Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Replacing Tidy with RemexHTML[muokkaa wikitekstiä]

Hei kaikille,

Heinäkuussa 2017 ilmoitimme aikomuksestamme korvata Tidy RemexHTML:llä Wikimedia-klusterissa heinäkuuhun 2018 mennessä. Voidaksemme tehdä tähän siirtymisen, tunnistimme useita wikitekstissä olevia toistuvia virheitä, jotka vaativat korjauksia. Nämä korostettiin Linter-laajennoksella korkean prioriteetin luokkien kautta.

Haluaisin kiittää nopeasta ja tärkeästä edistymisestä, jonka vapaaehtoiset tässä wikissä ovat saavuttaneet Tidy-jäsentelykirjaston korvaamisessa. Parsing-tiimin puolesta haluan kiittää kaikkia, jotka tekivät sen mahdolliseksi täällä. Suunnittelemme viimeistelevämme Tidyn käytöstä poistamisen heinäkuussa 2018, ja siirtämällä wikejä varhaisessa vaiheessa Tidystä Remexiin voimme tunnistaa kaikki hidastavat asiat, joita linter-luokitukset ja QA-testauksemme eivät tunnistaneet. Rohkaisemme asian kanssa paljon työskennelleitä suuria wikejä siirtymään pian uuteen järjestelmään: esimerkiksi italian- ja saksankielinen Wikipedia tekivät niin jo viime kuussa.

Tarkastellessamme suuren prioriteetin linter-ongelmien nykyistä tilannetta wikissäsi, uskomme että tämä wiki on valmis siirtymään Tidystä Remexiin. Jos ilmenee ongelmia (tai jos wiki pyytää sitä) niin palautamme Tidyn takaisin tunnistettuamme ongelman lähteen. Jos havaitset vääränlaisen renderöinnin, voit käyttää koodia ?action=parsermigration-edit tunnistamaan aiheuttiko ongelman Tidystä pois siirtyminen. Ehdotamme päivää 31. tammikuuta 2018 mahdolliseksi siirtymispäiväksi. Haluamme kuulla mahdolliset huolet asiaa koskien sekä kuinka voimme auttaa tekemään tämän siirtymisen mahdollisimman sulavasti: jos sinulla on kommentoitavaa, pyydän sinua ottamaan yhteyttä tiimiin mediawiki.orgissa - siellä huomaamme ja selvitämme ne, muutoin oletamme, että tämä viesti on ymmärretty ja määräaika sopii yhteisöllesi. Kiitos!

mw:User:SSastry (WMF), 10. tammikuuta 2018 kello 23.15 (EET)

Tidy has been replaced by RemexHTML for your wiki a few minutes back. Tracked in https://phabricator.wikimedia.org/T185945 - if you noticed any problems please post there or leave a message on mw:Help_talk:Extension:Linter. Thanks! mw:User:SSastry (WMF), 6. helmikuuta 2018 kello 16.31 (EET)
Thanks for letting us know. We still have some thousands of high priority errors, so we must check them now. Stryn (keskustelu) 6. helmikuuta 2018 kello 16.45 (EET)

Wiki lähettää minulle sähköpostia, en haluaisi niitä saada![muokkaa wikitekstiä]

Sähköpostilaatikkoni tippuu roskapstia ja sen lisäksi tulee Wikipediasta ilmoituksia, että aloittamiini artikkeleihin on tehty linkityksiä. Näiden siivoaminen käy hermooni ja olen yrittänyt asetuksista poistaa tiedon sähköpostistani, sekä lisäksi poistaa tagit "lähetä minulle sähköpostia...". Voisiko saman kokemut auttaa asiassa?--J Hokkanen (keskustelu) 17. tammikuuta 2018 kello 21.07 (EET)

