Koillis-Grönlannin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koillis-Grönlannin kansallispuisto
Sijainti
Pinta-ala
972 000,0 km2View and modify data on Wikidata
Asukasluku
100 ()View and modify data on Wikidata
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaqView and modify data on Wikidata
Tyyppi
Kansallispuisto, unincorporated area of Greenland (käännä suomeksi), luonnonpuisto, biosfäärialueView and modify data on Wikidata
Perustettu
Kartta
Koillis-Grönlannin kansallispuiston sijainti kartalla

Koillis-Grönlannin kansallispuisto on Grönlannissa sijaitseva maailman suurin kansallispuisto.[1] Puisto on samalla maailman suurin kuivan maan luonnonsuojelualue. Se perustettiin vuonna 1974 ja sen alue laajennettiin nykyiseen kokoonsa 972 000 km² vuonna 1988. Puisto on Grönlannin ainoa ja samalla maailman pohjoisin kansallispuisto, ja se kattaa koko Grönlannin koillisen rannikon, sekä suuren osan saaren sisämaasta.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston rajat ovat melko suorat. Sen eteläpuolella sijaitsee Sermersooqin kunta ja länsipuolella Avannaatan kunta, jonka raja on 45. läntisen pituuspiirin kohdalla. Suurin osa puistosta sijaitsee Grönlannin jääpeitteen päällä, mutta rannikolla ja pohjoisessa on myös jäättömiä alueita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puisto avattiin 22. toukokuuta 1974, ja se käsitti Ittoqqortoormiitin asumattomat alueet. Vuonna 1988 puisto laajeni 272 000 neliökilometrillä ja saavutti nykyisen kokonsa. Tammikuussa 1977 puisto lisättiin kansainvälisten biosfäärialueiden verkostoon. Puiston nykyisten rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös käytöstä poistetut Eismitten ja North Icen tutkimusasemat.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston alueella sijaitsee tutkimusasemia, joista osa on toiminnassa ympäri vuoden ja osa vain kesäisin tai talvisin. Puiston alueella ei ole vakituista asutusta lukuun ottamatta tutkimusasemilla työskenteleviä tiedemiehiä.

Jäistä maisemaa kansallispuistossa

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puiston rannikkoseudulla elää arviolta 5 000–15 000 myskihärkää sekä lukuisia jääkarhuja ja mursuja. Muita alueella eläviä nisäkkäitä ovat muiden muassa naali, kärppä, poro, sopuli, ja napajänis. Hirvet katosivat puistosta vuonna 1900 ja sudet vuonna 1934. Alueella tehdään kuitenkin satunnaisia susihavaintoja.

Alueen vesissä elää muun muassa norppa, partahylje, grönlanninhylje, kuplahylje, sarvivalas ja maitovalas.

Alueella lisääntyviä lintulajeja ovat muun muassa amerikanjääkuikka, valkoposkihanhi, lyhytnokkahanhi, haahka, kyhmyhaahka, tunturihaukka, tunturipöllö, pulmussirri, kiiruna ja korppi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The National Park Greenland.com. Viitattu 15.5.2020. (englanniksi)
  2. Greenland in Figures, 2009 Statistics Greenland. Greenland Home Rule Government. [Internet Archive Arkistoitu] 19.7.2011. Viitattu 15.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]