Ero sivun ”Cosplay” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
273 merkkiä poistettu ,  2 vuotta sitten
[katsottu versio][arvioimaton versio]
(Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt Hopeanulifan) ja palautettiin versio 17168610, jonka on tehnyt Veli Himmeä)
[[Kuva:Wikipe-tan (Cosplay).jpg|thumb|right|Hongkongilainen cosplayaaja pukeutuneena [[Wikipedia:Wikipe-tan|Wikipe-taniksi]], Wikipedian animeprojektin epäviralliseksi maskotiksi.]]
'''Cosplay''', lyhennetty sanoista ”costume play” ({{k-ja|コスプレ|kosupure}}, suomalaisittain ''cossaus''), eli pukuilu, on [[harrastus]], jossa ihmiset pukeutuvat esimerkiksi [[manga]]-, [[anime]]-, [[sarjakuva]]-, [[peli]]- tai [[elokuvaSuomi|Suomessa]]hahmoiksi cosplayta on harrastettu pienimuotoisesti noin 1990-luvulta alkaen. CosplaynNykyiseen juuretsuosioonsa ovatcosplay kuitenkin kohosi [[Yhdysvallat|YhdysvaltainAnimecon]] III -tapahtumassa [[scifiJyväskylä]]-tapahtumissassä vuonna 2004, muttajolloin nykymuodossaansen seharrastajien onmäärä rantautunutkasvoi länteenräjähdysmäisesti. [[Japani]]staTapahtuman cosplay-kisa ei ollut Suomen ensimmäinen, missämutta setuolloin onsiitä verratentuli suosittuatapahtuman jasuosituimpia jostaohjelmanumeroita. suurinTämän osajälkeen cosplay-pukujenkisoja hahmoistaon pidetty melkein jokaisessa suuremmassa suomalaisessa animetapahtumassa, yleensä [[Cosplay Finland]]in lainataanjärjestämänä.
 
== Cosplay Suomessa ==
 
[[Suomi|Suomessa]] cosplayta on harrastettu pienimuotoisesti noin 1990-luvulta alkaen. Nykyiseen suosioonsa cosplay kuitenkin kohosi [[Animecon]] III -tapahtumassa [[Jyväskylä]]ssä vuonna 2004, jolloin sen harrastajien määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Tapahtuman cosplay-kisa ei ollut Suomen ensimmäinen, mutta tuolloin siitä tuli tapahtuman suosituimpia ohjelmanumeroita. Tämän jälkeen cosplay-kisoja on pidetty melkein jokaisessa suuremmassa suomalaisessa animetapahtumassa, yleensä [[Cosplay Finland]]in järjestämänä.
 
Yleisöäänestyksistä kisan parhaiden pukujen valitsemisessa on sittemmin luovuttu sen populistisuuden takia ja yleisön suosikit valitaan nykyään omissa kategorioissaan. Kisoissa tuomarien valintaan vaikuttavat puvun lisäksi myös liikkeet ja ilmeet sekä hahmon luonteeseen eläytyminen lavalla.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko