Ero sivun ”Aivoinfarkti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (AWB)
Ei muokkausyhteenvetoa
Aivoinfarktin tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkavat toispuoliset [[halvaus]]oireet ja puheen tuottamisen ongelmat. Aivoinfarkti on usein hyvin invalidisoiva sairaus, josta kuntoutuminen on hidasta eikä toimintakyky välttämättä ikinä palaa entiselleen. [[Aivovaurio]]n asteeseen vaikuttavat [[verenkiertohäiriö]]n vaikeusaste, sijainti ja kesto. Osa aivosoluista kestää hapenpuutetta vain viitisen minuuttia. Tilannetta pahentaa infarktialueelle ilmaantuva kudosturvotus.
 
Nykyisin aivoinfarktia on mahdollista hoitaa [[liuotushoito|liuotushoidolla]] ensimmäisten tuntien aikana. Hoito on nykykäsityksen mukaan aloitettava 3 tunnin kuluessa oireiden alusta, joskin eräissä tutkimuksissa potilaat ovat hyötyneet pidemmälläkin viiveellä aloitetusta hoidosta. Aivoinfarkti ja [[aivoverenvuoto]] aiheuttavat usein samankaltaiset oireet, ja diagnoosi edellyttää aivojen [[tietokonetomografia]]a. Suomessa liuotushoitovalmiutta ei ole valitettavasti vielä kaikissa [[sairaala|sairaaloissasairaaloisime munaasa]] etenkään virka-ajan ulkopuolella.
 
Äkisti alkaneissa halvausoireissa tulee aina soittaa [[hätänumero]]on [[112]]. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi potilaan riskin ja hälyttää tarvittavaa apua. Liuotushoitoon soveltuva potilas tulisi kuljettaa suoraan liuotushoitoa antavaan sairaalaan.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko