Ero sivun ”Konstantinopolin kolmas kirkolliskokous” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p {{Tynkä/Kristinusko}}
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti muokkasi: cs:Třetí konstantinopolský koncil
Rivi 25: Rivi 25:


[[ca:Concili de Constantinoble III]]
[[ca:Concili de Constantinoble III]]
[[cs:3. konstantinopolský koncil]]
[[cs:Třetí konstantinopolský koncil]]
[[da:6. økumeniske koncil]]
[[da:6. økumeniske koncil]]
[[de:Drittes Konzil von Konstantinopel]]
[[de:Drittes Konzil von Konstantinopel]]

Versio 10. heinäkuuta 2011 kello 17.50

Konstantinos IV

Kuudes ekumeeninen eli yleinen, koko "yhdeksi, pyhäksi, katoliseksi ja apostoliseksi" tunnustetun kirkon piispojen kirkolliskokous pidettiin v. 680 Konstantinopolissa.Tämä kirkolliskokous oli kutsuttu käsittelemään dogmaattisia asioita, muun muassa Kristuksen jumalallista luontoa ja otettiin kantaa monoteletismiin. Kirkolliskokouksen kutsui koolle keisari Konstantinos IV.

Kun kuudes ekumeeninen kirkolliskokous oli päättynyt ja kirkkoisät hajaantuneet, tuli tarve kutsua (kutsujana keisari Justinianus II) kirkolliskokousedustajat toistamiseen koolle antamaan säännöksiä ja täydentämään sen, mikä aikaisemmin oli jäänyt tekemättä. Siksi tätä myös Trullon kokouksen nimellä tunnettua kokousta usein nimiteään viides-kuudenneksi (engl. Qinisext) kirkolliskokoukseksi.

Tässä v. 691 puolella alkaneessa v. 692 päättyneessä kokouksessa oli läsnä 227 kirkkoisää. Henkilökohtaisesti paikalla olivat Konstantinopolin, Aleksandrian, Antiokian ja Jerusalemin patriarkat. Rooman paavin edustajina olivat hänen määräämänsä legaatit, heistä tärkeimpänä Hortingin arkkipiispa Basilius.

Kokous sääti 102 sääntöä, jotka kaikki ovat itäisen kirkon sääntökokoelmissa. Läntinen kirkko ei nykyään tunnusta kaikille näille säännöille itseään velvoittavaa asemaa, vaikka esimerkiksi arkkipiispa Basilius allekirjoitti pöytäkirjan ensimmäisten joukossa.

Katso myös

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.