Tanja Lorentzon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanja Lorentzon
Tanja Mirjam Cecilia Koukonen
Henkilötiedot
Syntynyt25. syyskuuta 1971 (ikä 52)
Botkyrka, Tukholman lääni, Ruotsi
Näyttelijä
Merkittävät roolit Erika Lund dekkarisarjassa Maria Wern
Aiheesta muualla
www.dramaten.se/medverkande/skadespelare/Lorentzon-Tanja
IMDb

Tanja Mirjam Cecilia Lorentzon (alun perin Koukonen), aikaisemmin Tanja Svedjeström, s. 25. syyskuuta 1971 Botkyrka, on ruotsinsuomalainen näyttelijä ja dramaturgi.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lorentzon asui nuoruutensa suomalaisessa maahanmuuttajaperheessä Tumbassa ja Botkyrkassa. Nuoruudessaan hän suuntautui insinööriopintoihin kävi lukion teknisen linjan, mutta harrasti samalla teatteria. Hän oli mukana Spegelteaternin kesänäytöksissä Gripsholmin linnassa, esimerkiksi Hamletissa kesällä 1991. Ne suuntasivat hänen ammatinvalintaansa kohti teatteria. Monien tilapäistöiden kuten puukäsityön opettamisen jälkeen hän hakeutui Tukholman teatterikorkeakouluun vuosiksi 1994–1998. Jo opiskeluvuosina hän oli mukana muun muassa Orionteatterin Kesäyön unelmassa, Dramatenin Pierre Corneillen klassikossa L'illusion comique (1995), Ingmar Bergmanin tuottamassa Witold Gombrowiczin Yvonnessa (1996) ja Thorsten Flinckin sovituksessa Bertolt Brechtin Herra Puntilasta (1996). Sen jälkeen hän on ollut kiinnitettynä Dramateniin, jossa huomattavimpana työnä oli päärooli Christian Tomnerin ohjaamassa näytelmässä Hedda Gabler (2003).

Filmi- ja televisiorooleissa hän debytoi Jonas Felixonin lyhytfilmissä Innan dagen (1997) ja näytteli muun muassa Lovisa Bellmanin nimiroolin SVT:n esityksessä Lovisa och Carl Michael (2005), pääroolin SVT-sarjassa Bror och syster (2007), merkittävissä rooleissa poliisisarjoissa Maria Wern, Kurt Wallander, Brottsvåg (2000) sekä eri rooleissa Millennium-trilogian TV-sovituksessa.

Vuonna 2010 Lorentzon teki Dramateniin monologin Mormors svarta ögon, joka käsitteli hänen omaa suomalaista sukuaan. Se oli epätavallinen kuvaus Ruotsin suomalaissiirtolaisista 1900-luvulla.[1] Hän esitti itse näytelmän kolme roolia.[2] Näytelmä toi hänelle myös Sisuradion kunniamaininnan Vuoden ruotsinsuomalainen vuonna 2011.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lorentzon Tanja Dramaten. Arkistoitu 2.1.2011. Viitattu 1.4.2020. (ruotsiksi)
  2. Lorentzonin haastattelu. Svenska Dagbladet 26.11.2010.(ruotsiksi)
  3. Årets sverigefinne Sveriges Radio marraskuu 2011.(ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]