Vesityttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesityttö (engl. Aquagirl) on nimitys usealle DC Comicsin sarjakuvissa esiintyneelle hahmolle. Hahmon kaksi ensimmäistä inkarnaatiota Lisa Morel ja Selena esiintyivät vain kerran, mutta hahmon kolmas iteraatio Tula Marius joka esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Aquaman vol. 1 #33 toukokuussa 1967 ja hänet loivat Bob Haney ja Nick Cardy toimi pitkään Vesimiehen naispuolisena apulaisena yhdessä Vesipojan kanssa ja myöhemmin Teinititaanien jäsenenä. Neljäs Vesityttö Lorena Marquez esiintyi Vesimiehen apulaisena aina The New 52 uudelleenkäynnistykseen saakka.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Vesityttö Lisa Morel esitellään Adventure Comicsissa nro 266 (marraskuu 1959) yhtenä useista violettisilmäisistä Atlantiksen lapsista, jotka ovat syntyneet kyvyttömänä sopeutumaan vetiseen maailmaan. Heidät oli lähetetty pintaan vedenpitävissä pelastusveneissä, jotta he selviäisivät maa-asukkaiden keskuudessa, ja tiedemies tohtori Hugo Morel ja hänen vaimonsa adoptoivat Lisan. Vesimiehen ollessa vaarassa Lisan vettä hengittävät ja telepaattiset voimat heräävät; hän tekee itselleen puvun, joka on identtinen Vesimiehen kanssa, ottaa nimen "Aquagirl" ja taistelee hänen rinnallaan. Hänen uudet voimansa ovat kuitenkin lyhytikäisiä, ja hän menettää ne pysyvästi. Tämä on hahmon ensimmäinen ja viimeinen esiintyminen.

Toinen Vesityttö Selena on nuori Poseidonis-teini, joka tekee tilapäisesti yhteistyötä Vesimiehen kanssa nimellä "Aqua-Girl" World's Best Comicsissa nro 133 (toukokuu 1963) saadakseen entisen poikaystävänsä mustasukkaiseksi. Hän onnistuu ja saa Vesipojan mustasukkaiseksi tilapäisestä asemastaan ​​Vesimiehen apulaisena. Hahmo ei esiintynyt uudelleen tämän jälkeen.

Kolmas Vesityttö, joka tunnettiin nimellä Tula oli nuori tyttö, joka menetti vanhempansa pian tämän syntymän jälkeen, jonka seurauksena yksi Atlantiksen kuninkaallisista perheistä oli löytänyt ja adoptoinut hänet. Tula saa tittelin Poseidonisin prinsessa, ja hänet on koulutettu Atlantiksen perinteisiin, eikä hän koskaan poistu kuninkaallisesta palatsista ennen kuin tapaa Vesipojan (Garthin) 15-vuotiaana.

Tula auttoi joskus Garthia tehtävissä ollessaan alkuperäisten Teinititaanien kanssa käyttäen nimeä Aquagirl. Kun Vesimies jättää valtaistuimensa lähdettyään etsimään silloisesti kadonnutta vaimoaan Meraa, Narkran ottaa Atlantiksen hallintaansa diktaattorina. Hänen hallituskautensa kaatuu vasta, kun Tula johtaa kapinaa häntä vastaan. Tula ja Garth jatkavat romanssiaan, kun hän palaa Atlantikselle, ja he esiintyvät myöhemmin 1980-luvun uudistetussa sarjassa New Teen Titans auttamaan titaaneja kaatamaan H.I.V.E.n. Crisis on Infinite Earths -sarjan (1985–1986) aikana konna Chemo tappaa Tulan, kun hän hukkuu tämän myrkyttämään veteen.

Vuosien 1996–1997 minisarjassa Tempest nainen, joka väittää olevansa Tula, astuu Garthin elämään. Todellisuudessa hän on ilkeä Slizzathin luoma kaksoiskappale osana pitkälle kehitettyä suunnitelmaa Garthin mystisten energioiden siivoamiseksi omiin synkkiin tarkoituksiinsa. Garth näkee juonen läpi, pystyy kukistamaan Slizzathin ja lopulta pääsemään yli Tulan kuolemasta. Tänä aikana Garth ottaa myös uuden identiteetin nimellä "Tempest".

