Kleomenes (filosofi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kleomenes (m.kreik. Κλεομένης; n. 300 eaa.) oli antiikin kreikkalainen kyyniseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli Krates Thebalaisen oppilas.[1] Kleomeneen kerrotaan opettaneen Timarkhos Aleksandrialaista ja Ekhekles Efesoslaista, joista jälkimmäinen opetti edelleen Menedemosta.[2]

Kleomenes kirjoitti teoksen Kirjoitus kasvatuksesta (Παιδαγωγικός, Paidagogikos). Diogenes Laertios on säilyttänyt siitä kyynikko Diogenes Sinopelaista koskevan anekdootin, joka liittyy kertomukseen, jonka mukaan Diogenes jäi kerran merirosvojen vangiksi ja myytiin orjaksi. Kleomeneen mukaan Diogeneen oppilaat olisivat tarjoutuneet maksamaan tämän lunnaat.[3] Kleomeneen teos on varhainen lähde tähän kertomukseen, mikä tukee sitä ajatusta, että kertomus perustuisi tositapahtumiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diogenes Laertios (DL): Merkittävien filosofien elämät ja opit VI.95. Kyseinen oppilasluettelo on Metrokleen elämäkerran lopussa, mutta se viittaa todennäköisimmin Krateeseen. Vertaa: Branham, R. Bracht & Goulet-Cazé, Marie-Odile: The Cynics: The Cynic Movement in Antiquity and Its Legacy, s. 392. Nide 23 / Hellenistic Culture and Society. University of California Press, 2000. ISBN 0520216458.
  2. DL VI.95.
  3. DL VI.75.