Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Sisarprojektimalline käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisessä Wikipediassa on malline Sister project links. Voisiko sellainen olla myös täällä? Sillä saisi esitettyä siististi ja tiiviisti tarpeelliset linkit sisarprojekteihin. Mikäli artikkelissa on useampi sisarprojektimalline, niin niiden esitystapa ei ole nykyisellään kovin selkeä. --raid5 (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 20.15 (EEST) edit --raid5 (keskustelu) 18. syyskuuta 2017 kello 21.30 (EEST)

Minusta tuota voisi myös käyttää. --Zache (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 07.16 (EEST)
Hyvä. @URunICon ynnä muut: Kopioin mallinesivun ja ohjeet sellaisenaan ja esikatselin tulosta. En kuitenkaan tallentanut, koska en tiennyt mitä kaikkea pitää suomentaa (ainakin ohjeet ja ja luokat). --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 18.38 (EEST)
Käännöstä voi mielestäni ainakin jatkaa tallentamisen jälkeen. Entäs onko mallineen nimi selvä? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 19. syyskuuta 2017 kello 19.46 (EEST)
Mallineen nimi on selvä, mutta onko se hyvä suoraan suomennettuna vai onko jokin muu parempi vaihtoehto? --raid5 (keskustelu) 19. syyskuuta 2017 kello 23.33 (EEST)

Toin mallineen {{Sisarprojektit}} englanninkielisestä Wikipediasta. Valitettavasti en osannut tehdä sitä valmiiksi ja toimivaksi. Kokeilin mallinetta eräässä artikkelissa, en kuitenkaan tallentanut muokkausta, koska malline venyi koko sivun levyiseksi. --raid5 (keskustelu) 21. syyskuuta 2017 kello 20.17 (EEST)

Eli se siis venyi, koska suomenkielisessä wikipediassa ei ollut laatikonkäyttämiä tyylisääntöjä ja tilanne korjaantui kun kopioin ne tänne. [1] --Zache (keskustelu) 22. syyskuuta 2017 kello 10.14 (EEST)
Kiitos taas Zache. En olisi osannut itse korjata. @Sullay (ja muutkin): Olisiko sinulla aikaa suomentaa mallineen ohjetta? Jos innostut suomentamaan kokonaan tai alkukin kävisi hyvin. Parantaja asiantuntijan aikaisempi kysymys: nimen voi vapaasti muuttaa, mikäli se kuvaa paremmin mallineen toimintaa tai on yksinkertaisempi. Tällä hetkellä {{Sisarprojektit}} on käytössä ainoastaan yhdessä artikkelissa, se pitäisi samalla muuttaa. --raid5 (keskustelu) 23. syyskuuta 2017 kello 12.09 (EEST)
Kyllä tuo nimi minulle sopii. Malline toimii myös ohjauksella, joten nimen muuttaminen lähdetekstissä voisi (?) olla nollamuokkaus. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 23. syyskuuta 2017 kello 12.32 (EEST)
Suomentaisin tuon mielelläni. Aloittanen puuhan tänä iltana. Aivan kaikkia sanoja en osaa suomentaa sillä hieman vieras aihalue, mutta yritän parhaani. –Sullay (Asiaa?) 23. syyskuuta 2017 kello 14.30 (EEST)
Näinhän taitaa olla, muutos ”tulisi tehdä samalla kun sivulle tehdään jokin hyödyllinen muutos.” Ohjaus ei tullut mieleeni. --raid5 (keskustelu) 23. syyskuuta 2017 kello 12.47 (EEST)

Osaisitko @Zache sanoa, miten mallineeseen saisi linkkejä englanninkielisiin projekteihin (wikisitaatit, wikiaineisto…) --raid5 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 16.31 (EEST)

Tähän tyyliinkö: [[wikiquote:en:Main_Page]]? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. lokakuuta 2017 kello 16.45 (EEST)
Löysin mallineen koodista haun artikkelin nimellä wikiprojektissa. Esimerkkinä Wikikirjasto: [[b:{{{b|Special:Search/{{{1|{{PAGENAME}}}}}}}}|Oppikirjoja]] Wikikirjastossa. Pystyisikö mallinekoodia muokata siten, että artikkelissa käytettävässä mallineessa olisi jonkinlainen arvo (:en: tai muu sellainen), jolla voisi valita tarvittaessa englanninkielisen wikiprojektin? Tämä sopisi mielestäni silloin, jos suomenkielisessä projektissa ei ole artikkelia (wikisitaatit, -aineisto, -matkat, -opisto ja -kirjasto). --raid5 (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 19.55 (EEST)
Mielestäni mallinetta pitäisi muutenkin muokata sellaiseen muotoon, ettei tarvitse merkitä niitä mitä halutaan jättää pois (parametri no), vaan pitäisi merkitä ne, jotka halutaan mallineessa näkyvän. Tein jonkinlaisen kokeilun SWITCH-systeemillä tänne, jossa arvo wikiuutiset=en vie wikinewsiin. Mutta jos haluttaisiin vielä automaattisemman systeemin käyttöön, niin voisi käyttää apuna Wikidataa, josta malline voisi hakea automaattisesti linkit suomenkielisiin projekteihin. Stryn (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 20.28 (EEST) päivitetty linkki Stryn (keskustelu) 9. lokakuuta 2017 kello 20.53 (EEST)
Se olisi hienoa, jos mallineen saisi toimimaan yksinkertaisemmin. --raid5 (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 01.39 (EEST)
Valitettavaa on myös, ettei laatikko näy mobiililukijalle. Sama ongelma on hyvin monella mallineella. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 10. lokakuuta 2017 kello 06.19 (EEST)
Muokkasin tuota nyt siten, että laatikonsisällä oleva sisarprojektilista tulostuu moduuli:sisarprojektit avulla. Vakiona näytetään wikidatasta löytyvät suomen-, englannin- ja ruotsinkieliset linkit ja niitä voi ylikirjoittaa mallineen parametreilla. Parametrien muoto on sisarprojektin nimi kokonaisena ja englanninkielisenä (ts. wikivoyage, wiktionary ...). Koodissa poiskommentoidut ovat sellaisia jotka eivät toimi kunnolla tällä hetkellä. Lisäksi samalla tavalla kuin tietolaatikoissa, niin arvo "-" piilottaa linkin näkyvistä. @Stryn: ja koska pistin mallineen parametrit uusiksi, niin templatedata täytyisi siltä osin kirjoittaa uudestaan ja toinen on, että kun noita vanhoja sisarprojektilinkkejä poistelee, niin kannattaisi varmistaa, että sisarprojektit on linkitetty Wikidatassa. (linkitetyt sisarprojektit näkyvät vasemmanreunan sivupalkissa) ja templateharvestilla kopiointia pystyy myös automatisoimaan. --Zache (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 06.37 (EEST)
Kiitos Zache. Tietolaatikon parametrien järjestyksen saa varmaankin vaihtaa kuten sen valmiissa tulosteessa (jos ei sotke mallineen toimintaa)? Se helpottaisi hahmottamista. --raid5 (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 17.32 (EEST)
Saa vaihtaa järjestystä. --Zache (keskustelu) 10. lokakuuta 2017 kello 17.35 (EEST)

