Undertale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Undertale
Kehittäjä Toby Fox ja 8-4
Julkaisija Fangamer ja 8-4
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, PlayStation Store, Nintendo eShop ja Microsoft Store
Suunnittelija Toby Fox
Käsikirjoittaja Toby Fox
Taiteilija Temmie Chang, Kenju
Säveltäjä Toby Fox
Ohjelmoija Toby Fox
Pelimoottori GameMaker studio
Julkaistu Windows, OS X
 • 15. syyskuuta 2015
Linux
 • 17. heinäkuuta
PS Vita, PlayStation 4
 • 15. elokuuta 2017
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
USK 6
Alusta Linux, Nintendo Switch, Mac OS X, PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Xbox One
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Undertale on Toby Foxin kehittämä roolipeli. Peli on julkaistu Windowsille ja OS X:lle syyskuussa 2015, Linuxille vuonna 2016, PlayStation Vitalle, PlayStation 4:lle vuonna 2017, Nintendo Switchille vuoden 2018 syksyllä sekä Xbox Oneille vuonna 2021.

Pelin sävellykset, ohjelmoinnin ja käsikirjoituksen teki Toby Fox.[1] Pelin grafiikka on toteutettu 8-bittisen aikakauden hengessä. Deltarune on Undertalen maailmaa muistuttava peli.

Peli sai kiittävän vastaanoton kriitikoilta.[2] Erityisesti sen käsikirjoitusta ja hahmoja kehuttiin. Arvostelijat pitivät taistelupelimekaniikasta, nokkelasta huumorista sekä viittauksista vanhempiin roolipeleihin.[3][4] Peli on saanut vaikutteita erityisesti EarthBoundista (1994)[5]. Pelin ääniraita on myös niittänyt kiitosta kriitikoilta.[6]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Undertalessa pelaaja ohjaa ihmislasta alamaailmassa (engl. underground). Aluetta asuttavat ”hirviöt”, jotka karkotettiin maan alle ihmiskunnan kanssa käydyn sodan seurauksena. Hirviöitä on lukuisia erilaisia, ja pelaajan täytyy toimia heidän kanssaan vuorovaikutuksessa päästääkseen takaisin maan pinnalle. Pelaaja voi päättää, tappaako hirviöt vai säästääkö ne, joten pelaajan ei ole pakko käyttää FIGHT-toimintoa muutoin kuin Asgorea ja Floweyta vastaan. Päätökset vaikuttavat pelin kulkuun, erityisesti dialogiin ja pelin loppuun. Peli myös valitsee jokaisen pelikerran alussa luvun nollasta sataan, joka päättää muutamia asioita pelin aikana, jotka eivät vaikuta pelin loppuun.lähde?