Myöhemmin Brother Blood herättää Tulan henkiin – yhdessä Hawkin ja Doven, Phantasmin ja Kolen kanssa – taistelemaan titaaneja vastaan. Petopojan ja Ravenin vapauttamisen jälkeen Kid Eternity pystyy laskemaan kuolleet titaanit lepoon. Tulan patsas pystytetään muistomerkkinä "Hall of Fallen Titans" -rakennukseen Titans Towerissa alkuperäisen Hawkin ja Doven, Kolen ja muiden rinnalle. Vuotta myöhemmin Kid Eternity kanavoi Tulan, kun Titaanit kohtaavat jälleen Bloodin. Hän kukistaa vihaisesti konnan väittäen olevansa raivoissaan siitä, että tämä herätti hänet kuolleista hänen nukkenaan. Myöhemmin hänet palautetaan tuonpuoleiseen sen jälkeen, kun hänen aikarajansa Ikuisuuden ruumiissa on saavutettu. Blackest Night tarinassa Tulan ruumis herätettiin henkiin Mustana Lyhtynä, mutta Doven ampuma valkoinen energiaisku tuhosi tämän ruumiin.

Syyskuussa 2011 DC Comics lanseerasi uudelleen kaikki kuukausittaiset nimikkeensä New 52 -aloitteella, joka käynnistää uudelleen DC-universumin jatkuvuuden. Toisin kuin aiemmassa kuvauksessaan, uudistetulla Tulalla on yhteinen sukunimi "Marius" Merimestarin (Orm Marius) kanssa, joka paljastetaan hänen velipuolekseen, koska kahdella hahmolla on sama isä (Orvax Marius). Hänen varhaisesta elämästään on paljastettu vain vähän yksityiskohtia, ja hänen uraansa Atlantiksen armeijan (The Drift) eliitin erityisryhmän jäsenenä kuvataan lyhyeksi. Joissakin hakuteoksissa kerrotaan myös, että hän on sekä Vesimiehen mentoroima että Aquagirl-alias, vaikka hahmon koodinimeä ei ole viitattu missään tarinassa.

Neljäs Vesityttö oli Lorena Marquez, joka on teini-ikäinen tyttö, joka esiteltiin tarinassa Aquaman vol. 6 #16 (toukokuu 2004), joka saa Atlantiksen kaltaisia ​​kykyjä Vesimiehen DNA:sta johdetun seerumin ansiosta. Amoraalinen tiedemies altistaa San Diegon väestön seerumille ja käynnistää sitten maanjäristyksen, joka upottaa osan kaupungista mereen. Jotkut asukkaista saavat vedenalaisia ​​kykyjä ja selviävät, ja Vesimies ja Lorena auttavat perustamaan yhteisön uudelleen "Sub Diegoksi". Kun Merimestari vaihtaa elämää Vesimiehen kanssa aikaan liittyvässä juonessa, Lorena ottaa Vesitytön identiteetin ja omaksuu itselleen puvun. Kun Vesimies paljastaa Merimestarin suunnitelman, Lorena säilyttää Aquagirl-asunsa ja identiteettinsä, ja he jatkavat Sub Diegon suojelemista. Lorena ratkaisee myöhemmin sarjan murhia Sub Diegossa ja paljastaa, että ne oli tehnyt entinen poliisi Chandra Abbot. Myöhemmin Lorena liittyy Teinititaaneihin, mutta lopulta katoaa jatkuvuudesta Tula Mariuksen palatessa New 52 sarjakuvissa.

Alkuperäisessä iteraatiossaan Tulalla on tyypilliset atlantislaisen kyvyt; Hän kykeni hengittämään veden alla, hänellä oli yli-inhimilliset voimat, kestävyyttä ja aisteja, joiden ansiosta hän kesti valtameren voimakkaita paineita. Hänellä oli myös telepaattisia voimia ja hän oli taitava käsitaistelija.