Tällainen virheilmoitus tulee muokatessa artikkeleita, joissa on käytössä sisarprojektitmalline: ”Varoitus: Malline:Sisarprojektit kutsuu mallinetta Moduuli:Sisarprojektit niin, että parametrille "wikidata" on annettu enemmän kuin yksi arvo. Ainoastaan viimeksi annettu arvo otetaan huomioon.” (Sivut, jotka viittaavat sivulle Malline:Sisarprojektit) --raid5 (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 12.19 (EEST)

@PtG, Teakoo: Voitte osallistua täällä keskusteluun mallineesta. [2] [3] --raid5 (keskustelu) 9. marraskuuta 2017 kello 22.13 (EET)

Ei minulla ole varsinaisesti tarvetta keskustella mallineesta. Minusta allekkain vasemmassa reunassa on selkeämpi kuin erottaa ne tuonne oikeaan reunaan leveän valkoisen tyhjän tilan jälkeen. Erityisen hölmöltä nämä näyttää, jos AM-osiossa ei ole muita linkkejä, sillä silloin hajoaa länsimainen vasemmalta oikealle lukutapa. Mutta sinällään jos sitä halutaan käyttää, niin sitten käytetään. Ei ole ongelma. --PtG (keskustelu) 9. marraskuuta 2017 kello 22.38 (EET)
Mielestäni mallineen etu tulee siinä, jos linkkejä sisarprojekteihin on vaikkapa kolme kappaletta, jolloin ne voi esittää tiiviisti. Rivimallineita ei kannattaisi käyttää isolla määrällä ulkoisia linkkejä, silloin taas käytettäisiin laatikkomallineita. Artikkelissa Ada Lovelace ongelma varmaankin tasapainottuu kun tarpeellisia ulkoisia linkkejä tulee riittävä määrä. Mallineen ulkoasua voinee muuttaa, mikäli siinä on jotakin häiritsevää. Kiitän sinua mielipiteestäsi. --raid5 (keskustelu) 9. marraskuuta 2017 kello 23.48 (EET)
Tässä on varmaankin kysymys hieman tapauskohtaisuudesta. Ada Lovelacen tapauksessa linkkejä ei ole paljoa. Toki esimerkiksi tähän liittyy osittain myös kysymys eri sisarprojektilinkkien tarpeellisuudesta. --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 07.56 (EET)
Hyvin pitkälti. Esimerkiksi en:Albert Einstein on tapaus jossa sen käyttö on ihan perusteltua. Samoin en:Ada Lovelace sillä voisi korvata myös nuo erilliset boksit. --Zache (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 21.17 (EET)
En.wikipedian linkkilistassa on kolme kuollutta linkkiä ja Goodreads, jonka tärkeyttä en tiedä ja muut pääasiassa satunnaisia linkkejä, joita löytää Googlella sekä hyviä että huonoja muutamassa sekunnissa. Jos olen oikein ymmärtänyt fi.wikipediassa on joskus sovittu linkkilistan laajuudelle joku yläraja, ja on tarkoin harkittava mitä sinne lisää, ettei tule satunnaisia tai pelkkiä henkilökohtaisia mieltymyksiä. --Teakoo (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 21.37 (EET)
Minusta malline on tarpeeton. Sitä on puuhannut pari käyttäjää, ja sitten siitä tulee yhtäkkiä pakollinen. Sisarprojekteissa ei tosiaan, kuten PtG sanoo, ole välttämättä sellaista mitä tarvitaan. Mieluummin olisin ilman mallinetta. --Teakoo (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 19.48 (EET)

Vaikuttaa siltä, että kaikki eivät halua käyttää mallinetta. Tässäkin kävi nyt niin, että pitkästä keskusteluajasta huolimatta konsensusta ei synny. [4] Malline on vielä käytössä näissä artikkeleissa, joista sen voi halutessaan poistaa. Luetteloa seuraamalla näkee myös uudemmat artikkelit, joissa se on käytössä. Jos palautan sen takaisin, niin minut voi estää muokkaussodasta. Jos lisään mallinetta uusiin artikkeleihin, niin se on ilmiselvää häiriköintiä. Keksikääpä ideoita, en jaksaa vastustaa enkä kannattaa. --raid5 (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 20.27 (EET)

Ei se minusta haittaa, vaikka jotkut eivät halua itse käyttää mallinetta. Mallineiden käyttöhän on yleensäkin vapaaehtoista; joku toinen sen voi aina tarvittaessa lisätä. Linkit sisarprojektien aineistoihin ovat lukijoille hyödyllisiä, ja tällä ne saa hyvin esitettyä. ¬Antilope 10. marraskuuta 2017 kello 21.45 (EET)
En usko, että mikään malline tulee ikinä olemaan kaikkien käyttäjien sataprosenttisesti hyväksymä asia. Ei kaikkia kiinnosta käyttää esimerkiksi alun henkilömallineita tai lähdemallineita, vaikka ne ovat periaatteessa lähes suositeltuja käytäntöjä. Tämä on tietysti jossain määrin huono asia, sillä tällaisissa mallineasioissa saa helposti poikkeuksellisen paljon riitoja. Minusta ei tätä kannata hävittää, sillä kyllähän sitä voi käyttää ja toisaalta ehkä koko AM-osiota kehittää jollain tavalla eteenpäin. --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 21.50 (EET)

Tarkkailulistaongelma[muokkaa wikitekstiä]

Kun rastittuna on "Lisää muokkaamani sivut ja tiedostot tarkkailulistalleni", niin eivät ne kuitenkaan aina ilmesty tarkkailulistalle. Missä vika? --Teakoo (keskustelu) 7. marraskuuta 2017 kello 13.23 (EET)

Tähän ei ole kukaan vastannut. --Teakoo (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 19.39 (EET)

