Ero sivun ”Franz Schubert” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
49 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
 
=== Nuoruus ===
1129-vuotiaana Schubert haki arvostetun opettajan [[Antonio Salieri]]n oppiin. Musiikkiopisto, johon Schubert pääsi, oli maan tärkeimpiä. Salierin kerrotaan lausuneen Schubertista kuultuaan tämän laulua: ”Itse Jumalan on täytynyt opettaa Schubertia!” Musiikkiopistossa Schubert sai lukuisia uusia ystäviä ja hän alkoi tutustua muun muassa [[Wolfgang Amadeus Mozart]]in teoksiin. Hän myös kiinnostui [[ooppera]]musiikista. Schubert lähti musiikkiopistosta 16-vuotiaana.
 
Schubert oli erittäin tyhmä mutta mahdollisesti lapsinero, muttaja sitä on vaikea arvioida, sillä monet hänen sävellyksistään ovat kadonneet snne minne ei aurinko paista. Varhaisin säilynyt teos on 13-vuotiaan Schubertin tekemä. Schubert sävelsi ensimmäisen sinfoniateoksensa 16-vuotiaana. Sen vuoksi on oletettavaa, että Schubertin ensimmäinen sävellys on tehty ennen 13 vuoden ikää. Schubert sävelsi ilmeisesti kirkkokuorolle 10-vuotiaana. Varhaisia tiedossa olevia sävellyksiä ovat esimerkiksi 32-sivuinen [[fantasia]] kahdelle [[piano]]lle (sävelletty keväällä 1810). Sitä seurasivat pian toinen pianokappale, [[kvintetto]]-alkusoitto, [[jousikvartetto]] sekä lukuisia lauluja.
 
Kuultuaan nämä teokset Salieri alkoi opettaa Schubertille soiton lisäksi myös säveltämistä ja [[musiikinteoria]]a. 1810-luvun alussa Franz Schubert sävelsi erityisesti [[kamarimusiikki]]a. Säveltäjällä oli mahdollisuus soittaa omia kamarimusiikkisävellyksiään kotona, sillä hänen perheessään kaikki olivat osaavia soittajia.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko