Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


www.wikipedia.fi taas nurin[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian etusivulle normaalisti johtava verkko-osoite www.wikipedia.fi on nähtävästi taas lakannut toimimasta. Vasta alle vuosi sitten sen vakuutettiin siirtyneen Wikimedia-säätiön omistukseen, mutta ilmeisesti jokin mättää nyt taas. Tarkennan vielä, että http://www.wikipedia.fi on ollut nurin ehkä päivän tai pari, kun taas https://www.wikipedia.fi lakkasi toimimasta jo kuukausia sitten, mutta en ole siitä erikseen nurissut. --Risukarhi (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 21.47 (EEST)

Domainin tietueita on muokattu viimeksi 8. päivä. Sillä muutoksella saattaa olla jotain tekemista asian kanssa. Tein tiketin ongelmasta, tilanteen luulisi korjautuvan parissa päivässä. --4shadoww (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 13.47 (EEST)
Ongelma korjattiin näköjään poikkeuksellisen nopeasti... Wikipedia.fi ohjaa nyt fi.wikipedia.org:iin. Mutta https alkaa toimimaan kuulema joskus ensi viikolla, sillä ei sinänsä ole paljoa merkitystä koska se on vain ohjaus. --4shadoww (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 14.38 (EEST)
Hienoa, kiva jos saadaan tuo https-alkuinenkin osoite taas toimimaan. --Risukarhi (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 14.46 (EEST)
Nyt myös https-osoite toimii; tosin selain varoittelee, ettei se ole turvallinen. --Risukarhi (keskustelu) 20. elokuuta 2019 kello 16.37 (EEST)
Nyt myös tuo viimeksi mainitsemani ongelma näyttää poistuneen. --Risukarhi (keskustelu) 28. elokuuta 2019 kello 14.37 (EEST)

"Kadonnut" henkilömallineeseen[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin Daniel Lind Lagerlöf keskustelusivulla kysytään, miksei artikkelissa lue "Kadonnut", kuten muunkielisissä Wikipedioissa. Mallineeseen pitäisi tosiaan saada se, koska tiedossa on katoaminen, mutta ruumista ei nähtävästi ole löytynyt, ja näitä tapauksia on muitakin. --Abc10 (keskustelu) 26. elokuuta 2019 kello 08.47 (EEST)

Kannatan. Vaikka oletetaan kuolleen niin ei voida 100% sanoa, että henkilö on kuollut. --URunICon 26. elokuuta 2019 kello 12.43 (EEST)
Eipä näytä ketään kiinnostavan. Väärä ehdottaja. --Abc10 (keskustelu) 28. elokuuta 2019 kello 15.45 (EEST)
No, jos kukaan ei käy sitä tekemässä, niin haukut tulevat kollektiivisesti koko porukalle. Jos sen joku käy tekemässä, niin sitten hänet haukutaan henkilökohtaisesti. Parempi näin. --Otrfan (keskustelu) 28. elokuuta 2019 kello 15.47 (EEST)
Kokeile, eihän tuota tiedä ennen kuin kokeilee.--85.76.35.148 28. elokuuta 2019 kello 17.24 (EEST)
Kuuluisia viimeisiä sanoja. --Otrfan (keskustelu) 28. elokuuta 2019 kello 17.30 (EEST)

Wikidatan tulevaisuudensuunnitelmat[muokkaa wikitekstiä]

Wikidata-tiimi julkaisi koosteen Wikidatan tulevaisuudesta perustuen eri tahoilla käytyihin keskusteluihin. Eli tuolla juttua siitä miten Wikidata integroituu esim eri wikipedioihin. --Zache (keskustelu) 31. elokuuta 2019 kello 16.49 (EEST)

Wikidata edit framework[muokkaa wikitekstiä]

kuvakaappaus WE-frameworkistä venäjänkielisessä Wikipediassa, sivun reunassa näkyy WEF-linkkejä, jotka nykyään ovat kokonaan omana valikkonaan sekä muokkausdialogi.

Strategia-dokumenteista bongasin venäjänkielisen Wikipedian ru:WE-Framework -nimellä kulkeavan työkalun joka pitää sisällään valmiita lomakepohjia Wikidatan muokkaamiseen Wikipedian sisällä. Systeemi toimii siten, että kun pienoisohjelma on valittu asetuksista (Wikidata edit framework]] nimellä), niin vasemman laidan valikkoon tulee WEF-linkkejä jotka avaavat sen aiheenmukaisen lomakkeen jolla voi wikidataa muokata. Kokonaan tuetut kielet ovat englanti ja venäjä. Osa teksteistä tulee käyttöliittymäkielen mukaan suoraan Wikidatan kautta, mutta jos kaiken haluaisi kääntää suomeksi, niin se tapahtuu uskoakseni githubissa.

Tiedostot joissa käännettäviä tekstejä on

--Zache (keskustelu) 3. syyskuuta 2019 kello 10.43 (EEST)

Wikidatan piilottaminen Henkilö-mallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Henkilömallinteissa on joskus onnistunut wikidatan piilottaminen merkinnällä "-". Nyt se kuitenkin tulostaa turhan tyhjän kentän mallinteeseen samalla merkinnällä. Esim. syntynyt kohta artikkelissa Begum Samru. Miten tuo korjataan? J.K Nakkila (keskustelu) 4. syyskuuta 2019 kello 16.30 (EEST)

Fixasin mallinetta {{Henkilö/pohja}}. --Anr (keskustelu) 5. syyskuuta 2019 kello 00.48 (EEST)
Kiitos. Osaisitko vielä tehdä saman kohtaan "arvonimi" ja samoihin kohtiin täällä Malline:Valtionjohto. Ilmeisesti jälkimmäisen kentät ei tule henkilö/pohjasta. Ongelma näytti korjautuneen muualla, paitsi valtionjohdossa ja kohdassa arvonimi henkilö/pohja. J.K Nakkila (keskustelu) 5. syyskuuta 2019 kello 01.57 (EEST)
Tein. --Anr (keskustelu) 5. syyskuuta 2019 kello 12.55 (EEST)
Saisko myös koulutus-kenttään mahdollisuuden piilottaa sen viivalla Henkilö-mallineessa? -kyykaarme (keskustelu) 29. syyskuuta 2019 kello 21.35 (EEST)
Oikeastaan kaikkiin kenttiin vois joku osaava tehdä tuon saman, ongelma ainakin myös kohdassa "Kansalaisuus". J.K Nakkila (keskustelu) 29. syyskuuta 2019 kello 21.44 (EEST)
Juu, moneen kohtaan sen saisi laittaa. Mun on ollut tarkoitus noita katsella, mutta aina hieman jäänyt. --Anr (keskustelu) 29. syyskuuta 2019 kello 22.00 (EEST)

Lokeissa on ongelma[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Lokeihin on ilmestynyt uusi häikkä. Se on nyt seuraavanlainen (Samsung Galaxy A3 ja selaimena Chrome):

Jos minä selaan Ejs-80:lokeja, se jakaa Ejs-80:n nimen väliviivan kohdalta poikki, vaikka ylhäällä olisi tilaa kirjoittaa Ejs-80 kokonaan. Tyyliin näin:

6. elokuuta 1994 kello 12.54 Ejs-
80 (keskustelu|muokkaukset) poisti sivun WRKZCgsfgBCK (Y10: Vahingoittamiseen tarkoitettu sivu)

Paremmin se olisi näin:

6. elokuuta 1994 kello 12.54 Ejs-80 (keskustelu|muokkaukset) poisti sivun WRKZCgsfgBCK (Y10: Vahingoittamiseen tarkoitettu sivu)

Muutenkin on alkanut tippua nimiä turhaan alas, vaikka ne mahtuisivat ylöskin. Esimerkiksi Laxin käyttäjänimi on niin lyhyt, että se mahtuisi aina olemaan ylhäällä. Onko wika Wikissä vai luurissa?--37.219.38.241 5. syyskuuta 2019 kello 00.12 (EEST)