Wikipedia toimii aina "ihan kasilla" (kouluarvosana, muunnos termistä "ihan kybällä"), joten kaikki ei ihan aina onnistu niin kuin pitäisi. Ohjelmisto on monimutkainen ja siihen kasataan paikallisia muunnoksia, joten hommat eivät aina toimi kunnolla. Kukaan ei varmaan tiedä, missä vika on. Jos vika esiintyy jatkuvasti, niin periaatteessa pitäisi jaksaa ilmoittaa siitä ohjelmiston kehittäjille tekemällä "tiketti phabiin", jotta se tulisi yleiseen tietoon. Tarkkailulistalle eivät sivut mene edes käsipelillä silloin tällöin, ja tulee ilmoitus, että "listalle lisääminen epäonnistui". Jos pyytää ohjelmistoa lisäämään sivut automaattisesti, niin ilmoitusta epäonnistumisesta ei tule. --Pxos (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 19.45 (EET)
Kiitos vastauksesta. Ikävää ettei toimi kybällä. Saako toivoa että jospa esimerkiksi sisarprojektimallineen tekijät uhraisivat siihen menevät voimansa tarkkailulistaongelman korjaamiseen. --Teakoo (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 19.51 (EET)
Epätoivoa tuo on. Mallineiden laatiminen paikallisesti onnistuu vähällä älyllä vaikkapa valmista koodia kopioimalla jostain muualta, mutta Wikipedian takana olevan tietokoneohjelmiston virheet ovat monimutkaisessa z#!prkle-hlvtti%%-koodissa. Vertaa autoa: jos tuulilasissa on hyttysiä, niiden poisto ei vaadi korkeaa osaamista; jos taas automaattivaihteistossa on hiekkaa, sen poistamiseen ei Lasol auta. Joskus kannattaa pitää tunkkinsa. --Pxos (keskustelu) 10. marraskuuta 2017 kello 19.59 (EET)
Johtuu siitä että aloittaa artikkelin kirjautumattomana ja kirjautuu vasta sitten. Koettu on, tänään. --Tpe1 (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 23.00 (EET)

New filters for Recent Changes - Default deployment is scheduled for your wiki[muokkaa wikitekstiä]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello!

Sorry to write in English. Please help translate to your language!

Since a few months, your wiki is trying a Beta feature: "Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun".

What is this feature again?

This feature improves Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and Special:Watchlist. It adds new features that ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

What's new?

We have progressively integrated all existing filters to the new filtering system. Your wiki was waiting for FlaggedRevisions filters integration, which is now done.

Starting on Wednesday November 15th, the filters will be deployed by default for everyone on your wiki. This only applies on RecentChanges and RecentChangesLink. Filters for Watchlists will remain as a Beta feature.

When the deployment will be done, you will be able to desactivate the new filters by going to the "Opt out of improvements" section at the bottom of Special:Preferences#mw-prefsection-rc.

If you have already activated the Beta feature "Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun", you have no action to take. If you haven't activated the Beta feature "Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun" and you want to try the filters on Watchlists, please go to your Beta preferences.

You can ping me if you have questions.

All the best, Trizek (WMF) (keskustelu) 9. marraskuuta 2017 kello 19.41 (EET)

Luokattomien sivujen luettelo?[muokkaa wikitekstiä]

En (muistaakseni) ole kysynyt vaikka mielessä on toisinaan pyörinyt: löytyykö jostakin työkalua, jolla saisi luettelon sivuista, joilla ei ole mitään luokka merkittynä? Poislukien ainakin ohjaussivut, käyttäjäsivut jne. jotka eivät luokittelun piiriin kuulu. Toisinaan tulee vastaan sivuja, joissa ei ole mitään luokkaa ja niiden löytyminen on aivan satunnaista ollut. Jos valmista työkalua ei ole niin saisiko sen lisättyä? Ipr1 (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.27 (EET)

Toimintosivujen luettelosta löytyy uuvuttavan paljon siivoustyökaluja. Siellä on myös luokattomien sivujen luettelo, mutta se luettelee vain aidosti luokattomat sivut. Jos sivulla ei ole ensyklopedista luokkaa mutta siinä on vaikka "korjattava"-malline, niin siihen tulee jokin "Auta mua, kaipaan korjausta" -luokka, jolloin se ei enää ole luokaton. Joku joskus jossain kovin äskettäin neuvoi jonkin ulkoisen työkalun, joka ottaa paremmin huomioon asian. --Pxos (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.30 (EET)
Nuo mitkä ovat huomiota kaipaavat sivut -luokan alla ja joissa ei ole muita luokkia voi hakea näin. --Zache (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.38 (EET)
Itsekin osallistuin luokattominen sivujen luokitteluun joku kuukausi sitten pienellä panoksella, joten varmasti löytyy. En vain nyt muista osoitetta, josta nuo löytyy.--MAQuire (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.32 (EET)
Aasina sillalla voisin vielä lisätä, että jos haluaa yleensä toimia korjaustöissä etulinjassa, kannattaa myös katsoa toimintosivua Uudet sivut. Useinkaan uudet käyttäjät eivät osaa panna mitään luokkia uusiin artikkeleihinsa, joten täysin luokattomia sivuja voi myös löytää sitä kautta. --Pxos (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 21.47 (EET)
Juu, tuota olen toisinaan katsellut että mitä sielä tulee.. Kiitoksia vinkeistä, jatkan selvittelyjä.. Ipr1 (keskustelu) 11. marraskuuta 2017 kello 22.00 (EET)

Yhteisön toivelistakysely 2017[muokkaa wikitekstiä]

Tämä oli uutiset kahvihuoneessa, mutta koska sitä seuraa oleellisemmin vähemmän porukkaa kuin tekniikkaa (tai sekalaisia), niin kopioin tämän tiedotusluonteisesti myös tänne. Tämä on siitä merkittävä kysely, koska esitettyjä ideoita on perinteisesti lähdetty toteuttamaan myös.

Hei kaikki,

Yhteisön toivelistakysely on menetelmä, jossa Wikimedia-yhteisön jäsenet päättävät minkä kanssa Wikimedia Foundationin Community Tech -tiimin pitäisi työskennellä seuraavan vuoden aikana.

Community Tech -tiimi on keskittynyt kehittyneille Wikimedia-muokkaajille suunnattuihin työkaluihin. Voit jättää tekniset ehdotuksesi 20. marraskuuta saakka. Yhteisöt äänestävät ehdotuksia 28. marraskuuta – 12. joulukuuta välisenä aikana. Lisätietoa vuoden 2017 sivulla Metassa. /Johan (WMF) (keskustelu) 8. marraskuuta 2017 kello 22.24 (EET)

--Zache (keskustelu) 12. marraskuuta 2017 kello 05.39 (EET)

Nosto: Yhteisön toivelistakyselyn ehdotusten äänestys on meneillään 10.12.2017 saakka --Zache (keskustelu) 29. marraskuuta 2017 kello 13.20 (EET)

Svensk Filmdatabas -mallineiden toiminnan tarkistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Mallineet {{Filmdatabas-henkilö}} ja {{Filmdatabas}} olisi hyvä tarkistaa, koska sfdb-sivustolla on ollut muutoksia. --raid5 (keskustelu) 14. marraskuuta 2017 kello 00.43 (EET)

