle toiminnot:tallenna, niin lomakkeelle ei tule enää valmiiksi mallinetta {{tiedoston tiedot}} joka tulee sivulta Järjestelmäviesti:Onlyifuploading.js. Itse tuossa koodissa ei ole mitään vikaa, koska se toimii kun asettaa debug-parametrin arvoksi yksi jolloin koodi ajetaan hieman eri järjestyksessä. Tallenna-sivun osalta korjaus olisi toiminnallisuus tulemaan pienoisohjelmasta joka asetettu käyttöön kaikille, koska se on nykyinen tapa tehdä tuon tapaisia asioita sen sijaan, että niitä ajellaan common.js:stä. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro sitä missä vika todellisuudessa on, niin jos joku jaksaa tai ehtii, niin todellisenkin syyn voisi kaivaa esiin. @4shadoww: --Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2017 kello 14.41 (EEST)

En ymmärrä js:stä juuri mitään, mutta näyttäisi muissa wikeissä latautuvan samoilla tai lähes samoilla koodeilla mitä fiwikissä, frr:Special:Upload, sq:Special:Upload, cy:Special:Upload. Ja ainakin itse saan paljon virheilmoituksia Toiminnot:Tallenna-sivulla, eikä kaikki käytössä olevat pienoisohjelmat siellä lataudu. Stryn (keskustelu) 2. syyskuuta 2017 kello 15.15 (EEST)
Testasin niin pitkälle, että varmistin ettei tuo toimi silloinkaan kun kirjautuu sisälle testikäyttäjänä joka on ainoastaan autoconfirmed ja asetukset on resetoitu oletusasetuksille. Joka tapauksessa onlyifuploading.js:n koodia ei joko ajeta jonkun loogisen virheen takia tai koodi kaatuu ennen kuin päästään niin pitkälle. Virhe itsessään ei siis ole tuossa onlyifuploading.js:ssä --Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2017 kello 15.28 (EEST)
Hmm, äsken nuo koodit latautui useamman kerran kun päivitin sivua, mutta nyt taas ei ollenkaan. Käytössäni siis Firefox. Edge-selaimella kokeilin äsken tällä ja bottitunnuksellani, ja molemmilla latautui koko ajan. Stryn (keskustelu) 2. syyskuuta 2017 kello 15.39 (EEST)
Siirsin tuon pienoisohjelmaksi ja sivulle Järjestelmäviesti:Gadget-Onlyifuploading.js joka ratkaisee ongelman ainakin tuon nimenomaisen sivun osalta --Zache (keskustelu) 2. syyskuuta 2017 kello 21.05 (EEST)

Tietolaatikot aiheuttavat tyhjiä rivejä[muokkaa wikitekstiä]

Täällä käynee enempi wikitekniikkaa taitavia silmäpareja kuin yksittäisten mallineiden keskustelusivuilla, joten: Mallineissa {{Kansat}} ja {{Videopelihahmo}} otsikossa mainittu ongelma. Lisätietoja kyseisten mallineiden keskustelusivuilla. 88.113.105.109 4. syyskuuta 2017 kello 02.35 (EEST)

Kansoissa malline teki tyhjiä rivinvaihtoja silloin kun parametreja ei oltu täytetty diffi ja videopelihahmossa saman aiheutti aukijäänyt center-tagi. Korjasin tuon jälkimmäisen poistamalla center-tagit kokonaan, koska ne malline keskitti tekstin joka tapauksessa. ([1] diffi). Pahoittelut etten ollut vastannut pingeihin tosin. Huomasin aikoinaan, mutta nuo eivät ole olleet hirveän korkealla tärkeysjärjestyksessä niin unohtuivat. --Zache (keskustelu) 4. syyskuuta 2017 kello 04.04 (EEST)
En tiedä, onko tämä sama vai vähän eri: Jotkut artikeelien lopussa olevat navigaatio- tms. -mallineet näköjään jättävät tyhjän rivin väliinsä, jos mallineiden välissä on lähdekodsissa rivinvaihto. Jos poistaa rivinvaihdon lähdekoodissa, niin tyhjää riviä ei tule. --Urjanhai (keskustelu) 4. syyskuuta 2017 kello 06.50 (EEST)
Mallineessa ylimääräinen rivi? [2] --raid5 (keskustelu) 4. syyskuuta 2017 kello 22.14 (EEST)

Teknistä apua nimilistan järjestyksen kääntämmiseen[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on Wikipedian ulkpuolinen nimiluettelo jossa nimet ovat sukunimi-etunimi-järjestyksessä. Onko mitään keinoa saada lista käännetyksi etunimi-sukunimi-muotoon? Vanhassa WordPerfectissä se oli mahdollista, ellei nyt koko listalle kerrallaan, niin ainakin siten ettei tarvinnut manuaalisesti siirrellä nimen osia. Ehkä tämä on väärä Kahvihuone, mutta täätä ehkä parhaiten tavoittaa osaajan. Ja kysymys on kuitenkin Wikipedia-takoituksiin käytettävästä listasta. --Abc10 (keskustelu) 7. syyskuuta 2017 kello 09.24 (EEST)

Jos se on sellaisessa muodossa, että sen pystyy helposti tallentamaan Wikipediaan ja saat sen helposti itsellesi, niin joku pystyy täällä varmaan tekemään sen helposti. Yksi keino joka tulee mieleen on, että kopioi listan taulukkolaskentaan (Google Docsin sheet tai Open Officen calc) ja käyttää sukunimen ja etunimen välistä erotinmerkkiä sarakkeiden välisenä erotinmerkkinä jolloin etunimi ja sukunimi menee eri soluihin ja siirtää sitten vain solujen paikat. Tämän jälkeen kopioi listantaulukkolaskennasta takaisin tekstieditoriin. --Zache (keskustelu) 7. syyskuuta 2017 kello 09.33 (EEST)
Luettelosuojan vuoksi sitä ei voi tuoda Wikipediaan. Katsotaan osaanko OpenOfficella. --Abc10 (keskustelu) 7. syyskuuta 2017 kello 09.48 (EEST)
Tuo onnistuu esim. jos sinulla on Googlen tili. Avaa Google Drive ja aloita uusi laskentataulukko (Google Sheets). Liitä koko listaus sinne, valitse kaikki ja mene Tiedot -> Jaa tekstit sarakkeiksi. Nyt seuraava vaihe riippuu mitenkä ne pitäisi erotella toisistaan. Tein nopean esimerkin, jossa yhdistin ne välillä ja pilkulla. --OneMember (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 06.46 (EEST)
Kaikki hyvin siihen asti kunnes pitää yhdistää sarakkeet A ja B (etunimi ja sukunimi) --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 11.31 (EEST)
Jos olet OpenOfficella tekemässä, niin joku tämmöinen Google: openoffice concatenate two columns voisi auttaa. Ehkä tämä [3] jonka mukaan voisit yksinkertaisesti valita yhdistettävät sarakkeet ja jostain löytyisi komento Format > Merge cells? --Jmk (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 11.38 (EEST)

ASia on ratkaistu toisaalla. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2017 kello 12.28 (EEST)

Eston pyynnöstä hälytysilmoitus?[muokkaa wikitekstiä]

