Theagenes Patraslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Theagenes Patraslainen (m.kreik. Θεαγένης; n. 160 jaa.) oli antiikin kreikkalainen kyyniseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli Peregrinos Proteuksen läheinen ystävä ja kotoisin Patraista Akhaiasta.

Theagenes tunnetaan lähinnä Lukianoksen teoksessa Peregrinoksen polttoitsemurha esiintyvänä henkilönä. Hänet esitetään siinä ylistämässä Peregrinoksen päätöstä tehdä itsemurha polttamalla itsensä:

»Julkeaako joku [...] leimata Proteuksen turhamaiseksi? Oi maa, aurinko, joet, meri ja isäimme jumala Herakles! Proteuksen, joka virui kahleissa Syyriassa, joka luopui 5000 talentista isänmaansa hyväksi, joka karkotettiin Roomasta, joka on loistavampi kuin aurinko ja kykenevä kilpailemaan Olympian Zeun kanssa! Mutta kun hän nyt on päättänyt lähteä roviolla elämästään, senkö nyt muutamat leimaavat turhamaisuudeksi? Eikö sitten Herakleskin tehnyt niin?[1]»

Theagenes auttoi Peregrinosta sytyttämään hautajaisrovion, johon tämä heittäytyi.[2] Hän vertasi Peregrinoksen itsemurhaa intialaisten gymnosofistien samanlaiseen käytäntöön.[3] Lukianos — joka suhtautui vihamielisesti Theageneeseen ja tämän edustamaan kyynisyyteen — sanoo, että Theageneellä oli viidentoista talentin omaisuus, jonka tämä oli saanut koronkiskontaa harjoittamalla.[4]

Galenos mainitsee Theageneen ja sanoo tämän opettaneen päivittäin Trajanuksen forumilla Roomassa suurille ihmisjoukoille.[5] Galenos kertoo, kuinka Theagenes kuoli, kun hän sai väärää hoitoa maksatulehdukseen Statilius Attalukselta, joka toimi myös keisari Marcus Aureliuksen lääkärinä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lukianos: Peregrinoksen polttoitsemurha 4. Teoksessa Lukianos: Jumalatarten kauneuskilpa ja muita satiireja. Kreikan kielestä suomentanut Kaarle Hirvonen. Espoo: Littera, 1983. ISBN 951-9356-01-0.
  2. Lukianos: Peregrinoksen polttoitsemurha 36.
  3. Lukianos: Peregrinoksen polttoitsemurha 25.
  4. Lukianos: Peregrinoksen polttoitsemurha 30.
  5. a b Galenos: Methodus medendi, 13.15.