Ero sivun ”Ubuntu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p adj
Parantaja (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
|nimi = Ubuntu
|nimi = Ubuntu
|logo = [[Kuva:Ubuntun logo.svg|200px|]]
|logo = [[Kuva:Ubuntun logo.svg|200px|]]
|kuva = [[Kuva:Edgy with apps.png|250px]]
|kuva = [[Ubuntu704.png|250px]]
|kuvateksti = Ubuntu 6.10:n [[GNOME]]-työpöytäympäristö
|kuvateksti = Ubuntu 7.04:n [[GNOME]]-työpöytäympäristö
|kehittäjä = [[Canonical Ltd]] / [[Ubuntu Foundation]]
|kehittäjä = [[Canonical Ltd]] / [[Ubuntu Foundation]]
|perhe = [[GNU/Linux]]
|perhe = [[GNU/Linux]]

Versio 21. huhtikuuta 2007 kello 11.25

Ubuntu
[[Tiedosto:Tiedosto:Ubuntun logo.svg|150px|]]
Kehittäjä Canonical Ltd / Ubuntu Foundation
Tuoteperhe GNU/Linux
Viimeisin vakaa versio 7.04
Lisenssi GPL ja muita lisenssejä
Ubuntun 5.04 version CD-levyjä

Ubuntu on pääasiassa työpöytäkäyttöön suunniteltu Linuxin levitysversio, joka pohjautuu Debian GNU/Linuxiin. Ubuntu käyttää oletuksena GNOME-työpöytäympäristöä, mutta siihen saa asennettua myös muita työpöytäympäristöjä ja ikkunointijärjestelmiä. Ubuntun kehitystä rahoittaa eteläafrikkalaisen yrittäjän Mark Shuttleworthin perustama Canonical Ltd.

Nimi "Ubuntu" tulee yleisestä afrikkalaisesta yhteisöllisyyden ideologiasta, ja käännetään usein lyhyesti "inhimillisyydeksi toisia kohtaan". Ubuntun iskulause, “Linux for Human Beings”, kuvaa sen tavoitetta olla helppokäyttöinen Linux-jakelu.

Uusin versio, 7.04 (Feisty Fawn), julkaistiin 19. huhtikuuta 2007. Versio 7.10 (Gutsy Gibbon) on suunniteltu julkaistavaksi 18. lokakuuta 2007.[1]

Ominaisuudet

Ubuntu pyrkii tarjoamaan pääasiassa vapaista ohjelmistoista koostuvan vaihtoehdon Windows-käyttöjärjestelmille[2]. Kehityksessä pääasiallisena painopisteenä ovat käytettävyys, säännölliset päivitykset, helppo käyttöönotto ja vapaus.

Ubuntun voi tilata painettuna CD-levynä ilmaiseksi ja ilman postikuluja Ubuntun ShipIt-postituspalvelun kautta. Ilmaisen tilauksen ohella levykuvan voi muiden Linux-jakeluiden tapaan ladata Ubuntun kotisivuilta ja tallentaa itse CD-levyksi, mikä onkin usein nopeampi tapa saada levy.

Ubuntun työpöytäversion asennuslevy toimii myös live-CD:nä: käyttöjärjestelmää on mahdollista koekäyttää myös suoraan CD:ltä käynnistämällä. CD-levyltä käynnistettynä Ubuntu voi tuntua hitaalta eivätkä tehdyt muutokset tallennu. Varsinainen asennus suoritetaan koekäyttötilassa työpöydällä näkyvästä kuvakkeesta.

Ubuntuun on helposti saatavilla laaja valikoima sovelluksia Ubuntun palvelimien virallisista asennuslähteistä. Ohjelmien asentaminen hoidetaan pääasiassa pakettienhallintaohjelmalla, joka automaattisesti hakee tarvittavat tiedostot asennuslähteistä ja suorittaa asennuksen. Ubuntussa pakettienhallinan tehtävät hoitaa Debianin Advanced Packaging Tool -ohjelmisto.

Ubuntun ohjeistus on lisääntynyt Internetissä nopeasti ja tärkeimmän ohjeistuslähteen, Ubuntun oman wikin aineistosta onkin koottu myös järjestelmän oma, ilman Internet-yhteyttä luettavissa oleva ohjeistus.

