Turun ruotsalainen teatteri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun ruotsalainen teatteri

Turun ruotsalainen teatteri (ruots. Åbo Svenska Teater, ÅST) ruotsinkielinen teatteri Turussa on Turussa Kauppatorin laidalla sijaitseva Suomen vanhin teatteri. Teatterin ohjelmisto esitetään ruotsiksi, suuremmissa produktioissa on tekstitys suomeksi. Teatterinjohtajana toimii 1.3.2013 lähtien Dick Holmström.[1][2]

Teatterin ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ruotsalaisen teatterin ensimmäinen näytelmä, B. J. Marsollierin Gubben i Bergsbyggden, esitettiin 21. tammikuuta 1839. Teatterin toiminta on ollut katkeamatonta myös sota-aikana.

Teatteri tunnetaan erityisesti musikaaleista, kuten Urinetown, La cage aux folles, Annie get your gun, I love you you're perfect, now change, The Rocky Horror Show, Hello, Dolly! ja Cabaret. Kaikki näytelmät esitetään ruotsiksi, mutta useista näytelmistä on tehty suomenkielinen juoniselostus.

Teatterin toistaiseksi suurin menestys on ollut vuosina 2010-2012 esitetty Georg Malviuksen ohjaama Les Misérables.[3] Esitys sai ensi-iltansa 23.9.2010 ja se saavutti yhteensä 45 000 katsojaa.[4]

Teatterirakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterin puurakenteinen rakennus tuhoutui Turun palossa 1827. Nykyisen uusklassismia edustavan vuonna 1839 valmistuneen teatterirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Pehr Johan Gylich ja sen julkisivun suunnitteli Carl Ludvig Engel. Rakennuksen omistaa Stiftelsen för Åbo Akademi.

Kolmisalista, eurooppalaiseen tyyliin kultaelementein, samettiverhoilla ja punaisella plyysillä sisustettua teatterirakennusta on kunnostettu useaan kertaan, muun muassa vuonna 1881 talossa riehuneen tulipalon jälkeen ja Hansakorttelin rakentamisen yhteydessä. Vuoden 2005 aikana toteutettiin massiivinen ja kallis paalutusurakka rakennuksen vajoamisen pysäyttämiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]