Kokeilin tuota Samsung Internetillä ja Chromella mobiiliversiossa että työpöytäversiossa. Kaikissa näissä sivu toimi normaalisti. Voisiko ongelma johtua näytön leveydestä? Kokeile käyttää puhelinta vaakatasossa.--Puppe100 (keskustelu) 5. syyskuuta 2019 kello 06.44 (EEST)
On mahdollista, että kyseistä järjestelmäviestiä on muutettu niin, että käyttäjätunnuksen ja keskustelulinkin sulkeen väliin tuleva välilyönti on vaihdettu sitovaan välilyöntiin sillä toivolla, ettei kävisi niin, että toimenpiteen tehneen käyttäjän nimi jäisi ylös ja nuo kaksi linkkiä alas. Mutta se ei korjaa kyseistä ongelmaa kokonaan, jos käyttäjätunnus on Ejs-80- tai Ville Siliämaa -tyyppinen, koska noissa se laittaa joka tapuksessa käyttäjänimen poikki väliviivan tai välilyönnin kohdalta eikä ohjelmisto muuta niitä sitoviksi. Mahdollista tämäkin.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 7. syyskuuta 2019 kello 12.16 (EEST)

Palvelunestohyökkäys Wikimediaa kohtaan[muokkaa wikitekstiä]

Eilen 6.9. noin klo 20.50 Suomen aikaa alkoi palvelunestohyökkäys Wikimedia-projekteja kohtaan. Hyökkäys oli suunnattu useisiin palvelinkeskuksiin, mutta erityisesti se vaikutti eurooppalaisiin käyttäjiin, jotka olivat Amsterdamin palvelinkeskuksen alla. Hyökkäys piti sivustot alhaalla tai ainakin väliaikaisesti toimimattomissa 7.9. aamuun saakka. Wikimedia Foundation: "Malicious attack on Wikipedia—What we know, and what we’re doing". phab:T232224. Mahdollinen vastuussa oleva ryhmä on twiitannut Twitterissä toiminnastaan, ja sanovat iskevänsä tänään samaan aikaan. Stryn (keskustelu) 7. syyskuuta 2019 kello 11.22 (EEST)

Twiittien perusteella vaikuttavat aika lapsellisilta. He kohdistivat hyökkäyksen myös Twitch-striimejä vastaan. Wikimedian sometiedotus oli mielestäni hidasta. -kyykaarme (keskustelu) 7. syyskuuta 2019 kello 13.54 (EEST)
Sitä toista iskua ei sitten tullut luvattuun aikaan? --Risukarhi (keskustelu) 8. syyskuuta 2019 kello 17.59 (EEST)
Ei näyttänyt tulleen, olisko kyseiset häiriköt viety jo poliisin matkaan. Aiemmin päivällä olivat vielä toisaalla vauhdissa. Twitter-tilikin poistettiin. Stryn (keskustelu) 8. syyskuuta 2019 kello 18.42 (EEST)
Jos nyt tarkkoja ollaan, niin kyseinen Twitter-tunnus ei edes luvannut toista hyökkäystä Wikipediaan. Sen sijaan kohteeksi joutui Blizzard Entertainment. --Crt 9. syyskuuta 2019 kello 09.35 (EEST)
Niin miten kukakin haluaa tulkita tuon: "Stopped hitting twitch along with Wikipedia earlier. We'll be back same time tomorrow =)"[1]. Stryn (keskustelu) 9. syyskuuta 2019 kello 09.52 (EEST)
Ei tuossa ole lupausta hyökätä Wikipediaan. --Crt 9. syyskuuta 2019 kello 09.55 (EEST)

Teknisesti haastavia mallinemuutoksia[muokkaa wikitekstiä]

  1. {{Kyseenalainen}} pitäisi poistaa ja yhdistää toiseen poistomallineeseen. Ennen mallineen poistamista meidän pitäisi kuitenkin saada malline jotenkin pois muokkauspainikkeista. Lisätietoja ja keskustelua aiheesta täällä.
  2. {{Epäselvä}}-mallineeseen pitäisi saada sama ylläpitotoimia helpottava ominaisuus, joka löytyy muista poistomallineista. Omaa kommenttiani lainaten: {{Pikapoisto}}-mallineessa on kätevä ominaisuus, jossa sivua poistaessa mallineeseen kirjattu syy poistamiselle siirtyy automaattisesti myös poistosivulle poistamisen syyksi. Eli siis kun joku mallineen lisätessään lisää mallineeseen jonkin syyn tiedoston poistamiselle, niin tämä sama syy tulee automaattisesti näkyviin myös ylläpitäjien työkaluun, jolla se tiedosto sitten varsinaisesti poistetaan. Saisiko samanlaisen automatiikan lisättyä myös tähän mallineeseen?.--Henswick (keskustelu) 9. syyskuuta 2019 kello 12.17 (EEST)

