Agathobulos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Agathobulos (m.kreik. Ἀγαθόβουλος, Agathobūlos tai Agathoboulos, lat. Agathobulus; n. 125 jaa.) oli antiikin kreikkalainen roomalaisajalla elänyt kyyniseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli kotoisin Aleksandriasta.

Agathobuloksen elämästä tiedetään vain vähän. Hieronymuksen teoksessa Chronicon Agathobulos on sijoitettu Plutarkhoksen, Sekstos Khaironeialaisen ja Oinomaoksen rinnalle keisari Hadrianuksen kolmannen hallitusvuoden (119) merkittävimpien filosofien joukkoon.[1]

Lukianoksen mukaan Agathobulos oli Demonaksin opettaja,[2] ja myös Peregrinos Proteus opiskeli kyynistä elämäntapaa Aleksandriassa tämän ohjauksessa.[3] Lukianoksen kuvauksen mukaan tähän ”askeesikurssiin” kuului pään ajeleminen puolittain, mudan hierominen kasvoihin, julkinen masturbointi, takapuolen piiskaaminen sekä muita ”paljoan karkeampiakin temppuja”.[3] Lukianoksen kuvausta ei tule ottaa liian vakavasti, sillä tämä oli satiirikko, joka tunsi vastenmielisyyttä kyynikkoja ja erityisesti Peregrinosta kohtaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hieronymuksen taulukko on käännös Eusebioksen teoksesta Khronikon, mm. teoksessa: Eusebius Pamphili Caesariensis; Aucher, Jean Baptiste (toim.): Chronicon bipartitum nunc primum ex armeniaco textu in latinum conversum opera..., s. 283. Typis Coenobii PP. Armenorum in insula S. Lazari, 1818. Teoksen verkkoversio.
  2. Lukianos: Demonaks, 3.
  3. a b Lukianos: Peregrinoksen polttoitsemurha, 17. Teoksessa Lukianos: Jumalatarten kauneuskilpa ja muita satiireja, s. 99. Kreikan kielestä suomentanut Kaarle Hirvonen. Espoo: Littera, 1983. ISBN 951-9356-01-0.