Oletko katsonut asetuksiasi: Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-echo? Stryn (keskustelu) 17. tammikuuta 2018 kello 21.08 (EET)
Kyllä. Vaihdoin asetukseksi "Älä lähetä minulle sähköpostia" ja otin sähköpostin pois! --J Hokkanen (keskustelu) 17. tammikuuta 2018 kello 21.30 (EET)
Ihmettelen asiaa edelleen, mutta ehkä sähköpostiosoitteen vaihtaminen auttaisi tähän ongelmaan. Samalla väistäisin muitakin roskapostilähetyksiä.--J Hokkanen (keskustelu) 22. tammikuuta 2018 kello 10.12 (EET)
Kokeile klikata asetuksissa sitä linkkiä Palauta kaikki oletusasetuksiin (kaikissa osioissa) josko se auttaisi. (siinä tallenna-asetukset -napin vieressä sivun alareunassa) --Zache (keskustelu) 22. tammikuuta 2018 kello 10.15 (EET)
Kiitos. Tämä onkin erilainen ohje, minkä kukaan on tässä asiassa minulle vuosien ajan esittänyt. Kokeilen illalla.--J Hokkanen (keskustelu) 23. tammikuuta 2018 kello 14.20 (EET)
On muuten huomattava, että oletusasetukset eivät ole mitkään vähimmäisasetukset. Niissä vain oletetaan, että vakioasetukset kelpaavat, mutta asetuksissa on nykyään niin monta eri kohtaa, että vuosien varrella hyväksi havaittujen asetusten palauttaminen vakioarvoihin saattaa muuttaa asioita. Vaikkapa piilotetut luokat lakkaavat näkymästä tai tarkkailulistan koko pienenee. --Pxos (keskustelu) 23. tammikuuta 2018 kello 19.13 (EET)
Muista ei varmaan voi ottaa kopioita muuten kuin kirjoittamalla muistiin, mutta tarkkailulistan voi kopioida ennen vakioarvojen palautusta Tarkkailulista-sivun yläreunan kohdasta "Muokkaa listaa raakamuodossa" ja palauttaa sitten paikalleen. Huomasin raakamuodon itsekin vasta äskettäin. --Teakoo (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 10.51 (EET)
Palauta asetukset linkki ei tyhjennä tarkkailulistaa eikä poista sähköpostiosoitetta jota tarvitaan mm. salasanan resetointiin. Muut jutut se käsittääkseni pistää alkuasetuksille. --Zache (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 10.57 (EET)
Siis turhaa pelottelua Pxosilta. --Teakoo (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 11.45 (EET)
Hän taisi tarkoittaa sitä, että tarkkailulista näyttää vakioasetuksilla vain edellisen kolmen päivän muutokset. Joskus aikaisemmin se on ollut 7 päivää. --Zache (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 11.49 (EET)
Hyvä että selvisi. Tavallinen käyttäjä voi tulkita sen toisinkin, kuten minä. --Teakoo (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 11.56 (EET)
Jos on olemassa kokonaan Wikipedian ulkopuolinen sähköposti, niin kuin ne kaikki yleensä ovat, koska Wikipediassa ei voi luoda sähköpostiosoitetta ja jos kysymys on sähköpostiosoitteen vaihtamisesta niin, ettei vanhaan enää tule Wikipedian ulkopuolista roskapostia, niin silloin pitää vaihtaa sitä omaa sähköpostia. Asetusten palauttaminen oletusarvoihin ei lopeta roskapostin tulemista vaan muuttaa kaikki asetukset vakioarvoiksi. Jos ei ole kovin paljon perehtynyt omiin asetuksiin ja on vuosien varrella kysynyt täällä lukuisia miksi-kysymyksiä ja saanut niihin vastaukseksi "pane tämä rasti tähän ruutuun omissa asetuksissa", niin kaikki nuo voivat kadota kerralla eikä niitä saa takaisin. Sitten käyttäjä saa edelleen roskapostia jostain ja sen lisäksi hän joutuu kysymään kaikki "miksi"-kysymyksensä uudestaan. Siksi tuo resetointi ei ole mikään helppo taikakeino, joka auttaa asiaan kuin asiaan. En pelotellut enkä kirjoittanut turhaan mitään. --Pxos (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 13.21 (EET)
Vaihtoehtoinen vastaus alkuperäiseen kysymykseen: Valitse sivun oikeasta yläkulmasta kohta Asetukset ja sieltä välilehti Ilmoitukset. Kohdassa Sähköpostiasetukset valitse pudotusvalikosta kohta Älä lähetä minulle sähköposti-ilmoituksia. Seuraavassa kohdassa Ilmoita minulle näistä tapahtumista ota valinta pois oikeanpuoleisen sarakkeen (Sähköposti) kaikista ruuduista. Kohdasta Wikienväliset ilmoitukset poista valinta ruudusta Näytä ilmoituksia muista wikeistä. Lopuksi valitse muuttamiesi asteusten tallennus sivun alalaidassa vasemmalla olevalla napilla.--Htm (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 18.21 (EET)
Tein Zachen ehdotuksesta rsetoinnin ja seurasin myös Htm:n vinkkiä. Nyt varrotaan, mitä wikipediasta tulee.--J Hokkanen (keskustelu) 25. tammikuuta 2018 kello 18.44 (EET)

