Lukitari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lukitari (engl. Shelob) on kuvitteellinen olento J. R. R. Tolkienin kirjatrilogiassa Taru sormusten herrasta.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukitari on naaraspuolinen jättiläishämähäkki ja "Ungoliantin viimeinen sukulainen", josta kerrotaan kirjan toisessa osassa Kaksi tornia. Se asuu Torech Ungolissa Cirith Ungolin alla, ja on voinut elää joskus Beleriandissa, mahdollisesti Ered Gorgothissa. Synkmetsän hämähäkit olivat Lukitarin sukua.

Lukitari Sormusten herrassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Lukitari Peter Jacksonin elokuvassa Kuninkaan paluu.

Lukitarin pesä oli Samvais Gamgin ja Frodo Reppulin polun varrella, jota pitkin he kulkivat Tuomiovuorelle. Lukitari oli kohdannut Klonkun aiemmin, kun tämä pakeni Mordorista ja Klonkku oli luvannut tuoda Lukitarille ruokaa elävien otusten muodossa. Cirith Ungolin örkit kutsuvat Klonkkua "Lukitarin syötiksi". Myös itse Sauron oli tietoinen Lukitarin olemassaolosta sallien tämän elää.

Klonkku petti Frodon, johdattaen tämän Lukitarin pesään, jotta voisi kaapata Valtasormuksen itselleen. Lukitari pisti Frodoa halvauttaen tämän. Raivostunut Sam taisteli Lukitaria vastaan epätoivoisesti ja onnistui voitamaan tämän Lukitarin lävistettyä itsensä Frodon miekkaan, Piikkiin, ja Lukitari pakeni tilanteesta.

Luullen Frodon kuolleen Sam otti Valtasormuksen itselleen ja jätti ruumiin taakseen, mutta huomasi kuunneltuaan örkkien seuruetta, että Lukitarin myrkky ei tapa uhrejaan, vaan jättää nämä ainoastaan tajuttomaksi pitäen lihan tuoreena.[1]

Lukitarin kohtalo jäi arvoitukseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia/Neljäs kirja. Luku 10: "Mestari Samvaisin valinnat" s. 639, 646