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Frisk on pelin päähahmo, jota pelaaja ohjaa.
 • Flowey on kukkaa muistuttava hirviö ja pelin päävihollinen. Flowey yritti tappaa pelaajan pelin alussa, mutta Toriel ehti pelastaa tämän. Flowey oli yksi niistä, jotka havittelivat seitsemän ihmisten sielua.
 • Toriel on vanha vuohirouva, joka on luonteltaan kiltti ja ystävällinen. Toriel on Floweyn jälkeen ensimmäinen hirviö, jonka kohtaat pelissä ja myös pelin ensimmäinen boss, jota vastaan pelaaja taistelee. Toriel toimii käytännössä pelin tutoriaalina opettaen pelaajalle puzzleista ja taistelumekaniikoista, joita pelaaja tulee kohtaamaan pelin aikana. Tämän lisäksi Toriel toimii ikäänkuin äitihahmona pelaajalle, eikä halunnut päästää tätä Raunioiden ulkopuolelle, koska tämä on joutunut todistamaan muiden sinne menneiden ihmisten surullisen kohtalon.
 • Sans on luuranko, jonka pelaaja kohtaa Snowdin-kylässä. Sans on laiska ja tykkää kertoa puujalkavitsejä, joita hänen veljensä Papyrus inhoaa. Sans ystävystyy ihmisen kanssa, ellei hän ole tappanut Papyrusta ja tämä kertookin hänelle salaisuuden, että lupasi vanhalle rouvalle aikoinaan suojelevansa jokaista Alamailmaan saapuvaa ihmistä. Muista pelihahmoista poiketen, Sans sekä Papyrus puhuvat fonteilla, joiden mukaan heidät on nimetty. (Sans puhuu Comic sansilla ja Papyrus Papyrus-fontilla) Sans on pelin heikoin ja samalla vaikein vihollinen.
 • Papyrus on luuranko ja Sansin veli. Papyrus haluaa kovasti napata ihmisen, jotta tämä voisi liittyä Kuninkaalliseen vartiostoon. Papyrus on hyväsydäminen ja naiivi, vaikka onkin luonteeltaan hyvin egoistinen.
 • Undyne on Kuninkaallisen vartioston johtaja, joka jahtaa pelaajaa. Undyne on luonteltaan hyvin äkkipikainen ja uskoo animen kertovan ihmisten historiasta.
 • Alphys on Asgoren kuninkaallinen tiedemies ja luonteeltaan kiusallinen sekä epäsosiaalinen. Alphys on ihastunut Undyneen ja viittaa usein pelissä kuvitteelliseen TV-sarjaan nimeltä Mew Mew Kissy Cutie.
 • Mettaton on Alphyksen luoma show-robotti. Pelin alussa Mettaton on muodoltaan laatikkomainen pyörällä kulkeva kone, jolla on kädet (joissa hän pitää usein mikrofonia), mutta lähellä loppua pelaajan vaikutuksesta Mettaton muuttuu Mettaton Ex-robotiksi, joka kuvataan androgyynisenä miehenä. Pitkin peliä Mettaton yrittää tapatuttaa pelaajan erilaisten TV-ohjelmien yhteydessä, mutta Alphys onnistuu aina viime hetkellä pelastamaan pelaajan tältä. Ennen kun hän sai kehonsa, hän oli Napstablookin serkku.
 • Muffet on hämähäkin näköinen hirviö, johon myös viitataan hämähäkkien emona. Hän myy pelaajalle hämähäkkidonitseja (Spider Donut) ja hämähäkkisiideriä (Spider Cider) voidakseen rahoittaa hämähäkkien elämisen.
 • Napstablook on erittäin melankolinen kummitus, jonka pelaaja tapaa ensikerran Ruins- alueessa. Napstablook pelastaa pelaajan Mad Dummyltä pelin aikana. Napstablook oli Mettatonin serkku, ja asuu tämän viereisessä talossa.
 • Asgore Dreemurr on Alamaailman kuningas ja Torielin lailla muistuttaa vuohta. Asgore on luonteltaan hyvin sympaattinen ja rakastaa varsinkin puutarhatöitä. Kun pelaaja taistelee tätä vastaan, Asgore osoittaa, ettei hän oikeasti haluaisi satuttaa pelaajaa, mutta hän tarvitsi seitsemän ihmissielua vapauttaakseen hirviöt Alamaailmasta.
 • Asriel Dreemurr on Torielin ja Asgoren kuollut poika. Asriel kuoli ihmisten toimesta, koska nämä luulivat hänen tappaneen ensimmäisen pudonneen lapsen, Charan, vaikka tämä kuoli todellisuudessa sairauteen. Ennen kuolemaansa Asriel kuljetti kuolleen Charan pitkän matkan taa kirkkaankeltaisten kukkien täyttämään paikkaan, kunnioittaakseen Charan viimeistä toivetta nähdä Asgoren linnan puutarhan kukat ennen kuolemaansa. Aluksi Asriel yritti auttaa pudonneita ihmisiä ja muita hirviöitä, mutta koska tämä tunsi kaiken olevan turhaa, hän päätti muuttaa nimensä Floweyksi ja alkoi suunnitella ihmissielujen kaappaamista. Asriel palaa takaisin omaan muotoonsa, kun tämä saa kaikki sielut itselleen. Kuitenkin Friskin ystävyyden ja päättäväisyyden avulla Asriel palauttaa sielunsa.
 • Chara on ensimmäinen pudonnut lapsi alamaailmaan. Chara kuolee sairauteen, mutta hänen sielunsa jäi alamaailmaan. Chara nähdään Genocide-pelimuodon lopussa, jossa tämä paljastaa että Friskin tapettuaan kaikki hirviöt, hänen voimansa herättivät Charan ja pyytää pelaajaa tuhoamaan alamaailman kanssaan.


Alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on neljä eri pääaluetta, joilla pelaaja liikkuu.