Uusi artikkeli ilman Visuaalista Muokkainta[muokkaa wikitekstiä]

Aloitin uuden artikkelin ja hämmästyksekseni en saanut VE:tä toimimaan siinä. Katsoin asetukseni eikä siellä ollut mitään kummallista. Kävin satunnaisessa artikkelissa, jossa VE toimii. Onko systeemin asetuksissa jokin muuttunut? Ei olisi ollenkaan järkevää, jos uusille artikkeleille tarjottaisiin systemaattisesti wikiteksti-näkymää. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 07.55 (EEST)

Puusilmä raportoi takaisin: Aloitin artikkelin epähuomiossa Wikipedia-nimiavaruuteen. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 07.58 (EEST)
Ohjaus Wikipedia-nimiavaruudesta tietosanakirjaan on nyt poistettu. jni (k) 11. syyskuuta 2019 kello 08.53 (EEST)
Kiitos paljon. Mikähän auttaisi, tein kolmen tunnin työn artikkeliin ja tallentaessa sanoi 404 ja uudelleen ladattaessa haihtui. Sen piti olla menossa uuteen osoitteeseen. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 09.13 (EEST)
Pahoitellen joudun jättämään työn kesken ja tyngän varmaan poistettavaksi. Jostain syystä Wikidatakaan ei tunnistanut uutta artikkelia, jotta olisin voinut linkittää sen. Joskus vain nousee väärällä jalalla. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 09.24 (EEST)
Eipä tuollaisiin vaikeuksiin valitettavasti auta muu kuin pitää luonnoksessa kopio omassa tekstieditorissa. Tietysti tämä voi olla vähän epäluontevaa, jos haluaa täyttää VE:tä. Poistamassani ohjauksessa ei ollut mitään palautettavaa sivuhistoriassa. Jos nykyisen tyngän tilalle olisi ollut tulossa jotain kolmen tunnin työn vaatinutta – mutta joka menikin vahingossa bittiavaruuteen – niin tämä puhuu tyngän säilyttämisen puolesta koska nyt tiedämme että sitä on mahdollista laajentaa. Mihin kohteeseen se pitäisi linkittää WikiDatassa? jni (k) 11. syyskuuta 2019 kello 09.54 (EEST)
Juu ei anna vieläkään linkittää, kohde on Rauman pitsi (Q67230291). – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 09.58 (EEST)
En huomaa tuossa mitään väärää. "Wikidata-kohde" työkalu vie minulla tuohon kohteeseen. Kävin lisäämässä WikiDataan englanninnoksen niin label on järkevämpi kuin "no label defined". Tästä ei taida artikkelia muissa kieliversioissa, josta johtuen "Kielet" lista sivupalkissa on tyhjä. jni (k) 11. syyskuuta 2019 kello 10.12 (EEST)
Kiitos erään muokkaajan, se on linkitetty klo 10.02, ja kiitos kohteen täydentämisestä! Jos täältä löytyy enemmänkin käsityön ja tekstiilityön ystäviä, olemme juuri käynnistäneet Wikidataan projektin WikiProject Textile arts. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 10.17 (EEST)

Esikatselun muuttunut ulkoasu[muokkaa wikitekstiä]

Ennen esikatselunäkymässä kerrottiin muistaakseni punaisella lihavoidulla tekstillä, että kyseessä oli esikatselu. Tämä oli hyvä ja selkeä tapa kertoa asia.

Nyt huomasin sattumalta, että punainen teksti oli vaihrtunut haalean oranssiin boxiin, jossa oli musta teksti.

Olenklo mahdollisesti vahingossa muuttanut omia asetuksiani vai onko muutos omista asetuksista riippumaton?

Jos se on omista asretuksista riippumaton, niin mihin tästä sekoittavasta ja tarpeettomasta huononnuksesta voi valittaa?

