Antisthenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kyynikkofilosofia. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Antisthenes

Antisthenes (m.kreik. Ἀντισθένης, Antisthenēs, n. 444365 eaa.) oli kreikkalainen filosofi ja kyynisen koulukunnan perustaja. Hän oli Sokrateen oppilas.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antisthenes oli kotoisin Ateenasta. Hänen äitinsä oli kotoisin Traakiasta.

Hän opiskeli nuoruudessaan retoriikkaa Gorgiaan alaisuudessa, ja mahdollisesti myös Hippiaan ja Prodikoksen alaisuudessa. Jotkut sanovat, että hän eli alussa hyvissä olosuhteissa, mutta joutui sitten köyhyyteen. Joka tapauksessa hän löysi tiensä Sokrateen vaikutuspiiriin, ja hänestä tuli tälle hyvin omistautunut seuraaja.

Hänen kerrotaan olleen niin innokas kuulemaan Sokrateen puhuvan, että hän käveli päivittäin Pireuksesta Ateenaan, ja taivutteli ystävänsä mukaansa. Hän innostui sokraattisesta hyve-ajatuksesta, ja perusti oman koulunsa Kynosargekseen. Hän houkutteli sinne köyhempää kansaa elämänsä ja opetustensa yksinkertaisuudella. Hän pukeutui viittaan ja kantoi mukanaan sauvaa ja lompakkoa, ja tästä asusta tuli hänen seuraajiensa univormu.

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diogenes Laertios sanoo, että hänen teoksensa muodostivat kymmenen kirjaa, mutta niistä on säilynyt ainoastaan katkelmia. Hänen mieluisin tyylinsä näyttää olleen dialogi, missä voidaan nähdä hänen aiemman retorisen koulutuksensa vaikutusta.

Aristoteles sanoo Antistheneen kuitenkin olleen kouluttamaton ja yksinkertainen, ja Platon kuvaa hänen ponnistelleen turhaan dialektiikan ongelmien kanssa. Nämä kuvaukset ovat todennäköisesti ainakin jossain määrin värittyneet Akatemian ja kyynikoiden koulukuntien välisen kilpailun takia.

Antistheneen työt tarjoavat merkittävän näkökulman sokraattiseen filosofiaan. Hänen filosofiaansa voi verrata kyreneläisiin ja igarialaisiin oppeihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antisthenes.