THF (taajuusalue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
THF-radiotaajuusalue suhteessa muuhun sähkömagneettiseen säteilyyn

THF (Terahersialue, Decimillimetric waves) on Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) termi radiotaajuusalueelle, joka kattaa 300 GHz–3 000 GHz:n radioaallot (aallopituusalue 1–0,1 mm). THF on akronyymi englannin kielen sanoista 'Tremendously high frequency' (suom. Äärimmäisen korkea taajuus).[1]

Alue kuuluu hyvin lyhyisiin radioaaltoihin (engl. Tremendously high frequency) ja osan alueesta voidaan katsoa olevan myös infrapunasäteilyn aallonpituuksien yläpäässä (ja taajuuksien alapäässä). Ominaisuuksiltaan taajuusalue sijoittuu molempien säteilytyyppien välimaastoon.

Radiotaajuusalueelle ei ole liiemmin käyttöä maan ilmakehässä muun muassa ilmakehästä johtuvan suuren lisävaimennuksen takia. Taajuusalueita, joilla on suuri vaimennus ilmakehässä, käytetään kuitenkin satelliittien välisiin yhteyksiin. Etuna on silloin se, että kyseisten satelliittien kuuntelu ja paikantaminen ei juuri ole mahdollista maan pinnalta käsin.

Sähkömagneettista säteilyä yleisesti välillä 300–3 000 GHz kutsutaan alimillimetri- desimillimetri-, tai terasäteilyksi.[2]

Saman taajuusalueen (300 GHz–3 000 GHz) sähkömagneettisesta säteilystä yleisesti kertoo artikkeli Alimillimetrisäteily.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rec. ITU-R V.431-7, Nomenclature of the frequency and wavelength bands used in telecommunications ITU. Arkistoitu 31 lokakuu 2013. Viitattu 3 lokakuu 2021.
  2. Viestiupseeriyhdistys ry:n hallitus: Viestimies, 12. painos, s. 412. pääasiassa varusmiehille ja opetusupseereille tarkoitettu sotilasviestitoiminnan käsikirja. Mikkeli, Länsi-Savo Oy: Viestiupseeriyhdistys, 1980.
Tämä radioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.