Ääkkösominaisuus[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediassa on erittäin ärsyttävä ominaisuus, joka muuttaa :O ja :A yhdistelmät Ö:ksi, ja Ä:ksi. Tän varmaan saa jostain poiskin, mutta en nyt onnistu löytämään mistä. --MiPe (wikinät) 21. tammikuuta 2018 kello 14.50 (EET)

Vasemmassa palkissa rataskuvake (kielet-otsikon vieressä). Sieltä valitse kirjoitus ja ota syöttötavat pois käytöstä. Stryn (keskustelu) 21. tammikuuta 2018 kello 14.51 (EET)
Kiitos MiPelle kysymyksestä ja Strynille vastauksesta! Itselläni on sama vaiva, mutten kehdannut kysyä tästä enkä jaksanut kaivaa vanhoja keskusteluja aiheesta, vaikka muistin, että tätä samaa on kysytty ennenkin. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 21. tammikuuta 2018 kello 21.34 (EET)

Kiellettyjen nettilähteiden suodatin[muokkaa wikitekstiä]

En-wikissä on tällainen suodatin, joka estää tallentamasta sivua jos se sisältää mustalle listalle lisätyn sivuston osoitteen. Onko fi-wikissä tällaista? Ei taida olla. Eikö erittäin huonolaatuiset lähteet kannattaisi lisätä mustalle listalle? Näihin voisivat kuulua Hikipedia, MV-lehti ja muutamat uudelleenohjauspalvelut. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Spam_blacklist --Hartz (keskustelu) 27. tammikuuta 2018 kello 19.29 (EET)

On. --Anr (keskustelu) 27. tammikuuta 2018 kello 19.31 (EET)
Ilmeisesti spämmiosoitteita muut paitsi suomisanakirja.org, joka on ns. kielletty lähde --Hartz (keskustelu) 27. tammikuuta 2018 kello 19.36 (EET)
Ihan mielenkiinnosta kysyn: mikä tuosta sivustosta tekee sellaisen että se on erikseen pitänyt mustalistata? --Prospero One (keskustelu) 28. tammikuuta 2018 kello 17.51 (EET)
Wikipedia:Kahvihuone_(sekalaista)/Arkisto_86#Suomisanakirja_lähteenä. --Anr (keskustelu) 28. tammikuuta 2018 kello 17.57 (EET)
Jaa että tuollainen tapaus. --Prospero One (keskustelu) 29. tammikuuta 2018 kello 13.58 (EET)

Commonscat-rivi[muokkaa wikitekstiä]

Jos artikkelin Aiheesta muualla -osiossa on allekkain malline commonscat-rivi ilman luettelomerkkinä wikitekstissä käytettyä tähteä * ja sen alla muuta sisältöä, jossa wikikoodissa on luettelomerkkinä tähti * niin tämä tuottaa näkyvälle sivulle kumpaankin luettelomerkinä pallon mutta eri sisennyksellä. Tämän näköjään pystyy korjaamaan, jos lisää mallineen commomscat-rivi eteen wikitekstissä luettelomerkiksi tähden * näin: [1]. Muistelisin kuitenkin, että ennen commonscat-rivi -malline olisi näkynyt luetteloissa samalla sisennyksellä ilman tähteäkin. En ole tästä kuitenkaan aivan täysin varma. Kumpi pitäisi nyt tehdä: Lisätä sivuilla, joissa mallinetta on käytetty, tuo tähti mallineen eteen vaiko muuttaa mallineen koodia niin, ettei tähteä tarvitsisi lisätä? Jos lisätään tähtiä ja muutetaan mallineen koodia niin se varmaan sitten rikkoo ulkonäön siellä, missä tähti on lisätty ulkonäön korjaamiseksi.--Urjanhai (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 17.36 (EET)