Päivitin linkit --Zache (keskustelu) 14. marraskuuta 2017 kello 04.33 (EET)
Kiitos. Sivusto on muuttunut sekavammaksi, mutta pääasia on että tiedot löytyvät ja linkit toimivat. --raid5 (keskustelu) 14. marraskuuta 2017 kello 13.55 (EET)

Kuvaversion päivittyminen[muokkaa wikitekstiä]

Olen kysellyt vastavasta joskus ennenkin, mutta kun en muista vastausta, niin kysyn uudestaan. Tallensin artikkeliin Tuntematon Redux elokuvajulistekuvan, mutta kun vaakakuva ei ei näyttänyt infoboxin pienessä zoomauksessa hyvältä, niin korvasin sen pystykuvalla. Kuitenkin artikkelissa näkyy jatkuvasti vielä viikkojen päästä aiempana versiona ollut vaakavuva vääristyneenä eikä kuvan uusi versio. Mistä tämä johtuu ja millä tämän voisi korjata?--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 08.57 (EET)

En tiedä syytä, mutta voi olla että IMDb on huono paikka, ja kuvan mukana tulee jotain joka haittaa. Tallensin eri paikasta ja poistin siitä jotain tietojakin - en tiedä kumpi vaikutti mutta nyt näkyy ensimmäinen kuva, jonka ilmeisesti halusit. --Abc10 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.22 (EET)
No nyt vasta luin, että vaaka oli mielestäsi huono. Pahoittelen, kokeillaan jotain muuta. --Abc10 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.24 (EET)
Vedin varmuudeksi Purge-komennon tuolle. Jos se sinulla vielä näkyy vanhalla kuvalla kannattaa puhdistaa oman selaimen väliaikaistiedostot. Nyt itselläni ainakin toimi oikein Firefoxilla ja Chromella. --OneMember (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.25 (EET)
Korjaus.. Pitää varmaankin odotella taas jonkin aikaa kunnes Abc10:n päivitykset kuvaan huomataan, tuolle Purge ei vielä osaa auttaa... --OneMember (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.34 (EET)
Sisennä aina niin, että näkyy kenelle vastaat. Lisäsin artikkelin kuvan kooksi 190px ja toimii. Tekniikkapojat voivat selittää miksi. Oletan että vika on mallineessa. --Abc10 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.39 (EET) edit: 15. marraskuuta 2017 kello 10.17 (EET)
Nyt näkyi korjaantuneen. Tuo Purge näköjään auttoi lyhyellä 1-2 minuutin viiveellä. Pitää tehdä siiitä muistiinpano.--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.44 (EET)
Ellei sitten johtunut kuvakoon mutoksesta.--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 09.47 (EET)
Kokeile ottamalla artikkelin kuvakoko pois ja katso esikatselulla. Ainakin minullla siihen tulee se vääristynyt kuva. --Abc10 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 10.11 (EET)
Heh, (ilmeisesti) purgella sain kuvan näkymnään oikein tuossa yllä, mutta kun nyt muutin kuvakokoa niin vääristynyt kuva palautui. Ehkä kokeilen purgea uudestaan. Aika monista jutuista selviää kun kokeilee copypasteta koodia vaikka ei sitä mitään ymmärtäisikään.--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 11.33 (EET)
Välimuistista löytyy edelleen väärä 250px-versio ([5]), tuon kun levittää mittoihin 250x371 (html-koodissa) niin huonolta näyttää. Kirjautumattomana näkyi mullekin oikea kuva koska html-koodissa on vaihtoehtoina eri tilanteisiin myös 375px (1,5×) ja 500px (2×) -versiot. Purkkana toiminee kun muuttaa mallineeseen kuvan kooksi vaikka 251px niin välimuistopalvelimet tai mitä lie päivittyy. Fi-wikissä tai fi-wikin mallineissa ei liene vikaa. --Anr (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 14.46 (EET)

Navbox subgroup värimäärittely aihealueella[muokkaa wikitekstiä]

Mallineen aihealueiden väreistä oli keskustelua sekalaisten asioiden kahvihuoneessa. (Aihealueiden värit mallineissa). Asiani ei suoraan liity edelliseen ja se tuli käsiteltyä, joten jatkan tekniikan puolella. Voisiko mallineen {{Navbox subgroup}} väriasetusta muuttaa toimimaan vaaleammalla värillä, kun värimääritys tehdään aihealueen värillä? Esimerkkinä on {{Tanskan hallinnolliset alueet}}: groupstyle = background:#E5E5FF;, jossa se voitaisiin määritellä aihealueen värillä background:#{{Aihealue/taustaväri|alue}}. Nykyisellään aihealueen väriksi tulee kuitenkin mallieen {{Navbox}} tummempi väri #CCCCFF.
Koska aiemman keskustelun mukaisesti kaikkien paikkakuntien avainsanaksi tuli alue, niin korjasin vanhan värin vastaamaan muutosta. [6] Jos Navbox subgroupissa olisi ollut värikoodin tilalla alue, jonka väri olisi ollut vaaleampi, niin sekin olisi muuttunut ylemmän tason muutoksien seurauksena. Ehdottamani muutoksen etuna olisi yksinkertaisempi muokkaaminen, ei tarvitsisi miettiä oikeata värisävyä. Myös mallineet mallineet olisivat yhdenmukaisempia. --raid5 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 13.07 (EET)

Ei sittenkään kysyttävää. --raid5 (keskustelu) 21. marraskuuta 2017 kello 01.26 (EET)

Kansalaisuudet jääkiekkoilija-mallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Hyväksyykö malline nykyisellään kolmannen kansalaisuuden ja jos ei, niin voisiko joku osaava sitten pikkuisen viilata ao. mallinetta? Mm. Darius Kasparaitisilla on kolme kansalaisuutta: USA, Venäjä ja Liettua. --EskoG-67

Jostain syystä tuohon esimerkkiin joku on laittanut pelkät liput, eiväthän liput ole kansalaisuuksia, eli siinä on virhe. Mitä itse asiaan tulee, niin turha luoda erillistä parametria useille kansalaisuuksille, nehän voi kaikki laittaa samalle riville eroteltuna vaikka kauttaviivalla. Stryn (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 19.57 (EET)
Forbesin mukaan Kasparaitisilla on vain Liettuan ja Yhdysvaltain kansallisuudet, ei Venäjän. --URunICon 15. marraskuuta 2017 kello 19.59 (EET)
Ongelman tausta voi olla siinä, että hän on syntynyt Neuvostoliiton aikaan. --Tpe1 (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 20.12 (EET)
Pakko olla Venäjänkin kansalaisuus kun on pelannut Venäjän paidassa kv. turnauksissa--EskoG-67 (keskustelu) 16. marraskuuta 2017 kello 21.55 (EET)

Pop-up-ikkunat[muokkaa wikitekstiä]

Nyt minua säikähdytti jokin ehkä ruotsinkielinen ponnahdusikkuna, jossa kehotettiin tutustumaan aiheeseen tai tai sitten vastaamaan I got it. En tehnyt kumpaakaan, mutta pääsin näköjään muokkaamaan. Jollekulle voi käydä toisin. (Tähän astikin on häirinnyt sellainen jossa kysytään haluanko jonkin automaatin kääntämään ulkomaankielistä sivua. Se olisi jopa vastoin meidän lähdekritiikkiä.) Hyvähän olisi tutustua kaikkeen mahdolliseen, mutta sitten tämä vapaa tietosanakirja jäisi minuakin järkyttävämpien friikkien yksinoikeudeksi. Ja me tarvitsisimme tavallisia, kaikella kunnioituksella NT-ihmisiä, muokkaamaan entistä enemmän.

