Vera Duševina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vera Duševina
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Moskova [1]
Kansalaisuus  Venäjä
Tennispelaaja
Pituus 180 cm
Paino 73 kg
Kätisyys oikea
Ammattilaisena 2003–
Palkintorahat 3 204 753 USD
Kaksinpeli
Paras sijoitus 31. (4.7.2005)
Turnausvoittoja 1
Voitot/tappiot 329–251
Grand Slam -turnauksissa
Australian avoimet 4. kierros (2005)
Ranskan avoimet 2. kierros (2004, 2006, 2007, 2011)
Wimbledon 2. kierros (2007, 2008, 2009, 2010)
Yhdysvaltain avoimet 3. kierros (2004, 2007)
Nelinpeli
Paras sijoitus 27 ()
Turnausvoittoja 1
Voitot/tappiot 196–190
Aiheesta muualla
ITF
WTA

Vera Jevgenjevna Duševina (ven. Вера Евгеньевна Душевина, s. 6. lokakuuta 1986 Moskova) on venäläinen tennispelaaja.

Tennisuran alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duševina pelasi ensimmäisen ITF-tason nelinpeliturnauksensa marraskuussa 2001. Hän voitti Minskissä pelatun turnauksen parinsa Anna Bastrikovan kanssa; loppuottelussa kaatuivat Daria Kustava ja Tatsiana Uvarova luvuin 7–5, 3–6, 6–0. Seuraavan vuoden huhtikuussa hän pelasi ensimmäisen kaksinpeliturnauksensa ITF-tasolla; hän eteni Cavtatissa Kroatiassa pelatun turnauksen semifinaaleihin. Toukokuussa 2002 hän eteni karsintojen kautta Varsovassa pelatun Tier IV -luokan WTA-turnauksen pääsarjaan; hän putosi turnauksen ensimmäisellä kierroksella hävittyään Virginia Ruano Pascualille suoraan kahdessa erässä. Hän voitti kauden 2002 aikana kaksi ITF-tason nelinpeliturnausta, Sofian ja Minskin turnaukset; Sofiassa hänen parinaan oli Galina Voskoboeva ja Minskissä Daria Chemarda.

Duševina menestyi juniorina hyvin. Hän voitti vuonna 2002 Wimbledonin turnauksen tyttöjen kaksinpelin (loppuottelussa kaatui Marija Šarapova) sekä Orange Bowl -junioriturnauksen (finaalivastustajana Anna-Lena Grönefeld) ja vuonna 2003 hän oli Ranskan avointen tyttöjen kaksinpelin loppuottelussa häviävänä osapuolena (loppuottelun voitti Grönefeld). Duševina oli juniorien kaksinpelin maailmanlistalla kauden 2002 päättyessä sijalla kaksi. Hän aloitti ammattilaisuransa vuonna 2003.

Kaudella 2003 Duševina voitti toukokuussa Cagnes-sur-Merissa pelatun ITF-tason nelinpeliturnauksen parinaan Galina Voskoboeva. Heinäkuussa hän voitti Innsbruckissa pelatun ITF-tason kaksinpeliturnauksen loppuottelussa Melinda Czinkin luvuin 7–6, 6–2 ja ansaitsi näin suoran pääsyn elokuussa Helsingissä pelatun WTA-turnauksen pääsarjaan. Duševina eteni Helsingin turnauksessa semifinaaleihin, joissa hän hävisi Jelena Kostanićille luvuin 7–6, 6–4. Syksyllä 2003 Duševina selvitti karsintojen kautta tiensä Yhdysvaltain avointen kaksinpelin pääsarjaan, mutta hänen matkansa katkesi jo turnauksen ensimmäisellä kierroksella tappioon Ashley Harkleroadia vastaan.