Kun Ylläpitäjien ilmoitustaululla pyytää eston asettamista IP:lle, niin siitä tulee Hälytysilmoitus sivun yläreunaan. Miksi näin on? Tilanteesta tarkemmin kuvassa. --OneMember (keskustelu) 11. syyskuuta 2017 kello 00.06 (EEST)

Koska linkität aina käyttäjän mahdollisen käyttäjäsivun, ja jos käyttäjää ei ole rekisteröity (IP), saat ilmoituksen tästä. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 11. syyskuuta 2017 kello 06.29 (EEST)
Asetusten ilmoitukset välilehdeltä pystyy säätämään tuota.--Zache (keskustelu) 11. syyskuuta 2017 kello 06.36 (EEST)
Estopyyntöhän on erikseen rakennettu koodilomake, joka tuottaa tuloksen kun sen kenttiä täyttää. Pitäisi muuttaa sitä koodia niin, että se ei linkittäisi enää käyttäjäsivuun vaan pikemminkin muokkaushistoriaan sekä peeloille että I-peeloille. Näin ei tulisi turhia ilmoituksia kenellekään. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2017 kello 15.31 (EEST)

Improvements coming soon to Recent Changes[muokkaa wikitekstiä]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Please help translate to your language! Kiitos.

In short: starting on 26 September, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Recent Changes. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked (and soon, Special:Watchlist – see below).

Based on a new design, it adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

Concerning RecentChanges

Starting on 26 September, New Filters for Edit Review will become standard on Recent Changes. We have decided to do this release because of a long and successful Beta test phase, positive feedback from various users and positive user testing.

Some features will remain as Beta features and will be added later. Learn more about those different features.

If your community has specific concerns about this deployment or internal discussion, it can request to have the deployment to their wikis delayed to October 1, if they have sensible, consistent with the project, actionable, realistic feedback to oppose (at the development team's appreciation).

You will also be able to opt-out this change in your preferences.

Concerning Watchlists

Starting on September 19, the Beta feature will have a new option. Watchlists will have all filters available now on the Beta Recent Changes improvements.

If you have already activated the Beta feature "Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun", you have no action to take. If you haven't activated the Beta feature "Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun" and you want to try the filters on Watchlists, please go to your Beta preferences on September 19.

How to be ready

Please share this announcement!

Do you use Gadgets that change things on your RecentChanges or Watchlist pages, or have you customized them with scripts or CSS? You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please ping me if you have questions.

On behalf of the Global Collaboration team, Trizek (WMF) 14. syyskuuta 2017 kello 18.26 (EEST)

Reason why I don't use it here is that it's too slow to load. I want to see the recent changes immediately when the page opens. Now I need to wait some seconds before I can click them. Stryn (keskustelu) 14. syyskuuta 2017 kello 18.58 (EEST)
Säilyykö se vanha? Iivarius (keskustelu) 14. syyskuuta 2017 kello 19.06 (EEST)
If you prefer the current page you will be able to opt out. Eli säilyy, mutta sinun täytyy muuttaa se asetuksista käyttöön, koska uusi toiminto tulee oletuksena kaikille käyttäjille. Stryn (keskustelu) 14. syyskuuta 2017 kello 19.09 (EEST)

Ajatus sukunimi-täsmennyssivujen automaatiosta[muokkaa wikitekstiä]

Luokista Luokka:Elävät henkilöt ja Luokka:Kuolleet henkilöt saisi käytännössä kerättyä kaikki tämän Wikipedian sisältämät henkilöartikkelit. Artikkelien nimistä koostetusta listasta saisi välilyönnin kohdalta räjäyttämällä etunimen ja sukunimen erilleen ja jälkimmäisen avulla saisi niputettua samansukunimiset. Jos ajatellaan että keskityttäisiin sukunimi-täsmennyssivuilla sinilinkkeihin, niin tällä tavalla saisi samansukunimiset kerättyä ja listattua aakkosjärjestyksessä. Välilyönnin kohdalta räjäyttämisessä pitää vain huomioida ettei ole toinen etunimi tai saksalainen von välissä (tiettyjen kielten kohdalla huomioitavia juttuja). Erikielisiä sukunimiä on työlästä kerätä ja listata käsin. Kellään ei taida olla innostusta satojen tai tuhansien sukunimi-täsmennyssivujen aloittamiseen käsin. Intialaisista ja kiinalaisista sukunimistä on kai vain vähän täsmennyssivuja nytten. Koodia hiomalla voisi saada poimittua artikkeleihin merkityistä luokista myös synnyin- ja kuolinvuodet, mikä auttaisi oikean henkilön löytymistä täsmennyssivulta, kun ne saataisiin täsmennyssivulle näkyviin. Jopa artikkeleihin merkityistä ammattiluokista ("Luokka:Yhdysvaltalaiset näyttelijät" -> yhdysvaltalainen näyttelijä) voisi poimia täsmennyssivulle täsmentävää tekstiä. --Hartz (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 11.29 (EEST)

