Tanskan salmet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee termiä Tanskan salmet. Tanskassa on myös muita salmia. Islannin ja Grönlannin välissä sijaitsee Tanskansalmi.
Tanskan salmet, lännestä itään Vähä-Belt, Iso-Belt ja Juutinrauma.

Tanskan salmet -termiä käytetään Kattegatin ja varsinaisen Itämeren välisistä salmista, jotka sijaitsevat Jyllannin niemimaan ja Etelä-Ruotsin sekä merialueen saarten välissä. Merkittävimmät salmet ovat:

Juutinrauman itärannalla sijaitsee Ruotsin Skånen maakunta ja länsirannalla Tanskan Sjællandin saari. Samsøn Belt sijaitsee Sjællandin ja Samsøn saaren välissä sekä Iso-Belt Sjællandin ja Fynin saaren välissä. Langelandin Belt on Lollandin ja Langelandin välissä. Fehmarnin Belt on Lollandin ja saksalaisen Fehmarnin saaren välillä. Vähä-Belt erottaa toisistaan siitä itään sijaitsevan Fynin ja salmen länsipuolella olevan Jyllannin niemimaan.

Suurimmat salmien läpi mahtuvat Baltimax-alukset ovat syväykseltään maksimissaan 15 metriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 181. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.