Veho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veho Oy Ab
Veho logo.svg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1939
Toimitusjohtaja Juha Ruotsalainen
Liikevaihto 1.071 milj. € (2015)[1]
Liikevoitto 22,7 milj. € (2015)[1]
Henkilöstö n. 2.000 (2015)[1]
Omistaja Aminoffin suku[2]
Kotisivu http://www.veho.fi

Veho Oy Ab on alun perin vuonna 1939 Mercedes-Benzin maahantuontia varten perustettu yritys.[2][3] Nykyään Veho-konserni on liikevaihdolla mitattuna suurimpia autoalan yrityksiä, joka Mercedeksen lisäksi toimii Smartin maahantuojana.[4] Lisäksi Veholla on vahva asema autojen vähittäiskaupassalähde?.

Veho Oy Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veho-konserni on suomalainen autokaupan konserni, joka toimii myös Baltiassa ja Ruotsissa. Veho perustettiin 1939 Mercedes-Benzin maahantuojaksi Suomeen. Nykyään konsernilla on useita päämiehiä ja sen liiketoiminta koostuu sekä henkilöautojen että hyötyajoneuvojen maahantuonnista, vähittäismyynnistä ja huoltotoiminnasta niihin liittyvine palveluineen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Vehon perustamista Mercedes-Benzin maahantuojana Suomessa oli toiminut Sergei Nikolajeffin autoliike, joka edusti myös General Motorsin autoja. 1930-luvun lopulla Nikolajeff sai toiselta päämieheltään toivomuksen keskittyä jommankumman konsernin autoihin, ja liikkeen pääomistajiin kuuluneen Walter Greulingin aloitteesta perustettiin uusi Mercedes-Benzin maahantuontia harjoittava yhtiö Oy Veho Ab. Perustamiskokous pidettiin Hotelli Kämpissä Helsingissä. Vehon hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Yhdyspankin pääjohtaja Göran Ehrnrooth, joka toimi tehtävässä vuoteen 1949 saakka. Hyvin alkanut toiminta keskeytyi toisen maailmansodan sytyttyä ja pääsi jatkumaan vuonna 1945 autojen varaosien tuonnilla. Vasta vuonna 1951 Suomeen tuotiin ensimmäiset uudet Mercedes-Benz -henkilöautot toisen maailmansodan jälkeen. Vehon pääkonttori siirtyi vuonna 1957 Helsingin Kamppiin rakennettuun Autotaloon. Ensimmäiset omat sivuliikkeensä Veho avasi Tampereella ja Kouvolassa vuonna 1964.[5]

Vehon markkinoimiin automerkkeihin ovat kuuluneet myös Austin (1945–1971), Kaiser (1945–1953), Willys (1953–1956), DKW/Audi (1961–1974), NSU (1966–1974), BMW (1975–1994) ja Fiat (1987–1992). Japanilaisen Hondan tuonti siirtyi Veholle vuonna 1976. Vuoteen 1967 saakka Veho toi maahan myös brittiläisiä David Brown -traktoreita ja vuosina 1975–1994 myös BMW-moottoripyöriä. 1980-luvulla Vehon koko osakekanta oli edelleen Walter Greulingin tyttären Dorrit Aminoffin ja tämän jälkeläisten omistuksessa. Vuonna 1982 Vehon liikevaihto oli 1,17 miljardia markkaa ja sen palveluksessa oli 1 201 työntekijää.[6] BMW:n maahantuonti siirtyi Veholta valmistajan Suomeen perustamalle tytäryhtiölle vuonna 1995, mutta BMW-autoja ja -moottoripyöriä myytiin Vehon jälleenmyyntiverkoston kautta vuoteen 1997 saakka. 1990-luvun lopussa avattiin Vehon uusi logistiikkakeskus Espoon Lommilassa.[5]

Konserni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana veho on latinaa ja tarkoittaa minä kuljetan.[3] Veho Henkilöautojen liiketoimintaan kuuluu Mercedes-Benz maahantuonti, markkinointi sekä jälleenmyynti. Jälleenmyynnistä vastaavat Veho-liikkeet sekä itsenäiset jälleenmyyjät. Smart maahantuonti ja jälleenmyynti (Veho-liikkeet). Citroën henkilöautojen ja tavara-autojen maahantuonnista ja markkinoinnista sekä jälleenmyynnistä vastaavat Veho-liikkeet ja itsenäiset jälleenmyyjät. Peugeotin henkilö- ja tavara-autojen maahantuonnista ja markkinoinmosta ja jälleenmyynnistä vastaavat itsenäiset jälleenmyyjät.

