Métisit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Métisit
Métisien lippu
Métisien lippu
Väkiluku 307 845 [1]
Asuinalueet Kanada, Yhdysvallat
Kielet englanti, métisranska, michif, bungee, gaeli
Uskonnot katolilaisuus, protestantismi [2]

Métis-kansa on muodostunut cree-, ojibway-, algonquin-, saulteaux- ja menominee- ja intiaaniheimojen ja eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisistä. He ovat yksi kolmesta tunnustetusta Kanadan alkuperäisväestöryhmästä ensimmäisten kansojen ja inuitien ohella. Heidän perinteisiä asuinalueitaan Kanadassa ovat Brittiläisen Kolumbian, Albertan, Saskatchewanin, Manitoban, Ontarion ja Québecin provinssit, Luoteisterritoriot ja osia pohjoisista Yhdysvaltojen osavaltiosta Montana, Pohjois-Dakota ja luoteinen Minnesota.[3]

Métisien juuret juontavat 1700-luvun puoliväliin. Heidän käyttäminään kielinä ovat toimineet (ja edelleen toimivat) métisranska ja michif, josta jälkimmäinen saa nimensä métis-nimen foneettisesta ääntämisestä. Nykypäivänä he puhuvat englantia, métisranskaa ja useita alkuperäiskansojen kieliä. Métisinranska on yleisintä Kanadassa ja michif Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa, jossa se on saanut virallisen kielen aseman. Métis-nimi tulee ranskan- ja espanjankielisestä sanasta mestizo, joka tarkoittaa samaa kuin sekoittunut rotu, mixtus latinaksi.

Kanadassa ei ole tarkkaa laillista määritelmää métiseille. Kanadan perustuslain mukaan he ovat alkuperäiskansa. Jotta henkilö katsotaan métis-ryhmään kuuluvaksi hänellä täytyy olla métisseihin historialliset yhteydet ja yhteisön hyväksyntä. Historiallisia siteitä ei kuitenkaan ole määritelty ja on epäselvää kuinka kaukaista sukua métisseille voi olla jotta saisi alkuperäisasukkaan oikeudet.

  1. Selected Ethnic Origins1, for Canada, Provinces and Territories - 20% Sample Data Statistics Canada, Census 2001 (englanniksi), (ranskaksi)
  2. Selected Demographic and Cultural Characteristics (105), Selected Ethnic Groups (100), Age Groups (6), Sex (3) and Single and Multiple Ethnic Origin Responses (3) for Population, for Canada, Provinces, Territories and Census Metropolitan Areas 1 , 2001 Census - 20% Sample Data Statistics Canada, Census 2001 (englanniksi), (ranskaksi)
  3. Howard, James H. 1965. The Plains-Ojibwa or Bungi: hunters and warriors of the Northern Prairies with special reference to the Turtle Mountain band. University of South Dakota Museum Anthropology Papers 1 (Lincoln, Nebraska: J. and L. Reprint Co., Reprints in Anthropology 7, 1977).