Ero sivun ”Kuollut kieli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
42 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
fix
(fix)
'''Kuollut kieli''' on [[kieli]], jota yksikään ihminen ei enää puhu [[äidinkieli|äidinkielenään]]. Tällaisia ovat esimerkiksi [[gootin kieli|gootti]] ja [[keminsaame]]. Kuollutta kieltä kutsutaan yleisesti myös sammuneeksi kieleksi.
 
On arvioitu, että noin kahden viikon välein [[Luettelo kuolleista kielistä|kuolee yksi kieli]], ja näin ollen maailman arviolta 6&nbsp;000 tunnetusta kielestä jopa 90 prosenttia kuolee kuluvan vuosisadan aikana.<ref>[http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kun_kieli_katoaa Kun kieli katoaa]</ref> <ref>[http://www.maailmankuvalehti.fi/node/1989 Kielten kohtalo]</ref> Monet tutkimusalat pitävät kielen kuolemaa suurena menetyksenä maailman kulttuuriperinnölle, koska jokainen kieli heijastaa ainutlaatuisella tavallaan puhujiensa ajattelumaailmaa. Kielten sammuessa ihmiskielen ja -ajattelun tutkimusmateriaali vähenee ja yksipuolistuu.
 
Kielten kuolemat vaikeuttavat huomattavasti kantakieli- ja muinaiskulttuuritutkimusta. Esimerkiksi perinteinen tieto lääkekasveista ja luonnon käyttäytymisestä uhkaa hävitä uhanalaisen kielen häviämisen myötä. Monet kielet kuolevat, ennen kuin niitä on edes perustasolla dokumentoitu, kuten esimerkiksi määritelty, mihin [[kielikunta]]an ne kuuluvat. Varsinkin [[Amazon]]in ja [[Papua-Uusi-Guinea|Papua-Uuden-Guinean]] alueella on yhä lukuisia lähes tuntemattomia kieliä.
 
Muutamissa tapauksissa kuollut kieli on ollut aikaisemmin niin merkittävän valtakunnan käytössä, että sitä käytetään edelleen esimerkiksi tieteellisissä, lainopillisissa tai kirkollisissa yhteyksissä. Esimerkiksi [[latina]] ja [[muinaiskreikka]] ovat kuolemisensa jälkeenkin olleet jatkuvassa käytössä muun muassa tieteellisten uudissanojen luomisessa. [[Heprea]] taas on esimerkki tapauksesta, jossa kuollut kieli on elvytetty uudelleen tavalliseen käyttöön miljoonien ihmisten äidinkieleksi.
 
== Katso myös ==
* [[luettelo kuolleista kielistä]]
* [[kielen elvytys]]
 
==Lähteet==
20 342

muokkausta

Navigointivalikko