EarthBound

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee roolipeliä. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Earthbound.
EarthBound
EarthBoundin Pohjois-Amerikan julkaisun kansikuva
EarthBoundin Pohjois-Amerikan julkaisun kansikuva
Kehittäjä Ape, Inc.
HAL Laboratory
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Shigesato Itoi
Tuottaja Shigesato Itoi
Satoru Iwata
Suunnittelija Shigesato Itoi
Käsikirjoittaja Shigesato Itoi
Säveltäjä Keiichi Suzuki
Hirokazu Tanaka
Pelisarja Mother
Julkaistu
  • JP 27. elokuuta 1994
  • NA 1. kesäkuuta 1995
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 16Virheellinen PEGI-arvo
Alusta SNES
Jakelumuoto SNES-pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

EarthBound (jap. MOTHER 2 ギーグの逆襲, Mother 2: Gīgu no Gyakushū) on vuonna 1994 julkaistu japanilainen roolipeli, jonka kehittivät Ape ja HAL Laboratory yhdessä ja jonka Nintendo julkaisi Super Nintendo Entertainment System -konsolille. Pelissä päähenkilö Ness ja hänen nelihenkinen ryhmänsä keräävät melodioita pitkin maailmaa kukistaakseen kosmisen pahuuden, Giygaksen. Peli muodostaa Mother-sarjan toisen osan ja se oli pitkään sarjansa ainoa Japanin ulkopuolisille markkinoille lokalisoitu peli sen jälkeen, kun se oli julkaistu Pohjois-Amerikassa vuonna 1995. Tähän tuli muutos vasta kun vuonna 2015 sarjan ensimmäinen osa julkaistiin nimellä EarthBound Beginnings Wii U -konsolin Virtual Console -palvelussa.

Peliä markkinoitiin Yhdysvalloissa aggressiivisesti muun muassa Nintendo Power -lehdessä niin sanottuihin scratch-and-sniff-hajukortteihin liitetyn kilpailun avulla. Pelin myynti jäi tästä huolimatta Japanin ulkopuolella korkeintaan kohtalaiseksi, mutta se on jälkikäteen kerännyt kulttisuosiota myös Euroopassa. Peli julkaistiin heinäkuussa 2013 ensimmäistä kertaa Euroopassa Wii U -konsolin Virtual Console -palveluun.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ness, pelin päähenkilö, herää pelin alussa rysähdykseen, kun meteoriitti putoaa mäelle lähelle hänen taloaan. Poika lähtee koiransa sekä naapurin pojan, Pokeyn, kanssa tutkimaan asiaa. Meteoriitti paljastuu tulevaisuudesta tulleen ampiaisen, Buzz Buzzin kulkuvälineeksi. Ampiainen on tullut varoittamaan Nessiä lähestyvästä tuhosta, Giygasista, sekä hänen pahasta suunnitelmastaan. Hän kertoo, että vain neljä valittua pystyy pysäyttämään Giygasin, ja Ness on yksi näistä neljästä sankarista.

Buzz Buzz kertoo kuinka Giygas voidaan pysäyttää, sekä pyytää Nessiä pysäyttämään pahan nyt kun se on vielä mahdollista, sillä tulevaisuudessa siitä on tullut jo liian voimakas.

Buzz Buzz antaa Nessille pelin tärkeimmän esineen, Sound Stonen, sekä ohjeistaa Nessiä etsimään kahdeksan pyhättöä, jotka sijaitsevat ympäri maailmaa. Nessin täytyy tallentaa pyhättöjen voima kyseiseen kiveen, jotta hän olisi tarpeeksi voimakas päihittämään Giygasin.

Samaan aikaan mäellä asuva aarteenmetsästäjä on löytänyt salaperäisen patsaan syvältä talonsa alta. Patsas, nimeltään Mani Mani, on paha laite joka levittää kaaosta ja myrkyttää hallintaansa jääneiden mielet. Tämän patsaan löytäminen laittaa Giygasin pahat suunnitelmat liikkeelle.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ness: Pelin päähenkilö, käyttää aseena pesäpallomailaa ja voimaa nimeltä PSI. Hän asuu Onett -nimisessä pikkukaupungissa äitinsä, pikkusiskonsa Tracyn ja koiransa Kingin kanssa. Nessin isä on aina töissä, ja pelissä häneen pidetään yhteyttä pelkästään puhelimitse. Ness on luotu peliin stereotyyppiseksi amerikkalaispojaksi. Hän pelaa baseballia ja hänen lempiruokansa on pihvi.
  • Paula Polestar: Nessin ystävä, käyttää aseenaan paistinpannuja ja hänkin voi käyttää PSI-voimia. Hän asuu Twoson -nimisessä kaupungissa isänsä ja äitinsä kanssa. Hänen äitinsä omistaa päiväkodin, jossa perhe asustaa.
  • Jeff Andonuts: Nessin ystävä, käyttää sinkoja, pulloraketteja ja muita aseita. Hän ei osaa käyttää PSI-voimia, mutta pystyy korjaamaan esineitä ja käyttämään niitä taisteluissa. Jeff on kuuluisan professorin, Dr.Andonuts:n, poika.
  • Poo: Dalaamin kuningaskunnan prinssi, aseena on erittäin hankalasti saatava Sword of Kings -miekka. Hänen voimakkain liikkeensä on PSI Starstorm.
  • Giygas: Pelin päävastus ja kosminen maailman tuhoaja, joka palaa ensimmäisestä osasta.
  • Pokey Minch: Nessin lihava naapuri, joka myöhemmin toimii Giygaksen oikeana kätenä.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ness esiintyy pelattavana hahmona Super Smash Bros. -tappelupelisarjassa, jota – toisin kuin EarthBound aikoinaan – on julkaistu myös Euroopassa. Hahmo lieneekin tunnetumpi Euroopassa siitä kuin alkuperäisestä esiintymisestään

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mother 3 - EarthBoundin juonellinen jatko-osa, joka on julkaistu ainoastaan Japanissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.