Timanttipolku-buddhalaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tiettyä buddhalaista järjestöä. Vajrayanaa voidaan kutsua myös timanttipolku-buddhalaisuudeksi.

Timanttipolku-buddhalaisuus (engl. Diamond Way Buddhism) on kansainvälinen buddhalaisten keskusten yhdistys. Sen on perustanut tanskalainen Lama Ole Nydahl, joka on 16. Gyalwa Karmapan oppilas.

Linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timanttipolku-buddhalaisuus järjestö seuraa Tiibetin buddhalaista Karma Kagyu -välityslinjaa 17. Karmapa Trinlay Thaye Dorjen hengellisessä ohjauksessa.[1]

Järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksellä on yli 650 keskusta tai ryhmää Euroopassa, Venäjällä, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa sekä Itä-Aasiassa ja Etelä-Afrikassa. Toiminta perustuu ystävyyteen ja idealismiin.

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toiminta alkoi 1998 keväällä Helsingissä. Turussa toiminta alkoi vuonna 1999. Vuonna 2005 perustettiin meditaatioryhmä ensin Tampereelle, sitten Lappeenrantaan, 2006 Kouvolaan, Poriin, Lahteen ja 2007 Hyvinkäälle ja Jyväskylään. Helsingissä on toiminut Timanttipolku-buddhalainen keskus vuodesta 2006, joka muutti Kalevankadulta Liisankadulle vuonna 2010. Turkuun ja Lahteen perustettiin keskukset vuonna 2007 ja Tampereelle vuonna 2011. Timanttipolku rekisteröityi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi vuonna 2014.

Timanttipolku-buddhalaisuus ry järjestää viikoittaisia meditaatioita, buddhalaisten opettajien yleisöluentoja sekä viikonloppukursseja leirikeskuksissa. Lisäksi toimintaan kuuluu Buddhalaisuus Tänään -lehden julkaisu. Vuonna 2010 Suomessa pidettiin Lama Ole Nydahlin johdolla Phowa-kurssi, johon otti osaa lähes 1000 suomalaista ja ulkomaalaista vierasta. Vuonna 2011 yhdistys järjesti buddhapatsasnäyttelyn Brinkkalan galleriassa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi.

Järjestön toimittama lehti Buddhalaisuus Tänään ilmestyy kerran vuodessa. Jäseniä yhdistyksellä on noin 150 (vuonna 2018).[2].

Timattipolku-buddhalaisesta harjoituksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön nimen lisäksi "timanttipolku" tarkoittaa myös yhtä kolmesta buddhalaisuuden pääsuuntauksista (ks. Vajrayāna), johon Lama Ole Nydahlin välittämän ja opettaman opetuslinjan voidaan katsoa kuuluvan. Timanttipolussa, kuten muussakin buddhalaisuudessa, painotetaan erityisesti kriittistä ajattelua, sillä buddhalaisuus on kokemusperäinen uskonto, jossa ei ole dogmia eikä sokeaa uskoa. Jokaisen opetuksen soveltuvuuden käytäntöön voi harjoittaja tarkistaa itse. Tärkeässä asemassa on myös meditaatio, jonka järjestäminen onkin kaupunkiryhmien tärkein tehtävä. Meditaatiota suositellaan harjoitettavan päivittäin.[3] Timanttipolulla meditaatiossa samaistutaan usein lamaan, jonka ajatellaan edustavan valaistunutta tilaa, ja pyritään ylläpitämään tämän samaistumisen kautta tavoiteltavaa puhdasta näkemystä jokapäiväisessä elämässä nauttien elämän iloista ja kokien vaikeudet mielekkäinä haasteina. (Lama Ole Nydahl: Kuinka asiat ovat, Like Kustannus 2003)

Aiheeseen liittyvää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timanttipolku 2020. buddhalaisuus.fi. Viitattu 26.7.2020.
  2. Timanttipolku-buddhalaisuus ry www.uskonnot.fi. Viitattu 26.7.2020.
  3. Lehtinen, Joonas: Mihin sinä uskot? Satu kulkee timanttipolkua: “Kukaan ei ole vielä jäänyt ikuisiksi ajoiksi tänne pyörimään” City. 8.6.2017. Viitattu 26.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]