Ero sivun ”Koillis-Grönlannin kansallispuisto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jaa44 (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Uusi sivu: thumb|Puiston sijainti kartalla '''Koillis-Grönlannin kansallispuisto''' on Grönlannissa sijaitseva [[kansallispuisto]...
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Northeast-greenland-national-park.svg|thumb|Puiston sijainti kartalla]]
[[Kuva:Northeast-greenland-national-park.svg|thumb|Puiston sijainti kartalla]]


'''Koillis-Grönlannin kansallispuisto''' on [[Grönlanti|Grönlannissa]] sijaitseva [[kansallispuisto]]. Puiston pinta-ala on 927,000km²<ref>[http://www.stat.gl/LinkClick.aspx?link=Intranet%2fGIF_2009_WEB.pdf&tabid=57&mid=473&language=en-US Statistics Greenland, Greenland in Figures, 2009]</ref>, ja se on maailman suurin kansallispuisto. Koillis-Grönlannin kansallispuisto on Grönlannin ainoa, ja maailman pohjoisin kansallispuisto. Puisto kattaa koko Grönlannin koillisen rannikon, ja suuren osan saaren sisämaasta.
'''Koillis-Grönlannin kansallispuisto''' on [[Grönlanti|Grönlannissa]] sijaitseva [[kansallispuisto]]. Puisto on Grönlannin ainoa ja samalla maailman pohjoisin kansallispuisto. Sen pinta-ala on 927,000 km²<ref>[http://www.stat.gl/LinkClick.aspx?link=Intranet%2fGIF_2009_WEB.pdf&tabid=57&mid=473&language=en-US Statistics Greenland, Greenland in Figures, 2009]</ref> ja se kattaa koko Grönlannin koillisen rannikon, sekä suuren osan saaren sisämaasta.


===Maantiede===
===Maantiede===

Puiston rajat kulkevat melko suorina viivoiva, Sermersooqin kunnan ollessa puiston eteläpuolla ja Qaasuitsup länsipuolella 45° läntisen [[pituuspiiri|pituuspiirin]] kohdalla. Suurin osa puistosta sijaitsee Grönlannin jääpeitteen päällä, mutta rannikolla ja pohjoisessa Pearyn maalla on myös jäättömiä alueita.
Puiston rajat ovat melko suorat [[Sermersooq|Sermersooqin kunnan]] ollen puiston eteläpuolella, ja [[Qaasuitsup|Qaasuitsupin]] puiston länsipuolella 45° läntisen [[pituuspiiri|pituuspiirin]] kohdalla. Suurin osa puistosta sijaitsee Grönlannin jääpeitteen päällä, mutta rannikolla ja pohjoisessa on myös jäättömiä alueita.


===Historia===
===Historia===

Puisto avattiin 22.5.1974 käsittäen Ittoqqortoormiitin asumattomat osat. Vuonna 1988 puisto laajeni 272,000 neliökilometrillä nykyiseen kokoonsa. Tammikuussa 1977 puisto lisättiin kansainvälisten biosfäärialueiden verkostoon. Puiston nykyisten rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös käytöstä poistetut Eismitte ja North Ice -tutkimusasemat.
Puisto avattiin 22.5 vuonna 1974, ja se käsitti [[Ittoqqortoormiit|Ittoqqortoormiitin]] asumattomat alueet. Vuonna 1988 puisto laajeni 272,000 neliökilometrillä ja saavutti nykyisen kokonsa. Tammikuussa 1977 puisto lisättiin kansainvälisten biosfäärialueiden verkostoon. Puiston nykyisten rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös käytöstä poistetut [[Eismitte]] ja [[North Ice|North Ice tutkimusasemat.]]


===Väestö===
===Väestö===

Puiston alueella sijaitsee joitakin tutkimusasemia, joista osa toimii vain kesäisin ja osa talvisin, ja osa ympäri vuoden. Pysyvää asutusta alueella ei ole lukuunottamatta muutamia tiedemiehiä.
Puiston alueella ei ole vakituista asutusta lukuunottamatta muutamia tiedemiehiä. Puiston alueella sijaitsee tutkimusasemia, joista osa toimii ympäri vuoden, ja osa vain kesäisin tai talvisin.


[[Kuva:Greenland, Rype Fjord (js)1.jpg|thumb|Rypefjord]]
[[Kuva:Greenland, Rype Fjord (js)1.jpg|thumb|Rypefjord]]

Versio 2. lokakuuta 2010 kello 16.11

Puiston sijainti kartalla

Koillis-Grönlannin kansallispuisto on Grönlannissa sijaitseva kansallispuisto. Puisto on Grönlannin ainoa ja samalla maailman pohjoisin kansallispuisto. Sen pinta-ala on 927,000 km²[1] ja se kattaa koko Grönlannin koillisen rannikon, sekä suuren osan saaren sisämaasta.

Maantiede

Puiston rajat ovat melko suorat Sermersooqin kunnan ollen puiston eteläpuolella, ja Qaasuitsupin puiston länsipuolella 45° läntisen pituuspiirin kohdalla. Suurin osa puistosta sijaitsee Grönlannin jääpeitteen päällä, mutta rannikolla ja pohjoisessa on myös jäättömiä alueita.

Historia

Puisto avattiin 22.5 vuonna 1974, ja se käsitti Ittoqqortoormiitin asumattomat alueet. Vuonna 1988 puisto laajeni 272,000 neliökilometrillä ja saavutti nykyisen kokonsa. Tammikuussa 1977 puisto lisättiin kansainvälisten biosfäärialueiden verkostoon. Puiston nykyisten rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös käytöstä poistetut Eismitte ja North Ice tutkimusasemat.

Väestö

Puiston alueella ei ole vakituista asutusta lukuunottamatta muutamia tiedemiehiä. Puiston alueella sijaitsee tutkimusasemia, joista osa toimii ympäri vuoden, ja osa vain kesäisin tai talvisin.

Rypefjord

Eläimistö

Puiston rannikkoseudulla elää arviolta 5,000-15,000 myskihärkää, kuten myös lukuisia jääkarhuja ja mursuja. Muita alueen nisäkkäitä ovat muunmuassa naali, kärppä, poro, sopuli ja napajänis. Hirvet katosivat puistosta vuonna 1900, ja sudet 1934. Satunnaisia susia saatetaan alueella toisinaan nähdä.

Alueen meressä eläviä eläimiä ovat muunmuassa norppa, partahylje, grönlanninhylje, kuplahylje, sarvivalas ja maitovalas.

Alueella lisääntyviä lintulajeja ovat muunmuassa amerikanjääkuikka, valkoposkihanhi, lyhytnokkahanhi, haahka, kyhmyhaahka, tunturihaukka, tunturipöllö, pulmussirri, kiiruna, ja korppi.

Lähteet