 • Ruins on alue johon pelaaja saapuu aloitettuaan pelin (eli pudottuaan reiästä pelin juonessa). Ruins muistuttaa ulkonäöltään vanhaa kivistä linnaa. Ruinsin käytävällä pelaaja tapaa Napstablookin. Alueen lopussa pelaaja taistelee Torielia vastaan, ja tapettuaan tai säästettyään Torielin, pelaaja pääsee jatkamaan matkaa. Genocide-pelitilassa pelaaja tarvitsee 20 tappoa Ruinsissa.
 • Snowdin on luminen ja metsikköinen alue, jonne pelaaja saapuu lähdettyään Ruinsista. Lähes heti tultuaan alueelle pelaaja tapaa Sansin, ja tämän jälkeen Papyruksen. Selvittyään Papyruksen puzzleista, pelaaja saapuu Snowdin Towniin, josta tämä voi ostaa aseita, suojuksia tai ruokaa. Alueen lopussa pelaaja taistelee Papyrusta vastaan. Jos pelaaja läpäisee peliä Pacifist-tilassa, tämän täytyy palata Papyruksen talolle ja suorittaa tapaaminen hänen kanssaan, jonka jälkeen pelaaja pääsee seuraavalle alueelle. Genocide-tilassa Snowdinista täytyy saada 16 tappoa.
 • Waterfall on synkkä ja hämyisä vesiputousten täyttämä alue, jonne pelaaja pääsee Snowdinin jälkeen. Waterfallissa Undyne alkaa seurata pelaajaa, mutta pelaaja pelastuu Monster Kidin ansiosta. Garbage Dumpilla pelaaja taistelee Mad Dummya vastaan, jonka jälkeen pelaaja tapaa jälleen Napstablookin tämän pelastettua pelaajan. Pelaaja voi halutessaan käydä Napstablookin talossa. Alueen lopussa pelaajan täytyy taistella Undynea (tai Genocide-tilassa Undyne the Undyingia) vastaan. Pacifist-tilassa pelaaja pakenee Undynea seuraavalle alueelle. Genocide-tilassa pelaaja tarvitsee 18 tappoa Waterfallista.
 • Hotland on helvettiä muistuttava laavaa ja tulta hehkuva alue, johon Undyne seuraa pelaajaa, jos pelaaja ei tappanut tätä aiemmin. Undynen panssari kuumuu niin, että tämä menettää tajuntansa. Pacifist-tilassa pelaajan täytyy kaataa vettä Undynen päälle, jolloin tämä herää ja lähtee mitään sanomatta takaisin tulosuuntaansa. Pelaajan täytyy mennä takaisin Waterfalliin ja Undynen talolle, jossa Papyrus esittelee pelaajan Undynelle, ja pelaaja ystävystyy tämän kanssa. Tämän jälkeen pelaaja voi palata Hotlandiin, jossa tämä tapaa Dr. Alphyksen. Hotlandissa on monia pulmia ja hirviöitä, joista pelaajan täytyy selviytyä. Hotlandin lopussa sijaitsee CORE, jossa pelaaja taistelee Mettaton EXiä vastaan (tai Genocide-tilassa Mettaton NEOa). Genocide-tilassa pelaaja tarvitsee 40 tappoa Hotlandissa, jonka jälkeen pelaaja pääsee seuraavalle alueelle.
 • New Home on Neutral- ja Genocide-tilan viimeinen alue, jota pelissä kutsutaan myös Undergroundin pääkaupungiksi. Alue on täynnä mustavalkoisia, pitkiä käytäviä ja halleja. Jos genocide-tila on toteutettu, pelaaja taistelee täällä Sansia ja sitten Asgorea vastaan. Neutral- ja pacifist-tilassa Sans arvioi pelaajan pisteytystä, jonka jälkeen pelaaja pääsee taistelemaan Asgorea vastaan.
 • True lab on Alphysin salainen laboratorio. Pelaaja pystyy saamaan pääsyn True Labiin vain pelatessaan Pacifist-tilassa sen jälkeen, kun on taistellut Floweyta vastaan. True lab on täynnä mutatoituneita ja toisiinsasulaneita hirviöitä, ja taustaa näiden syntyyn Alphysin tieteellisten kirjauksien kautta. Alphys kertoo yrittäneensä pelastaa Undergroundin piikittämällä hirviöihin puhdasta päättäväisyyttä (eng. "determination"). Tämä kuitenkin epäonnistuu, ja aiheuttaa True labissa asuvien hirviöiden fyysisen tilan. True labissa pelaajan pitää etsiä neljä avainta päästäkseen pakoon.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on olemassa kolme erilaista vaihtoehtoa, jotka pelaaja itse voi päättää.

