Konstantinos IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konstantinos IV
Konstantinos IV:n mosaiikki.
Bysantin keisari
Valtakausi 668685
Edeltäjä Konstans II
Seuraaja Justinianus II
Syntynyt n. 650
Konstantinopoli
Kuollut 685
Konstantinopoli
Puoliso Anastasia
Lapset Justinianus II
Herakles
Suku Herakleios
Isä Konstans II
Äiti Fausta

Konstantinos IV (652685) oli Bysantin keisari vuosina 668685.

Konstantinoksesta tuli keisari kun hänen isänsä Konstans II murhattiin. Hänen veljensä nimettiin kanssahallitsijoiksi.

Arabien laivasto eteni vuonna 674 Konstantinopolin edustalle mutta joutui perääntymään syksyn tullessa. Lopulta arabit piirittivät Konstantinopolia vuonna 678, mutta heidät lyötiin kun Bysantin laivasto käytti "kreikkalaista tulta". Kalifi Muawija solmi nyt rauhan kolmeksikymmeneksi vuodeksi Bysantin kanssa.

Pohjoisesta uhkasi jo uusi vaara, kun Asparuhin johtamat bulgaarit ylittivät Tonavan ja vuonna 680 Konstantin lähetti laivaston heitä vastaan. Laivasto purjehti Mustanmeren rantaa Tonavan suistolle samalla kun ratsuväkeä seurasi Traakian kautta. Yrityksistä hulimatta bulgaareihin ei saatu kosketusta ja armeija joutui vetäytymään kun keisari sairastui. Ylittäessään Tonavaan Bysantin armeija joutui bulgaarien hyökkäyksen kohteeksi ja koki suuria tappioita. Bulgaarit tunkeutuivat nyt Bysantin alueelle ja perustivat uuden kuningaskunnan, Bulgarian.

Vuonna 680 Konstantinos kutsui koolle kuudennen ekumeenisen kirkolliskokouksen Konstantinopolissa. Samoihin aikoihin hän pyrki varmistamaan poikansa aseman kruununperijänä. Niinpä Konstantinos riisti veljiltään Herekleiosilta ja Tiberiukselta heidän keisarilliset arvonimensä ja antoi silpoa heidän nenänsä niin ettei heistä olisi tulevaisuudessa keisareiksi.[1]

Konstantinos kuoli syyskuussa 685 ollessaan vain 33-vuotias. Hänen vanhimmasta pojastaan Justinianuksesta tuli uusi keisari.

  1. Constantine IV (668 -685 A.D.) luc.edu. Viitattu 30.3.2014.


Edeltäjä:
Konstans II
Bysantin keisari Seuraaja:
Justinianus II