Undertale

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Undertale
Undertale logo.jpg
Kehittäjä Toby Fox ja 8-4
Julkaisija 8-4 ja Fangamer
Suunnittelija Toby Fox
Käsikirjoittaja Toby Fox
Taiteilija Temmie Chang, Kenju
Säveltäjä Toby Fox
Ohjelmoija Toby Fox
Pelimoottori GameMaker Studio
Julkaistu Windows, OS X
 • 15. syyskuuta 2015
Linux
 • 17. heinäkuuta
PS Vita, PlayStation 4
 • 15. elokuuta 2017
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
Alusta Linux, Nintendo Switch, Mac OS X, PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Undertale on Toby Foxin kehittämä roolipeli. Peli on julkaistu Windowsille ja OS X:lle syyskuussa 2015, Linuxille vuonna 2016 ja PlayStation Vitalle ja PlayStation 4:lle vuonna 2017 sekä Nintendo Switchille vuoden 2018 syksyllä.

Pelin sävellykset, ohjelmoinnin ja käsikirjoituksen teki Toby Fox.[1] Pelin grafiikka on toteutettu 8-bittisen aikakauden hengessä.

Peli sai kiittävän vastaanoton kriitikoilta.[2] Erityisesti sen käsikirjoitusta ja hahmoja kehuttiin. Arvostelijat pitivät taistelupelimekaniikasta, nokkelasta huumorista sekä viittauksista vanhempiin roolipeleihin.[3][4] Peli on saanut vaikutteita erityisesti EarthBoundista (1994)[5]. Pelin ääniraita on myös niittänyt kiitosta kriitikoilta.[6]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Undertalessa pelaaja ohjaa ihmislasta alamaailmassa (engl. underground). Aluetta asuttavat ”hirviöt”, jotka karkotettiin maan alle ihmiskunnan kanssa käydyn sodan seurauksena. Hirviöitä on lukuisia erilaisia, ja pelaajan täytyy toimia heidän kanssaan vuorovaikutuksessa päästääkseen takaisin maan pinnalle. Pelaaja voi päättää, tappaako hirviöt vai säästääkö ne. Päätökset vaikuttavat pelin kulkuun, erityisesti dialogiin ja pelin loppuun. Peli myös valitsee jokaisen pelikerran alussa luvun nollasta sataan, joka päättää muutamia asioita pelin aikana, jotka eivät vaikuta pelin loppuun.lähde?

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ihminen on pelin päähahmo, jota pelaaja ohjaa.
 • Flowey on kukkaa muistuttava hirviö ja pelin päävihollinen. Flowey yritti tappaa pelaajan pelin alussa, mutta Toriel ehti pelastaa tämän. Flowey oli yksi niistä, joka havitteli seitsemän ihmisten sielua.
 • Toriel on vuohea muistuttava hirviö, joka on luonteltaan kiltti ja ystävällinen. Toriel ei halunnut päästää ihmistä Raunioiden ulkopuolelle, koska tämä on joutunut todistamaan muiden ihmisten surullisen kohtalon.
 • Sans on luuranko jonka pelaaja kohtaa Swondi kylässä. Sans pitää varsinkin puujalka vitseistä ja ärsyttää hänen veljeään Papyrusia melko paljon. Sans ystävystyy ihmisen kanssa ja tämä kertookin hänelle salaisuuden että lupasi vanhalle rouvalle aikoinaan, että suojelisi joka ikistä ihmistä ketä saapuisi Alamailmaan.
 • Papyrus on luuranko ja Sansin veli. Papyrus haluaa kovasti päästä Asgorin korkeanpaan ritarikuntaan, mutta hänen pitää kuiten napata ihmisen sielu. Papyrus tykkää varsinkin spagetista ja tämä paljastaakin että haluaa avata oman spagetti ravintolan.
 • Undye on Asgorin yksi korkea luokkaisimmasta ritareista, joka jahtaa pelaajaa.
 • Alphys on Asgorin palkkaama tiedemies. Alphys on luonteltaan hyvin pelokas, mutta silti varsin ystävällinen.
 • Mettaton on Alphyksen luoma hyvin narsistinen robotti. Mettaton yritti tappaa ihmisen mutta epäonnistuu siinä.
 • Muffen on hämähäkkiä muistuttava hirviö.
 • Asgor on Alamaailman kuningas. Asgor on luonteltaan hyvin sympaattinen ja tämä rakastaa varsinkin puutarhatyöstä. Asgor yrittää tappaa ihmisen mutta lopulta tämä armahtaa hänet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Bogos, Steven: Undertale Dev: "Every Monster Should Feel Like an Individual" Escapist. 23.6.2013. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 2. Undertale Metacritic. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 3. Davis, ben: Review: Undertale Destructoid. 24.9.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 4. Croshaw, Ben: Undertale May Be This Year's Best Written Game The Escapist. 27.10.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 5. Hudson, Laura: In Undertale, you can choose to kill monsters — or understand them boingboing.net. 7.9.2015. Viitattu 4.12.2015. (englanniksi)
 6. UNDERTALE Soundtrack VGMO -Video Game Music Online-. 5.1.2016. Viitattu 29.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]