Kaikissa nimiluettelosivuissa saisi olla nimessä täsmenne (nimi), (sukunimi) tms. jotta ne luettelosivut eivät vaikeuttaisi hakutoiminnon käyttöä. Etenkin jos niitä halutaan vielä nykyistäkin enemmän tänne. Dynaaminen haku kun löytää oikeat henkilöartikkelit luotettavammin kuin lyhyt ja staattinen nimiluettelosivu. --Savir (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 11.54 (EEST)
Sen pystyy tekemään myös listerialla ja Wikidatalla. esimerkki. --Zache (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 14.49 (EEST)
@Hartz:, käytännön toteutus sivulla Haanpää ja malline joka sisältää listan on {{Automaattinen sukunimilista/Haanpää}}. Eli tuo lisää nimen listalle mikäli Wikidatassa on henkilö on ihminen, hänellä on etunimi ja sukunimi asetettuna JA hänestä löytyy artikkeli suomenkielisessä Wikipediassa. Käytännön sovellus tuolla voisi olla, että automatisoidaan ne nimitäsmennyssivut joita sotketaan usein ja suojataan botin päivittämät mallineet. Luettelo on erillisessä mallineessa, koska ainakin nuo sukunimisivut sisältävät muutakin kuin nimiluetteloita joten botin päivittämä osuus on hyvä pistää erilliselle sivulle. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 07.22 (EEST)
Muotoilu on ulkonäöltä täydellinen. Mitenkäs jos tuota nyt kokeilisi sivulla Presley? Onko se niin, että täytyy luoda uusi alasivu /Presley ja se sitten sisällytetään täsmennyssivulle? Miten se käytännössä tapahtuu? Painetaan sitä linkkiä ja ListeriaBot päivittää listan? Vai luoko ListeriaBot myös sen uuden alasivun? Taitaa olla niin että item labeleita joutuu päivittämään Wikidataan massoittain, mutta eihän se ongelma ole, tulee tehtyä siinä samalla. Pystyykö mallineeseen lisäämään ohjeistuksen tai linkin, että jos haluat lisätä luetteloon sukunimen se tapahtuu Wikidatan kautta? --Hartz (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 08.07 (EEST)
Tuolla onkin päivitä lista manuaalisesti -linkki ja alussa ohjeistusta ehdoista minkälainen entry listaan kuuluu. Ohjeeseen voisi vielä lisätä käytännön ohjetta miten saa lisättyä sukunimen listaan ja miten saa lisättyä puuttuvia item labeleita Wikidatan kautta. Missä tuo päivitys määräajoin määritellään? Kuinka tiheä se päivitystahti on? Se seuraava jossa haluaisin mallinetta kokeilla on tosiaan sivu Presley, että käytännön ohjeen pohjalta onnistunee. --Hartz (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 08.31 (EEST)
Kirjoittelin ohjetta ja tein automaatiota. ks. {{Automaattinen sukunimilista}}. Voi olla, että tuon luettelon pohjan luonnin saisi hakemaan arvaamaan sukunimenkin Wikidata ID:n suoraan oikein, mutta en saanut sitä luotettavasti toimimaan, niin jätin sen etsimisen ihmisen tehtäväksi. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 12.59 (EEST)
Listan päivitysnopeudesta, niin se vaihtelee ja varmaan riippuu siitä paljonko listoja botilla on päivitettävänä eli se hidastuu koko ajan listojen määrän lisääntyessä. Se mitä pystyy säätämään on, että botille voi sanoa, että älä päivitä listaa automaattisesti useammin kuin vaikka kerran viikossa tai kuukaudessa. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 13.01 (EEST)
Ip-käyttäjä huomautti täällä, että Presley-täsmennyssivulla on virheitä, mutta hän ei itse niitä osaa korjata. --Savir (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 14.05 (EEST)
Kokemukseni kokeilusta sukunimellä Rämö oli sellainen, että aluksi puuttui sukunimen id. Sitten alkoi pelittää kun hain sen Wikidatasta ja merkitsin koodiin käsin. Jos id:n unohtaa hakea ja merkitä siitä voisi olla varoitusteksti+linkki Wikidatan hakuun ennen tallentamista. Vaikka olin jo tallentanut, sivun koodimerkinnät sai haettua uusiksi sen mallineen luomiseen käytettävän syöttökentän kautta, joten ei ongelmaa. ListeriaBot toimi hyvin nopeasti. Rämö-sukunimi oli kuitenkin linkitetty vain kolmeen henkilöön. Rämö-luettelon täydentäminen Wikidataan on vaikeaa ja vaivalloista. Kynnys luettelon täydentämiseen on korkea. Tämä tekniikka toimisi paremmin jos Wikidataan olisi ensiksi massaviety dataa täältä fi-Wikipediasta. Käsin on datan vienti Wikidataan melkoisen kamalaa. --Hartz (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 14.11 (EEST)
@Savir: Kiitos, korjasin Presleyn tietoja. @Hartz: juu, ei massavienti ole oikein sellainen juttu jota tuon käyttöliittymän kautta tekisi, mutta yksittäisten juttujen lisäämiseen ja korjaamiseen tuo on ihan ok. Käytännössä jos haluaisi viedä noita laajemmin, niin se onnistuisi nähdäkseni siten, että koodilla lukisi noita nykyisiä luetteloita ja sen perusteella tekisi esimerkiksi listan arvoista jonka tallentaisi vaikka Quickstatementsilla esimerkki. Toinen mikä on ihan näppärä on, että Petscanilla pystyy lisäämään myös wikidata-arvoja eli sillä voi esimerkiksi etsiä kaikki johonkin sukunimi-artikkeliin linkittävät sivut jotka ovat fiwikissä vaikka elävissä henkilöissä, syntyneissä tai kuolleissa ja lisätä niihin kyseisen sukunimen jos artikkelissa ei sitä vielä ole. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 14.34 (EEST)
Luulen että tämä tekniikka toimii jo hyvin englanninkielisillä sukunimillä joista on viety riittävästi dataa Wikidataan. Suomenkielisten sukunimien kohdalla tämä tekniikka toimii nyt aika huonosti (esimerkkimä Rämö), koska dataa ei ole (täältä fi-Wikipediasta) viety Wikidataan riittävästi. Massavienneissä varmaankin tärkeintä olisi vain luoda ne Wikidata entryt kuten järvisivun esimerkissä 2. Lisätietojen täydentäminen ei olisi aivan niin tärkeää. --Hartz (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 14.56 (EEST)
@Hartz: Luulisin, että se on kaikilla kielin vähän puutteelista. Joka tapauksessa jos sinua (tai jotakuta muuta) kiinnostaa kokeilla sukunimien kirjoittamista Wikidataan, niin tein ohjeen siitä. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 17.51 (EEST)
Oletetaan, että haluaisin nyt lisätä täsmennyssivulle Haanpää jonkun merkittävän Haanpää-nimisen, josta ei vielä ole artikkelia. Jos kävisin lisäämässä henkilön tiedot sivulle Malline:Automaattinen sukunimilista/Haanpää, poistaisiko botti ne automaattisesti seuraavassa päivityksessä sen johdosta, että vastaavaa kohdetta ei olisi Wikidatassa? Voisin tietysti lisätä nimen myös suoraan täsmennyssivulle mallineen jälkeen, mutta se silloin se tulisi todennäköisesti aakkosjärjestyksessä väärään kohtaan. --Risukarhi (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 16.42 (EEST)
Kyllä. Botti seuraavassa päivityksessä poistaisi sen mikäli lisäät sen mallineeseen. Eli botti kylmästi ylikirjoittaa {{wikidata-lista}} ja {{wikidata-listan loppu}} välisen alueen. Tuosta, että punalinkin lisäisi suoraan listaa, niin minulla on muistikuva siitä, että sitä oltaisiin pidetty huonona juttuja, koska ainakin osaan nimi-artikkeleista lisätään muutenkin jo kaikenlaista ylimääräistä josta ei tiedetä oikein keitä ne henkilöt on ja vaaitmus artikkelista on ollut yksi raja siivota noita listoja. Jos tämän kuitenkin unohtaa, niin sanoisin, että oikea tapa lisätä se listaan on, että tiedot käy lisäämässä Wikidataan ja sitten tekee luettelon kasaavaan hakuun jonkun sellaisen rajauksen jolla se ottaa punalinkkejä mukaan myös. Nythän artikkeli fiwikissä on vaatimus listalle pääsyyn. Todennäköisesti se rajaus olisi kielilinkkien määrä tai kielilinkki jossain meidän kannalta oleellisessa wikissä (lue naapurikielialueen wikissä). --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 16.57 (EEST)