Veho-liikkeet toimivat Suomessa Mercedes-Benzin ja Citroënin henkilö- ja pakettiautojen jälleenmyyjänä. Näiden lisäksi liikkeissä myydään ja huolletaan Honda-, Ford- ja Škoda-autoja. Pääkaupunkiseudulla Veho-liikkeitä on neljä, ja lisäksi Veho-liikkeitä on Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Käytettyihin autoihin erikoistunut Vaihtoplus ja kaikille merkeille huoltoa tarjoava Huoltoplus–ketju ovat myös osa Vehon verkostoa. Sixt-autonvuokraus sekä pääkaupunkiseudun erilliset vauriokorjaamot täydentävät palveluja. – Veho Oy Ab:n Veho Hyötyajoneuvot tuo maahan ja markkinoi Mercedes-Benz-hyötyajoneuvoja pakettiautoista raskaisiin yhdistelmäajoneuvohin, erikoisajoneuvoja kuten paloautot ja ambulanssit, Setra-linja-autoja sekä Fuso Canter -mallistoa.[7] Veho Hyötyajoneuvoilla on oma, maan kattava huolto ja korjaamoverkosto, joka toimii myös valtuutettuna Renault- ja Sisu-kuorma-autojen huoltoedustajana 15 paikkakunnalla.lähde?

Liiketoimintayksiköt ja tytäryhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veho Autotalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöautojen vähittäiskauppa muodostuu Veho-liikkeistä, Veho Vauriokorjaamoista ja Vaihtoplus-liikkeistä. Omia toimipisteitä on kaksitoista, jotka toimivat kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Veho Autotalot toimii konsernin maahantuomien merkkien lisäksi Hondan, Škodan ja Fordin jälleenmyyjänä. Veho-ketjuun kuuluvat Helsingissä Veho Herttoniemi, Espoossa Veho Olari, Vantaalla Veho Koivuhaka ja Veho Mercedes-Benz Airport sekä Veho Tampere, Veho Turku (Raisio) ja Veho Oulu. Veho Vauriokorjaamot ovat Helsingissä Suutarilassa ja Espoossa Muuralassa.

Vaihtoplus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoplus on vaihtoautomyyntiin erikoistunut ketju jonka erikoisalaan kuuluvat käytetyt ajoneuvot ja niiden huoltotoiminnot. Toimipisteitä Vaihtoplus-ketjulla on Oulussa, Tampereella, Turussa sekä Vantaan Koivuhaassa.

Auto-Bon Oy Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auto-Bon Oy maahantoi Citroënia vuodesta 1981. Vuonna 1992 yhtiölle valmistuivat omat toimitilat Vantaan Koivuhakaan. Emoyhtiö Korpivaara Oy muine merkkiedustuksineen jatkoi toimintaansa Vantaan Korsossa. 1. marraskuuta 1995 Toyota osti omat maahantuontitoimintonsa Korpivaaralta. Tämän jälkeen Auto-Bon jatkoi vielä lyhyen aikaa Amer-yhtymän osana, kunnes vuoden 1996 lopulla Oy Veho Ab osti Citroënin maahantuonti- ja vähittäismyyntitoiminnot.[3] Auto-Bon Oy oli Vehon itsenäinen tytäryhtiö, kunnes se myytiin toukokuussa 2017 Bassadone Automotive Nordicille.[8]

Assistor Oy Ab[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assistor on auto- ja varaosalogistiikkapalveluita tarjoava yritys, joka on Veho Oy Ab:n tytäryhtiö. Autologistiikkakeskukset ovat Hangossa, Turussa ja Paldiskissa (Viro). Varaosalogistiikkakeskukset sijaitsevat Espoossa ja Vantaalla. Se on Suomen johtava autojen maahantuontikunnostuksia ja autologistiikkaa hoitava yritys,[9] Assistorin kautta toimitetaan ajoneuvoja sekä Suomen että Baltian maiden markkinoille.

