Keskustelu:Varis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Variksen tieteellinen nimi on Corvus corone. Nimialalaji on Corvus corone corone eli nokivaris. Meikäläinen harmaa varis on Corvus corone cornix. Korjatkaapa te, jotka osaatte. Ikiaiki 18. maaliskuuta 2006 kello 18.23 (UTC)

Niin on, koska siellä puhutaan LAJISTA (SPECIES), ei ALAlajista (subspecies). Varis on englanninkielisten (ja Linnén!) mielestä nokivariksen alalaji, ja siksi sen tosinimi on Corvus corone cornix. Nimialalajit on taksonomiassa aina nimetty etunimensä mukaan, eli tässä tapauksessa nokivaris oli Linnén mielestä se oikeampi eli varsinainen varis eli Corvus corone corone. Mikä on aika merkillistä, sillä Ruotsissa asustelee tämä meikäläisen tyyppinen varis Corvus c. cornix. Olisiko Linnén aikana 1700-luvun puolimaissa ollut Ruotsissa nokivariksia? Katsopa sieltä Birdlifen eng. kiel. sivulta Corvus cornix tai Hooded crow. Eipä tule mitään tietoa. Itse tuossa linkin tekstissä ei ole mainintaa alalajeista, mikä on puute. Ja johtaa virheelliseen tietoon. Ja tämmöseen turhaan riitelyyn. Katso vielä vaikka vanha kunnon Pohjolan linnut värikuvin (v. Haartman et al. 1967) ss. 676-677.Ikiaiki 24. heinäkuuta 2006 kello 18.44 (UTC)

Elä sie Ulrika tuu sotkemmaa raakkuloihe juttui! Kahdenlaista ja tuhannenlaista ilmaa on joka paikassa, mutta etsipä se lähde, jonka mukaan nokivaris on splitattu.Ikiaiki 24. heinäkuuta 2006 kello 18.49 (UTC)

En.wikissä lukee, että muutos on tapahtunut 2006. Näissä asioissa ei voi vanhentuneisiin kirjoihin vedota, sillä luokittelu muuttuu koko ajan, kun saadaan uutta tietoa. – linnea 24. heinäkuuta 2006 kello 20.48 (UTC)

Katso myös maailman lintujen lajiluetteloa: http://www.birdlife.fi/cgi/nimisto2/haku.php

Katso myös täältä Suomen lajilistaa: http://www.bongariliitto.fi/

Katso myös: Svensson Lars: Identification Guide to European Passerines. Stockholm 1992, s.273. Mullarney, Svensson, Zetterström: Lintuopas. Helsinki 2001, s. 336.

Nokivaris ei ole oma lajinsa Suomessa, ainakaan vielä. Briteillä sattaa olla omat sääntönsä. Kaikkea tietoa ei pidä suoraan lainata englanninkielisestä Wikipediasta. Tarkista ensin. Noudattakaamme suomalaisten oppaiden antamia tietoja, kunnes toisin sanotaan.

Muuttakaa nyt ihmeessä tuo tieteellinen nimi, ettei minun taas tarvitse...Ikiaiki 25. heinäkuuta 2006 kello 16.45 (UTC)

Vielä yksi aiheeseen liittyvä linkki: http://www.fmnh.helsinki.fi/julkaisut/muut/lintunimet/periaatteet.htm Ikiaiki 26. heinäkuuta 2006 kello 18.03 (UTC)

Linkin artikkelista voi lukea, että Euroopan maissa on erilaisia käytäntöjä mm. joidenkin alalajien statuksesta. Suomessa noudatetaan Euroopan harvinaisuuskomiteoiden liiton (AERC) suosituksia. http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/rk-tiedottaa.shtml#01122003. Ikiaiki 16:58, 3 elokuu 2006 (UTC)

Kun AERC:issa viimeksi äänestettiin siitä, pitäisikö varis ja nokivaris erottaa omiksi lajeikseen, kaikki tai lähes kaikki kannattivat jakoa (merkintä A). Valitettavasti he eivät päässeet selvyyteen siitä, pitäisikö nokivariksen Itä-Aasian ja Länsi-Euroopan muodot jakaa eri lajeiksi (ne kun eivät ihan maantieteellisistä syistä risteydy keskenään). Siksi he joutuivat viime äänestyksen jälkeen jättämään virallisen taksonomisen suosituksensa ennalleen. Aiheesta on AERC:in sivuilla tiedostossa AERC TAC's Taxonomic Recommendations 1 December 2003 sivulla 67. Englanninkielinen Wikipedia noudattaa Euroopan lintujen taksonomiassa kirjaa Birds of the Western Palearctic ja jakaa myös variksen ja nokivariksen omiksi lajeikseen. Jaon kannatuksen vuoksi nokivariksesta ja variksesta pitäisi olla omat artikkelit ja vielä nokivariksesta kertoa, että se joidenkin tutkijoiden mukaan muodostuu kahdesta eri lajista. -Hapsiainen 16. syyskuuta 2006 kello 00.01 (UTC)

Täällä vaan käytetään variksesta virheellistä nimeä. Lajihan on Suomessa Corvus corone, ja siitä tunnetaan 2 eurooppalaista alalajia: C. corone corone on tämä meikäläinen harmaavaris eli Hooded Crow, ja se toinen on C. corone cornix eli nokivaris eli Carrion Crow. Lajien splittailu on kovin muodikasta nykyään, kun on keinot tutkia DNA:ta jne. Linnuthan ei siitä muuksi muutu, miksi niitä sitten nimittelemmekin. Ihminenkin lienee kohta Pan paniscus sapiensis. Tikkakit 9. joulukuuta 2006 kello 15.45 (UTC)

Variksen väreistä puhuttaessa mainitaan reisien olevan mustat. Linnun reidet eivät ole näkyvissä, vaan vatsahöyhenten peittämät. Se, mitä artikkelissa sanotaan reideksi, on linnun nilkka. Tikkakit 9. joulukuuta 2006 kello 18.55 (UTC)

Metsästyskohta oli lähes täynnä väärää tai vanhentunutta tietoa... Laitoin sen nyt kuntoon, heittäkää kommenttia muutoksista! 82.128.252.28 4. toukokuuta 2008 kello 10.53 (UTC)

Wikipedia:Merkitse lähteet. --Harriv 4. toukokuuta 2008 kello 10.56 (UTC)

Suomessa (harmaa)varis on yhä edelleen Corvus corone. Sellaista lajia kuin "Corvus cornix" ei ole olemassakaan. Korjasin. --pjh 9. syyskuuta 2008 kello 00.47 (EEST)[vastaa]

Eihän Suomessa omaa luokittelua ole. Nämä ovat jonkun mielipiteitä siitä, miten nuo linnut pitäisi luokitella. 82.141.67.203 25. helmikuuta 2013 kello 23.45 (EET)[vastaa]

Talvehtiminen[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoittaa "Suomessa sekä muuttavien että talvehtivien varisten osuus on suuri." ? Onko muitakin vaihtoehtoja kuin talvehtiminen ja muuttaminen? Rackham 22. toukokuuta 2009 kello 20.31 (EEST)[vastaa]