Kuten Savir yllä mainitsi, Wikipediassa olevat artikkelit löytää suhteellisen helposti hakutoiminnollakin. Täsmennyssivujen suurin hyöty on juuri siinä, että niihin voi lisätä myös sellaisia kohteita, joista ei vielä ole artikkelia. Lisäksi jos tuo automaattilista tekee täsmennyssivujen muokkaamisen noin vaikeaksi ja työlääksi (pitää mennä luomaan uusia kohteita Wikidataan ym.), niin en toivo sen tulevan laajempaan käyttöön. Tuolla voitaisiin mieluummin luoda pelkkiä apulistoja, joista käyttäjät voisivat sitten täydentää tiedot täsmennyssivulle normaalina lähdekoodina, jota voisi myöhemmin myös muokata normaalisti suoraan. --Risukarhi (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 17.10 (EEST)
Mitenköhän tämän selittäisi. Kirjoitan jonkun verran tänne juttuja ihan siltä pohjalta, että ne ovat esimerkkejä siitä mitä on mahdollista tehdä vaikken erityisesti usko niiden läpimenoon ainakaan juuri nyt, koska Wikipedia on Wikipedia. Esimerkiksi tein tuon listan aika pitkälti Hartzille esimerkiksi, koska hän esitti idean ja minä näin siinä tilaisuuden näyttää miten se voidaan toteuttaa. Hyvällä tuurilla sen seurauksena hän tai joku muu kokeilee sitä, naksuttelee Sparql-hakuja tai tutustuu Wikidataan noin muuten. Tässä ei kait hirveän oleellista viimekädessä ole se, että onko nimenomaan sukunimi-luettelot automaattisia vaan ylipäätänsä ajatus siitä, että toisinkin voidaan tehdä. Oma mielipiteeni tässä on se, että Wikipediassa on menossa siirtymä on pois vapaamuotoisesta tekstistä kohti täsmällisesti määriteltyjä tietomalleja, koska jälkimmäinen on kirjaamisvaiheen suuremmasta vaivasta huolimatta sisällön käyttömahdollisuuksien kannalta ylivoimainen. Samalla uudet käyttötavat aiheuttavat myös sen, että aikaisemmin suht vapaamuotoisesti luokkahierarkioihin ja tietolaatikoihin kirjattua informaatiota tallennetaan nykyään myös Wikidataan tai joissain tapauksissa pelkästään Wikidataan. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 19.50 (EEST)
Kuten Risukarhi antoi ymmärtää, kaikenlainen tekninen kehitys näyttää menevän siihen suuntaan, että pelkästään kirjoittamista tekevälle tämä alkaa tulla ylivoimaiseksi. Ne jotka eivät kirjoita ollenkaan (esimerkiksi Käyttäjä Zache) eivät teknikkaan sokaistuneina näytä näkevän ongelmaa, joka vähentää entisten mahdollisuutta ja intoa tehdä artikkeleita ja estää uusia edes aloittamasta. Teknikkojen temmellyskenttänä myös Wikipedian sisältö alkaa painottua siihen suuntaan. Tämän näkemyksen esiin tuominen on tietysti taistelua tuulimyllyjä vastaan, sillä valta on teknikoilla. --Abc10 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 20.30 (EEST)
Kehityssuunnalle ei voi mitään. Vähitellen mallineet, moduulit ja sparql-kutsut ovat monimutkaisia ja varmuudeksi suojattuja ettei kukaan käy niitä rikkomassa. Samaan aikaan automaatiota otetaan koko ajan lisää käyttöön ja muokkaajien kirjoitusoikeuksia rajoitetaan yhä enemmän. Lopputuloksena Wikipedia on tulevaisuudessa puoliksi automatisoitua sisältöä ja puoliksi experttitason tekstiä johon tulleet muutokset kumotaan 99 % varmasti. Tavallisen pulliaisen melkoisen turhaa edes yrittää kirjoittaa Wikipediaan vuonna 2025, sillä todennäköisyys siihen että lähes täydellinen artikkeli menee huonompaan suuntaan on niin suuri. Eiköhän IP-osoitteilta muokkaaminen estetä jo vuonna 2020. Varmaan keskustelusivuilla saa ehdotella, muut katsovat lähteet, sopivan sijainnin ja käyvät tekemässä muutokset. --Hartz (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 20.38 (EEST)
Mä uskoisin, että automaation hyödyntäminen eri muodoissaan eli sekä Wikipedian sisällä, että sen ulkopuolella tulee lähemmäs ihmisten normaalia yleissivistystä ja medialukutaitoa. Vähän samaan tapaan kuin, että ihmiset osaa käyttä webbiselainta ja tekstieditoria ja jos työkalut ovat liian vaikeita, niin työkaluista tulee helpommin omaksuttavia. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 20.42 (EEST)
Jos halutaan puhua periaatteellisella tasolla, niin esittäisin tuohon kolme huomiota. Ensimmäinen seikka on se, että ihmistä ei kannata kokonaan korvata automaatilla niin kauan kuin ihminen pystyy tekemään asiat automaattia paremmin (ja on siihen halukas). Tässä tapauksessa automaatista, joka hakee tietosanakirjaan tietoa Wikidatasta, voi olla kiistatonta hyötyä aputyökaluna, mutta sen ei kannata antaa "kirjoittaa" kokonaisten sivujen sisältöä, jos se tekee sen joka tapauksessa huonommin kuin mihin ihmiset kykenevät. Wikipedian käyttäjä (ihminen) pystyy arvioimaan, milloin jonkin punalinkin sisällyttäminen täsmennyssivulle on tarkoituksenmukaista; jos automaatti ei siihen pysty, täsmennyssivujen sisällön tuottaminen kokonaan automaatilla olisi askel huonompaan suuntaan. Toinen seikka on se, että toimintojen siirtäminen suoraan Wikidataan rajoittaa suomenkielisen Wikipedian itsenäisyyttä. Mielestäni tämän on tarkoitus olla autonomisen yhteisön varassa toimiva itsenäinen projekti eikä Wikidatan suomenkielinen etäispääte. Wikidatan kaltaista informaatiokeskuspankkia kannattaa toki hyödyntää, mutta mielellään siten, että langat pysyvät omissa käsissä. Kolmas seikka on se, että tuo ehdotettu järjestelmä löisi korville pyrkimystä helpottaa Wikipedian muokkaamista varsinkin uusille ja kokemattomille käyttäjille, mihin esim. visuaalisen muokkaimen käyttöönotolla kai pyrittiin. Vapaasti muokattavassa tietosanakirjassa on lannistavaa, jos sivusta tai edes sen lähdekoodista ei mitenkään pysty hahmottamaan, mistä teksti tulee tai miten sitä voi muokata. Lisään vielä, että en halunnut haukkua Zachen ehdottamaa viritystä lyttyyn, vaan nostaa esiin mahdolliset ongelmat, joiden vuoksi sitä ei kannattaisi ottaa käyttöön juuri tuossa muodossa. Ehkä jossain maltillisemmassa muodossa se voisi ollakin hyödyksi. --Risukarhi (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 21.53 (EEST)
Jatketaan tätä kun kerran tuli vastaan sopiva esimerkki siitä miten listoja voidaan muokata. Jos menet saksankieliseen Wikivoyageen (esimerkkisivu de:voy:High_Rock ja väliotsikko Küche), niin siellä on listojen otsikoissa linkki vCard hinzufügen (add new vCard) ja listan riveillä linkki bearbeiten (edit). Kun linkkejä klikkaa, niin avautuu lomake jolla pystyy listaa muokkaamaan. Jos alkaa täyttämään wikidata-kenttää, niin siinä on automaattitäydennys ja löytyneen kohteen perusteella se ehdottaa arvoja muihin kenttiin. Tällä hetkellä tuo tallentaa tuloksen wikisivulle, mutta päämääränä tuossa on se, että lomake tallentaisi muutetut tiedot myös takaisin Wikidataan ja, että lomakepohjainen editori toimisi myös mobiilissa. --Zache (keskustelu) 24. syyskuuta 2017 kello 21.19 (EEST)