Maan Auto Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan Auto vastasi Peugeotin maahantuontitoiminnoista Suomessa toukokuuhun 2017 saakka, kunnes Peugeotin maahantuonti siirtyi Bassadone Automotive Nordicille.[10] Maaliskuun lopussa 2010 Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK ilmoitti luopuvansa autojen maahantuonnista ja myi Veholle Peugeotin autojen ja varaosien maahantuontiyrityksen. Koko Maan Auton henkilöstö siirtyi kaupan mukana SOK:lta Vehon palvelukseen. Maan Autossa työskenteli 67 ihmistä.

Veho Rent Oy Ab / Sixt Autovuokraamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö harjoittaa Sixt-autonvuokraustoimintaa Suomessa. Sixt on laajentanut toimintaansa voimakkaasti ja nykyään Sixt-toimipisteitä on suurimmissa kaupungeissa ja lentokentillä kautta Suomen. Sixt tuottaa autonvuokrauspalvelut myös Veho Autotaloissa ja sen huoltokorjaamoissa.

Veho Hyötyajoneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benz ja Fuso Canter -hyötyajoneuvojen sekä Setra-linja-autojen liiketoiminta, koko maan kattava huoltokorjaamo-verkosto, Sisu-kuorma-autojen varosa- ja huoltopalvelut, CharterWay autonvuokraus.

Veho Baltian maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veho-konserni toimii Citroënin maahantuojana myös Baltian maissa[7] ja omia jälleenmyyntiliikkeitä täydentää Citroënin agenttiverkosto.

Veho Eesti AS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veho Eesti AS toimii Virossa. Se on Citroënin maahantuoja ja lisäksi Tallinassa myös Hondan jälleenmyyjä.

SIA Veho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SIA Veho toimii Latviassa. Se on Citroënin Latvian maahantuoja, joka hoitaa myös Liettuan Citroën-maahantuontitoiminnot. Toimipiste sijaitsee Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Veho Bil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsissa Veho toimii autojen jälleenmyyjänä Veho Bil AB:llä autotalot Tukholmassa, Karlstadissa ja Örebrossa.[3] Merkkeinä Ruotsissa ovat Mercedes-Benz henkilö- ja hyötyajoneuvot sekä Nissan.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c {}
 2. a b Talvitie, Eveliina: Philip Aminoff: Ilmapiirin pitää kannustaa uudistumiseen. Perheyritys, 2010, nro 2, s. 26–27. Perheyritysten Liitto. ISSN 1795-8075. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.6.2013.
 3. a b c d Veho 75 (Alkuvuodet: Vehon tarina alkaa) Veho. Viitattu 11.10.2014.
 4. Kimmo Salin: Suomen autokauppa keskittyy suuryksiköihin 6.4.2010. Tekniikka & Talous. Viitattu 7.6.2013.
 5. a b Sari Rauhamäki: 60 Vehon vuotta auton vuosisadalla. Auton vuosisata: Mobilia-vuosikirja 1999, s. 69–77. Kangasala: Mobilia-säätiö, 1999.
 6. U. E. Moisala: Auto Suomessa: auton kaupan, käytön ja korjaamotoiminnan historia vuoteen 1983, s. 399–400. Helsinki: Autoalan Keskusliitto ry ja Autotuojat ry, 1983. ISBN 951-99459-8-9.
 7. a b c Saammeko esitellä: Veho tänään Veho. Viitattu 7.6.2013.
 8. Näillä merkeillä on nyt uusi maahantuoja: Citroën, DS ja Peugeot 2.5.2017. Autotoday. Viitattu 2.6.2017.
 9. Assistor Assistor.fi. Viitattu 11.11.2014.
 10. Veho luopuu Citroënin ja Peugeotin maahantuonnista 3.3.2017. Kauppalehti. Viitattu 2.6.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • J. Ukkola: Veho 1939–1989 50. Veho 1989.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]