The Lord of the Rings Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Lord of the Rings Online
Kehittäjä Turbine, Inc.
Julkaisija Turbine, Inc.
Midway Games
Jakelija Steam
Pelimoottori Turbine G3
Havok
Julkaistu 24. huhtikuuta 2007
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI 12
USK 12
Alusta Microsoft Windows, OS X
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Lord of the Rings Online (LotRO, alun perin nimetty The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar) on Microsoft Windowsille kehitetty nettiroolipeli (MMORPG), joka perustuu J. R. R. Tolkienin Taruun sormusten herrasta ja Hobittiin. Pelin kehitti Turbine, joka vastasi Midway Gamesin ja Codemastersin ohella pelin julkaisusta keväällä vuonna 2007. Vuonna 2010 The Lord of the Rings: Onlinesta tuli F2P eli Free To Play, tarkoittaen että kuukausiajasta tai alkuperäisestä pelistä ei tarvitse enää maksaa. Vaikka peli muuttuikin ilmaiseksi, tämä rajoittaa ilmaispelaajien pelattavuutta erilaisilla rajoituksilla. Nämä rajoitukset voi kuitenkin ostaa pois joko itse pelissä kerättävien Turbine Pointsien avulla tai ostamalla peli- ja kuukausiaikaa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat voivat kerätä erilaisia raaka-aineita tehdäkseen voimakkaampia aseita ja haarniskoja, tai ruokaa ja koriste-esineitä. Keski-Maan asukkaita vastaan käydään taisteluita. Pelin Pvp-ominaisuus (player versus player) on rakennettu siten, että pelaajat voivat taistella toisiaan vastaan ainoastaan rajoitetulla alueella jonka nimi on Ettenmoors. Alueelle pääsee pahuuden oliona (ilmaispelaajat) kun on saavuttanut tason 10 ja hyvien puolelle pääsee saavuttaessaan tason 80.

Pelattavat kansat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haltiat ovat maailmaan ensiksi tulleita, kuolemattomia hahmoja. He voivat saada surmansa vain taistelussa tai sitten kuolla suruun, mutta muita kuolemia heillä ei ole. Haltiapelaaja päätyy ensin kuusisataa vuotta vanhaan takaumaan, jossa karukourien johtaja Skorgrím on kansoineen ja hiisiliittolaisineen hyökännyt haltioiden turvapaikkaan Edheliondiin Sinivuorilla saadakseen sen aarteet takaisin.

Kääpiöt ovat hyvin sitkeitä mutta sulkeutuneita olentoja, joille kulta ja rikkaudet samoin kuin käsityöt ovat hyvin tärkeitä. Kääpiöksi alkanut pelaaja saa ensimmäiseksi olla kokemassa sitä hetkeä melkein kahdeksankymmentä vuotta sitten kun Gandalf keskustelee Thorinin kanssa ennen heidän lähtöään pitäisikö heidän ottaa mukaan eräs hobittivoro. Sitten hän päätyy kevättalveen 3018 selvittämään välejä karukourien kanssa.

Hobitit ovat pientä ihmisenoloista maanviljelyskansaa. He pitävät piipunpoltosta ja maanviljelystä. Vain muutama hobitti on ikinä vaivautunut lähtemään seikkailemaan pois Konnusta, ja näitäkin on pidetty vähintäänkin omituisina. Hobittipelaaja aloittaa seikkailunsa Konnusta, jossa hän kohtaa mustan ratsastajan, Gildor-nimisen haltian ja samooja Amdirin. Amdir päättää auttaa pelaajaa saattamaan kaksi Säkinheimo-Reppulia Aarnilan kylään Brii-maahan.