Sisarprojektimalline käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisessä Wikipediassa on malline Sister project links. Voisiko sellainen olla myös täällä? Sillä saisi esitettyä siististi ja tiiviisti tarpeelliset linkit sisarprojekteihin. Mikäli artikkelissa on useampi sisarprojektimalline, niin niiden esitystapa ei ole nykyisellään kovin selkeä. --raid5 (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 20.15 (EEST) edit --raid5 (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 21.30 (EEST)

Minusta tuota voisi myös käyttää. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 07.16 (EEST)
Hyvä. @URunICon ynnä muut: Kopioin mallinesivun ja ohjeet sellaisenaan ja esikatselin tulosta. En kuitenkaan tallentanut, koska en tiennyt mitä kaikkea pitää suomentaa (ainakin ohjeet ja ja luokat). --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 18.38 (EEST)
Käännöstä voi mielestäni ainakin jatkaa tallentamisen jälkeen. Entäs onko mallineen nimi selvä? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 19. syyskuuta 2017 kello 19.46 (EEST)
Mallineen nimi on selvä, mutta onko se hyvä suoraan suomennettuna vai onko jokin muu parempi vaihtoehto? --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 23.33 (EEST)

Toin mallineen {{Sisarprojektit}} englanninkielisestä Wikipediasta. Valitettavasti en osannut tehdä sitä valmiiksi ja toimivaksi. Kokeilin mallinetta eräässä artikkelissa, en kuitenkaan tallentanut muokkausta, koska malline venyi koko sivun levyiseksi. --raid5 (keskustelu) 21. syyskuuta 2017 kello 20.17 (EEST)

Eli se siis venyi, koska suomenkielisessä wikipediassa ei ollut laatikonkäyttämiä tyylisääntöjä ja tilanne korjaantui kun kopioin ne tänne. [4] --Zache (keskustelu) 22. syyskuuta 2017 kello 10.14 (EEST)
Kiitos taas Zache. En olisi osannut itse korjata. @Sullay (ja muutkin): Olisiko sinulla aikaa suomentaa mallineen ohjetta? Jos innostut suomentamaan kokonaan tai alkukin kävisi hyvin. Parantaja asiantuntijan aikaisempi kysymys: nimen voi vapaasti muuttaa, mikäli se kuvaa paremmin mallineen toimintaa tai on yksinkertaisempi. Tällä hetkellä {{Sisarprojektit}} on käytössä ainoastaan yhdessä artikkelissa, se pitäisi samalla muuttaa. --raid5 (keskustelu) 23. syyskuuta 2017 kello 12.09 (EEST)
Kyllä tuo nimi minulle sopii. Malline toimii myös ohjauksella, joten nimen muuttaminen lähdetekstissä voisi (?) olla nollamuokkaus. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 23. syyskuuta 2017 kello 12.32 (EEST)
Suomentaisin tuon mielelläni. Aloittanen puuhan tänä iltana. Aivan kaikkia sanoja en osaa suomentaa sillä hieman vieras aihalue, mutta yritän parhaani. –Sullay (Asiaa?) 23. syyskuuta 2017 kello 14.30 (EEST)
Näinhän taitaa olla, muutos ”tulisi tehdä samalla kun sivulle tehdään jokin hyödyllinen muutos.” Ohjaus ei tullut mieleeni. --raid5 (keskustelu) 23. syyskuuta 2017 kello 12.47 (EEST)

Osaisitko @Zache sanoa, miten mallineeseen saisi linkkejä englanninkielisiin projekteihin (wikisitaatit, wikiaineisto…) --raid5 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 16.31 (EEST)

Tähän tyyliinkö: [[wikiquote:en:Main_Page]]? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. lokakuuta 2017 kello 16.45 (EEST)
Löysin mallineen koodista haun artikkelin nimellä wikiprojektissa. Esimerkkinä Wikikirjasto: [[b:{{{b|Special:Search/{{{1|{{PAGENAME}}}}}}}}|Oppikirjoja]] Wikikirjastossa. Pystyisikö mallinekoodia muokata siten, että artikkelissa käytettävässä mallineessa olisi jonkinlainen arvo (:en: tai muu sellainen), jolla voisi valita tarvittaessa englanninkielisen wikiprojektin? Tämä sopisi mielestäni silloin, jos suomenkielisessä projektissa ei ole artikkelia (wikisitaatit, -aineisto, -matkat, -opisto ja -kirjasto). --raid5 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 19.55 (EEST)
Mielestäni mallinetta pitäisi muutenkin muokata sellaiseen muotoon, ettei tarvitse merkitä niitä mitä halutaan jättää pois (parametri no), vaan pitäisi merkitä ne, jotka halutaan mallineessa näkyvän. Tein jonkinlaisen kokeilun SWITCH-systeemillä tänne, jossa arvo wikiuutiset=en vie wikinewsiin. Mutta jos haluttaisiin vielä automaattisemman systeemin käyttöön, niin voisi käyttää apuna Wikidataa, josta malline voisi hakea automaattisesti linkit suomenkielisiin projekteihin. Stryn (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 20.28 (EEST) päivitetty linkki Stryn (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 20.53 (EEST)
Se olisi hienoa, jos mallineen saisi toimimaan yksinkertaisemmin. --raid5 (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 01.39 (EEST)
Valitettavaa on myös, ettei laatikko näy mobiililukijalle. Sama ongelma on hyvin monella mallineella. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 10. lokakuuta 2017 kello 06.19 (EEST)
Muokkasin tuota nyt siten, että laatikonsisällä oleva sisarprojektilista tulostuu moduuli:sisarprojektit avulla. Vakiona näytetään wikidatasta löytyvät suomen-, englannin- ja ruotsinkieliset linkit ja niitä voi ylikirjoittaa mallineen parametreilla. Parametrien muoto on sisarprojektin nimi kokonaisena ja englanninkielisenä (ts. wikivoyage, wiktionary ...). Koodissa poiskommentoidut ovat sellaisia jotka eivät toimi kunnolla tällä hetkellä. Lisäksi samalla tavalla kuin tietolaatikoissa, niin arvo "-" piilottaa linkin näkyvistä. @Stryn: ja koska pistin mallineen parametrit uusiksi, niin templatedata täytyisi siltä osin kirjoittaa uudestaan ja toinen on, että kun noita vanhoja sisarprojektilinkkejä poistelee, niin kannattaisi varmistaa, että sisarprojektit on linkitetty Wikidatassa. (linkitetyt sisarprojektit näkyvät vasemmanreunan sivupalkissa) ja templateharvestilla kopiointia pystyy myös automatisoimaan. --Zache (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 06.37 (EEST)
Kiitos Zache. Tietolaatikon parametrien järjestyksen saa varmaankin vaihtaa kuten sen valmiissa tulosteessa (jos ei sotke mallineen toimintaa)? Se helpottaisi hahmottamista. --raid5 (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 17.32 (EEST)
Saa vaihtaa järjestystä. --Zache (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 17.35 (EEST)