Neutraali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä pelimuodolla pelaaja voi tappaa hirviöitä sekä säästää niitä. Jos pelaaja on tappanut Papyruksen, Sans ilmestyy vasta Linnan käytävällä, jossa hän tuomitsee pelaajan jokaisesta teosta. Linnan päässä pelaaja tapaa Asgoren ja joutuu taistelemaan tätä vastaan. Taistelun lopussa pelaaja saa valita, säästääkö vai tappaako Asgoren. Valinnasta huolimatta Flowey ottaa kuuden aikaisemman ihmisen sielut ja muuttuu Omega Floweyksi. Tässä vaiheessa pelaaja ei enää pysty pakenemaan vaan joutuu taistelemaan Floweyta vastaan. Taistelun lopussa sielut tuhoavat Omega Floweyn, ja hän muuttuu normaaliin muotoonsa. Jälleen kerran pelaaja saa valita, tappaako vai säästääkö Floweyn. Kun peli on pelattu läpi, Flowey ilmestyy ruudulle ja antaa pelaajalle vinkin, että tämä aloittaisi pelin alusta mutta tällä kertaa ei tappaisi ketään. Tällöin pelaaja saisi oikean lopun. Jos pelaaja aloittaa uuden pelin samalla nimellä, hahmot niin ikään muistavat kokevansa hetken aiemmin, viitaten aiempaan läpipeluuseen. Kun pelin pelaa läpi ensimmäistä kertaa, saa aina neutraalin lopun, vaikkei olisi tappanut yhtäkään hirviötä.

Pasifisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä pelimuodossa pelaaja ei tapa yhtään hirviötä. Pelin lopussa Flowey tulee pelaajan luokse ja kehottaa hänen menevänsä hotelliin, jossa Undyne soittaa hänelle ja pyytää pelaajan tulevan Snowdinin kylään hakemaan kirjeen Alphykselle. Pelaaja pääsee Alphyksen salaiseen labraan ja joutuu Asgoren sijasta taistelemaan Asrielin kanssa, joka on pelin oikea päävastus. Pelin lopussa pelaaja joutuu vielä päättämään palaako kotiin vai jääkö alamaailmaan.

Genocide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä pelimuodossa pelaajan täytyy tappaa kaikki hirviöt. Genocide-pelimuoto lähtee toimimaan vasta kunnes taisteluruudussa hirviön sijasta ilmestyy teksti "but nobody came" (suom. mutta kukaan ei tullut). Snowdin-maailman aikana tallennuspisteen kohdalla ilmestyy tappolaskuri, joka näyttää kuinka monta hirviötä pelaajan täytyy vielä tappaa. Genocide-muodon aikana musiikit on hidastettu ja pelaaja pystyy varastamaan rahaa Snowdinin kylän kaupasta. Pelimuodossa on kaksi virallista pomotaistelua. Toriel, Papyrus, Muffet ja Mettaton kuolevat yhdestä iskusta. Undyne uhraa itsensä pelastakseen Monster kidin. Undyne estää oman kuolemansa ja tämä muuttuu Undyne Undyingiksi. Hyökkäykset ovat samanlaisia, mutta nopeimpia. Pelin viimeinen vastus on Sans, jota ollaan sanottu pelin vaikeimmaksi vastukseksi. Pelaaja tappaa lopussa Asgoren ja Floweyn. Chara, joka oli koko ajan Pelaajan sisällä, ilmestyy pelin lopussa. Chara tappaa pelaajan riippumatta siitä valitseeko pelaaja tuhoaako maailman vai säästääkö sen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Bogos, Steven: Undertale Dev: "Every Monster Should Feel Like an Individual" Escapist. 23.6.2013. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 2. Undertale Metacritic. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 3. Davis, ben: Review: Undertale Destructoid. 24.9.2015. Arkistoitu 27.9.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 4. Croshaw, Ben: Undertale May Be This Year's Best Written Game The Escapist. 27.10.2015. Arkistoitu 29.10.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 5. Hudson, Laura: In Undertale, you can choose to kill monsters — or understand them boingboing.net. 7.9.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 6. UNDERTALE Soundtrack VGMO -Video Game Music Online-. 5.1.2016. Viitattu 29.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]