Sekä uusille muokkaajille että kokeneille muokkaajille on tärkeää, että esikatselutila erottuu mahdollisimman selkeästi jo tallennetusta näkymästä. Nyt, jos kyseessä on joku globaali asetusten muutos, tämä hyödyllinen selkeys menetetään tarpeettomasti ja tilalle tulee huono ja sekaannuksia aiheuttava näkymä.--Urjanhai (keskustelu) 20. syyskuuta 2019 kello 18.39 (EEST)

Olet oikeassa, muutos on huononnus, enkä ainakaan minä ole itse muuttanut mitään. --Abc10 (keskustelu) 20. syyskuuta 2019 kello 19.16 (EEST)
Minäkin pidin enemmän vanhasta. Jos avaa artikkelin historiasta jonkun vanhemman muokkauksen kohdalta wikikoodin niin se muuttui myös jo jonkun aikaa sitten älyttömän isoksi laatikoksi. Minusta vanha oli parempi siinäkin. Availen niitä joskus kun täytyy etsiä poistettuja viitteitä joiden puuttuminen aiheuttaa viittausvirheen tai jostain muusta vastaavasta syystä. Muistaakseni siitä tulee yhden kerran varoitus vielä jos yrittää tallentaa vanhan muokkauksen ja vasta toisella se tallentaa sen. --Linkkerpar 20. syyskuuta 2019 kello 22.47 (EEST)
"Syyllinen" löytyi: phab:T232414. Eli yhtenäistivät ulkoasua. .warningbox-luokkaa pystyy säätämään näkyvämmäksi joko sivustonlaajuisesti tai henkilökohtaisesti. Stryn (keskustelu) 20. syyskuuta 2019 kello 23.04 (EEST)
Mitä muita varoituslaatikoitaa tuohon mahtaa kuulua kuin tämä?--Urjanhai (keskustelu) 21. syyskuuta 2019 kello 01.31 (EEST)

Äänitearkisto-malline[muokkaa wikitekstiä]

Äänitearkisto on muuttanut ilmeisesti sivustoaan varsin radikaalisti, eikä Malline:Äänitearkisto enää toimi? Mitäköhän asialle pitäisi tehdä? Muutos itsessään vaikuttaa kyllä järjettömältä, että entinen käyttöliittymällinen tietokanta (vaikka olikin kankea) on korvattu kevyellä 74 000 sivun pdf-tiedostolla. Vai olenkohan vaan missannut jotakin? --Kissa21782 (keskustelu) 21. syyskuuta 2019 kello 13.02 (EEST)

Tästä on olemassa myös keskustelu Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)#Äänitearkiston tietokanta poissa käytöstä. --Risukarhi (keskustelu) 4. lokakuuta 2019 kello 14.13 (EEST)

Turhautumista artikkeliviitteiden kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Olen kääntänyt isohkoa artikkelia Kulttuuriperinnön palauttaminen englannista suomeksi. Yritän vielä siivota käännöksessä syntyneet käyttökelvottomat lähdeviitteet kunnollisiksi. Taidan tarvita neuvoja ja apua.

Mieluusti käyttäisin viitettä Cite journal, sillä se vastaa parhaiten tarvetta. Suomenkielisessä Wikipediassa kuitenkin suositellaan käytettäväksi Lehtiviitettä. Sen käytössä on useita ongelmia:

  • Haluaisin ilmaista etu- ja sukunimen erikseen, kun ne kerran on alkuperäisessä jo eroteltu. Tämä on iso etu, kun tietoja joskus prosessoidaan edelleen.
  • Lähteeni ei ole julkaisussa. Julkaisuparametrin pois jättäminen kuitenkin hajottaa mallineen.
  • www-osoite näkyy rikkinäisenä koodina.

Haluaisin myös käyttää samaa lähdekirjaa, mutta viitata eri sivuihin. Millähän kummalla sen voisi tehdä? Ilmeisesti tämäkin on ratkaistu enwikissä, mutta joku joka tuntee asian ja tietää taustat minua paremmin voisi suositella toimintatapaa fiwikissä. Olisiko mahdollista myös pitkän lähdelistan jakaminen sarakkeisiin enwikin tapaan? – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 14.09 (EEST)