Tällainen virheilmoitus tulee muokatessa artikkeleita, joissa on käytössä sisarprojektitmalline: ”Varoitus: Malline:Sisarprojektit kutsuu mallinetta Moduuli:Sisarprojektit niin, että parametrille "wikidata" on annettu enemmän kuin yksi arvo. Ainoastaan viimeksi annettu arvo otetaan huomioon.” (Sivut, jotka viittaavat sivulle Malline:Sisarprojektit) --raid5 (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 12.19 (EEST)

Sijaintikarttamallineen toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Sijaintikartta- tai Location map -malline toimii joko virheellisesti tai sitten olen merkinnyt tiedot virheellisesti. Esimerkkinä artikkeli Pueblan maanjäristys 2017 ja Ibiza. --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 23.26 (EEST)

Kuvan yläpuolella on koodi [[Tiedosto: ja [[Tiedosto: |250px|]]. --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 23.31 (EEST)

Kartta pitäisi pistää mallineen ohjesivun mukaan muu-parametriin, joka ei toiminut. Korjasin muu-parametrin ja laitoin kartan siihen. [5] --Zache (keskustelu) 20. syyskuuta 2017 kello 05.01 (EEST)
Kiitos oikein paljon. Jos sinulla on joskus ylimääräistä aikaa, niin korjaisitko mallineen {{Saari}}, joka on käytössä artikkelissa Ibiza? Vai olisiko parempi vaihtaa sijaintimalline tavalliseen kuvaan tai peräti poistaa kokonaan? --raid5 (keskustelu) 20. syyskuuta 2017 kello 22.13 (EEST)

Suomenkieliseen Wikipediaan tarvitaan monipuolisemmat aikamallineet[muokkaa wikitekstiä]

{{Aloituspäivämäärä ja ikä|pp|kk|vvvv}} on jo hyvä, mutta lisäksi tarvitsisi esimerkiksi mallineen {{Aloitusvuosi ja ikä|vvvv}}, joka muuttuu vuoden vaihtuessa ja mallineen {{Aloituskuukausi ja -vuosi ja ikä|kk|vvvv}}, joka vaihtuu kuukauden vaihtuessa. Olisiko minun mahdollista tehdä tällainen helposti itse? Haluaisin yrittää. –Sullay (Asiaa?) 20. syyskuuta 2017 kello 05.08 (EEST)

Eikö kukaan täältä osaa tällaista tehdä? –Sullay (Asiaa?) 25. syyskuuta 2017 kello 02.35 (EEST)
En tiedä miksei kukaan muu ole vastannut. Itse en ole ollenkaan rakennellut mallineita, mutta oman ymmärrykseni mukaan tuosta mallineesta Aloituspäivämäärä ja ikä pitäisi saada muokattua suhteellisen helposti versio, johon voi laittaa tarkan päivämäärän sijaan myös pelkän aloituskuukauden tai vain vuoden. Huomaa että vastaava englanninkielinen malline en:Template:Start date and age toimii jo nyt juuri näin. Sen koodia voi varmaan kopioida tännekin.--Fotogurachan (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 11.48 (EEST)
Fiwikin mallineen muuttaminen vaatii sen, että muuttaisi parametrien määriä eli sen, että malline odottaa saavansa päivän ensimmäisenä, kuukauden toisena ja vuoden nimenomaan kolmantena parametrina. Sinänsä tehtävissä, mutta ei täysin triviaalia tuon mallineen kohdalla ja tämä on se juttu mihin muutos kaatuu useimpien fiwikin mallinemuokkaajien kohdalla. Enwikin mallineen kopioinnissa on saman tyyppisiä juttuja myös, koska siinä paramterit ovat eri järjestyksessä ja järjestystä pitää muutella. --Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 12.04 (EEST)
Tietenkään en-Wikipedian koodia ei voi sellaisenaan kopioida Suomenkielisen mallineen päälle, koska se rikkoisi kaikki mallinetta nykyisin käyttävät sivut monestakin syystä, mutta tarkoitin että sen pohjalta voisi lähteä työstämään uutta mallinetta. Kuvittelin myös, että joku mallinekoodia osaava pystyisi muokkaamaan fi-Wikipedian mallineen päivän ja kuukauden parametrit käytännössä optionaalisiksi vaihtamatta niiden järjestystä esim. siten että poisjätettäessä päiväksi annettaisiin 0 tai -.--Fotogurachan (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 12.13 (EEST)
Mallinekoodin kannalta se asia mikä ei ole triviaalia on se, että jos jätät sieltä välistä paramterin pois, niin muuttujien järjestys muuttuu. Eli jos jätät päivän pois, niin sen jälkeen kuukausi on nimellä {{{1}}} joka oli aikaisemmin päivä. Edelleen jos jätät kuukaudenkin pois, niin tämän jälkeen vuosi on nimellä {{{1}}}. Jollain ohjelmointikielellä toimittaessa tämä ratkaistaisiin siten, että syötteenä saadut parametrit asetettaisiin kiinteille nimille (sanotaan vaikka vuosi, kuukausi, päivämäärä) ja toiminnallisuutta tehdessä käytettäisiin näitä kiinteitä nimiä. Mallinekoodi ei kuitenkaan ole ohjelmointikieli eikä siinä voi määritellä muuttujia tai niiden sisältöjä lennossa joten asia pitää toteuttaa if/else -tyyppisillä rakenteilla. Tämä on hankalaa sekä Wikipedian tapauksessa useimmiten myös lukukelvotonta. Tästä syystä muuten toiminnallisuuden siirtäminen Lua-moduuleihin on myös niin iso juttu, koska se mahdollistaa ns. oikean ohjelmoinnin sen sijaan, että sitä yritettäisiin tehdä mallinekoodilla joka ei siihen sovellu. --Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2017 kello 12.30 (EEST)

Sivujen ilmestyminen pikapoistoon randomisti[muokkaa wikitekstiä]

Äsken poistin kaksi tiedostoa, jotka ilmestyivät luokkaan pikapoisto. Olin merkinnyt kyseiset 1 ja 2 tiedostot 19. helmikuuta 2017 mallineella epäselvä, jonka myötä niiden olisi pitänyt mennä poistoon 26. helmikuuta niiden ilmestyessä luokkaan pikapoisto. Tiedostot ilmestyivät kuitenkin vasta äsken kyseiseen luokkaan. Näin on käynyt aiemminkin, että poistettavaksi merkittyjä vanhoja tiedostoja ilmestyy randomisti. Miksi näin? –Makele-90 (keskustelu) 21. syyskuuta 2017 kello 14.09 (EEST)

Vastaus tähän löytyy sivulta Keskustelu_käyttäjästä:Zache/Arkisto1#Luetuimmat_artikkelit_-pilvi. Eli vaatii, että sivulla tapahtuu purgetus, joko ohjelmiston toimesta tai manuaalisesti käyttäjän tekemänä. Stryn (keskustelu) 21. syyskuuta 2017 kello 14.59 (EEST)
Mallineet ja luokat jotka vaativat purgettamista, kannattaa lisätä listalle: Käyttäjä:4shadowwBOT/refresh list.js, niin botti käy purgettamassa sen automaattisesti tietyin aikavälein. --4shadoww (keskustelu) 21. syyskuuta 2017 kello 19.00 (EEST)
Lisäisitkö listalle luokan Tekijänoikeusongelmat (syy: [6][7])? –Ejs-80 28. syyskuuta 2017 kello 12.12 (EEST)

