Gotlannin allas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itämeri

Gotlannin allas tai Gotlanninmeri on Itämeren laaja keskusallas Ruotsin ja Baltian maiden välissä. Se jaetaan kaikkiaan neljään altaaseen: itäiseen, läntiseen ja pohjoiseen Gotlannin altaaseen sekä Gdańskinlahteen.

Gotlannin altaan kolme osaa ympäröivät Ruotsille kuuluvaa Gotlannin saarta:

  • Itäinen Gotlannin allas sijaitsee Gotlannin itäpuolella ja on kolmesta altaasta laajin. Sitä rajoittavat idässä Baltian maat ja Riianlahti, etelässä Gdańskinlahti, lännessä Bornholmin allas ja läntinen Gotlannin allas sekä pohjoisessa pohjoinen Gotlannin allas. Alueen syvin kohta on Gotlannin syvänne, 249 m.
  • Läntinen Gotlannin allas sijaitsee Gotlannin länsipuolella. Sitä rajoittavat lännessä ja pohjoisessa manner-Ruotsi ja etelässä Öölanti. Sen rannalla sijaitsevat Västervik, Valdemarsvik ja Visby. Läntisen Gotlannin altaan alueella on Itämeren syvin kohta Landsortin syvänne, 459 m.
  • Pohjoinen Gotlannin allas sijaitsee Gotlannin pohjoispuolella. Se rajoittuu idässä Suomenlahteen, etelässä itäiseen Gotlannin altaaseen ja Riianlahteen, lännessä läntiseen Gotlannin altaaseen ja pohjoisessa Ahvenanmereen ja Saaristomereen.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.