Sama lähdekirja, viittaus eri sivuihin: Laita lähteet-osioon kirjan tiedot kirjaviitteellä. Eri sivuihin viittaat merkitsemällä ref-tagin sisään tiedot Julkaisun nimi, julkaisuvuosi, sivut. Mallina voit katsoa vaikka artikkelista Louhisaaren kartano, jossa on viitattu kahden kirjan useille sivuille. Teoriaosuus menettelystä on esitetty sivulla Wikipedia:Merkitse lähteet#Tyyliohje, kohdassa 3.--Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 14.39 (EEST)
Tämänkin perusteella teen kokonaan uuden viitteen, mutta voin ryhmitellä esitettäväksi samassa yhteydessä kuin samaan kirjaan viittaavat muut viitteet. Kuvittelen mielessäni kätevän ominaisuuden, jota ei ehkä ole. Haluaisin käyttää samaa perusviitettä julkaisusta, mutta vaihtaa vain sivunumeroa. Ehkä käytäntö, jossa viitataan vain tekijän nimeen ja annetaan sivunumero, voisi toimia. Tutkin asiaa. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 14.55 (EEST)
Kerrotko vielä tarkemmin cite journalin hajoamisesta kun poistat jotain? Sivulla Malline:Lehtiviite saattaa olla jotain vinkkejä. Käänsin artikkelin Sukupuolivinouma Wikipediassa aj jouduin kyllä hiukan soveltamaan mallineita.--Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 14.43 (EEST)
Jätin artikkeliin esimerkin vajavaisesta Lehtiviite-mallineesta (tällä hetkellä nro 50). Toisessa lehtiviitteessä (nro 51) olen laittanut julkaisuksi tavuviivan, mutta sekin jättää jälkeensä suttua. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 14.47 (EEST)
Mikä puute on verkkoviitemallineessa, ettet voisi sitä käyttää numerossa 50 (The Restitution of African Cultural Heritage)? Seuraavassa viitteestä puuttuu julkaisuparametrin jälkeen pystyviiva. --Abc10 (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 15.05 (EEST)
Kiitos sarakkeista, olin juuri löytänyt esimerkkisi! – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 15.00 (EEST)
Tuo on verkossa julkaistu raportti, joka ei ainakaan tuossa muodossa ole osa mitään lehteä (siis paperi-). Jos se olisi jonkun verkossa julkaistun lehden yksi artikkeli, niin julkaisu kohtaan tulisi lehden nimi. Minusta tuossa voi hyvin käyttää tavallista verkkoviite-mallinetta. Nyt siihen vois laittaa julkaisun nimeksi verkkosivuston nimen Cultural Property News, jonka pitäisi poistaa suttu. En tee sitä itse, koska olet mitä ilmeisimmin muokkaamassa artikkelia. Mutta jos käytät lehtiviitettä, lehden eli julkaisun nimi pitää olla.--Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 15.02 (EEST)
Kiitos molemmille! Testaan verkkoviitteen, se varmasti toimii. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 15.09 (EEST)

Raportoinpa tähän tuohon uudelleen viittaamiseen liittyvän haasteen. Artikkelissa on monta viitettä aikaisemmin mainittuun teokseen (Greenfield). Jossain historian vaiheessa joku on poistanut artikkelista kohdan, jossa koko viite on esitetty ja jäljelle ovat jääneet vain lyhyet "Greenfield, s. 263" -viittaukset. Uskon löytäväni oikean teoksen, mutta siihen jää pieni epävarmuustekijä. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 15.59 (EEST)

Kirjoittaja lienee yksinkertaisesti unohtanut laittaa lähteen nimen (tutkittuani totesin ettei ole poistettu), mutta lienee tämä [2], on Kaisa-kirjastossa ja muuallakin, joten voi tarkistaa lähteet.-Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 16.26 (EEST)

Apuja[muokkaa wikitekstiä]

