Ero sivun ”Mestitsi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
poistin toistetun sanan "noin"
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan_keskeiset_artikkelit
Rivi 19: Rivi 19:


[[Luokka:Ihmisrodut]]
[[Luokka:Ihmisrodut]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]

Versio 4. helmikuuta 2015 kello 02.04

Mestitsillä on sekä valkoihoisen että intiaanin perimää

Mestitsi (esp. mestizo) on määritelmän mukaan europidin ja intiaanin tai kahden mestitsin jälkeläinen erityisesti Latinalaisessa Amerikassa. Nykyään sanalla tarkoitetaan yleisesti kaikkia ihmisiä, joilla on sekä valkoihoisen että intiaanin perimää. Aiemmin käytössä oli myös tarkentavia nimityksiä eri sekoitussuhteille.

Useissa Latinalaisen Amerikan maissa mestitsit muodostavat suurimman osan väestöstä, näitä maita ovat Kolumbia (58 %), Ecuador (65 %), El Salvador (90 %), Honduras (90 %), Meksiko (60 %), Nicaragua (69 %), Panama (70 %), Paraguay (95 %)[1] sekä Venezuela (68 %)[2].

Yhdysvaltain noin 40 miljoonasta latinalaisamerikkalaisesta puolet on mestitsejä.lähde? Näiden lisäksi eri ryhmäksi ("mixed-blood") luokitellaan ei-latinalaisperäiset europidin ja intiaanin jälkeläiset. Kanadassa intiaanien ja eurooppalaisten jälkeläisistä polveutuvan väestön nimitys on métis, ja heillä on virallinen alkuperäiskansan asema; métis-väestön määrä on noin 300 000[3].

Hondurasissa ja pienissä määrissä myös Meksikossa mestitsiväestöllä on perimässään myös negridisiä perintötekijöitä, ja yleisimmän luokituksen mukaan he ovat enemmänkin mulatteja (europidin ja negridin jälkeläinen) tai zamboja (intiaanin ja negridin jälkeläinen).

Filippiineillä nimitystä "mestiso" käytetään perinteisesti malaijilaisen ja espanjalaisen jälkeläisestä, mutta käsite on myöhemmin laajentunut käsittämään kaikkia perimältään sekoittuneita, jotka muodostavat väestöstä noin kaksi prosenttia.

Lähteet

  1. The World Factbook - Ethnic groups CIA (2012)
  2. Ethnic groups Richard A. Haggerty, ed. Venezuela: A Country Study. Washington: GPO for the Library of Congress, 1990. countrystudies.us
  3. Selected Ethnic Origins 2001. Statistics Canada. Viitattu 9.4.2010. (englanniksi), (ranskaksi)

Aiheesta muualla