Tuulen laakson Nausicaä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuulen laakson Nausicaä
風の谷のナウシカ (Kaze no tani no Naushika)
Ohjaaja Hayao Miyazaki
Käsikirjoittaja Hayao Miyazaki
Tuottaja Isao Takahata
Säveltäjä Joe Hisaishi
Leikkaaja Naoki Kaneko
unknown
Shoji Sakai (käännä suomeksi)
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Tōei (Japani),
Tokuma Shoten
Levittäjä Mokép
Netflix
iTunes
HBO Max
Ensi-ilta 11. maaliskuuta 1984 (Japani)
Kesto 1 h 58 min
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tuulen laakson Nausicaä (風の谷のナウシカ, Kaze no tani no Naushika) on Hayao Miyazakin ohjaama japanilainen animaatioelokuva vuodelta 1984. Elokuva pohjautuu Miyazakin samannimiseen mangaan, jonka julkaiseminen oli aloitettu kaksi vuotta ennen elokuvan ensi-iltaa. Mangaa jatkettiin aina vuoteen 1994, joten se poikkeaa suuresti elokuvan yksinkertaisemmasta juonesta. Elokuvan juoni ulottuu seitsenosaisen kirjasarjan toisen osan puoliväliin. Vuonna 1984 mangasarjasta oli julkaistu vasta kaksi osaa. Tuulen laakson Nausicaä -mangan on julkaissut suomeksi Sangatsu Manga.

Joe Hisaishin ura elokuvasäveltäjänä alkoi Tuulen laakson Nausicaästa. Loppukohtauksen jumalsoturin on animoinut Hideaki Anno, joka myöhemmin on tullut tunnetuksi kehittämästään sarjasta Neon Genesis Evangelion. Jumalsoturi oli hänen ensimmäinen työnsä animaattorina. Elokuva on Maailman luonnonsäätiön suosittelema. Tuulen laakson Nausicaän saavuttaman suosion myötä Miyazaki ja Isao Takahata perustivat Studio Ghiblin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On kulunut 1000 vuotta ”Tulen seitsemän päivää”- nimellä kutsutusta sodasta, jossa jumalsoturit tuhosivat ihmisten teollisen sivilisaation. Ihmiskunnan rippeitä uhkaa alati leviävä, valtavien sienten muodostama saastemeri, jota asuttavat valtavat hyönteiset. Tuulen laakson kuningaskunnassa muinainen ennustus kertoo, että heidän pelastajansa "pukeutuu siniseen viittaan ja laskeutuu kultaiselle niitylle". 16-vuotias Tuulen laakson prinsessa Nausicaä tutkii viidakkoa ja yrittää kommunikoida sen asukkaiden, myös jättimäisten ohmujen, kanssa. Hän toivoo pystyvänsä joskus ymmärtämään viidakkoa ja että ihmiset ja luonto voisivat elää rauhassa toistensa kanssa.

Aamulla valtava Tolmekian kuningaskunnan ilma-alus törmää laaksoon Nausicaän pelastusyrityksistä huolimatta. Ainoa eloonjäänyt, Pejiten prinsessa Lastelle, pyytää Nausicaäa tuhoamaan aluksen ennen kuin hän kuolee vammoihinsa. Alus paljastuu lopulta sodan aiheuttaneen jumalsoturin alkioksi. Paljastuu myös, että Tolmekia yritti kaapata alkion sekä prinsessan ennen törmäystä. Eräs hyönteisistä ilmestyy ja valmistautuu hyökkäämään kylään, mutta Nausicaä käyttää huiluaan rauhoittaakseen pedon ja ajaa sen sitten pois kylästä.

Pian prinsessa Kushanan johtamat tolmekialaisjoukot saapuvat laaksoon, teloittavat Nausicaän isän ja vangitsevat alkion. Raivostunut Nausicaä tappaa useita tolmekialaissotilaita, ennen kuin miekkamestari Yupa puuttuu asiaan. Kushana suunnittelee herättävänsä jumalsoturin ja käyttävänsä sitä saastemeren tuhoamiseen. Yupa huomaa Nausicaän salaisen puutarhan ja Nausicaä kertoo, että puhtaassa maassa ja vedessä kasvaneet kasvit ovat myrkyttömiä, mutta saasteet ovat tuhonneet viidakon maaperän kokonaan.

