Ero sivun ”Vainoharhaisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
18 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
kh
p (Botti muokkasi: he:פרנויה)
(kh)
'''Vainoharhaisuus''' eli '''paranoia''' on kohtuutonta [[levottomuus|levottomuutta]] tai [[pelko|pelkoa]] omasta hyvinvoinnistaan. Se saattaa olla kohtuutonta [[psykoosi|psykoosiin]] saakka. Paranoia perinteisesti sisältää vainoavia uskomuksia mahdollisesta uhasta tai [[salaliittoteoria|salaliittoteorioista]]. Alkuperäisesti paranoia on kreikkaa, ja tarkoittaa yksinkertaisesti mielettömyyttä (para = ulkopuolella, nous = mieli), ja tätä alkuperäistä merkitystä [[psykiatria]] perinteisesti käytti kuvaamaan [[harha|harhaa]] (engl. ''delusio''{{k-en|delusion}}) tilaa. Kuitenkin sanan käyttö on muuttunut [[lääketiede|lääketieteessä]], ja tämän vuoksi moderni psykiatrinen sanan käyttö saattaa vaihdella. Paranoia on erotettava selvästi [[fobia|fobioista]], joissa on itsepintainen tiettyjen tilanteiden, esineiden, eläinten, toimintojen, tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Päinvastoin, vainoharhainen henkilö syyttää ja/tai pelkää ''älykkäitä'' olentoja heidän ''tarkoituksenmukaisten'' toimiensa vuoksi. Paranoia pitää myös erottaa ''perustellusta'' epäluuloisuudesta ihmisten vaikutteista, esimerkiksi subjektin oman persoonan, ammatin, sukupuolen, rodun tai muun ominaisuuden takia, eli tilanteista jolloin pelkoon todella on aihetta.
 
 
== Käyttö psykiatriassa ==
 
Psykiatriassa, termiä ''paranoia'' [[Emil Kräpelin]] käytti kuvaamaan [[mielisairaus|mielisairautta]], jossa [[harha]] on pohjana tai kaikkein huomattavimpana osana. Alkuperäisessä yrityksessään luokitella mielisairauksien eri muodot, Kräpelin käytti termiä ''puhdas paranoia'' kuvatakseen tilaa, jossa harhaisuus on olemassa, mutta sillä ei ole mitään näkyvää vaikutusta henkilön älylliseen kyvykkyyteen ja ilman mitään muita ''dementia praecox''in, myöhemmin [[skitsofrenia|skitsofrenia]] oireita. Huomattavasti, hänen määritelmässään, uskomuksen ei tarvitse olla vainoava tullakseen luokitelluksi paranoiana, joten kuinka suuri määrä harhaisia uskomuksia tahansa voi tulla luokitelluksi paranoiana. Esimerkiksi henkilö, jolla on huomattava uskomus olevansa merkittävä uskonnollinen henkilö, tulisi Kräpelinin määritelmän mukaan luokitella paranoiaksi.
 
 
Vaikkei puhtaan paranoian diagnoosia enää käytetä (sen tultua syrjäytetyksi diagnoosilla nimeltä [[harha-aistimusten häiriö]]), termin käyttö kuvattaessa yleistä harhojen olemassaoloa, mieluummin kuin jonkin tietyn, vainoavan harhan, on yleistä, ja se elää edelleen [[vainoharhainen skitsofrenia|vainoharhaisen skitsofrenian]] luokittelussa, joka on skitsofrenian luokka, jossa harhat ovat huomattavia.
 
 
Lyhyempi aika sitten, termin kliinistä määritelmää on käytetty kuvattaessa henkilöä, joka uskoo olevansa vainottu. Tarkemmin, on huomattu kaksi keskeistä elementtiä:
 
## Henkilö uskoo, että hänelle on tapahtumassa, tai tulee tapahtumaan jonkinlainen onnettomuus.
## Henkilö uskoo, että hänen vainoajansa tarkoituksena on vahingoittaa häntä.
 
 
Paranoia yhdistetään usein [[psyykkinen sairaus|psyykkisiin sairauksiin]], erityisesti skitsofreniaan, tosin lieventäviä asianhaaroja saattaa olla olemassa pääasiassa ei-psykoottisissa diagnooseissa, kuten [[vainoharhainen persoonallisuushäiriö]]. Paranoia saattaa myös olla lääkkeiden tai piristävien lääkeaineiden (kuten [[kofeiini]] ja [[kannabis]]) sivuvaikutusta.
 
Termin määrittelemättömässä käytössä yleiset paranoian harhat sisältävät uskomuksen, että kyseistä henkilöä seurataan, myrkytetään tai rakastetaan välimatkan päässä (henkilö usein mediagiguurimediafiguuri tai tärkeä henkilö, harhauskomus, joka tunnetaan nimellä [[erotomania]] tai [[de Clerambaultin syndrooma]]).
 
Termin määrittelemättömässä käytössä yleiset paranoian harhat sisältävät uskomuksen, että kyseistä henkilöä seurataan, myrkytetään tai rakastetaan välimatkan päässä (henkilö usein mediagiguuri tai tärkeä henkilö, harhauskomus, joka tunnetaan nimellä [[erotomania]] tai [[de Clerambaultin syndrooma]])
 
 
Muita yleisiä paranoian harhoja ovat uskomukset, että kyseisellä henkilöllä on kuviteltu sairaus tai loistartunta; että henkilöllä on jokin erityistehtävä tai on Jumalan valitsema; että henkilön aivoihin on lisätty tai sieltä on poistettu tietoa; tai että henkilön toimintaa ohjailee jokin ulkoinen voima.
*[[skitsofrenia]]
*[[paranoia RPG]]
 
 
[[Luokka:Psyykkiset sairaudet]]
4 608

muokkausta

Navigointivalikko