Tom Stoppard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Stoppard.

Sir Tom Stoppard OM CBE (s. 3. heinäkuuta 1937 Zlín, Tšekkoslovakia) on brittiläinen näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja.

Stoppard syntyi Tšekkoslovakiassa juutalaiseen perheeseen. Hän pakeni Singaporeen ja lopulta Intiaan, mutta menetti varhaisella iällään isänsä, joka menehtyi japanilaisten sotavankina. Hän lopetti koulunsa 17-vuotiaana ja työskenteli sen jälkeen toimittajana.

Stoppardin tunnetuimpien töiden joukossa on 26. elokuuta 1966 kantaesityksensä saanut näytelmä Rosencrantz & Guildenstern Are Dead, jota on esitetty suomeksi nimellä Haukat ja haikarat. Muita Suomessa nähtyjä Stoppardin näytelmiä ovat Arkadia (Suomen Kansallisteatteri 1994, suom. Rauno Ekholm, ohj. Antti Einari Halonen) ja Rock’n’Roll (Helsingin Kaupunginteatteri 2008, suom. Kersti Juva, ohj. Kari Rentola).[1]

Hänen käsikirjoittamiaan elokuvia ovat Brazil – tämän hetken tuolla puolen (1985) ja Rakastunut Shakespeare (1998). Hänet otettiin Ansioritarikunnan jäseneksi vuonna 2000.

Stoppardille on myönnetty muun muassa Oscar, Golden Globe, useita Tony-palkintoja, Venetsian elokuvajuhlien Kultainen leijona ja Berliinin elokuvajuhlien Hopeinen karhu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 16.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]