Muutos on ehkä tullut tässä Strynin vuoden 2015 muokkauksessa: [2]. Jos sitä vertaa edelliseen versioon, niin palleron paikka siirtyy. Mutta joissakin artikkeleissa pallot ovat siististi päällekkäin tästä huolimatta, enkä keksinyt mistä se johtuu. Esikatselussa Commonsin pallero pomppaa joskus rivistä pois, vaikka se artikkelissa olisikin oikeassa paikassa. Mutta ehkä mallineen voi palauttaa takaisin? Kokeilin tuota korjaamaasi prinssiä mallineen vanhalla versiolla, ja se näytti normaalilta. -kyykaarme (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 18.55 (EET)
Tuon muutoksen tein tämän keskustelun perusteella. Uskon, että tuo tulostuu väärin remexiin siirtymisen vuoksi. Koska ainakin hiljattain tulostui vielä kuten pitääkin. Stryn (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 19.41 (EET)
Hupsista, tarkkaavaisuuteni on ollut hakoteillä. Olen kyseisen mallinemuutoksen jälkeen laittanut vaikka kuinka monta commonscat-riviä automaattitoimnnolla ilman palleroita enkö ole nähnyt tarkistaa ovatko rivissä vai ei. Ihmettelinkinkin hiljaa itsekseni, miksi Urjamhai lisää tähden sinne minne niitä ei kuulu...--Htm (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 19.49 (EET)
Lisäksi tuossa on jotain outoa nyt, koska tässä pallero näyttää virheelliseltä, kun taas tämän muutoksen jälkeen normaalilta. Stryn (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 20.34 (EET)
Kävin purgettamassa mallineen ja nyt se jälkimmäinenkin on vinossa. Ja se selitti myös miksi joissakin artikkeleissa ne pallot olivat nätisti pystyrivissä. Muissa sisarprojektien mallineissa kuten {{Wikisitaatit-rivi}} on muuten se tähti eikä li, en tiedä aiheuttavatko nekin samoja ongelmia visuaalisen muokkaimen kanssa. -kyykaarme (keskustelu) 11. helmikuuta 2018 kello 22.11 (EET)
Käytän keskustelusivullani <li>-tageja ilman sulkevia </li>-tageja. HTML <li> Tag Huomasin vähän aikaa sitten, että rivien sisennykset ovat muuttuneet. Nyt ne ovat kiinni laatikon reunaviivassa. Selaimeni on Mozilla Firefox 58.0.2. ---raid5 (keskustelu) 12. helmikuuta 2018 kello 11.42 (EET)
Näköjään RemexHTML:ään siirtyminen vaati tämän muutoksen mallineeseen. Eli pelkkä <li> ei kai ole validia koodia. Stryn (keskustelu) 12. helmikuuta 2018 kello 13.58 (EET)
Tuplapalloja on nyt sitten jonkin verran, en tiedä yhtään kuinka paljon: 2005#Aiheesta_muualla. Olen itsekin lisännyt Commonscat-rivin pallon kera ainakin yhteen artikkeliin. Enwikin mallineessa ei ole palloa, vaan se pitää itse lisätä. Se näyttää myös ihan ok:lta ilman palloa, etenkin jos Commonsrivi-on ensimmäisenä. Silloin se myös vähän erottuu muista, ikään kuin se olisi vähän spesiaalimpi ulkoinen linkki ja sen jälkeen tulevat muut perässä: en:Royal_Botanic_Gardens,_Kew#External_links. Toinen esimerkki dewikistä, jossa on sekä Wiktionary että Commons-linkit ilman palloja: de:Atom#Weblinks. -kyykaarme (keskustelu) 13. helmikuuta 2018 kello 17.49 (EET)
Regex-haulla insource:/\*.?\{\{commons/i tulee 5 395 osumaa "tuplapalloille". --Atraie (keskustelu) 13. helmikuuta 2018 kello 18.57 (EET)
Aika paljon. Kannattaisikohan kokeilla mallinetta ilman palloa ja katsoa että miltä ne kokonaan pallottomat mallineet sitten artikkeleissa näyttävät. -kyykaarme (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 21.03 (EET)
Miksei, toki saisihan nuo ylimääräiset pallot nopeasti botilla pois tarvittaessa. Hieman toki oudolta näyttää kun malline alkaa heti vasemmasta reunasta ilman minkäänlaista marginaalia. Stryn (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 21.09 (EET)
Ei kai se ihan vasemmasta reunasta ala vaan siitä otsikon A:n alta ainakin mallineen esikatselussa. On se vähän enemmän vasemmalla kuin pallero, mutta ei artikkelin reunojen yli mene niin kuin se vanha pallero. -kyykaarme (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 21.20 (EET)
Englanninkielisen Wikipedian Commons-mallineen alapuolella olevat linkit ovat kuin siihen kuuluvia alakohtia. Voi olla toisaalta pelkästään tottumiskysymys ja tärkeintä olisi valita jompikumpi tapa käytettäväksi. ---raid5 (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 21.58 (EET)
Ehkä se botilla tuplapallon poistaminen on yksinkertaisin vaihtoehto. Sillä tavalla kaikki artikkelit näyttävät taas samalta kuin aiemmin. -kyykaarme (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 22.36 (EET)