Voiko tuommoiset vieraskieliset ponnahduslaudat saada pois omilla asetuksilla vai vai pitääkö ehdottaa sitä jossain metassa tai muussa wikiprojektien yhteistyöelimessä? --Höyhens (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 22.42 (EET)

Minulla ei ole diagnosoituja syndroomia-roomia-roomia-mia-mia-mia-tilt, mutta jos ymmärsin kysymyksen tarpeeksi väärin, kannattaa ensiksi kokeilla mennä omiin asetuksiin, sieltä ulkoasu-välilehdelle kohtaan "Lukemisen asetukset". Sitten poistaa käytöstä kohta "sivun esikatselu". Luultavasti popsahdus-ongelma ei tarkoita tuota, mutta voihan tuotakin koittaa. Kas kun jos lääkäri määrää valeriaanaa ahdistukseen, mikään ei estä ottamasta myös konjakkia. --Pxos (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 22.52 (EET)
Tuo ruotsin kieli kuulostaa oudolta. Yleensä kaikki Kehittämön viritelmät popsahtavat tänne englanniksi, joten jos siinä on sekaisin eri kieliä, se on suomennettu miten sattuu. ("I got it" betyder "Ni har gått itu". Frasen är felstavad eller fornsvenska.) Mitähän siinä mahtoi lukea? Translate-wikistä saattaisi löytää vastaavan lauseen ja korjata sen. Samoin sitä kautta voisi saada vinkkiä siitä, mikä on kyseisen toiminnon nimi englanniksi ja sherlockholmata ongelman perussyyn. --Pxos (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 23.17 (EET)
Ei pitäisi tulla ruotsiksi, ellei kieliasetuksenasi ollut ruotsi. Stryn (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 23.22 (EET)
Höyhens on itse asiassa linkittänyt viestissään nimenomaisesti ohjaussivun Amerikan yhdysvallat, joten ilmeisesti tuo ponnahdusikkuna on ilmennyt tuolla ohjaussivulla. No, eihän sitä Agatha Christien kirjoistakaan niitä lukemalla selviä heti, kuka oli hovimestari. --Pxos (keskustelu) 15. marraskuuta 2017 kello 23.45 (EET)
Itse asiassa juuri Pxosia toivoinkin tähän vastaamaan, mutta kiitos myös Strynille. Mulla oli vain nuoruudesani tapana sanoa kaikista enkunkielisistä sanonnoista etten mä ymmärrä ku se on ruotsia. Mutta nyt pakkoruotsivihan aikana en ole tavannut sitä käyttää yleensä. Kiitos kuitenkin, katson noita neuvoja. Englantia ne oikeasti oli, tunnustan. Oikeasti kyllä ymmärrän englantia, ruotsia ja venäjääkin ja eräitä muita kieliä hieman varauksin. Tietokone-englanti on kovin vaikeaa enkä suosittele sen suomentamista, koska se pysyy yhtä vaikeana. Mullahan on vain yliopistollinen approbatur tietojenkäsittelyopista vuodelta 1974. --Höyhens (keskustelu) 16. marraskuuta 2017 kello 00.53 (EET)
Ei kestä. Niin kauan kuin ongelma ei selviä kysyjälle eikä vastaajille, ei ole mitään hätää eikä pelkoa siitä, että ratkaisu löytyisi ja aiheuttaisi uusia huolia. Någonting ska ha skett (på enska eller svenska utan sv), men ingen vet vad. Nu bör vi gå till kungs eller till Höyhens. --Pxos (keskustelu) 16. marraskuuta 2017 kello 11.16 (EET)

Esikatselu-popupeista olen huomannut, että monien vuosilukujen kohdalla popup ei pysty näyttämään esikatselua, ja silloin siinä lukee "Looks like there isn't a preview for this page". Sen alla lukee "Lue". -kyykaarme (keskustelu) 16. marraskuuta 2017 kello 18.09 (EET)

On rasittavaa sherlockholmata arvoituksia, mutta nyt vihdoin, kysyjästä itsestään huolimatta, selvitin, mistä Höö puhhuu. Kyseessä on se keskelle ruutua ilmestyvä englanninkielinen popup-ikkuna, joka tulee kun ensi kerran avaa toimintosivun "tuoreet muutokset" uudistuneena. Siinä on englanniksi selostus asiasta ja ikkunan saa pois, kun klikkaa siinä olevaa nappia "Ok, I got it". Se on siis ilmoitus siitä, että toimintosivu on uudistunut (täällä meillä 15.11.2017). Tuosta popsahdus-ikkunasta Höyhens ei pitänyt. No niin. Meni viisi päivää siihen, että ratkaistiin, mitä kysyttiin. Puolestani vastaukseen voidaan kohteliaasti käyttää vuosisatoja, koska quid pro quo kysyjälle on aivan oikein. --Pxos (keskustelu) 20. marraskuuta 2017 kello 15.10 (EET)

Visuaalisesta muokkaimesta[muokkaa wikitekstiä]

Nyt VE on ruvennut tekemään tällaista jälkeä. Tuo ei näy ulkopuolelle, mutta ärsyttää muokkaajia. Onko asialle tehtävissä mitään? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 19. marraskuuta 2017 kello 15.02 (EET)