  • Ohje:Artikkelin rakenne, missä järjestyksessä osiot tulevat; katso erityisesti kohta Loppuosiot: (mahdollisesti Katso myös), Lähteet (tähän ns. yleislähteet, esimerkiksi kirjat ja lehdet, joihin on viitattu useille sivuille, samoin verkossa olevat PDF-julkaisut, joissa voi käyttää samaa viittaustapaa kuin noissa kirjoissa) ja sitten alaosio Viitteet, johon ref-tageilla muodostetut lähdeviittaukset tulostuvat. Lopuki tulevat aihetta käsittelevät muut julkaisut, joita ei käytetä lähteinä: kirjallisuus (=oikeat kirjat) osioon Kirjallisuus se sen jälkeen verkossa oleva materiaali osioon Aiheesta muualla. Ekkuwikissä (tai ainakin tuossa lähdeartikkelissa) osiot ovat eri järjestyksessä.
  • Viimemallineita on useaa sorttia. Ne tulevat esim muokkaustilassa alasvetovalikosta, mutta mallinesivuilla on tarkempia selityksiä ja mysö on esitetty harvinaisemmat parametrit, joita pikavalikon mallineissa ei ole. Tärkeimmät
  • Saman viitteen toistuva käyttö: Wikipedia:Merkitse lähteet#Saman viitteen toistuva käyttö ja Wikipedia:Merkitse lähteet#Tyyliohje, jossa on selvitetty kohdassa 3 viitaukset saman teoksen eri sivuille. Jos viitaa monta kertaa samalle sivulle, refille annetaan nimi. Tuota viitteiden ryhmittelyä en ole koskaan käyttänyt, mutta se lienee kätevä, jos on vain yksi kirja tms. jonka eri sivuille viitataan.
  • muistathan lisätä kääntämäsi artikkelin loppuun käännösmallineen Malline:Käännös. Siihen kannattaa merkitä alkuperäisen artikkelin nimi (joskus, jos on lainattu vain osaa artikkelista, joka on monella kielellä, voi olla vaikeaa ottaa selville, minkä kielinen artikkeli on ollut lähteenä. Mallineeseen voi lisätä myös päivämäärän=sen päivän version käännös.--Htm (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 16.56 (EEST)
Artikkeliin loppuun ei tarvita käännösmallinetta. Käännöksestä on asianmukaisesti mainittu ensimmäisessä yhteenvedossa (attribuutio), ja kun kaikki lähteet on itse tarkistettu, niin käännösmalline ei tee muuta kuin rumenna artikkelia. -kyykaarme (keskustelu) 22. syyskuuta 2019 kello 17.12 (EEST)

Oikopolku Tuoreisiin muutoksiin[muokkaa wikitekstiä]

Pannaan nyt tiedoksi, että käyttäjä 40bus on luonut Wikipedia-avaruuteen sivun Wikipedia:TM oikopoluksi tuoreisiin muutoksiin. Se toimii jännästi niin, että sivulla ei ole mitään selityksiä, linkkejä, suodatinvalintoja tai mahdollisuutta valita sen kummemmin muokkausten määrää tai ajanjaksoa. Se on vain pelkistetty versio tuoreista muutoksista ilman mitään varusteita. Ensin mietin hetken, onko siitä mitään hyötyä, mutta muistelen, että täälläkin jotkut ovat joskus valitelleet, että toimintosivuihin kehitetään liikaa hienouksia ja turhuuksia. Ehkä tuo riisuttu malli sitten voi tuottaa iloa jollekulle. --Pxos (keskustelu) 24. syyskuuta 2019 kello 18.04 (EEST)

Käyttäjän muokkaukset -toimintosivu[muokkaa wikitekstiä]

Toimintosivu Toiminnot:Muokkaukset on näemmä äskettäin muuttunut siten, että tarkasteltaessa yksittäisen käyttäjän muokkauksia (esim. Toiminnot:Muokkaukset/Risukarhi, johon pääsen suoraan oletusnäkymäni oikean ylänurkan "Muokkaukset"-linkistä) sivun yläosan valikko katoaa näkyvistä ja se pitää erikseen klikata näkyviin "Etsi muokkauksia" -tekstin takaa. Koen tämän turhauttavaksi muutokseksi, koska käytän hyvin usein tuon valikon toimintoja (esim. haen muokkauksia tietystä nimiavaruudesta tai tietyltä ajanjaksolta tai pelkästään aloitettuja sivuja tai haluan siirtyä katsomaan toisen käyttäjän muokkauksia). Nyt sinne päästäkseen on kuljettava yhden lisävaiheen kautta. Saako tuon muutoksen jotenkin kytkettyä pois henkilökohtaisista asetuksista, samoin kuin esim. Tuoreet muutokset -sivun näkymässä taannoin tapahtuneen muutoksen saa? --Risukarhi (keskustelu) 4. lokakuuta 2019 kello 14.10 (EEST)

Tuolla on ohjeet miten saa sen pysymään auki -->. Phabricatorissa on tiketti tästä: phab:T234569. Stryn (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 13.16 (EEST)
Kiitos, tuo koodihommeli näyttää toimivan. Valikko on ilmeisesti laitettu nyt oletuksena piiloon sen takia että sen kokoa on myös suurennettu, joten näkyvillä ollessaan se haukkaa ison osan näytön näkymästä. Vanhempi oli toki parempi, mutta jos sitä ei saa takaisin, niin pidän tuon kuitenkin mieluummin oletuksena näkyvissä. --Risukarhi (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 13.46 (EEST)