Parhaat pelivuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2004 alussa Duševina nousi ensimmäistä kertaa kaksinpelin maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon. Hän esiintyi kauden aikana kaikkien Grand Slam -turnausten kaksinpelin pääsarjassa ja menestyi parhaiten Yhdysvaltain avoimissa, joissa eteni kolmannelle kierrokselle. Australian avoimissa ja Ranskan avoimissa Duševinan matka katkesi toisella kierroksella ja Wimbledonissa jo ensimmäisellä kierroksella. Vuonna 2005 Duševinan paras tulos Grand Slam -kisojen kaksinpeleissä oli paikka neljännesvälierissä Australian avoimissa; hänen matkansa katkesi tappioon Svetlana Kuznetsovalle luvuin 4–6, 2-6. Ranskan avoimissa ja Wimbledonissa Duševina putosi ensimmäisellä kierroksella ja Yhdysvaltain avoimissa toisella kierroksella. Kesäkuussa hän eteni Eastbournen ruohokenttäturnauksessa ensimmäistä kertaa urallaan WTA-turnauksen loppuotteluun; hän voitti turnauksessa muun muassa Amélie Mauresmon ja Marion Bartolin. Kim Clijsters osoittautui kuitenkin loppuottelussa vahvemmaksi, Duševina hävisi loppuottelun luvuin 5–7, 0–6. 4. heinäkuuta 2005 julkaistulla kaksinpelin maailmanlistalla Duševina nousi sijalle 31, mikä on tämän tähän astisen uransa paras sijoitus. Elokuussa Duševina eteni Tukholman WTA-turnauksessa semifinaaleihin, joissa hän hävisi Katarina Srebotnikille luvuin 0-6, 5-7. Nelinpelissä hän pelasi kauden aikana kolmen WTA-turnauksen semifinaaleissa, Tukholmassa, Soulissa ja Moskovassa. Tukholmassa hänen parinaan oli Barbora Strýcová, Soulissa Shahar Pe'er ja Moskovassa Dinara Safina. Lisäksi Duševina pelasi nelinpelissä myös Wimbledonin turnauksen puolivälierissä, parinaan Shahar Pe'er, ja hän myös edusti maataan Fed Cupin kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Vuodet 2006–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2006 Duševinan menestyi selvästi heikommin kuin edellisellä. Hän eteni useammassa WTA-kiertueen turnauksessa kuudentoista parhaan joukkoon, mutta ei sitä pitemmälle. Grand Slam -turnauksista hän eteni Ranskan avoimissa toiselle kierroksella, kun muissa hän putosi jo ensimmäisellä kierroksella. Kauden päättyessä hän oli kaksinpelin maailmanlistalla sijalla 97. Nelinpelissä hän eteni WTA-kiertueella parhaimmillaan semifinaaleihin, mikä tapahtui lokakuussa Soulissa ja Moskovassa. Soulissa hänen parinaan oli Vera Zvonarjova ja Moskovassa Marija Kirilenko.

Vuonna 2007 Duševina paransi jälleen esityksiään. Nelinpelissä hän voitti Varsovan turnauksen Tetjana Perebiynisin kanssa. Kaksinpelissä hän selviytyi Tukholman turnauksen loppuotteluun ja pääsi Yhdysvaltain avoimissa kolmannelle kierrokselle. Vuoden päättyessä hän oli kaksinpelin WTA-listalla sijalla 41.

Vuonna 2008 Duševina selviytyi loppuotteluun kolmessa nelinpeliturnauksessa ja Tukholman kaksinpeliturnauksessa mutta ei voittanut näistä yhtään. Grand Slam -turnauksissa hän selviytyi kaksinpelin toiselle kierrokselle ainoastaan Wimbledonissa. Vuoden lopussa hän oli maailmanlistalla sijalla 88.

Heinäkuussa 2009 Duševina voitti ensimmäisen kerran urallaan kaksinpelin WTA-turnauksen. Istanbulin turnauksen loppuottelussa hän voitti Lucie Hradeckán pistein 6–0, 6–1. Grand Slam -turnauksissa hän pääsi kaksinpelin toiselle kierrokselle jälleen vain Wimbledonissa.

Taustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duševina aloitti tenniksen peluun seitsemänvuotiaana ja häntä valmentaa tällä hetkellä Irina Granaturova. Duševinan isä Jevgeni on ammatiltaan insinööri ja hänen äitinsä Jelena on opettaja. Hän on kertonut ihailevansa kanssapelaajistaan erityisesti Kim Clijstersia ja Jennifer Capriatia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b WTA:n kotisivutView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.