Ero sivun ”Vasili Žukovski” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 32 Wikidatan sivulle d:q157623 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 14: Rivi 14:
[[Luokka:Vuonna 1783 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1783 syntyneet]]
[[Luokka:Vuonna 1852 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1852 kuolleet]]
[[Luokka:Romantiikan kirjoittajat]]

Versio 6. toukokuuta 2013 kello 02.36

Žukovskin muotokuva.

Vasili Andrejevitš Žukovski (ven. Василий Андреевич Жуковский; 9. helmikuuta (J: 29. tammikuuta) 1783 Mišenskoje, Tulan kuvernementti, Venäjän keisarikunta24. huhtikuuta (J: 12. huhtikuuta) 1852 Baden-Baden, Saksa) oli venäläinen runoilija ja yksi romantiikan vaikuttajista.

Elämä

Žukovski oli venäläisen maanomistajan Afanasi Buninin ja turkkilaisen taloudenhoitajattaren avioton lapsi, ja hän sai nimensä kummisedältään. Nuorena hän opiskeli Moskovan yliopiston sisäoppilaitoksessa, jossa sai vaikutteita vapaamuurareilta, englantilaisesta sentimentalismista ja Sturm und Drang -liikkeeltä. Vuonna 1802 Žukovski julkaisi vapaan käännöksen Thomas Grayn runosta Elegia maakylän kirkkomaalla.

Napoleonin tunkeuduttua Venäjälle Žukovski liittyi asevoimien esikuntaan marsalkka Mihail Kutuzovin alaisuuteen. Tuona aikana hän loi isänmaallisia runoelmia, mikä kohensi hänen asemaansa hovissa. Sodan jälkeen hän sanoitti Venäjän kansallislaulun Bože, Tsarja hranin. Hänestä tuli myös hovin jäsen, ja hän tutustui Aleksandr Puškiniin. Liberaali Žukovski toimi myös tulevan tsaarin Aleksanteri II:n opettajana.

Vuonna 1841 Žukovski asettui Saksaan, missä hän nai taiteilijaystävänsä tyttären, 18-vuotiaan Elisabeth Reiternin. Pariskunta sai kaksi lasta. Žukovski kuoli 1852, ja hänet haudattiin Aleksanteri Nevskin lavraan Pietariin.