Oli ennen paikallinen Visuaari, mutta näyttää siltä, että palaute on keskitetty MediaWikiin, jossa kannattaa osata englantia. --Pxos (keskustelu) 19. marraskuuta 2017 kello 15.15 (EET)
Mikä tuossa on tarkalleen ongelmana? Visuaalinen muokkain järjestelee mallineen automaattisesti sen mukaiseksi mitä mallineen templatedataan on määritelty. Stryn (keskustelu) 19. marraskuuta 2017 kello 16.37 (EET)
Takuulla nuo välilyöntien poistot. Epävisuaalisessa muokkaamisessa mallineet näyttävät siisteiltä, kun yhtäsuuruusmerkki on tasattu samaan sarakkeeseen muokkaustilassa. Vikuroiva muokkain poistaa muotoilut ja saa aikaan välilyönnittömiä mallinekoodeja. --Pxos (keskustelu) 19. marraskuuta 2017 kello 16.41 (EET)
Juuri näin. Taksoboksit ovat perinteisesti olleet poikkeuksena. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 19. marraskuuta 2017 kello 17.13 (EET)
Ok, no sivulta mw:Help:TemplateData#Custom_formats voi katsoa esimerkkejä muotoiluun, tämä kokeiluni oli melkein oikea, mutta se poisti ennen parametrin nimeä olevan välilyönnin. Stryn (keskustelu) 19. marraskuuta 2017 kello 17.52 (EET)
Mitä jos lisää siihen välilyönnin pystyviivan jälkeen? -kyykaarme (keskustelu) 24. marraskuuta 2017 kello 10.32 (EET)
Joo se korjaa ongelman, eli tällainen muutos tekee mallineen koodista totutun näköisen. Stryn (keskustelu) 26. marraskuuta 2017 kello 13.30 (EET)

Mikäs malline on Malline:Jaksoviite?[muokkaa wikitekstiä]

malline:jaksoviite? Tätä ei löydy muokatessani Viitteet -osiosta (Valmiit mallineet muokkauskohdan alhaalla) --Zuissii Touhuilut 24. marraskuuta 2017 kello 14.43 (EET) Kummittelee, ei löydy Wikipedia:Merkitse lähteet sivuilta, ei ole lisätty. Malline luotiin 2011, mutta ei ole sen kummemmin muokkailtu. --Zuissii Touhuilut 24. marraskuuta 2017 kello 14.48 (EET)

Mikäs kysymys se tuollainen oikein on? Luokassa on erilaisia viitemallineita. Mallineen sivulta pääsee katsomaan, missä kaikkialla mallinetta käytetään, joten artikkeleista voi käydä katsomassa, mitä mallineella tehdään. Wikipediaan saa luoda mallineita ihan niin paljon kuin itse keksii, ja niin tehdäänkin. Mallineiden määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa. Mallineessa "Jaksoviite" on myös ohjeet, joissa on tekstiä siitä, miten mallinetta käytetään. Yllä oleva kysymys kuuluisi osastoon "Neuvonta". --Pxos (keskustelu) 24. marraskuuta 2017 kello 16.15 (EET)
Käytit itse mallinetta kun uudelleenaktivoidut Wikipediassa tänä vuonna ja loit artikkelin Roni Backista. Artikkeli poistettiin, joten tämä perustuu omiin muistoihini. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 24. marraskuuta 2017 kello 17.40 (EET)
Käytin visuaalista muokkainta, joka loi viitteen automaattisesti. Zuissii Touhuilut 24. marraskuuta 2017 kello 18.18 (EET)
Totta tosiaan. VE tekee YouTube-linkeistä jaksoviitteitä. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 24. marraskuuta 2017 kello 18.21 (EET)

Sivuttain oleva kuva[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Sigurd Wettenhovi-Aspa oleva hautakiven kuva näkyy jostain syystä sivuttain, vaikka se on tallennettu Commonsiin oikein päin. Joku varmaan muistaa, miten tuollaiset saa korjattua. --Risukarhi (keskustelu) 27. marraskuuta 2017 kello 15.21 (EET)

Kas vain, on kuva mulahtanyt kyljelleen. Tallensin sen koneelleni ja takaisin Commonsiin. Lisäsin artikkeliin vielä uprightin kuvamääreeksi. Katsotaan kuinka käy.--Htm (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 19.11 (EET) (kannattanee tyhjentää koneen välimuisti myös).

Thank you, and next steps re: Tidy fixes[muokkaa wikitekstiä]

Hi everyone,

in July 2017, we announced that we intend to replace Tidy with RemexHTML across the Wikimedia cluster by July 2018. In order to make this switch, we identified a number of broken wikitext patterns that required fixing on wikis, highlighted via the high priority categories in the Linter extension.

I would like to acknowledge the fast, important progress that volunteers at this wiki have achieved with the fixes related to the Tidy parsing library replacement. Almost all of the relevant issues in the Article (main) namespace have been fixed in just a few months: this is a remarkable result, and on behalf of the Parsing team, I would like to thank everyone who made this possible here.

We plan to finish turning off Tidy in July 2018, and doing early switches of wikis from Tidy to Remex will let us identify any lingering issues that are not already caught by the linter categories and our QA testing. We are encouraging big wikis that have worked hard to switch soon: the German and the Italian Wikipedia will switch next week.

Looking at the current scale of high priority linter issues, we think that this wiki is ready to switch from Tidy to Remex too. To be clear, if we notice problems (or if the wiki requests it), we will revert the change, after identifying the source of the problem. If you notice any incorrect rendering, you can use ?action=parsermigration-edit to identify if the switch from Tidy actually caused it.

We are suggesting 5 December 2017 as the possible date for the switch to happen (so there would still be plenty of time to fix any issues before the holidays start; 12 December may be an option, but not later). We look forward to hearing any concerns you would have with this, and about how we can help make this transition as smooth as possible.

Best, --Elitre (WMF) (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 12.09 (EET)

Nice to hear. I see that that the navigation templates (like Template:Navigaatio) are causing most of those errors. And there is a lot of code inside of those templates so I don't know how to fix them. Stryn (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 16.48 (EET) Edited. Stryn (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 19.40 (EET)
Luckily we have User:SSastry (WMF) who's always willing to help! --Elitre (WMF) (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 18.03 (EET)
Nice, then I will add also Malline:Navbox :) Stryn (keskustelu) 28. marraskuuta 2017 kello 18.33 (EET)
Navbox is not the problem but more in the templates that use Navbox. I made one fix. Malline:Uralilaiset_kansat uses nowrap around nested lists, but the way it is used makes it hard to fix it easily. Since it doesn't seem to affect how the output looks, for now, we can ignore it. If I can think of a fix, will make it there. SSastry (WMF) (keskustelu) 29. marraskuuta 2017 kello 17.00 (EET)

Koordinaatit[muokkaa wikitekstiä]

Wikiprojektissa Wikiprojekti:Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan lisätään koordinaatteja kohteille. Olen käyttänyt koordinaattien lisäämiseen kansalaisen karttapaikka, koska sieltä näkyy olevan mahdollista saada ulos koordinaatteja siinä muuodossa mitä Wikiprojektin aiemmissa artikkeleissa näkyy käytetyn. Kun koordinaartteja Klikkaa Wikipediassa, aukeaa Geohack-palvelu, jossta edelleen aukeaa eri karttapalveluita, muun muassa Kansalaisen karttapaikka. Kuitenkin jostain syystä toisinaan Geohackin linkki aukeaa Kansalaisen karttapaikassa, toisinaan ei. Esim. tässä sivuversiossa: [7] ylempi linkki (Sankaripatsas) avaa geohackin kautta karttapaikkalinkin mutta alempi ei. Alempaa linkkiä tarkensin karttapaikan avulla mutta myöskään linkin aiempi versio, jonka oli tallentanut toinen käyttäjä, ei avaa geohackin kautta karttapaikkaa oikein: [8].