Ihminen on tunnetusti sitkeä, sisukas ja monitaitoinen olento, vaikka hänellä on lukuisia heikkouksia kuten ahneutta ja pelkuruutta. Ihminen aloittaa pelin auttamalla Amdir-samoojaa pelastamaan kaksi Säkinheimo-Reppuli -nimistä hobittia, joita Amdir oli saattamassa Aarnilaan mutta jotka maantierosvot kaappasivat matkalla. Pelastus onnistuu mutta paikalle tullut Musta Ratsastaja iskee Amdiria Morgulin terällä.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni (Captain) – Vain ihmisille. Lipunkantajan omistava korkean luokan sotilas joka pystyy nostamaan joukkojen moraalia ja heikentämään vihollista.

Mestari (Champion) – Ihmisille, haltioille ja kääpiöille. Suurta tuhoa aiheuttava esitaistelija, joka myös kestää hyvin raskaan panssarin ansiosta.

Vartija (Guardian) – Kaikille kansoille. Suuren kokoluokan puolustaja, joka on parhaimmillaan keskellä taistelua. Vaikkei saakaan itse iskettyä paljonkaan, hänen korkea moraalinsa auttaa häntä selviytymään.

Metsästäjä (Hunter) – Kaikille kansoille. Pystyy jäljittämään vihollisia, asettamaan näille ansoja ja ampumaan niitä pitkän matkan päästä. Ei kuitenkaan ole kummoinen lähitaistelussa.

Voro (Burglar) – Hobiteille ja ihmisille. Vihollisten taakse hiipivä ja näitä selkään puukottava voro osaa monenlaisia temppuja.

Tarujentuntija (Lore-master) – Ihmisille ja haltioille. Vanhoilla perimätiedoillaan tarujentuntija osaa kesyttää metsänolentoja ja tuntee luonnon salat. Heittää myös palavia käpyjä vihollisen kuonolle.

Laulaja (Minstrel) – Kaikille kansoille. Maita ja mantuja kiertelevän laulajan suuret sävelmät nostavat keskellä taistelua olevien joukkojen moraalia mutta osaa hän sellaisiakin jotka hirvittävät vihollista.

Mines of Moria -lisäosassa tulleet:

Vahti (Warden) – Ihmisille, hobiteille ja haltioille. Hobittien konnavahdit, ihmisten portinvartijat ja haltioiden rajamiehet ovat tehokkaita keihäineen ja sarjoittaessaan iskujaan. (Mahdollinen ilmaisessa Lotro:ssa jos ostaa Turbine Pointseilla kuten myös Rune-keeper)

Riimumestari (Rune-keeper) – Haltioille ja kääpiöille. Muinaisista riimuista tietoa etsivät voivat erikoistua joko moraalin nostamiseen tai vastustajaan iskemiseen, ja erikoistumisen voi vaihtaa joka taisteluun tilanteesta riippuen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 87% (42 arvostelua)[1]
Metacritic 86% (40 arvostelua)[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A[3]
Eurogamer 9/10[4]
Game Informer 8.5/10[5]
GameSpot 8.3/10[6]
GameSpy 4.5/5[7]
IGN 8.6/10[8]
Palkinnot
Golden Joystick Awards Vuoden PC-peli 2007[9]
GameSpy Vuoden MMO 2007[10]
MMORPG lukijoiden valinta Paras peli 2008[11]
MMORPG.com Paras lisäosa 2008: Mines of Moria[12]
MMORPG.com Vuoden studio 2008[13]
1Up Lukijan valinta: "Paras MMORPG"[14]
RPGLand Paras ilmainen MMORPG 2010[15]

The Lord of the Rings Online sai hyvän vastaanoton pelikriitikoilta.[16]

