Langeland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tanskalaista saarta, jolla sijaitsee samanniminen kunta.
Langeland
Location map Langeland.svg
Sijainti
Vesialue
Korkein kohta
Skøvlebjerg (d)View and modify data on Wikidata
Pinta-ala
284 km²
Väestö
Asukasluku
12 071
Asutuskeskukset
Kieli

Langeland on Tanskan saarista yhdeksänneksi suurin. Sen naapurisaaria ovat luoteessa Fyn ja Tåsinge, lännessä Ærø ja idässä Langelandin Beltin takana Lolland.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langeland on 52 km pitkä ja 11 leveä[1], pohjois-etelä-suuntainen saari. Sen korkein kohta on Skøvlebjerg, 46 m merenpinnasta. Se muodostaa parin pienemmän asutun saaren kanssa Langelandin kunnan, joka on osa Etelä-Tanskan aluetta.

Saaren suurin asutuskeskus on Rudkøbing länsirannikolla, vastapäätä Siøtä ja Tåsingea. Sen asukasluku on n. 4500 henkeä.[1] Muita asutuskeskuksia ovat Humble, Bagenkop, Lohals, Spodsbjerg, Tranekær ja Tullebølle.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langelandista on silta pienen Siøn saaren kautta Tåsingeen ja sieltä Fyniin. Saarelta on kolme lauttayhteyttä: Rudkøbingistä Strynøhön ja Ærøhön lännessä, sekä Spodsbjergistä Langelandin Beltin poikki Tårsiin Lollandissa.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langeland on ollut asuttuna esihistoriallisista ajoista lähtien. Saarella sijaitsee dolmeneita ja käytävähautoja, joista "Humblen kuninkaan hautana" tunnettu hauta saaren eteläosassa on merkittävin. Siellä on myös viikinkiaikaiset Borrebjergin ja Guldborgin linnavuoret, joihin asukkaat vetäytyivät suojaan vendien hyökkäyksiltä. Valdemar I:n aikana Tranekæriin rakennettiin linna, joka auttoi rauhoittamaan aluetta. [1] Langeland kärsi pahoin Ruotsin ja Tanskan sodassa 1657-1650, mutta toipui seuraavalla vuosisadalla.[1]

Tanskalainen fyysikko Hans Christian Ørsted ja tämän veli, Tanskan pääministeri Anders Sandøe Ørsted olivat kotoisin Rudkøbingistä.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Langeland Den Stora Danske Leksikon. Viitattu 14.11.2022. (tanskaksi)


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Langeland.