Lähdekoodissa en maallikkona pysty hahmottamaan eroa tai virhettä. Onko virhe nyt wikikoodissa, ja jos niin missä siellä? Vai toimiiko Geohack-palvelu puutteellisesti? --Urjanhai (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 17.03 (EET)

Toinen esimerkki: Artikkelissa: Luettelo Someron julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä Koordinaatit kohteille Karjalaan jääneiden muistomerkki ja Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkkki eivät avaa Geohackin kautta karttapaikkalinkkiä.--Urjanhai (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 17.29 (EET)

Liian pitkä nimi, eli se {{Paikkalinkki}}-mallineen nimi-kenttä. ”Vakaumuksensa puolesta henkensä uhrannei” vielä toimii mutta yksikin merkki lisää niin ei toimi. Karttapaikka ei anna pidempää nimeä laittaa, 40 merkkiä maksimi. --Anr (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 17.40 (EET)
Ahaa, selvä. Siinä se sitten olikin. Kiitos.--Urjanhai (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 17.43 (EET)
Virheestä ei näytä tulevan mitään ilmoitustakaan. Olis kova juttu saada edes virheilmoitus kohteen käsittelyn ongelmasta. --Aulis Eskola (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 18.03 (EET)
Karttapaikka antaakin virheilmoituksen, mutta kertoo vain että linkki on virheellinen.--Urjanhai (keskustelu) 30. marraskuuta 2017 kello 18.47 (EET)

Commons-kuvien uusimmat versiot eivät näy[muokkaa wikitekstiä]

Toinen Commons-kuviin liittyvä ongelma: Miksi artikkeleissa Aino Ackté ja en:Aino Ackté näkyy edelleen vanha versio tiedostosta File:Aino Ackte by Edelfelt.jpeg, vaikka tallensin Commonsiin uuden version jo viisi päivää sitten? Miten pitkällä viiveellä se päivittyy sivuille, joissa kuvaa on käytetty? Tapauksessa File:Sophie Manzey by Edelfelt.jpeg tallentamani kuvan uusi versio ei suostu näkymään ensisijaisena edes tiedoston Commons-sivulla, vaikka se on tallennettu sinne jo eilen (pitäisi näyttää tältä). Aiemmin nuo ovat mielestäni tulleet näkyviin melko nopeasti, ainakaan päiväkausia ei ole tarvinnut odottaa. --Risukarhi (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 15.42 (EET)

En tunne tekniikkaa mutta kysyin joskus samaa, ja vastaus sisälsi linkin Wikipedia:Purge. Se taisi ainakin silloin auttaa.--Urjanhai (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 15.45 (EET)
Eipä nyt tunnu purget saati tyhjät muokkaukset auttavan, pikkukuvat ei vaan päivity. Varma konsti on muuttaa kuvan kokoa artikkeliin hieman, esim. 200px -> 210px. --Anr (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 18.24 (EET)
Kokeile poistaa selaimesta selaustiedot, selain tunkee vanhaa kuvaa muistista niin kauan kuin se siellä on.--Htm (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 19.02 (EET) (jatkaa) Enkkuwikissä oli uudempi versio, mutta suomiwikiin ei tullut, ennen kuin vaihdoin kuvan leveyssäädön tilalle upright. Ainakin mulla se tepsi.--Htm (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 19.26 (EET)
En usko ongelman liittyvän selaimen muistiin, sillä kuvat näkyvät samanlaisina, vaikka käyttäisin sellaista tietokonetta, jolla en ole ikinä aiemmin katsellut noita sivuja. Sen sijaan tuo Anrin ehdottama kikka tuntuu toimivan. Periaatteessa noiden tietysti pitäisi vaihtua itsekseen. Manzey-kuvalle pitänee sitten keksiä jotain muuta. --Risukarhi (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 19.29 (EET)
En-wikin Ackté-artikkelissa näkyy nyt uudempi versio, koska peukaloin sitä äsken [9]. EDIT: Eka yritykseni siellä ei muuten onnistunut ja artikkelin vanhassa versiossa näkyy näköjään vieläkin se vanha kuva [10]. --Risukarhi (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 19.31 (EET)
Ensimmäinen korjausyrityksesi ei onnistunut koska muutit kuvan koon samaksi kuin fi-wikissä, jolloin siis se näytettävä pikkukuva (200px-versio) oli tämä, eli sama kuin täällä fi-wikissä. Nyt se näyttää tämän 190px-version molemmissa. Jostain syystä wikipedian omat välimuistipalvelimet eivät nyt päivity kunnolla. --Anr (keskustelu) 1. joulukuuta 2017 kello 20.13 (EET)
Mainitsen tilannepäivityksenä, että tiedoston File:Sophie Manzey by Edelfelt.jpeg uusi versio ei vieläkään näy edes tiedoston Commons-sivulla, vaikka sen tallentamisesta on nyt kulunut jo lähes viikko. Yritin äsken tallentaa sitä uudestaan, mutta se ei ollut mahdollista, koska kyseessä oli "tarkka kaksoiskappale tiedoston nykyisestä versiosta" (niin tietysti olikin, mutta siis siitä nykyisestä versiosta, joka ei suostu tulemaan näkyviin). Pitäisi ilmeisesti tehdä tiedostoon kuvankäsittelyohjelmalla jokin pikkuruinen muutos, jotta uusi tallentaminen onnistuisi (tai sitten tallentaa välissä jokin muu versio). --Risukarhi (keskustelu) 6. joulukuuta 2017 kello 18.59 (EET)

Kieliluettelon näkyminen[muokkaa wikitekstiä]

Kielilinkit vasemmassa reunassa: se häkkyrä. Vanha oli PALJON parempi. Milloin se vanha poistui? --84.249.137.229 1. joulukuuta 2017 kello 15.53 (EET)

Saat sen asetuksista käyttöön kun kirjaudut. --85.76.66.14 1. joulukuuta 2017 kello 16.03 (EET)
Kirjautumisesta viis, milloin se vanha poistui? --84.249.137.229 1. joulukuuta 2017 kello 18.07 (EET)
Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)#Kielilinkkien nykyinen oletusnäkymä sisältää keskustelun vanhan näkymän palauttamisesta oletukseksi kaikille. --Risukarhi (keskustelu) 6. joulukuuta 2017 kello 19.03 (EET)

VakauttajaBot[muokkaa wikitekstiä]

Voiko VakauttajaBotin piilottaa vakautuslokista? Meinaan haittaa melkoisesti tuollainen 100 sivua vakauttava botti, kun yrittää penkoa tavallisia vakautuksia.--2001:14BB:51:2A9B:7D85:4892:DE3:4A86 6. joulukuuta 2017 kello 15.43 (EET)