GameDaily antoi pelille pisteet 9/10, kehuen fantasiateemaista universumia ja Tolkienille uskollista tarinankerrontaa. Yahoo! Video Games kirjoitti arvostelun, jossa oli vähän kriittisyyttä peliä kohtaan,[17] kun taas Computer and Video Games kutsui peliä pakko-ostokseksi Sormusten herran faneille ja antoi pisteet 9.2/10.[18] Eurogamer antoi pelille pisteet 9.0/10, kutsuen sitä vaikeaksi vastustaa.[19] Gamespy antoi pelille pisteet 4.5/5 ja kertoi pelin avaavan ovet massapelaajille, mutta kritisoi PvP-tilaa.[20] GameTrailers antoi pelille 8.5/10,[21] ja kehui pelin hienosäätöä. IGN antoi pisteet 8.6/10, ylistäen pelikokemusta, mutta kritisoi parannuksia.[22] GamerNode.com kehui peliä parhaaksi MMO-peliksi sitten Ultima Onlinen ja antoi pisteet 8.8/10 .[23] The New York Times kutsui peliä suureksi saavutukseksi"[24] GameSpot antoi pisteet 8.3/10 kehuen Monster Play -ominaisuutta.[25] Gamepro.com arvosteli pelin pistein 4.25/5 huomauttaen eeppisestä tarinankerronnasta.[26] GameSpy julisti The Lord of the Rings Onlinen kuukauden peliksi toukokuussa 2007.[27] Peli myi oli 172 000 kappaletta Pohjois-Amerikassa vuoden toisella neljänneksellä.[28]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Lord of the Rings Online sijoittuu ajanjaksoltaan Sormuksen Sotaan eli vuosille 3018–3019 Keski-Maan Kolmatta Aikaa. Eri alueet saattavat sijaita eri kuukausina aikajanalla, mutta tämä ei vaikuta pelaamiseen. Alkuperäisen pelin mukana tullut ensimmäinen osa Shadows of Angmar sijoittuu Eriadoriin, Keski-Maan luoteisimpaan kulmaan Sumuvuorista länteen. Sen pääjuoni koskee Angmarin Noitakuninkaan synkkää maata pohjoisessa, minne Noitakuningas on taas kerännyt joukkoja valmiina valloittamaan Eriadoria. Lisäksi monilla seuduilla on useita muitakin eri sivujuonia, joihin monet tehtävät liittyvät. Pelille on ilmestynyt jo seitsemän lisäosaa: Mines of Moria, Siege of Mirkwood, Rise of Isengard, Riders of Rohan, Helm's Deep, Mordor ja Minas Morgul.

19. marraskuuta 2008 ilmestynyt Mines of Moria sijoittuu nimensä mukaisesti Morian kaivoksiin, joista Saattue on vasta kulkenut läpi. Koska Morian suurin kauhu, Durinin turma -balrog on saanut surmansa, useita eri uudisasukasryhmiä on päättänyt ottaa Morian valtaansa, kuten eräs kääpiöretkikunta ja Sarumanin ja Sauronin lähettämiä örkkejä.

1. joulukuuta 2009 ilmestynyneessä lisäosassa Siege of Mirkwood on lisätty uusiksi pelattaviksi alueiksi Synkmetsän eteläosa sekä Dol Guldur. Siinä julkaistiin myös ensimmäiset luvut tarinaosiosta Volume III: Allies of the King.

27. syyskuuta 2011 ilmestynyt Rise of Isengard sijoittuu Kaksi tornia -kirjan tapahtumiin. Siinä pelattaviksi alueiksi tulivat Rohanin aukko, Mustainmaa sekä nimensä mukaisesti myös itse Rautapiha.

15. lokakuuta 2012 ilmestynyt neljäs lisäosa Riders of Rohan kertoo Sormuksen saattueen hajoamisesta, Boromirin lankeamisesta ja kuolemasta sekä Rohanista.

20. marraskuuta 2013 ilmestynyt viides lisäosa Helm's Deep vie pelaajat osalliseksi Ämyrilinnan taistelua. Sen mukana julkaistiin Volumen III viimeiset luvut.

