Dino Grandi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dino Grandi vuonna 1932.

Dino Grandi (4. kesäkuuta 1895 Mordano21. toukokuuta 1988 Bologna)[1] oli italialainen kreivi ja fasistipoliitikko, joka toimi useissa ministerinviroissa fasistien vallan aikana. Hänellä oli ratkaiseva rooli diktaattori Benito Mussolinin syrjäyttämisessä vuonna 1943.

Grandi oli koulutukseltaan lakimies. Palveltuaan ensimmäisessä maailmansodassa hän liittyi mustapaitoihin, fasistien puolisotilaallisiin iskujoukkoihin. Kansallisen fasistipuolueen perustavassa kokouksessa marraskuussa 1921 hän asettui ehdolle puolueen johtoon, mutta hävisi Mussolinille.[1] Grandi oli ensimmäisten Italian edustajainhuoneeseen valittujen 35 fasistin joukossa. Hän osallistui myös marraskuun 1922 kuuluisaan ”Rooman marssiin”, jonka seurauksena Mussolini nousi Italian johtoon[1].

Grandi nimitettiin vuonna 1924 apulaissisäministeriksi. Hän toimi Italian ulkoministerinä 1929–1932 ja suurlähettiläänä Lontoossa 1932–1939. Lähettiläskauden jälkeen hän palasi kotimaahan oikeusministeriksi sekä parlamentin alahuoneena toimineen Korporaatioiden neuvoston puhemieheksi. Grandi vastusti Italian osallistumista toiseen maailmansotaan natsi-Saksan liittolaisena. Hänet syrjäytettiin hallituksesta helmikuussa 1943. Fasistien suuren neuvoston kokouksessa 24.–25. heinäkuuta 1943 välisenä yönä Grandi hyökkäsi Mussolinia vastaan ja sai aikaiseksi epäluottamuslauseen hänelle.[1] Tämän seurauksena kuningas Viktor Emanuel III erotti ja pidätti Mussolinin seuraavana päivänä, mikä mahdollisti Italialle puolen vaihtamisen sodassa.

Grandi pakeni pian näiden tapahtumien jälkeen Lissaboniin. Italian sosiaalisen tasavallan alainen tuomioistuin tuomitsi hänet Veronassa 1944 poissaolevana kuolemaan. Hän asui sodan jälkeen pitkään Brasiliassa ja palasi Italiaan vasta aivan vanhoilla päivillään.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Dino Grandi, conte di Mordano Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 24.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]