Ei pysty. Tein Quarryllä haun 500 uusimmasta vakautuksesta (Quarry: 23458) jossa on suodatettu VakauttajaBot pois. Tuosta varmaan saat aika hyvin selville mitä on vakautettu ja niitä henkilöitä jotka vakautuksia tekevät on sen verran vähän, että pystyt ne tsekkaamaan läpi normaalistakin logista jos haluat. Sellainen huomio, että tuossa listassa näkyy myös sivujen siirrot vakautuksina, koska ne muuttavat vakautusasetuksia (= vakautus siirtyy sivun mukana) vaikka muokkaajat eivät noin muuten pysty vakauttamaan sivuja. Nämä kuitenkin pystyy erottamaan listassa olevista yhteenvedoista. --Zache (keskustelu) 6. joulukuuta 2017 kello 16.15 (EET)

Merkkaukset, joita tuoda tupsautetaan tänne[muokkaa wikitekstiä]

Eilen tuli käyttöön muutama uusi merkkaus, jotka näkee merkkausten luettelosta etuliitteellä "mw-". Niillä ohjelmisto merkkaa kaikenlaisia juttuja kuten rollbackin käyttöä, ohjaussivujen muutoksia ja sen sellaista. Kysymys kuuluukin, onko paikallisten yhteisöjen aina hyväksyttävä kaikki, mikä Pakottamosta tulee uudistuksena? Jos vaikka todettaisiin, että pari uutta merkkausta on oikeastaan päällekkäisiä olemassa olevien merkkausten kanssa, niin ainoa vaihtoehto tuntuisi olevan se, että nimenomaan täällä fi-wikissä kehitetyt merkkaukset poistetaan ja hyväksytään tänne maahantuodut merkkaukset. Asia ei ole kovin vakava, mutta periaatteessa nuo toimivat niin, että jossain on olemassa algoritmi, jonka perusteella kuka tahansa muokkaaja voi saada sivuhistoriaan oman muokkauksensa oheen merkkauksen. Jos ne ovat paikallisia, niitä voi muuttaa. Kun ne määritellään Metassa tai jopa ohjelmistotasolla, niille ei voi mitään. --Pxos (keskustelu) 8. joulukuuta 2017 kello 17.12 (EET)

Ei kaikkia turhia uutuuksia kannata ottaa vastaan. Wanhat wikittäjät eivät enää tiedä mitä tehdä näiden uutuuksien kanssa. Nimim. IP osoitteen takaa nyt aina.--109.240.136.61 8. joulukuuta 2017 kello 17.15 (EET)

Virheellisiä merkkauksia ei voi muuttaa eikä poistaa. Jos käyttäjä kirjoittaa väärän yhteenvedon tai ohjelmisto tuottaa virheellisen yhteenvedon, kuten esimerkiksi tässä, niin on mahdollista korjata vuotava bensatankki ilmastointiteipillä joko niin, että tekee uuden muokkauksen ja kirjoittaa siihen paremman yhteenvedon, tai sitten käyttää erikseen luomaani merkkausta "virheellinen yhteenveto", jolla voi tehdä näkyväksi sen, että yhteenvedossa on jotain vikaa. Sen sijaan virheelliset merkkaukset jäävät pysyviksi lokeihin eikä ohjelmistotasolta tulleita merkkauksia voi poistaa. Asia on ollut näin ennenkin, mutta useimmat luettelossa olevat "ohjelmiston määrittelemät" merkkaukset on tosiasiassa luotu fi-wikissä itse väärinkäyttösuodattimilla, joten teoriassa ne voi myös ottaa pois käytöstä ja joissakin tapauksissa jopa tuhota niin, että ne häviävät sivuhistoriasta. Pakottamosta tulleita merkkauksia ei saa pois käytöstä eikä pois mistään. Jos algoritmi esimerksi rupeaa tunnistelemaan muokkauksien laatua ja sitten joku wikiteknikko keksii luoda kansainvälisen merkkauksen tyyliin "very likely disruptive", niin tuollaisia merkkauksia tulee sitten väkisin kaikille. Ei varmaan ole kiva, kun vakiokäyttäjän muokkausten yhteyteen alkaa tulla kouluarvosanoja merkkauksilla. --Pxos (keskustelu) 8. joulukuuta 2017 kello 17.30 (EET)

Automaattiset yhteenvedot englannin kielellä[muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmisto näyttäisi tekevän automaattisia englanninkielisiä yhteenvetoja ohjausten muutosten yhteydessä: [11] ja [12]. -kyykaarme (keskustelu) 9. joulukuuta 2017 kello 12.40 (EET)

Pari Kilroytä kävi translate-wikissä suomenkaltaistamassa nuo. --Pxos (keskustelu) 9. joulukuuta 2017 kello 17.54 (EET)

News-linkkejä verkkoviitteissä[muokkaa wikitekstiä]

Jos kirjoittaa "News:+", niin se näkyy näin: "News:+". Jos tuota klikkaa, niin Firefox kysyy millä ohjelmalla se avataan. En tiedä, mikä linkin idea on, mutta huomasin sen siitä, että sellainen näkyy Johnny Hallydan artikkelin toiseksi viimeisessä viitteessä. Sellaisen saa tehtyä, jos laittaa verkkoviitteen tekijän viimeiseksi sanaksi "news". Niitä löytyy jonkin verran, jos hakee wikikoodista esim. tekijä=bbc news. Verkkoviite lisää tekijän nimen loppuun kaksoispisteen, mutta en tiedä mistä se sen plussan keksii. Pelkkä "News:" ei tuota linkkiä. -kyykaarme (keskustelu) 9. joulukuuta 2017 kello 21.07 (EET)

Usenet. --Anr (keskustelu) 9. joulukuuta 2017 kello 21.08 (EET)
Minulla News-linkki avaa Mozilla Thunderbirdin. Tähän samaan: mikä tarkoitus on ulkoisella linkillä (RFC 2083 – RFC 2083) artikkelin leipätekstissä? [13] --raid5 (keskustelu) 10. joulukuuta 2017 kello 01.31 (EET)
Enwikin mukaan se on ISBN-tyyppinen taikalinkki: Luokka:Sivut, jotka käyttävät RFC-taikalinkkejä. Minusta se on selkeämpi viitteenä jollaiseksi sen muutit, koska ulkoisia linkkejä ei yleensä käytetä. -kyykaarme (keskustelu) 10. joulukuuta 2017 kello 12.29 (EET)
Minua ihmetytti linkin muodostuminen ilman mallineen tai linkin sulkeita, nyt tiedän enemmän. Kiitos vastauksesta ja linkistä. --raid5 (keskustelu) 10. joulukuuta 2017 kello 14.12 (EET)