Pyhä Pancratius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pancratiuksen patsas Neitsyt Marian syntymän kirkossa Vranovissa Tšekin tasavallassa.

Pyhä Pancratius oli kristitty marttyyri, joka mestattiin Roomassa 14-vuotiaana noin vuonna 304. Hänen muistopäiväänsä vietetään katolisessa kirkossa 12. toukokuuta.[1] Hän on lasten suojeluspyhimys.

Legendan mukaan Pancratius vangittiin keisari Diocletianuksen vainojen aikana ja häntä käskettiin uhraamaan roomalaisille jumalille. Hän kieltäytyi, vaikka keisari lupasi hänelle valtaa ja rikkauksia, joten hänet mestattiin Via Aurelian varrella 12. toukokuuta vuonna 303. Legendan mukainen kuolinaika on ristiriidassa sen kanssa, että Diocletianus ei ollut silloin Roomassa.[2]

Paavi Symmachus rakennutti Pancratiuksen hautapaikan kohdalle basilikan, jossa säilytetään Pancratiuksen pyhäinjäännöksiä. Kun paavi Gregorius Suuri lähetti munkki Augustinuksen Britteinsaarille julistamaan kristinuskoa, tälle annettiin mukaan osa pyhäinjäännöksistä. Englantiin perustettiin paljon Pancratiuksen nimeä kantavia kirkkoja. Lontoon St Pancras Old Church on yksi Britteinsaarten vanhimmista kristillisistä palvontapaikoista.[3] Vuonna 1868 sen viereen valmistui rautatieasema, joka on niin ikään nimetty Pyhän Pancratiuksen mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toukokuun 12. päivä Katolinen.net. Viitattu 10.3.2017.
  2. Frend, W. H. C.: Martyrdom and Prsecution in the Early Church, s. 492–493. Ensipainoksen julkaisija Basil Blackwell, 1965. Wipf and Stock Publishers, 2014. ISBN 162-564-8049. (englanniksi)
  3. St Pancras Old Church, London The Victorian Web. Viitattu 10.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]