Apua mallineen panssarivaunu kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Kehtaisiko joku tehdä mallineeseen panssarivaunu pikku muutoksen. Jos siis parametrille putkella ei olisi asetettu mitään arvoa tai se olisi yhdysviiva ja parametrilla putketta olisi jokin muu arvo kuin yhdysviiva, kohta Pituus tulostuisi ilman noita typeriä viivoja samalla tavoin kuin muutkin kohdat tulostuvat. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 23. syyskuuta 2017 kello 10.52 (EEST)

Mallineen "Kopio" tekninen kehittäminen[muokkaa wikitekstiä]

Jatkoin keskustelua mallineesta Kopio. Olisikohan teknisesti mahdollista rakentaa mallineeseen viivästetty poistomenettely, jossa malline tuottaisi 1–3 vuorokauden harkinta-ajan tapauksissa, jossa kopiointi on vain epäily eikä selvä juttu? Saattaisi nimittäin olla tarvetta välittömän poistopyynnön lisäksi sellaiselle mallineelle, missä poistamista ehdittäisiin harkita hieman ja missä pyydettäisiin tekstin kirjoittajalta selvennystä. --Pxos (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 14.19 (EEST)

Nyt malline lisää 4 vuorokautta harkinta-aikaa ja luokittelee kyseisenä aikana sivun pikapoiston sijasta tekijänoikeusongelmiin, jos malline lisätään käyttämällä seuraavaa rimpsua:
{{Kopio| Lähde josta tiedon epäillään olevan kopioitu. | 2 = {{subst:LOCALTIMESTAMP}} }}
Ilman kakkosparametrin käyttöä malline toimii kuten ennenkin. Ohjetta en ole vielä päivittänyt. Jos haluaa testata tuota nopeammin (30 sekunnin varoajalla), se onnistuu vaihtamalla yllä olevassa merkkijonossa teksti Käyttäjä:Ejs-80/zzz tekstin Kopio tilalle. Alasivultani löytyy nimittäin kopiomallineen nykysisältö ilman mallineluokittelua sillä erotuksella, että alasivulla 96 tunnin aikaraja on korvattu 30 sekunnilla. –Ejs-80 28. syyskuuta 2017 kello 11.40 (EEST) EDIT: –Ejs-80 28. syyskuuta 2017 kello 11.43 (EEST)
Aikavälin loppumisen automaattinen huomaaminen vaatii sitten purgetusta kuten yleensä (pitääkin lisätä tekijänoikeusongelmat-luokka purgetusta automaattisesti tekevän botin ohjelmaan). –Ejs-80 28. syyskuuta 2017 kello 11.51 (EEST)

Verkko-osoitteiden ongelmamerkit[muokkaa wikitekstiä]

Eräässä verkko-osoitteessa on lainausmerkit, joten osoite ei toimi. Millä koodilla ne korvataan, että linkin saa asianmukaiseen muotoon? --Abc10 (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 21.04 (EEST)

Kokeiles vaikka tuota työkalua, josko se hoitaisi homman automaattisesti. Jos haluaa käsin korjailla, niin lainausmerkki on %22. Enemmän tietoa koodauksesta en:Percent-encoding. --Jmk (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 21.10 (EEST)
Siistimpää jälkeä tulee kun muuttaa vain lainausmerkit, joten muutin käsin. Abc10 (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 21.53 (EEST)
Eipä kestä. --Jmk (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 22.09 (EEST)

Jonkinlainen "Tervetuloa!"-malline rekisteröitymättömillekin käyttäjille[muokkaa wikitekstiä]

Monet rekisteröitymättömät käyttäjät tekevät hyviä muokkauksia, mutta uusille käyttäjille tavallisia virheitä. Olen saanut satikutia siitä, kun olen laittanut "Tervetuloa!"-mallineen rekisteröitymättömille käyttäjille halutessani heidän oppivan Wikipedian käytännöt, ohjeet ja säännöt. Voisiko joku tietokonehommista tietävä (Zache, 4shadoww?) luoda fi-Wikiin tällaisen mallineen? Uskon, että useilla olisi käyttöä tällaiselle. –Sullay (Asiaa?) 28. syyskuuta 2017 kello 14.28 (EEST)

Siis pyydetäänkö tässä tekemään jonkinlaista tervetuloa -mallinetta, jonka voi lätkiä kenelle vain? Mukaan lukien vandaalit yms, joille {{Tt}}:tä ei ole järkevää laittaa? Vai mikä mahtaa olla tarkalleen ottaen pyyntö, joka yllä esitettiin? --4shadoww (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 23.09 (EEST)
Sullay haluaisi tervetulomallineen hyväntahtoisille IP-käyttäjlle, jotka tekevät uusille käyttäjille tavanomaisia virheitä. --raid5 (keskustelu) 30. syyskuuta 2017 kello 00.24 (EEST)
En kannata. Nykyinen malline on aivan hyvä tervetuloa-malline, ja sitä voisi periaatteessa käyttää missä vain. Ohjeissa kuitenkin rajoitetaan sen käyttämistä rekisteröitymättömille, koska niin ohjeessa lukee. Voi olla, että tuo ohjeteksti on syntynyt keskustelun, konsensuksen tai yhdennyksen (muokkaaja on itsensä kanssa yksimielinen) tuloksena, mutta siitä ilmenevä periaate on hyvä. Asiaa voisi selvittää laajemmin tutkimalla muunkielisiä Wikipedioita ja katsomalla, onko siellä nähty hyväksi vai pahaksi rajoittaa tervehdystekstin kohdeyleisöä. Nykyään IP-osoitteet muuttuvat paljon, joten täsmäisku saattaisi hyödyttää muokkaajaa vain hetken. Toisaalta se voisi hyödyttää jotain toista ihmistä, jolle ohjelaatikko ilmestyisi valmiina kierrätysperiaatteen mukaisena, kun se olisikin pantu aiemmin jollekin toiselle ihmiselle. Erillisen uuden tervetulomallineen rakentaminen ei mielestäni ole yhtä hyvä ajatus kuin nykyisen käyttäminen harkitusti ja ymmärryksen kera. Voi senkin panna IP-osoitteelle, koska sitä ei kielletä käyttämästä. Suositukset ovat yhteisön hyväksi havaitsemia menettelytapoja. Periaatetasolla kannattaa miettiä, onko suosituksessa jotain sellaista, joka kannattaa ottaa huomioon omassa muokkaustoiminnassa. Kannattaa siis joskus ajatella itseään yhteisön osana eikä vain osana yhteisössä. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2017 kello 14.30 (EEST)

Luokka:Suomen liittymätaulukkomallineet piilotetuksi artikkeleista[muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Suomen liittymätaulukkomallineet näkyy artikkeleissa (esim Pansiontie) normaalina luokkana, mutta se pitäisi laittaa piilotetuksi. –Makele-90 (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 20.35 (EEST)