Kushana palaa Tolmekiaan Nausicaän ja viiden panttivangin kanssa, mutta pejiteläinen vakooja ampuu tolmekialaisalukset maahan. Nausicaä, Kushana ja panttivangit tekevät pakkolaskun viidakkoon. Rytäkässä he onnistuvat suututtamaan lauman ohmuja, jotka Nausicaä kuitenkin onnistuu rauhoittamaan. Nausicaä yrittää pelastaa Lastellen kaksoisveljen Asbelin, mutta he putoavat juoksuhiekan läpi saastemeren alla sijaitsevalle myrkyttömälle alueelle. Nausicaä tajuaa, että viidakon kasvit puhdistavat saastunutta maaperää tuottamalla puhdasta vettä.

Nausicaä ja Asbel palaavat Pejiteen, mutta huomaavat sen joutuneen hyönteisten valtaamaksi. Ryhmä eloonjääneitä kertoo, että he houkuttelivat hyönteiset tuhomaan kaupungin ja tekevänsä saman Tuulen laaksolle. He vangitsevat Nausicaän, jotta tämä ei voisi varoittaa laaksoa ajoissa. Nausicaä onnistuu kuitenkin pakenemaan Asbelin ja tämän äidin avulla. Ryhmä tolmekialaissotilaita valtaa aluksen tarkoituksenaan tappaa eloonjääneet, mutta Yupa onnistuu estämään heidän aikeensa. Nausicaän palatessa laaksoon hän näkee kahden pejiteläissotilaan houkuttelevan tuhansia ohmuja laaksoon käyttäen haavoittunutta vauvaohmua syöttinä. Laakson asukkaat suojautuvat samalla kun tolmekialaiset valmistelevat tankkinsa ja jumalsoturin hyökkäykseen. Tankkien tykit eivät kuitenkaan tunnista ohmuja, kun taas ennenaikaisesti syntynyt jumalsoturi hajoaa palasiksi.

Nausicaä vapauttaa vauvaohmun ja onnistuu voittamaan sen luottamuksen. He asettuvat seisomaan ohmulauman eteen, mutta jäävät sen jalkoihin. Ohmut rauhoittuvat ja käyttävät kultaisia lonkeroitaan parantaakseen Nausicaän. Nausicaä kulkee lonkeroiden läpi toteuttaen samalla muinaisen ennustuksen. Ohmut ja tolmekialaiset lähtevät laaksosta ja pejiteläiset jäävät laaksoon auttamaan kylän uudelleenrakentamisessa. Samalla myrkytön puu alkaa itää syvällä saastemeren alla.

Warriors of the Wind[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa elokuva julkaistiin 1985 nimellä Warriors of the Wind. Se esitettiin HBO-kanavalla ja julkaistiin VHS-kasettina. Versio oli englanniksi dubattu ja noin neljäsosa kohtauksista oli leikattu pois. Nausicaän nimi vaihdettiin Zandraksi. Myös ekologinen teema jätettiin kokonaan huomioimatta. Julkaisu levisi aina Eurooppaan saakka. Version seurauksena Studio Ghiblin ensimmäisten elokuvien julkaisuoikeuksia ei annettu ulkomaille.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Japaniksi Englanniksi (Manson International) Englanniksi (Disney) Suomeksi
Nausicaä Sumi Shimamoto Susan Davis Alison Lohman Satu Pikkusaari
Yupa Goro Naya Hal Smith Patrick Stewart Ossi Ahlapuro
Mito Ichirō Nagai Edward James Olmos Pertti Koivula
Asbel Yōji Matsuda Cam Clarke Shia LaBeouf Rasmus Lehtosaari
Kushana Yoshiko Sakakibara Linda Gary Uma Thurman Katja Sirkiä
Obaba Hisako Kyōda Tress MacNeille Titta Jokinen
Kurotowa Iemasa Kayumi Chris Sarandon
Gol Kōhei Miyauchi Frank Welker
kuningas Jihl Mahito Tsujimura Mark Silverman
Lastelle Miina Tominaga Emily Bauer
Pejiten pormestari Makoto Terada Mark Hamill
Asbelin äiti Akiko Tsuboi Jodi Benson
Teto Rihoko Yoshida
komentaja Tetsuo Mizutori
maalaistyttö Takako Ōta Ashley Rose Orr
kertoja Hal Smith Tony Jay

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miyazaki, Hayao: The art of Nausicaä of the Valley of the wind: Watercolor impressions. (Kaze no Tani no Naushika suisai gashuu, 1996.) Translated by Andrew Cunningham. Studio Ghibli library. San Francisco: Viz Media, 2007. ISBN 1-4215-1499-0. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.