Versiot

Ubuntusta julkaistaan uusi vakaa versio puolen vuoden välein. Uusin versio, 7.04, julkaistiin 19. huhtikuuta 2007. Ubuntu 6.06 LTS ("long term support", pitkäaikainen tuki) oli ensimmäinen julkaisu, jota tuetaan työpöydällä kolme vuotta ja palvelimissa viisi vuotta. Seuraavan 7.10-version julkaisemista on kaavailtu vuoden 2007 lokakuulle.

Lista versioista

Versio Nimi Julkaisupäivä Tuen päättymispäivä Huomioitavaa
4.10 Warty Warthog 20. lokakuuta 2004 30. huhtikuuta 2006 ensimmäinen julkaisu, tuki x86, x86-64 ja PowerPC-suoritinarkkitehtuureille, ShipIt-palvelu käyttöön
5.04 Hoary Hedgehog 8. huhtikuuta 2005 31. lokakuuta 2006 päivitysten hallinta / automaattiset päivitykset, Kickstart yhteensopivuus, parannettu tuki kannettaville
5.10 Breezy Badger 13. lokakuuta 2005 13. huhtikuuta 2007 graafinen käynnistys ja sammutus (USplash), tuki OEM-asennuksille, Launchpad käyttöön, GCC 4.0
6.06 LTS
(6.06.1 LTS)
Dapper Drake 1. kesäkuuta 2006
(10. elokuuta 2006)
kesäkuu 2009 (työpöytä) ja kesäkuu 2011 (palvelimet) yhdistetty LiveCD ja asennuslevy, Ubiquity-asennusohjelma, ensimmäinen pitkään tuettu versio (LTS)
6.10 Edgy Eft 26. lokakuuta 2006 huhtikuu 2008 automaattinen ongelmien raportointi, Upstart
7.04 Feisty Fawn 19. huhtikuuta 2007 lokakuu 2008 muuttoavustaja (migration-assistant), KVM, helppo koodekkien asennus, Gnome Control Center, virallinen tuki PowerPC:lle lopetettu
7.10 Gutsy Gibbon [3] 18. lokakuuta 2007[4] huhtikuu 2009 Click'N'Run
Värien selitykset:
tuki päättynyt tuettu nykyinen (tuettu) suunnitteilla

Johdannaiset

Viralliset johdannaiset

  • Edubuntu: Kouluille, oppilaitoksille ja yleisiin tiloihin suunnattu johdannainen.
  • Kubuntu: KDE-työpöytäympäristön käyttäjille suunnattu johdannainen.
  • Xubuntu: Xfce-työpöytäympäristön käyttäjille suunnattu johdannainen.

Lisäksi Mark Shuttleworth on kannustanut Ubuntu-libre johdonnaisen kehittämiseen. Ubuntu-libre sisältämään ainoastaan Free Software Foundationin hyväksymiä vapaita ohjelmistoja.

Epävirallisia johdannaisia

Ubuntu-yhteisö

Ubuntun ympärille on syntynyt useita yhteisöjä. Ubuntu-keskustelua käydään niin reaaliaikaisissa keskusteluissa, IRC:ssa, keskustelupalstoilla kuin kahviloissa ja kokoushuoneissa. Näitä yhteisöjä ovat mm. Ubuntun wikin ylläpitäjät, Ubuntun IRC-kanavat sekä keskustelupalstat, joita on perustettu niin kehitys-, käytönopastus-, markkinointi- ja kotoistuskäyttöön.

Vastaanotto ja suosio

Ubuntu on saavuttanut nopeasti suosiota käyttäjien parissa. Esimerkiksi toukokuussa 2005 se oli suosituin jakelupaketti DistroWatch.com-sivuston suosituimmuusseurannassa ja on yhä ensimmäisenä[5]. Esimerkiksi Ranskan parlamentti on päättänyt vaihtaa Ubuntuun kesäkuussa 2007[6]

Lähteet

  1. Ubuntu Wiki: GutsyReleaseSchedule
  2. Launchbad.net: Bug #1, Microsoft has a majority market share
  3. ubuntu-devel-announce -sähköpostilista: Introducing the Gutsy Gibbon
  4. Ubuntu Wiki: GutsyReleaseSchedule
  5. DistroWatch.com, luettu 15.4.2007
  6. French Parliament Will Switch from Microsoft to Ubuntu

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ubuntu.
Wikibooks
Wikibooks

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA