Keskustelu:Kuollut kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa on väite, jonka mukaan kieliä tappava tekijä on erityisesti vähemmistökieliä syrjivä politiikka. Poistin sanan erityisesti, sillä tämä on vain yksi monista tekijöistä. Valtaosa kielistä kuolee esimerkiksi elinkeinojen ja elinympäristöjen tuhoutumisen, ja vieraisiin, vahvempiin kieliyhteisöihin sekoittumisen vuoksi. Vaikka usein onkin suoranaista kielten syrjintää, niin tuhovaikutuksen valtaosa taitaa tulla muista syistä. Tuohirulla 25. kesäkuuta 2005 kello 17:14:53 (UTC)

Kielipolitiikka-luokka[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni kuollut kieli ja uhanalainen kieli eivät liity välittömästi kielipolitiikan alaisuuteen. Eikö siis olisi perusteltua pitää Kielitiede-luokka? –Antti Leväsaari(jutskaa) 22. heinäkuuta 2005 kello 18:05:43 (UTC)

== Artikkelissa mainitut esimerkit kuolleista kielistä, latina ja keminsaame, ovat aivan erilaisia tapauksia: latina "kuoli" muuttumalla romaanisiksi kieliksi, kuten ovat hävinneet kaikkien kielten muinaiset esimuodot; keminsaame taas todella kuoli eli sitä lakattiin puhumasta ja sen entisten puhujien äidinkieleksi tuli suomi. -- Suomenpuhuja, 4. 5. 2007.