31. heinäkuuta 2017 ilmestynyt kuudes lisäosa Mordor toi peliin tarinaosion Volume IV: The Strength of Sauron sekä ensimmäiset luvut tarinaosiosta The Black Book of Mordor: Where the Shadows Lie. Sen tapahtumat sijoittuvat Sauronin kukistumisen jälkeiseen aikaan ja pelattavaksi alueeksi tuli Gorgoroth, joka sijaitsee Mordorissa.

5. marraskuuta 2019 ilmestynyt seitsemän lisäosa Minas Morgul toi peliin The Black Book of Mordorin viimeiset luvut. Siinä pelattavaksi alueeksi tulee nimensä mukaisesti Minas Morgul ja pelaaja pääsee taistelemaan Lukitaria vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Reviews Game Rankings. Viitattu 11.12.2007.
 2. Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Metacritic. Arkistoitu 11.9.2007. Viitattu 24.4.2007.
 3. Reviews: Lord of the Rings Online 15.5.2007. 1UP.com. Arkistoitu 15.7.2007. Viitattu 24.10.2013.
 4. Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review 24.4.2007. Eurogamer. Arkistoitu 30.1.2012. Viitattu 24.10.2013.
 5. Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Game Informer. Arkistoitu 13.2.2008. Viitattu 7.3.2008.
 6. Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review 10.5.2007. GameSpot. Arkistoitu 13.5.2007. Viitattu 24.4.2007.
 7. Rausch, Allen: Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review 4.5.2007. GameSpy.
 8. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review. Turbine's latest MMORPG delivers. 11.5.2007. IGN. Arkistoitu 16.5.2007. Viitattu 24.4.2007.
 9. LotRO and Burning Crusade victorious at Golden Joysticks | Massively 26.10.2007. Massively.joystiq.com. Arkistoitu 9.11.2012. Viitattu 12.10.2012.
 10. GameSpy's Game of the Year 2007 24.4.2007. Goty.gamespy.com. Arkistoitu 9.11.2012. Viitattu 12.10.2012.
 11. Lord of the Rings Online (LotRO) Awards: Best Overall Game of 2008: Winner 14.1.2009. MMORPG.com. Viitattu 12.10.2012.
 12. Lord of the Rings Online (LotRO) Awards: Best Expansion: Winner 19.1.2009. MMORPG.com. Viitattu 12.10.2012.
 13. Lord of the Rings Online (LotRO) Awards: Best MMO Studio of 2008: Winner 8.1.2009. MMORPG.com. Viitattu 12.10.2012.
 14. 1UP 2008 Readers' Choice Awards from 1UP.com. Arkistoitu 8.11.2012. Viitattu 12.10.2012.
 15. RPGLand RPGs of 2010 rpgland.com. Viitattu 15.2.2011.
 16. Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar, The - Review metacritic.com. Arkistoitu 23.8.2007. Viitattu 24.8.2007.
 17. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review Yahoo! Games. Viitattu 24.8.2007.
 18. PC Review: Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar CVG. Viitattu 24.8.2007.
 19. Review - Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar EuroGamer. Arkistoitu 30.1.2012. Viitattu 24.8.2007.
 20. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review GameSpy. Viitattu 24.8.2007.
 21. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar gametrailers.com. Viitattu 24.8.2007.
 22. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar Review IGN. Arkistoitu 4.7.2007. Viitattu 24.8.2007.
 23. Lord of the Rings Online GamerNode. Arkistoitu 12.7.2007. Viitattu 24.8.2007.
 24. Lord of the Rings Online Press Release lotr.turbine.com. Arkistoitu 17.8.2007. Viitattu 24.8.2007.
 25. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar for PC Review GameSpotUK. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 24.8.2007.
 26. Review: The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar for PC GamePro. Arkistoitu 13.5.2007. Viitattu 24.8.2007.
 27. Game of the Month: May 2007 GameSpy. Viitattu 24.8.2007.
 28. Midway halves Q2 losses, delays BlackSite, Wheelman GameSpotAU. Arkistoitu 29.9.2007. Viitattu 25.8.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]