Oikeastaan sen ei pitäisi tulla ollenkaan artikkeleihin, vaan ainoastaan mallineisiin. Se on nyt poistettu artikkeleista Toiminnot:Diff/16797443. --4shadoww (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 20.41 (EEST)

Artikkelissa Seminaarinmäki on puolestaan luokka:Wikidata näkyvillä. On niitä muitakin. –Makele-90 (keskustelu) 29. syyskuuta 2017 kello 21.45 (EEST)

Muutin tuon {{Wikidata-lista}} -mallineesta tulleen luokituksen luokaksi Luokka:Wikidata-listat ja tein siitä piilotetun luokan. --Zache (keskustelu) 30. syyskuuta 2017 kello 05.24 (EEST)

WLM-kuvassa jotain ongelmaa[muokkaa wikitekstiä]

Tämän kuvan tiedoissa näkyy olevan ongelma. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 8. lokakuuta 2017 kello 08.12 (EEST)

kiitos ilmoituksesta. Katson sitä illemmalla, mutta käytännössä vika johtuu siitä, että oletin mallineen saavan arvoksi jotain muuta kuin mitä se tuossa saa ja siitä syystä tulee virhettä. Huonosti testattu siis. --Zache (keskustelu) 8. lokakuuta 2017 kello 10.55 (EEST)
Korjasin tämän. Siinä kestää jonkin aikaa, että Commonsin luokitukset päivittyvät, mutta nyt tiedetyt virheilmoitukset on joka tapauksessa korjattu. --Zache (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 07.16 (EEST)

Järjestelmäviesti:Edittools.js[muokkaa wikitekstiä]

järjestelmäviesti:Edittools.js, eli se systeemi joka pistää muokkausikkunan alapuolelle nappeja, pitäisi uudelleenkirjoittaa pienoisohjelmaksi sekä käyttämään jqueryä jotta se toimisi edes niin kauan kuin mitä nykyinen vanha muokkauseditori on käytössä. Mikäli systeemin halutaan toimivan myös editorin seuraavassa versiossa, niin pitäisi myös miettiä integrointia visuaaliseen muokkaimeen, mutta sen vähän toinen murhe.

Joka tapauksessa haen tällä keskustelunavauksella jotakuta joka olisi kiinnostunut toteuttamaan tämän tai ylipäätänsä toimimaan teknisenä tukena nappuloille. Mikäli kukaan ei ole tekemässä asialle mitään, niin siirrän koodin sellaisenaan 1.1.2018 pienoisohjelmaksi siten, että se on vakiona kaikilla päällä ja 1.1.2019 sellaiseksi, että se pitää asetuksista erikseen valita käyttöön. Jos koodi hajoaa lopullisesti aikaisemmin, niin tuo voi tapahtua tietysti jo ennen vuotta 2019. --Zache (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 10.59 (EEST)

Virheellisestä wikikoodista[muokkaa wikitekstiä]

Mikähän tässä laukaisi sireenin? Hyväksyin muutoksen koska lisätyt/muutetut linkit toimivat mielestäni asianmukaisesti. --Höyhens (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 12.12 (EEST)

Tuo tarkistus tehdään artikkelin koko sisällölle, ei ainoastaan muutetuille kohdille ja kun se tarkistus tehdään vain ip-käyttäjille ja uunituoreille käyttäjätunnuksille niin siksi sireeni ei laukea joka kerta. Mitään varsinaista virhettä ei näyttäisi tuolla olevan, ilmeisesti näennäisesti pariton aaltosulkupari (}}) yhdessä kohtaa. --Anr (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 12.32 (EEST)
Kuten Anr vastasikin, niin vertailu on kokotekstiin. Lisäksi laukaussut kohta oli ilmeisesti sellainen, että siinä on vertailtu tekstiksi muunnettua sivun sisältöä (ei siis wikikoodia) vaan käyttäjälle näkyvää lopputulosta tekstimuotoisena. Jostain syystä tämä teksti ei ole tallentunut logiin (tästä on tikettikin phabissa), niin sitä on hiukan hankala selvittää mikä se laukaissut kohta täsmälleen oli. Joka tapauksessa kyseessä on virheellinen väärinkäyttösuodattimen osuma. --Zache (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 12.43 (EEST)
Kiitän kumpaakin valaisusta. --Höyhens (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 20.07 (EEST)

Esimerkkikaavioita[muokkaa wikitekstiä]

Jos jotakuta kiinnostaa käyrien piirtely, niin tein harjoituksen vuoksi muutaman SPARQL:llä Wikidatasta sisältönsä hakevan kaavion ja kopioin ne sivulle Malline:Esimerkkikaaviot. Malline:Kaavio-sivulla puolestaan on vanhempia esimerkkejä siitä miten noita piirretään suoraan mallineen parametreilla. --Zache (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 20.17 (EEST)

Ehdotus muokkausnäkymän alareunan pikanappeihin (malline:poistokeskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Muokkausnäkymän alareunan valikkoon voisi lisätä (välilehdelle poistot) tuon: Malline:Poistokeskustelu. Ilmeisen kätevyyden lisäksi tuosta saattaisi olla iloa sen kautta että ihmiset eivät käyttäisi aina merkittävyyskeskustelua kun haluavat eroon artikkelista sisällön (ei aiheen) takia. --Seeggesup? 12. lokakuuta 2017 kello 03.44 (EEST)

Btw, tuohon mallineen näkymään pitäisi lisätä sama ohje kuin merkittävyysmallineessa, eli se copy/paste joka heitetään artikkelin luojan sivulle informoimaan siitä, että hänen luomaansa artikkelia ollaan poistamassa. --Seeggesup? 12. lokakuuta 2017 kello 03.51 (EEST)

Vanha muokkain takaisin käyttöön?[muokkaa wikitekstiä]

Saako vanhan muokkaimen takaisin lkäyttöön jotenkin? Meinaan, tämä nykyinen, uudistettu ei-visuaalinen muokkain on minusta aika rasittava, varsinkin, kun en löydä mistään allekirjoituspainiketta, vaan joudun kirjoittamaan allekirjoituskoodin käsin.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 14. lokakuuta 2017 kello 20.41 (EEST)

Ota uusi wikitekstitila pois käytöstä sivulla https://fi.wikipedia.org/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-betafeatures Stryn (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 20.48 (EEST)
Kokeilin, se ei auttanut. Minulla on käytössäni Monobook täällä Wikipediassa. Onkohan sillä vaikutusta?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 15. lokakuuta 2017 kello 00.31 (EEST)
Eipäs, vaan mokasin itse. Minun piti ottaa ruksi pois kohdasta "Ota uudet Beeta-ominaisuudet automaattisesti käyttöön".--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 15. lokakuuta 2017 kello 00.32 (EEST)

Wikilinkkien case-sensitive käsittely[muokkaa wikitekstiä]

Oisko jotain keinoa parantaa linkkien käsittelyä? Nykyisin voi olla useita sivuja isojen ja pienien kirjaimien eri yhdistelmillä kuten Gas ja GAS. Ainakin tarkistus sivua luotaessa tai jotakin muuta vastaavaa? Ipr1 (keskustelu) 16. lokakuuta 2017 kello 13.28 (EEST)