Uusimmissa jatkumoissa Tula säilyttää suurimman osan alkuperäisistä kyvyistään, jotka tyypillisesti nähdään atlantislaisella, sillä hänen aikaisemmat iteraationsa (vedenalainen hengitys, yli-inhimillisen voimat, uinti äärimmäisillä nopeuksilla, parantuneet aistit ja refleksit), vaikka kuvattukin suuremmassa määrin ja toisin kuin atlantislainen, on koulutettu selviytymään pinnan ulkopuolella samalla tavoin kuin ihmisen pitkiä aikoja. Häntä pidetään myös taitavana Atlantiksen soturina, jolla on taitoa käyttää monia Atlantiksen hallussa olevia aseita ja hänellä on huomattavat taidot erikoisjoukkojen komentajana, mukaan lukien vakoilu, sotilaallinen taktiikka ja sotilaallinen koulutus. Tula on myös taitava politiikassa, ja hänellä on tarpeeksi kokemusta ja johtajuuskykyjä toimiakseen Atlantiksen valtionhoitajana Vesimiehen hallinnon alaisuudessa. Valtiomiehen asemansa vuoksi Tulalla oli erityisiä valtion etuja toimikautensa aikana ja jopa sen jälkeen.

Kingdom Come-sarjakuvissa esiintynyt Vesityttö, jonka nimi oli Tula II oli Garthin ja Vesimiehen sisarpuolen Debbien teini-ikäinen tytär. Esiintymisissään Tulalla on osittaiset muodonmuutoskyvyt ja hän kykenee muuttamaan kehonsa osia muistuttamaan merieläinten osia. Hänet nähtiin viimeisen kerran taistelemassa Donna Troyta vastaan ​​yli-inhimillisen Gulagin huipputaistelun aikana, ja hän mahdollisesti kuolee konfliktin päättävässä ydinräjähdyksessä.

Tarinassa "Titans Tomorrow", joka on vaihtoehtoinen aikajanatarina, joka esitettiin tarinassa Teen Titans vol. 3 #17–19 (2005), kirjoittajana Geoff Johns ja kuvittajana Mike McKone, Lorena on Aquawoman, Titaanien tulevan vaihtoehtoisen version jäsen. Hän on kehittänyt telepaattisia voimia, joita hän oli käyttänyt tappaakseen (tai halvaannuttaakseen) entisen Titan-jäsenen Garthin.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tulan versio Vesitytöstä esiintyi Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Tämä versio on Kaldur'ahmin lapsuudenystävä, joka aloitti suhteen parhaan ystävänsä Garthin kanssa sen jälkeen, kun Kaldur'ahm lähti Atlantiksesta tullakseen Vesimiehen apuriksi ja Mera koulutti hänet käyttämään vesitaitojaan. Ensimmäisen ja toisen kauden välissä, Tula liittyi tiimiin, mutta kuoli tehtävän aikana.
  • Vaihtoehtoulottovuuden versio Tulasta esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: The Flashpoint Paradox Vesimiehen armeijan jäsenenä, joka lopulta kuolee taistelussa Ihmenaisen komentamia Amazoneja vastaan.
  • Tulevaisuuden versio Vesitytöstä esiintyi Batman Beyond animaatiosarjassa kaksiosaisessa jaksossa "The Call", jossa häntä ääninäytteli Jodi Benson. Tämä Vesityttö oli nimeltään Mareena ja hän oli Vesimiehen ja Meran tytär ja Oikeuden Puolustajien jäsen, jolla oli hydrokineettiset kyvyt. Mareena esiintyi myös cameo-roolissa Justice League Unlimited sarjan jaksossa "Epilogue", jossa hänellä ei ollut puheroolia.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tulan versio Vesitytöstä esiintyi Young Justice: Legacy -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Pelissä selitetään Tulan kuolleen tämän vangittua Tiamatin ja jäätyä putoavan rojun alle tehtävän aikana.