Wiesbaden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiesbaden
vaakuna
vaakuna

Wiesbaden

Koordinaatit: 50°4′48″N, 8°14′24″E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Hallintopiiri Darmstadt
Piirikunta Piiritön kaupunki
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
 – Pormestari Sven Gerich
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 203,9 km²
Väkiluku (31.12.2016[1]) 277 619
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Luisenplatz

Wiesbaden on Hessenin osavaltion pääkaupunki läntisessä Saksassa. Se sijaitsee Reinjoen ja Taunusvuoriston välissä. Vuoden 2016 väestönlaskennassa siellä oli 277 619 asukasta[1]. Suomessa Wiesbaden on saavuttanut julkisuutta autourheilija Nico Rosbergin ja skotlantilaisen säveltäjän James Peacen kotikaupunkina. Hänen lisäkseen kaupungissa syntyneisiin lukeutuu muun muassa yhdysvaltalainen tennislegenda John McEnroe.

Alueella sijaitsevien kuumien lähteiden ansiosta Wiesbaden muodostui jo keskiajan lopulla merkittäväksi kylpyläkaupungiksi, osittain tästä statuksesta johtuen kaupungille on yhä tyypillistä klassistinen rakennustyyli ja runsaat viheralueet. Nykyään kaupunki muodostaa yhden kokonaisuuden Reinin etelärannalla sijaitsevan Mainzin kaupungin kanssa, jonka joen pohjoispuolella sijaitsevat kaupunginosat liitettiin toisen maailmansodan jälkeisten Reinjoen rajaamien miehitysvyöhykkeiden takia Wiesbadeniin. Wiesbadenia miehittivät tuolloin amerikkalaiset joukot, joita kaupungissa on Yhdysvaltain ja Saksan liittotasavallan sotilaallisen yhteistyön nimissä huomattavassa määrin yhä edelleen.

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiesbadenin ja Itävallan Klagenfurtin vuonna 1930 alkanut ystävyyskaupunkisuhde on maailman vanhin. Yhä erittäin aktiivinen kumppanuussuhde sisältää muun muassa vuotuisia vaihto-ohjelmia koululaisille, vierailumatkoja eläkeläisille ja yleistä kulttuurivaihtoa.

  1. a b Anzahl der Einwohner in den Kommunen am 31. Dezember 2016 5.3.2018. Statistisches Bundesamt. Viitattu 20.7.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.