Sivun latautuminen[muokkaa wikitekstiä]

Tarkkailulistaa päivitettäessä aamulla klo 9 se ei lataudu kuin itse listan osalta, Tuoreet muutokset sen sijaan latautuu heti ja kaikkineen. Miksi? --Abc10 (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 09.07 (EEST)

Keskustelumalline ohjeeksi kuolintiedon lisäämisestä?[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka onkin ohje henkilön kuolintiedon lisäämisestä, niin olisiko tarpeen luoda vielä keskustelukommentti/neuvontamalline? Valmis erittäin huuolella laadittu teksti auttaisi tässä. --Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 11.43 (EEST)

En täysin ymmärtänyt asiaa, joten olin sopiva henkilö muuttamaan keskustelun otsikkoa toisenlaiseksi. --Pxos (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 13.12 (EEST)
Itse asiasta: toisaalta voi olla hyväkin, että asia ilmaistaan aina tapauskohtaisesti omin sanoin. on siis puolensa ja puolensa.--Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 13.37 (EEST)
Lähteettä saavutetaan digimenehtymättömyys. --Pxos (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 13.42 (EEST)
Sellaisiakin artikkeleita on. Toisaalta noin sata vuotta sitten syntyneistä, joista joskus uudempi tieto puuttuu. Käyttäjä:Risukarhi on seulonut näitä. On myös tapauksia, joissa hiljattain julkisuudessa ollut henkilö on vetäytynyt julkisuudesta ja ehkä kuollut, mutta julkaistua tietoa suuntaan tai toiseen ei ole. Erään artikkelin kohdalla muistan keskustellun koko artikkelin poistamisesta. WP:Artikkelit elävistä henkilöistä vaatii toisinaan syvälle menevää pohdintaa. (Tämä on nyt jo eri kahvihuoneen asiaa.) --Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 21.36 (EEST)

Ongelma Wikidata-tietolaatikossa[muokkaa wikitekstiä]

Tämän sivun tietolaatikossa on jotain virhekoodia. --Savir (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 19.37 (EEST)

Kielikoodi smn, Inarin saame, ei ole tuettuna fiwikin käyttöliittymässä, koska se on tuettuna tällä hetkellä vain commonsissa ja wikidatassa. Teen tuosta tiketin kun pääsen kotiin ja korjaan paikallisesti moduulin huomioimaan tuon. --Zache (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 19.52 (EEST)
Tein jotain, ainakin ongelma poistui. Toivottavasti ei tullut uusia tilalle. Artikkelissa GNU Debugger oli myös vastaavaa virheilmoitusta wikidatasta tulevassa viitteessä, mutta se korjaantui wikidatassa sähläämällä. --Anr (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 19.57 (EEST)
Kiitos! --Zache (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 20.54 (EEST)

Riviväliongelma[muokkaa wikitekstiä]

Rohkeasti taas kysyn, vaikkei juuri vastauksia tule: Artikkelissa Askolan kirkko olen käyttänyt valekapiteelia (kun oikea tekemiseen ei löydy ohjeita). Rivivälit ovat joka tapauksessa vaihtelevat. Mistä johtuu ja voiko niitä tasoittaa samanmittaisiksi? --Abc10 (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 16.48 (EEST)

Jos oikeaa kapiteelia haetaan niin jotain tällaista. Onko siinä isot kirjaimet kohdallaan, tietää varmaan se joka on lähteen nähnyt omin silmin. Kapiteelin tekemiseen on ohjeet kapiteelin tekevässä mallineessa {{sc}}. --Jmk (keskustelu) 9. lokakuuta 2019 kello 17.00 (EEST)
Niin, ei kestä kiittää. Selvennän sen verran, että panin sen oikean kapiteelin, jota Abc10 vihjasi haluavansa, vain viimeiseen sitaattiin kokeeksi ja malliksi. Jos sen haluaa muihinkin sitaatteihin, sen voi tehdä mallin mukaan. --Jmk (keskustelu) 11. lokakuuta 2019 kello 10.56 (EEST)