Teemasivu:Geotieteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teemasivu: Teemasivujen etusivu | Kaikki teemasivut

Geotieteiden teemasivu

Tervetuloa geotieteiden teemasivulle! Täältä löydät Wikipedian geotieteistä kertovaa sisältöä yhdelle sivulle koottuna. Pääset selaamaan artikkeleja oikealla alhaalla olevasta Aihealueet-laatikosta tai Geotieteet-luokasta. Jos haluat auttaa, voit täyttää geotiede-aiheisen artikkelitoiveen.

Geotieteet?[muokkaa wikitekstiä]

Geotieteet eli Maatieteet on kattotermi kaikille planeetta Maata tutkiville tieteenaloille. Se on planetologian erikoistapaus, jossa tutkitaan oman planeettamme rakennetta, koostumusta, sillä vaikuttavia ilmiöitä ja prosesseja sekä sen syntyä ja kehitystä. Geotieteiden alat soveltavat fysiikan, kemian ja matematiikan apuvälineitä tutkimukseen. Geotieteiden lähtökohta on Maan kehämäinen rakenne: jokaista kehää tutkii yksi tai useampi tieteenala. Geotieteissä, kuten monissa muissakin tieteissä, harjoitetaan sekä teoreettista että kokeellista tutkimusta. Maapalloa voidaan tutkia myös joko reduktionistisesti tai holistisesti. Geotieteiden sovelluksia ovat muun muassa malmien ja muiden luonnonvarojen etsintä ja hyödyntäminen, sekä erilaisten luonnonmullistusten kuten tulivuorten purkausten ja myrskyjen ennakointi. Geotieteet liittyvät myös läheisesti ympäristötieteisiin sekä planetologian eri aloihin.

Artikkelipoiminta[muokkaa wikitekstiä]

Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan viime vuosikymmeninä tapahtunutta maapallon alailmakehän ja merien keskilämpötilan nousua ja nousun arvioitua jatkumista. Yleisessä keskustelussa ilmiöstä käytetään myös termiä ilmastonmuutos.

Tiesitkö, että...[muokkaa wikitekstiä]

10x
10x

Yhteistyöartikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Voit auttaa myös osallistumalla yhteistyöartikkeleihin. Kuukauden yhteistyöartikkeli:
Lohkoliikunnot