Ero sivun ”Varis” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  15 vuotta sitten
nokivaris on eri lajia. sen ja variksen risteytymät pärjäävät luonnossa huonommin kuin täysveriset yksilöt. lähteet epäselviä.
p (Botti poisti värimäärittelyt)
(nokivaris on eri lajia. sen ja variksen risteytymät pärjäävät luonnossa huonommin kuin täysveriset yksilöt. lähteet epäselviä.)
 
== Tuntomerkit ==
Varis on pituudeltaan noin 47 senttimetriä ja painaa n. ½ kg. Variksen höyhenpeite on suurimmaksi osaksi tuhkanharmaa lukuun ottamatta kiiltävänmustaa päätä, kurkkua, reisiä, siipiä ja pyrstöä. Nokka ja jalat ovat mustat. Nokivaris on kokonaan musta. Sukupuolet ovat samannäköiset. Variksen käheä, hieman värisevä raakunta on yleisesti tunnettu.
 
Vanhin Suomessa rengastettu varis eli 17 vuotta 1 kuukautta 2 päivää. Se syntyi ja kuoli Ahvenanmaan Lågskärin saaristossa.{{Lähde}}
 
== Levinneisyys ==
== Elintavat ==
=== Ravinto ===
Varis on kaikkiruokainen. Se syö jätteitä, raatoja, viljaa jne. Saaristossa se ryöstää vesilintujen ja lokkien pesistä munia ja poikasia. Varis osaa rikkoa nilviäisten ja rapujen kuoret lentämällä ensin korkealle ja pudottamalla sitten ruuan kalliota vasten.[2] Varis on oppinut hyödyntämään kaatopaikkoja ja etsimään tienvarsilta auton alle jääneitä eläimiä ja muuta syötävää. On myös havaittu varisten ajavan jäniksiä takaa, selvänä tarkoituksenaan ohjata niiden kulku maanteille, missä ne saattavat jäädä auton alle ja näin ollen varisten ruuaksi!{{Lähde}}
 
Kaupunkiympäristössä esiintyy joillakin variksilla siipen kyynärsulkien kehityshäiriötä, jonka seurauksena on siipien kantokyvyn heikkeneminen tai pahimmassa tapuksessa lentokyvyttömyys. Vioittuneet siivet ovat usein mustavalkoisen kirjavat. Häiriön uskotaan aiheutuvan yksipuolisesta ravinnosta, nimenomaan liiasta vaaleasta leivästä. Varmoja todisteita tästä ei vielä ole.[3]
Naaras rakentaa pesän kuivista oksista, maasta ja savesta havupuun tai harvoin lehtipuun latvaan. Ulkosaaristossa pesät sijaitsevat matalissa pensaissa tai katajissa, usein myös maassa. Pesämaljassa on pehmusteina höyheniä, karvoja, kankaanpaloja ym. Varis tekee joka vuosi uuden pesän; vanhoja pesiä hyödyntävät muut lintulajit.
 
Varis [[muna|munii]] huhti-toukokuussa. Etelä-Suomessa muninta voi alkaa jo maaliskuun lopussa. Munia on kolmesta kuuteen, keskimäärin 4,6, ja ne ovat vihreitä ja ruskeapilkkuisia. Yleensä vain naaras hautoo niitä 18-19 vrk, ja koiras vahtii sillä aikaa pesän lähettyvillä. Poikaset kuoriutuvat eri päivinä. Molemmat emot ruokkivat poikasiaan oksentamallaan ravinnolla. Monet varisemot puolustavat pesäänsä raivokkaasti, ja pesälle kiivennyt ihminen voi joutua väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tavallisesti emot kaartelevat korkealla ilmassa kiihkeästi rääkyen. Poikaset pysyvät pesässä 31-32 vrk. Huuhkaja on erikoistunut nappaamaan isoja variksenpoikasia suoraan pesästä.{{Lähde}} Varikset ovat sukukypsiä kaksivuotiaina.
 
=== Talvehtiminen ===

Navigointivalikko