Taormina

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taormina
Taorminan kaupunkia kreikkalaiselta teatterilta (il teatro greco) nähtynä.
Taorminan kaupunkia kreikkalaiselta teatterilta (il teatro greco) nähtynä.

Taormina

Koordinaatit: 37°51′8″N, 15°17′31″E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Metropolikaupunki Messina
Väkiluku (31.12.2015) 10 960[1]


Taormina on kaupunki ja turistikeskus Italiassa Sisilian itärannikolla. Se sijaitsee Joonianmeren rannalla Messinan metropolikaupungissa noin 40 kilometriä Etnasta koilliseen Messinan ja Catanian kaupunkien välissä. Kaupungin alkuperäinen keskus sijaitsi 200 metriä merenpinnan yläpuolella Monte Tauron rinteellä. Nykyisin kaupungin alue ulottuu merenrantaan asti. Taorminan naapurikaupunkeja ovat Calatabiano, Castelmola, Castiglione di Sicilia, Gaggi, Giardini-Naxos ja Letojanni. Kaupungin suojeluspyhimys on San Pancrazio.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taorminan ilmasto on välimerellinen. Tammi-helmikuussa keskilämpötila on noin 14 °C, heinä-elokuussa noin 28–33 °C. Meriveden lämpötila on talvella 16° ja kesällä 28°. Eniten sataa marras-joulukuussa. Aurinko kohoaa kesäpäivänseisauksen aikaan keskipäivällä noin 75 asteen korkeudelle, jolloin sen säteilyteho on noin 1 190 W/m².[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin perustivat sikulit, jotka asuttivat Monte Tauron rinteitä jo ennen kreikkalaisten tuloa. 300-luvulla eaa. Dionysios I hävitti viereisen Naxosin kaupungin, minkä jälkeen sen kreikkalaisperäinen väestö muutti Taorminaan. Kreikkalaiset antoivat kaupungille nimen Tauromenion. Ensimmäisen puunilaissodan jälkeen 200-luvulla eaa. Sisiliasta tuli Rooman provinssi ja Taormina sai latinalaisen nimen Tauromenium. Vuonna 902 jaa. arabit valloittivat kaupungin. Vuosina 962 ja 969 tapahtui kansannousu arabivaltaa vastaan, jolloin kaupunki tuhoutui. Taormina asutettiin uudelleen 1200-luvulla, mutta se ei noussut enää entiseen asemaansa. Erityisesti kansannousu espanjalaisvaltaa vastaan vuosina 1674–1678 heikensi kaupungin asemaa entisestään. Kun tielinja Messinasta Syrakusaan siirrettiin 1700-luvulla kauemmaksi Taorminasta, kaupunki taantui vähämerkitykselliseksi kyläksi. Maalauksellisten maisemiensa, suotuisan ilmastonsa ja lukuisten historiallisten nähtävyyksiensä ansiosta Taorminasta kehittyi tärkeä turistikeskus 1800- ja 1900-luvuilla. Kaupunkiin nousi hotelli toisensa jälkeen ja elinkeinorakenne muuttui matkailupainotteiseksi. Erityisen tunnettuja ovat antiikinaikainen teatteri, Giardini-Naxos sekä kaupungin edustalla sijaitseva pieni saari, Isola Bella.

Kreikkalaisen teatterin katsomo.

Toisen maailmansodan aikana Taorminassa oli saksalaisen Wehrmachtin komentokeskus. 9. heinäkuuta 1943 kaupunkiin kohdistui kaksi liittoutuneiden ilmahyökkäystä, jotka tuhosivat Taorminan eteläosia sekä siiven hotelli San Domenicosta, jossa oli menossa saksalaisten sotilasesimiesten tapaaminen.

Toisen maailmansodan jälkeen Taormina kasvoi ja vuoteen 1968 asti se tunnettiin erityisesti varakkaiden turistien talvikohteena. Hienoimmat hotellit olivat toiminnassa lokakuusta kesäkuuhun. Säännöllisiä vierailijoita olivat muun muassa kirjailijat Roger Peyrefitte, Truman Capote, André Gide ja D. H. Lawrence. Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkonen samoin kuin eräät Skandinavian kuninkaalliset kuuluivat vierailijoihin. Taorminan talviasukkeihin lukeutuivat myös Soraya Esfandiary Bakhtiary, Ava Gardner, Romy Schneider, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Dino Grandi, Willy Brandt ja Greta Garbo. Myös suomalainen näyttelijä Regina Linnanheimo ihastui kaupunkiin.

Sisilian länsiosassa tapahtuneen tuhoisan Belicen maanjäristyksen (15. tammikuuta 1968, voimakkuus 6,4 Richterin asteikolla) jälkeen Taormina alkoi suuntautua massaturismiin. Kaupunkikuva alkoi muuttua, ja sesonki siirtyi kesäkaudelle.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taormina-Giardinin rautatieasemalla pysähtyvät kaikki Messina–Catania-reitin matkustajajunat. Kaupungista on linja-autoyhteydet Catania-Fontanarossan lentokentälle (etäisyys 67 km) sekä useimpiin Sisilian tärkeisiin keskuksiin. Kaupunki sijaitsee moottoritien A 18 varrella (Autostrada Messina–Catania).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2014 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 7.5.2017. (englanniksi)
  2. http://www.kemi.fi/kk021498/aurinko.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taormina.