Logot eivät näy[muokkaa wikitekstiä]

Olen yrittänyt tallentaa/lisätä pariin artikkeliin (SunEdison, SaloSolar) logon, mutta ne eivät näy. Ennen on kyllä onnistunut. Onko vika minussa vai Wikipediassa? --Linkkerpar (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 13.10 (EET)

Korjattu. Noissa oli se ongelma, että olit käyttänyt parametria |yrityksen_logo, kun oikea on pelkkä |logo. --MiPe (wikinät) 14. helmikuuta 2018 kello 13.23 (EET)
Käytin niissä artikkeleissa valmiina olevia mallineita ja niissä se oli |yrityksen_logo, no ensi kerralla tietää kun on oppinut ;). ---Linkkerpar (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 13.28 (EET)

Visuaalinen muokkain viilaa vieläkin mallineita[muokkaa wikitekstiä]

Katselin uusia muokkauksia ja osui tämä silmään. Muistan asiasta olleen juttua ainakin kaksi-kolme kuukautta sitten ja tuon jälkeen on ainakin ollut pienempi riesta (tai sitten olen vain sokea). Joten miten tuolle visuaaliselle muokkaajalle annetaan ohjeistukset pitää tyylit noissa mallineissa? --OneMember (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 17.21 (EET)

Mallineeseen pitäisi laittaa seuraava koodi:[3], alaviivat ovat välilyöntien määrä. Stryn (keskustelu) 14. helmikuuta 2018 kello 17.48 (EET)

Keskustelusivulle laitettu palkinto muuttaa kaiken sen alapuolella olevan tekstin pienemmäksi.[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusivulle laitettu palkinto muuttaa kaiken sen alapuolella olevan tekstin pienemmäksi. Tämä on nähtävillä esimerkiksi keskustelusivuilla Ipr1 kohdasta Hieman myöhäiset onnittelut ja Ametsala kohdasta Ensimmäinen palkinto Ametsalalle! –Makele-90 (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 21.32 (EET)

Asia korjaantui näin. Ilmeisesti malline ei siedä enää nykyään sitä, että sen putkimerkin tekstiparametriin pannaan vielä toinen putkimerkki sekaan. Muutin lisäputken palloksi, joka korjasi asian. Voi olla, että kaikki ne, jotka ovat rakentaneet itselleen pärsoonallisen nimmarin värikoodilla ja lisälinkeillä, aiheuttavat tahtomattaan ongelmia eripuolilla Wikipediaa. Ounastelen, että jokin Säätämön ohjelmistomuutos rikkoo myös niitä paikkoja, joiden ei pitänyt varsinaisesti mennä rikki. --Pxos (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 22.02 (EET)